11.04.02, 13:09
Tak z czystej ciekawości pytam, czy sa jakieś metody wczesnego usuwania ciąży,
tzn. czy można cos zrobić po tygodniu od zapłodnienia? Czy zadziałają tu
tabletki wczesnoporonne?
Obserwuj wątek
    • alineczka Re: ciąża? 11.04.02, 16:01
      Przeciwskazaniem do stosowania zastrzyków czy tabletek na wywołanie okresu jest
      właśnie ciąża - bo może dojść do poronienia . . .
      No cóż, jedni chcą zajść w ciążę, inni tej ciąży nie chcą . . .
      • iwona.ar Re: ciąża? 12.04.02, 19:43
        Takie tabletki czy zastrzyki są przepisywane przez lekarza? Czy można je kupić
        bez recepty? Jeśli tak to jak się nazywają?
        • _kami Re: ciąża? 12.04.02, 19:56
          Powiedz mi - żartujesz sobie?
          Czy naprawdę uważasz, że środki wywołujące poronienie można kupić w aptece bez
          recepty tak jak witaminy? Może powinny być sprzedawane w kioskach? :-\\
          Gwoli ścisłości - w Polsce nie ma dostępnych środków wczesnoporonnych (takich,
          jak RU486). Dostępny jest jedynie Postinor, wydawany _tylko_ na receptę, który
          działa jedynie do bodajże 72 godzin po potencjalnym zapłodnieniu. Nie jest to
          środek wczesnoporonny, tylko nie pozwala na zagnieżdżenie się (świeżutkiego,
          kilkugodzinnego) zapłodnionego jajeczka.

K.
          • iwona_ar Re: ciąża? 14.04.02, 13:38
            To co zrobić, jeśli się nie chce urodzić dziecka? A już tydzień po wiadomo, że
            jest się w ciąży? Siedzieć i czekać, aż będzie można ciążę usunąć? Zresztą tak
            naprawdę wiem o tym niewiele. Przepraszam za ignorancje, kami
            Pozdrawiam
            • _kami Re: ciąża? 14.04.02, 14:54
              iwona_ar napisał(a):

> To co zrobić, jeśli się nie chce urodzić dziecka? A już tydzień po wiadomo, że
              > jest się w ciąży?

Pytasz, co zrobić...? Przepraszam, że tak brutalnie, ale moim zdaniem wystarczy
              myśleć przed, a nie po! To już _znacząco_ minimalizuje ilość "wpadek". [bo nie
              mówię o gwałcie, który jest tu poza dyskusją]

> Siedzieć i czekać, aż będzie można ciążę usunąć?

Usuwanie ciąży też jest w Polsce nielegalne :-\ Ale jak już, to cóż, usiąść i
              zacząć zbierać pieniądze na aborcję :-\
              W najgorszym wypadku jest jeszcze jedna metoda, tylko nie wiem, jak długo po
              zapłodnieniu można ją stosować. Zdaje się bardzo krótko, bo chodzi o to, że
              lekarz zakłada spiralę, która nie pozwala na zagnieżdżenie się zapłodnionego
              jajeczka. Stąd wniosek, że jest dozwolona i skuteczna króciutko po potencjalnym
              zapłodnieniu.

> Zresztą tak
              > naprawdę wiem o tym niewiele. Przepraszam za ignorancje, kami

Wybacz, że ja tak ostro, ale jestem zdecydowaną przeciwniczką metod szeroko
              rozumianej neokoncepcji, gdy stosowane są z założenia i z wygody, a nie w
              sytuacjach wypadku. Wychodzę z założenia, że trzeba brać odpowiedzialność za to,
              co się robi.

Pozdrowienia
              K.
            • kasia_76 Re: ciąża? 14.04.02, 16:56
              iwona_ar napisał(a):

> To co zrobić, jeśli się nie chce urodzić dziecka? A już tydzień po wiadomo, że
              > jest się w ciąży? Siedzieć i czekać, aż będzie można ciążę usunąć? Zresztą tak
              > naprawdę wiem o tym niewiele. Przepraszam za ignorancje, kami
              > Pozdrawiam
              Wybacz, ze tak bezposrednio, ale na jakim Ty swiecie zyjesz? W Polsce dziecka nie
              mozna usunac, chyba ze istnieje zagrozenie zycia matki, lub ze dziecko bedzie
              chore.
              Wiadomo tez, ze jesli chce sie dziecko usunac, to sie bierze gazete z
              ogloszeniami...Ale to juz na wlasne ryzyko...

• iwona_ar Re: ciąża? 15.04.02, 19:44
                Dziewczyny, czy wy żyjecie w realnym świecie? U mnie w mieście w każdym
                praktycznie gabinecie można zrobić skrobankę. A takie gadanie, że należy myśleć
                przed a nie po jest troszkę nudnawe.
                • _kami Re: ciąża? 15.04.02, 20:20
                  Oczywiście, że można zrobić skrobankę wszędzie. Czasem płaci się więcej, czasem
                  mniej. Jak się ma pecha to można załatwić się tak, że to będzie ostatnia ciąża.
                  I za każdym razem jest to nielegalne.
                  A to, co - jak twiedzisz - jest nudnawe... cóż, spróbuj napisać to na sąsiednim
                  forum o bezpłodności. Jeżeli na tyle nie szanujesz siebie, swojego ciała,
                  potencjalnego życia, które jakby nie było możesz stworzyć, że najpierw
                  rozkładasz nogi a potem myślisz, no to cóż, wybacz. Jakby to powiedzieć - nie
                  mam nic więcej do powiedzenia.
                  Przepraszam, jeśli zbyt ostro Cię traktuję, ale trudno mi zrozumieć osoby,
                  które nie myślą, a jako taką siebie tu przedstawiasz. Przykro mi.

K.
                  • iwona_ar Re: ciąża? 17.04.02, 18:57
                    Kami!
                    Czyż nie napisałam na poczatku, że pytam z czystej ciekawości? Po co te nerwy?
                    To nie jest tak, że najpierw rozkładam nogi a potem myślę. Przez dwa lata
                    brałam tabletki, teraz zawsze staramy się zabezpieczeć prezerwatywą. Ciąży w
                    życiu bym nie usunęła, bo dziecko byłoby dla mnie najpiękniejszym darem, jaki
                    mógłby mi dać mój partner. Może jeszcze nie teraz, bo jestem dopiero na 3 roku,
                    ale gdyby się zdarzyło, też byłabym szczęśliwa. Pytałam o możliwości wczesnego
                    usunięcia ciąży, poniewaz nic na ten temat nie wiem. Nawet nie przypuszczałam,
                    ze wyniknie z tego taka afera.
                    Jakieś dwa tygodnie temu zdarzyło mi "się zapomnieć", byłam lekko spanikowana,
                    ale jestem już spokojna. Nie jestem w ciąży. W mojej sytuacji ma się różne
                    myśli. Ale jestem pewna, że nie zrobiłabym maleństwu krzywdy. To była tylko
                    chwila słabości.
                    Kami potraktowałaś mnie ostro, ale to nic. Uwazam, że jesteś bardzo rozsadną
                    dziewczyną i gdyby wszystkie myślały tak zdrowo jak Ty... No cóż - skrobanek
                    byłoby znacznie mniej, tak samo jak mniej byłoby wpadeksmile
                    Pozdrawiam
                    Iwona
                    • _kami Re: ciąża? 17.04.02, 19:14
                      Iwona, wybacz... Zjeżyło mnie to zdanie, że w każdym gabinecie można usunąć
                      ciążę i coś o kawałkach o "myśleniu przed". Jestem uczulona. Nie tyle na
                      usuwanie ciąży jako takie, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że bywają sytuacje
                      w których wszystkie możliwe wyjścia są złe, ale decyzję i tak trzeba podjąć. Ja
                      wiem, że zdarzają się gwałty i kazirodztwo, że zdarzają się nieuleczalne
                      choroby i kalectwo... Będę ostatnią osobą która potępi kobietę, która tak
                      cholernie trudnego wyboru dokonała. Ale wkurwia mnie niemożebnie traktowanie
                      aborcji (a czasem również i neokoncepcji) jako metody regulowania narodzin. Po
                      prostu. Wiem już, że Twoja postawa wobec życia zasadniczo się różni. Więc
                      wybacz, że na Ciebie naskoczyłam. Nie chciałam.

Pozdrawiam
                      K.
                      • iwona_ar Re: ciąża? 18.04.02, 15:35
                        Wszystko oksmile
                        U mnie tez, bo dzisiaj dostałam okres (hurrrraaaasmile
                        Teraz obie wiemy, że nie należy oceniać ludzi po pozorach.
                        Temat uwazam za zamknięty.
                        Do kolejnej dyskusjismile
                        Pa
    • monika.antepowicz Re: ciąża? 18.04.02, 13:18
      Tak, ale nie są zarejestrowane i dostepne w Polsce. Jest jedna trudnośc - taka
      ciaża jest nie do wykrycia! ( usg od 26 dnia ciazy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka