Dodaj do ulubionych

Guzek w piersi

23.07.15, 13:24
W związku z bólem brzucha, który opisałam w innym wątku, byłam u ginekologa. Standardowo zbadał mi piersi i w prawej znalazł guzek.
Od razu dał mi skierowanie do onkologa. Wystraszyłam się, ale uznałam, że faktycznie lepiej, żeby zbadał mnie dobry fachowiec. Okazało się jednak, że ten lekarz jest na urlopie do połowy sierpnia. Skonsultowałam się z ginem, czy mogę czekać, czy szukać kogoś innego. Dał mi namiary do jeszcze dwóch onkologów i polecił skontaktować się z nimi jak najszybciej.

W rodzinie po stronie mamy były przypadki raka piersi - dwie ciocie i babcia. Ja sama mam onkologiczną historię (niezłośliwy nowotwór kości), mam też zdiagnozowane liczne guzki na tarczycy.

No, boję się. I wkręcam sobie straszne scenariusze.

Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Guzek w piersi 23.07.15, 13:28
      Wiem, że się boisz, ale mimo że się boisz, idź, nie czekaj. Życzę jednak jak najlepszego rozwiązania smile
      • easyse Re: Guzek w piersi 23.07.15, 13:33
        Idę, idę. W przyszły wtorek. Nie wiem tylko jak do tego wtorku nie wmówić sobie, że to rak, koniec, kaplica.
        Dzięki za życzenia smile
        • jola-kotka Re: Guzek w piersi 23.07.15, 13:43
          Rak piersi to nie jest koniec ani kaplica moja babcia 20 lat temu miała ma sie swietnie ,nie nakręcaj sie bo może to byc zwykły torbiel albo jakas niezłośliwa zmiana i tego ci życzę, trzymaj sie i daj znać co i jak po badaniach.
          • bei Re: Guzek w piersi 23.07.15, 13:59
            Pojdziesz zrobić badania by wykluczyć złe.
            Jesli masz wyobrażać sobie najczarniejsze scenariusze, to nawet w tej najstraszniejszej przygodzie będziesz górą, bo diagnozujesz nim guzek zaczł sprawiać klopoty.
            Trzymam kciuki za dobre wyniki!
            • bei Re: Guzek w piersi 23.07.15, 15:14
              Przez mądrą głowę wszystkie myśli przelatują, to, ze myślisz o tych gorszych przypadkach to normalne, przecież wyobraźnia tak lubi podolgować.
              Myśli mają przelecieć.....siooooooooo strachy!
          • easyse Re: Guzek w piersi 23.07.15, 14:01
            O widzisz, o to właśnie mi chodziło. Niby wiem, że 8/10 takich guzków to niegroźne zmiany, ale historie babci/sąsiadki/znajomej przemawiają do mnie bardziej. Szczególnie, że ja mam wśród rodziny i znajomych tylko przypadki nieciekawe...
        • nenia1 Re: Guzek w piersi 23.07.15, 16:01
          Ale jaka kaplica, miałam raka piersi - żyję, podróżuję, prowadzę firmę, całkiem nieźle wyglądam, zapindalam w weekendy rowerem po górach, sprzątam w domu po trzech kotach, urządzam z córką jej pierwsze mieszkanie więc proszę mi tu nie siać defetyzmu
          • easyse Re: Guzek w piersi 23.07.15, 22:46
            Cieszę się, że poradziłaś sobie z chorobą. Wiem, ze rak to nie wyrok, ale jednak wolałabym nie musieć czuć tego na własnej skórze. Poza tym gratuluje energii, zmęczyłam się samym czytaniem o Twoich aktywnościach wink
    • princess_yo_yo Re: Guzek w piersi 23.07.15, 13:59
      zycze jak najlepszego rozwiazania. statystycznie prawdopodobienstwo jest jak najbardziej po twojej stronie, ogromna wiekszosc guzkow piersi okazuje sie zmianami nienowotworowymi.
    • klubgogo Re: Guzek w piersi 23.07.15, 18:49
      Przed wizytą u onkologa zrób sobie usg, będziesz wiedzieć od razu. Bez sensu iść do lekarza, który dopiero zleci to badanie i znowu będziesz czekać.
    • kocianna Re: Guzek w piersi 23.07.15, 19:16
      Właściwie powinien dać skierowanie do poradni chorób sutka smile Ja miałam długi czas ginekologa, która pracowała właśnie w takiej poradni. Jak miałam guzka, to bez USG stwierdziła, że to wędrujący węzeł chłonny (kilka dni wcześniej intensywnie machałam szpadlem), ale skierowała na USG, żeby potwierdzić. Zniknął sam, więc uszy do góry. I dobrze dziewczyny radzą - zrób USG zanim pójdziesz do onkologa.
      • easyse Re: Guzek w piersi 23.07.15, 22:41
        Napisałam, że dał skierowanie, ale miałam na myśli, że pokierował mnie do onkologa (tu ma pani na karteczce nazwisko, telefon, proszę powołać się na mnie). Wizyta była prywatna, onkolog też prywatnie.
        Onkolog, specjalista od piersi ma zrobić USG i ewentualną biopsję podczas wtorkowej wizyty.

Wkręcam się okrutnie, wydaje mi się, że ta pierś boli.
        Mąż powiedział, że już dawno wyczuł to zgrubienie, podobno mówił mi o tym. Skoro to nie nowa zmiana, tylko taka przynajmniej kilkuletnia, a ja nie umieram, to raczej znaczy, że to nic groźnego (tak się uspokajam).
        • niutaki Re: Guzek w piersi 23.07.15, 22:51
          Wiadomo, ze mysli przychodza rozne, ale bedzie dobrze. Wytrzymasz do wizyty, dowiesz sie na czym stoisz i juz. Od razu daj znac co z Toba. Moze boli, bo dotykasz tam ciagle? Ja, jak mialam guza w piersi to nawet przez sen dotykalam, takze do czasu operacji bylam obolala strasznie. Trzymam kciuki!
    • easyse Re: Guzek w piersi 28.07.15, 19:52
      Byłam dziś u onkologa.
      Zrobił mi usg, badał głowicą 20 minut nie mówiąc ani słowa. Nie napiszę, ile i jakie myśli pojawiały mi się w głowie w tym czasie.
      Jutro muszę załatwić skierowanie od rodzinnego do poradni chirurgii onkologicznej i w czwartek rano jadę do Centrum Onkologii w Gliwicach, gdzie ten lekarz pracuje. Powiedział, ze on nie wie, co to jest. Może to tłuszczak, może węzeł chłonny (bardzo dziwne, guz jest głęboko w piersi!) nie chciał powiedzieć nic więcej. Musi poprosić o konsultacje diagnostę onkologa.

Zatem nadal nic nie wiem i wcale nie jestem spokojniejsza.
      • jola-kotka Re: Guzek w piersi 28.07.15, 19:56
        Bedzie dobrze,trzymaj sie i pisz jak bediesz wiedziala cos nowego. Trzymam kciuki.
        • easyse Re: Guzek w piersi 28.07.15, 20:08
          Dziękuję.
      • klubgogo Re: Guzek w piersi 28.07.15, 20:34
        Dobrze, że wszystko szybko załatwiasz. Pocieszę Cię tylko, że w maju lekarz zauważył zmianę w mojej piersi, i bardzo źle mnie zdiagnozował, co bez pakietu innych badań nie powinno mieć miejsca. Ja najadłam się strachu, układałam sobie życie na nowo a jednocześnie przez miesiąc byłam na kilku wizytach lekarskich i wykonywałam zlecane badania. Diagnoza okazała się mylna, ale to co przeżyłam było niezłym koszmarem. Niepotrzebnym.
    • valtho Re: Guzek w piersi 28.07.15, 20:35
      Nie miałaś biopsji? Zrobią w klinice?
      • easyse Re: Guzek w piersi 29.07.15, 09:42
        Nie miałam robionej biopsji, myślę, że właśnie po to jadę do poradni chirurgii onkologicznej.
        Zobaczymy. Na razie jest pół na pół: jest lęk i zdenerwowanie, jest też świadomość, że większość zmian jest łagodna i wewnętrzne przekonanie, że to nic takiego smile
    • easyse Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:07
      Byłam dziś w Centrum onkologii.

Ponownie zbadano mnie palpacyjnie - na skierowaniu na badanie usg napisano: rozpoznanie - nowotwór niezłośliwy sutka, w górnym zewnętrznym kwadrancie dwa guzy o średnicy 1,5 cm.
      USG znów nic nie pokazało. Tzn struktura tych guzków nie jest widoczna na usg.
      I teraz:
      Onkolog nie chce zrobić biopsji, ponieważ twierdzi, ze nie może jej zrobić bez usg. Moim zdanie to bzdura, guzki są dobrze wyczuwalne, nie lezą zbyt głęboko. Ale może ja się nie znam.
      Proponuje obserwacje i następna kontrole za 3 miesiące.

Nadal jestem umówiona z onkologiem w moim mieście, tym, który leczył moja babcie i do którego mam zaufanie, a który jest na urlopie. Pójdę do niego 11.08 i skonsultuje to raz jeszcze.

Czy któraś z was spotkała się z taka sytuacja? Duże guzy, niewykrywalne w usg, nierozpoznane przez onkologa (cyt: nie wiem, co to może być, ale raczej nie rak").

Co zrobilibyście na moim miejscu?
      • sylwiastka Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:22
        Biopsji raczej nie da się zrobić bez USG. Lekarz musi widzieć w jaki obszar wbija iglę. Natomiast na podstawie tylko badania palpacyjnego i obrazu USG diagnosta nie może wydać opinii dotyczącej złośliwości nowotworu.
        Skonsultuj się z innym onkologiem ew nalegaj na wycięcie guzów i zbadanie ich pod kątem histopatologicznym. Po takim badaniu będzie wiadomo czy to guzy złośliwe czy nie.
        Prawdopodobnie taki wygląd zmian na USG koreluje z niską złośliwością, ale bez badanie nic nie można potwierdzić.
      • kawka74 Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:30
        > Onkolog nie chce zrobić biopsji, ponieważ twierdzi, ze nie może jej zrobić bez
        > usg. Moim zdanie to bzdura, guzki są dobrze wyczuwalne, nie lezą zbyt głęboko.

Istnieje jednakowoż ryzyko, że pobierze nie to, co trzeba. Czy USG miałaś na tym samym aparacie?
        Na Twoim miejscu jednak upierałabym się przy biopsji, względnie wycięciu i oddaniu do badania histopatologicznego (i nie wiem, czy to nie byłoby najlepsze wyjście, ale nie znam się na tym). Jeśli lekarz twierdzi, że on nie wie, co to, to zostawienie sprawy do obserwacji chyba nie jest najlepszym pomysłem - a po zbadaniu wycinka albo całości zdobędziesz potwierdzenie wstępnej diagnozy i przede wszystkim święty spokój.
        Myślę, że najlepiej będzie, jeśli pójdziesz na konsultację do tego drugiego onkologa, może on to rozstrzygnie.
      • olga727 Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:47
        easyse Sorki za pytanie ale:jakiej budowy ciała jesteś; szczuplejsza czy bardziej postawna ? Jeśli to drugie,to może Mammografię zrób.
        Mammografia zalecana jest głównie dla kobiet po 35 – 40 roku życia, które mają więcej tkanki tłuszczowej, a w niej promienie rentgenowskie lepiej uwidaczniają wszelkie zmiany. Mammografia wykrywa bardzo małe, milimetrowe zmiany, obrazuje kształt guza (

www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/mammografia-czy-usg-dwa-badania-wykrywajace-raka-piersi_34024.html
      • n1eobecna Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:51
        Załóż wątek na dum spiro spero (forum onkologiczne).
        • kawka74 Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:58
          A cóż ono jej pomoże, zbada bioptat czy wytnie zmiany?
          Dziewczyna musi iść na konsultację do drugiego lekarza, usunąć guzki albo przynajmniej zrobić biopsję i potem spać spokojnie, a nie się nakręcać.
          • n1eobecna Re: Guzek w piersi 30.07.15, 21:28
            Trochę na tamtym forum czasu spedzilam i naczytalam sie historii o niewlasciwej diagnostyce. Jest to dużo lepsze miejsce do radzenia sie w kwestii guza piersi niz emama.
            • kawka74 Re: Guzek w piersi 30.07.15, 21:32
              Co innego poradzą jej uczestnicy tamtego forum poza tym, co przeczytała tutaj?
      • klubgogo Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:58
        Zrobiłabym biopsję na własny rachunek i poszłabym do innego lekarza. Nie czekałabym na kontrolę. Jeśli jest guz, trzeba go wyciąć a nie obserwować.
      • annajustyna Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:58
        A to nie onkolog robil to usg? Ze nie mogl od razu biopsji zrobic?
        • klamkas Re: Guzek w piersi 30.07.15, 22:01
          Nie mógł, bo na usg nie widział guzów. Igły do biopsji nie wbija się na oko.
      • princess_yo_yo Re: Guzek w piersi 30.07.15, 21:01
        ja tak mialam, zrobiono mammografie ktora wykazala zwapnienia i biopsje kierowana usg i zdjeciem mammogramu. guz niewidoczny na usg powinien byc wskazaniem do mammogramu mimo ze twoj wiek tak jak i moj jest duzo ponizej normalnej granicy uzycia mammogramu jako standardu.

zaden szanujacy sie onkolog nie moze rozpoznac raka niezlosliwego albo i innego na podstawie badania palpacyjnego! nalegaj na biopsje, jestem pewna ze wynik bedzie negatywny ale w takiej sytuacji dobrze jest miec pewnosc.
        • princess_yo_yo Re: Guzek w piersi 30.07.15, 21:09
          jeszcze jedno, pobrany material powinien byc przeswietlony xray zeby sprawdzic czy dali rade pograc zwapnienia, to jest najlepszy sposob zeby sprawdzic czy wstrzelili sie w dobre miejsca, zwlaszcza w przypadku dwoch guzow.
      • sanrio Re: Guzek w piersi 30.07.15, 21:20
        a mammografia i badanie celowane? Co do biopsji - jest wykonywana pod monitoringiem usg, widocznie aby dobrze się wkłuć lekarz musi widzieć gdzie wbija igłę.
      • k1k2 Re: Guzek w piersi 31.07.15, 07:38
        Ja miałam takiego guzka wyczuwalnego pod palcami a niewidocznego w USG. Oznacza to ze tkanka guz ma taką samą "przeziernosc" bądź gęstość jak reszta tkanki. To dobrze wróży. Zrobiono mimo to biopsję igłową z której też nic nie wynikło bo nie trafili w guzek i nabrali zwykłych komórek. No to zrobiono zabieg wycięcia całości (ambulatoryjny, ze znieczuleniem miejscowym) i wysłano cały guzek do sprawdzenia. Wyszło że to łagodna zmiana.

Mam nadzieję że u Ciebie tez sie tak okaże. Trzymam kciuki.

Ps. Ból piersi nie świadczy o niczym w tych sprawach.
        • daritte Re: Guzek w piersi 18.11.15, 21:45
          Moja teściowa miała mammotomię w będzińskim intermedzie. Badanie bezbolesne, brak blizn. Czekamy na wyniki i konsultacje u lekarza. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.
    • kota_marcowa Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:40
      Zmieniłabym lekarza.
      Pociesz się, że gdyby naprawdę podejrzewali, że może być coś złośliwego, to by cię tak nie spławili smile
      • kota_marcowa Re: Guzek w piersi 30.07.15, 20:41
        Idź do tego sprawdzonego i staraj się o tym nie myśleć, żeby się nie denerwować, do 11.08 szybko zleci.
        • feromona Re: Guzek w piersi 30.07.15, 21:55
          Nie czekałabym 3 miesięcy tylko zrobiłabym dokładniejsze badania niż USG.
          Skąd jesteś?
          • kota_marcowa Re: Guzek w piersi 30.07.15, 22:00
            Jakie 3 miesiące? Przecież 11 sierpnia idzie.
            • feromona Re: Guzek w piersi 30.07.15, 22:04
              Diagnosta onkolog u którego była kazał obserwować i kontrolować za 3 miesiące.
              • kota_marcowa Re: Guzek w piersi 30.07.15, 22:06
                Wiem, ale napisała że idzie na konsultację do swojego zaufanego, tylko jest na urlopie do 11 smile I słusznie, też bym poszła do innego lekarza.
          • princess_yo_yo Re: Guzek w piersi 30.07.15, 22:09
            usg to nie jest magiczny przyrzad tylko najprostsza metoda obrazowania, nie jest w stanie zobaczyc wszystkiego. w takim wypadku robi sie mammografie, i pobiera material do badania na podstawie zdjecia mammograficznego kierujac igle przy pomocy usg
            • olga727 Re: Guzek w piersi 30.07.15, 22:16
              Czy można zrobić Mammografię,"na wszelki wypadek" -jeśli w rodzinie był przypadek raka piersi(. Nie jestem jeszcze w wieku,w którym zwyczajowo się robi to badanie) ?
            • klubgogo Re: Guzek w piersi 30.07.15, 22:22
              W jakim wypadku? Jeśli budowa piersi jest nadal gruczołowa, mammografia nic nie pokaże. Nie wiek określa wskazania do mammografii, Dziewczyna powinna zrobić porządne usg u dobrego radiologa, następnie jeśli obraz pokaże zmianę - wykonać BACC. I wtedy, w zależności od wyniku udać się do chirurga onkologa albo na kontrolę za 3 miesiące.
              • princess_yo_yo Re: Guzek w piersi 31.07.15, 00:49
                dziewczyna ma guzy niewidoczne na usg, usg nie jest w stanie wychwycic np zwapnien ktore sa powaznym podejrzeniem w tym wypadku i jak najbardziej moga formowac zgrubienia wyczuwalne jako guzy.
                jak inaczej sugerujesz znalezc zmiane po to zeby nakierowac biopsje? gdzies ta igle trzeba wbic i dobrze jest wiedziec co sie robi zanim sie zacznie.
                to nie ma nic wspolnego z wskazaniami wiekowymi do mammografi tudziez budowa piersi.
      • nenia1 Re: Guzek w piersi 31.07.15, 00:42
        kota_marcowa napisała:

> Pociesz się, że gdyby naprawdę podejrzewali, że może być coś złośliwego, to by
        > cię tak nie spławili smile

Dokładnie tak jest, oczywiście nie mogę gwarantować że w każdym przypadku, ale do mnie od razu bardzo poważnie podchodzono, sądzę że to jednak są specjaliści, generalnie oczywiście, biopsja pewne rzeczy rozstrzyga, ale u mnie już przed biopsją było wiadomo, że coś jest nie tak. Co do reszty - strach ma wielkie oczy, oczywiście nikt nie chce być chory, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Zwłaszcza wcześnie wykryty.
    • easyse Re: Guzek w piersi 31.07.15, 10:12
      Podsumowując:
      Pierwsze USG robiłam prywatnie w Częstochowie, drugie robił inny diagnosta (nie onkolog) w Centrum Onkologii w Gliwicach.
      Onkolog rozważał wysłanie mnie na mammografię, ale uznał, że jestem za młoda i on "nie wie, kto w ogóle podjąłby się czego takiego." Piersi mam duże, tkanka tłuszczowa łagodnie mówiąc "ponad normę" wink

Czekam na wizytę o dr Jasnowskiego z Częstochowy, mam do niego zaufanie, to dobry lekarz i fajny człowiek. będę naciskać na:
      a) mammografię
      b) biopsję
      c) wycięcie guzów i badanie hist-pat.
      Niekoniecznie wszystko, chciałabym mieć pewność, że nie rozwija się nic groźnego.

Fakt, że guzy są niewidoczne w USG przemawia za tym, że zmiany są łagodne, dobrze zrozumiałam?
      Węzły chłonne niepowiększone.
      Od ok. roku utrzymuje się u mnie anemia, z którą walczę z niezłym skutkiem (zbliżam się go granicy normy).
      Na tej piersi kilka miesięcy temu pojawiła się zmiana barwnikowa, płaska, rozlana, jasna. Mniej więcej w tym miejscu gdzie zlokalizowano guzy. Doszukuję się? Może niepotrzebnie?

11 sierpnia zdam relację z ponownej konsultacji.
      • pesteczka5 Re: Guzek w piersi 31.07.15, 10:37
        A co masz napisane w wyniku badania? diagnoza, podejrzenie, ocena w skali BIRADS? Wbrew pozorom, na podstawie usg, uzupełnionego często w zależności od wskazań o mammografię, można wnioskować i podejrzewać z duża trafnością charakter zmiany. Oczywiście, rozstrzyga biopsja. Ale, między innymi, w zależności od oszacowanego charakteru zmiany podejmuje się decyzję, czy w ogóle jest ona potrzebna, a jeśli, to jaka.
        Mam nadzieję, że konsultacja rozwieje Twoje wątpliwości i życzę Ci odzyskania spokoju. Jeśli jednak uznasz, że nie jesteś zadowolona, zmień miejsce na takie, które uzyska Twoje zaufanie. Napisz, będziemy radzić. Też miałam raka piersi.
        • easyse Re: Guzek w piersi 31.07.15, 11:05
          Nie mam przed sobą opisu USG, ale nic tam nie napisano. W sensie, że nie ma żadnych zmian, węzły niepowiększone. Wynik USG nie wykazuje niczego nieprawidłowego. Na skierowaniu do USG napisano:
          rozpoznanie - nowotwór niezłośliwy sutka, w górnym zewnętrznym kwadrancie dwa guzy o średnicy 1,5 cm.
          Na karcie informacyjnej (też nie pamiętam na 100%) pierś prawa do kontroli. Bez żadnych informacji. Oceny BIRADS nie ma.
          • princess_yo_yo Re: Guzek w piersi 31.07.15, 11:19
            skierowanie do usg powinno chyba stwierdzac podejrzenie raka sutka - to by mialo najwiekszy sens.

do meritum, nalegalabym na mammografie zeby ewentualnie wykluczyc zwapnienia i potrzebe biopsji. co najwazniejsze, choc wiem ze trudne, nie panikowac dopuki nie ma rozpoznania, wiekszosc zmian w piersi nie ma nic wsponego z rakiem i tylko 20% wiekszosc zmian (mieczy innymi zwapnienia) ktore sa bardziej ryzykowne okazuja sie rakiem i tez w wiekszosci nieinwazyjnym DCIS.

wiem ze to ci moze nie pomoc teraz az tak bardzo ale jak napisala nenia wczesniej, to nie jest mile doswiadczenia i nie zycze tego nikomu ale jestem teraz w trakcie terapi raka piersi (chemia) i zyje normalnie, chodze do pracy, jezdze na wakacje, co prawda na poranne bieganie nie bardzo mam sile i ochote ale to moze poczekac jeszcze kilka tygodni.
            jestem pewna ze twoja zmiana okaze sie kompletnie nierakowa i wszystko bardzo szybko wroci do normy smile
            • easyse Re: Guzek w piersi 31.07.15, 11:28
              Dziękuję za te słowa.

Staram się nie panikować, bo wiem, że mam tendencję do doszukiwania się chorób.
              Jednocześnie mam wrażenie, że nie mogę ufać w rozpoznanie "na oko" i czekać na rozwój sytuacji. Dlatego skonsultuję się z innym lekarzem.

Pozdrawiam ciepło.
              • anilka Re: Guzek w piersi 31.07.15, 11:59
                leczyłam się u tego lekarza do którego idziesz, jest bardzo ok. Skonsultować się nie zaszkodzi
                Ale jesli byłaś w centrum onkologii i lekarz nie widział powodów do paniki to będzie dobrze
              • k1k2 Re: Guzek w piersi 04.08.15, 21:04
                Mysle ze zamiast latac od USG do mammografii czy nawet rezonansu, guzek niewidoczny a wyczuwalny czasem lepiej wyciac i wyslac na badanie, i z glowy. Bo i tak wyniki inych badan pozostawia znaki zapytania.
              • gogo31 Re: Guzek w piersi 06.08.15, 09:05
                Czy mogłabyś się ze mną skontaktować na gazetową pocztę?Chciałabym bliżej czegoś dowiedzieć o tym lekarzu do którego chcesz się wybrać.Dzięki.
                A-a
                • easyse Re: Guzek w piersi 06.08.15, 12:06
                  Napisałam na gogo31@gazeta.pl
      • ulas123 Re: Guzek w piersi 31.07.15, 11:43
        Można jeszcze ewentualnie pomyśleć nad rezonansem magnetycznym.
        • leann32 Re: Guzek w piersi 31.07.15, 11:54
          wiem co czujesz, ja ostatnio sama wyczułam guzek, leżąc w łóżku o 22.00. Panikara jestem - rano przed 10.00 już miałam umówioną wizytę, gin potwierdził, na drugi dzień leżałam już na USG piersi. Jak się okazało żadnego guza nie było. Czasem to co nawet ginekolog wyczuwa wcale guzem nie jest, więc życzę ci aby w twoim przypadku również tak było a do lekarza gnaj jak najszybciej, nie ma co czekać i sobie wkręcać czarnych scenariuszy.
          • mamakacperka11 Re: Guzek w piersi 05.08.15, 10:58
            U autorki wątku podobnie. Guzy wyczuwalne, USG nic nie pokazuje. Jednak dalsza diagnostyka wskazana.
          • 3lato Re: Guzek w piersi 22.08.15, 19:32
            leann32 napisał(a):

> wiem co czujesz, ja ostatnio sama wyczułam guzek, leżąc w łóżku o 22.00. Panika
            > ra jestem - rano przed 10.00 już miałam umówioną wizytę, gin potwierdził, na dr
            > ugi dzień leżałam już na USG piersi. Jak się okazało żadnego guza nie było. Cza
            > sem to co nawet ginekolog wyczuwa wcale guzem nie jest, więc życzę ci aby w two
            > im przypadku również tak było a do lekarza gnaj jak najszybciej, nie ma co czek
            > ać i sobie wkręcać czarnych scenariuszy.

Zmiany mastopatyczne czasem można pomylić z guzem.
      • tuja87 Re: Guzek w piersi 25.11.15, 11:47
        Jestem po mammotomii. Badanie bezbolesne, nie zostaną raczej żadne blizny, miałam bardzo dobrą opiekę w będzińskim intermedzie. Dostałam skierowanie na badanie po USG. Teraz czekam na wyniki. Mam nadzieję, że będzie wszystko w porządku.
    • easyse Re: Guzek w piersi 12.08.15, 12:26
      Aktualizacja:
      Byłam wczoraj u tego zaufanego onkologa, zbadał mnie palpacyjnie, zrobił USG i orzekł, że to naturalna budowa piersi i nie dzieje się nic niepokojącego. To, co wyczułam ja, ginekolog, poprzedni onkolog to nie guzy tylko naturalnie występujące zgrubienia.
      No... to mam dwa wyjścia. Zaufać facetowi (całkiem mi to odpowiada) i nie robić nic, poza kontrolą za rok
      albo
      szukać innego lekarza, nalegać na biopsję, mammografię...?

Co zrobiłybyście w tej sytuacji?
      • kocianna Re: Guzek w piersi 12.08.15, 12:37
        Jak się boisz, to jedź do Dużego Miasta do Poradni Chorób Sutka. Oni się tam najlepiej powinni znać na naturalnej i nienaturalnej budowie piersi smile Biopsji czegoś, czego nie widać na USG nikt Ci nie zrobi.
        • 3lato Re: Guzek w piersi 12.08.15, 17:09
          kocianna napisała:
          Biopsji cz
          > egoś, czego nie widać na USG nikt Ci nie zrobi.

Mi bez problemu zrobili. W Poznaniu.
      • dorek3 Re: Guzek w piersi 12.08.15, 12:45
        Zrób to, co Cie uspokoi. Jeśli wystarczy opinia zaufanego lekarza to na tym poprzestań.

Ja pewnie bym poszła na mammo, ale ja jestem panikara i mam piersi o budowie tłuszczowej a więc lepsze do mamografii.
      • kawka74 Re: Guzek w piersi 12.08.15, 12:47
        Jeśli masz zaufanie do tego lekarza, to zostaw sprawę w spokoju.
        Ja bym chyba poszła na mammografię, żeby mieć w ręku ostateczny dowód, że jest OK, ale bez ciśnienia.
      • dorek3 Re: Guzek w piersi 12.08.15, 12:53
        W zeszłym roku miałam polkę z podejrzanym wynikiem mammografii (pierwszej w życiu). Wyszło "coś" w lewej piersi. Zdjęcia celowane "cosia" nie potwierdziły. Ale radiolog kazała mi się stawić na usg. Czysto.
        W tym roku przyszłam na ponowne usg. Nic nie było, ale ona wysłała mnie mimo to na mammografie tej jednej piersi. Ponieważ też nic nie znalazła to dopiero wtedy głośno powiedziała, że mogę zapomnieć o sprawie.

Byłam u radiologa szefujacego Radiologii w Centrum Onkologii więc na pewno osoba przeczulona w temacie. Ale może i dobrze.
      • 3lato Re: Guzek w piersi 12.08.15, 17:07
        Miałam troszkę podobną sytuację tzn guzka nie było widać na usg. Miał ok 1 cm i był wyczuwalny. Mi natomiast bez usg wykonali biopsje gdyż łatwo można było go znaleźć. Miałam pecha bo biopsja niczego nie wykazała gdyż materiał został omyłkowo zniszczony. Skierowali mnie na zabieg. Chyba trzech onkologów, którzy mnie badali twierdzili, że na 99% to łagodne ale dla świętego spokoju wytna i zbadają. I przyszedł wynik. Jakieś torbiele, brodawczaki + komórki z atypią a to już prawie jak rak in situ. Cieszę się że drążyłam i nie zostawiłam tego tak sobie do obserwacji bo kto wie co by z tego wynikło.
        • joasiazgda Re: Guzek w piersi 17.12.16, 01:00
          ja obecnie czekam na biopsję pod rezonansem w giiwicach w Centrum Onkologii. U mnie zmiana na birads 4 czyli jako podejrzana jest opisywana w rezonansie a nie jest widziana w usg, z tym, że ja we wrześniu miałam ból piersi i przez 4 tyg brałam antybiotyki na "stan zapalny", rezonans też wykazał mi, że miałam za wysoki poziom prolaktyny, sprawdziłam to w laboratorium, biorę tabletki na obniżenie prolaktyny
      • k1k2 Re: Guzek w piersi 12.08.15, 19:25
        Onkolog ma pewnie racje.
        Ale jesli masz sie zamartwiac, to po prostu popros o wyciecie i wyslanie guzka na przebadanie. Dla wlasnego spokoju.
        To nie jest duzy zabieg, moze sie da ambulatoryjnie (ja tak mialam).
    • alusia_milusia Re: Guzek w piersi 12.08.15, 17:50
      Nawet,gdyby się okazało,ze to rak,to wykryty we wczesnej fazie jest wyleczalny. Przede wszystkim myśl pozytywnie.
    • evee1 Re: Guzek w piersi 13.08.15, 05:47
      Ja bym zrobila mammografie, ale trzeba sie wtedy liczyc, ze mozna byc "znaddiadnozowanym", to znaczy wykryja Ci zmiany i zaczna leczyc (a Ty denerwowac), a byc moze wcale nie trzeba, bo zmania nie rozwinela byc sie wcale w nowotwor. Taki jest problem z mammo.
      • karbo7 Re: Guzek w piersi 19.12.16, 12:55
        Warto wiedzieć, że nowotwór rozwija się nawet w 4 m-ce, więc badanie robione raz na pół roku może nic nie pokazać a na kolejnym może się okazać, że już mamy dość sporą zmianę. Warto się badać częściej, najlepiej raz w m-cu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka