Dodaj do ulubionych

bromergon i piersi!!!POMOCY

22.10.04, 22:23
mam torbiele na piersiach, pęcherzyki na jajnikach. zapalenie jajników leczę
już ok. pół roku. Nic. robilam badania na poziom prolaktyny. wynik początkowy
24,8, po drugim pobraniu krwi, po tym jak wzięłam jakiąś tabletke, 304. TSH
2,864. lekarz zalecil bromergon.boje sie że zrujnuję sobie gospodarkę
hormonalną. o dzieciach jeszcze nie myślę. czy ten bromergon nie powiększy mi
torbieli? zmniejszy powiększone jajniki?czy mam iśc do 4 z kolei lekarza?a
może poczekać jak bedę chciała miec dzieci i brać dopiero wtedy?
Obserwuj wątek
    • joisana Re: bromergon i piersi!!!POMOCY 23.10.04, 17:58
      Kochana, gospodarkę hormonalną już masz zrujnowaną, bo masz hiperprolaktynemię
      czynnościową i bardzo możliwe atypowy zespół pco, bo to zazwyczaj idzie w
      parze, bromergon może sprawić, że wogóle w przyszłości będziesz mogła pomyśleć
      o dzieciach, a na razie nie wychodujesz sobie nowotworu piersi. Więc się lecz i
      dziękuj Bogu, że dowiedziałaś się o koniecznym leczeniu teraz kiedy jeszcze
      jest czas. Bromergon nie jest hormonem, tylko likwiduje nadmiar hormonu
      prolaktyny, która nie ma prawa być wydzielana w większych ilościach poza
      okresem laktacji, jej nadmiar właśnie rozregulowuje pozostałe hormony. I zawsze
      wypytuj dokładnie lekarza o wszystkie swoje lęki i wątpliwości, od tego jest,
      jak z nerwów zapominasz to zapisuj na kartce. Pozdrawiam.
      • Gość: calineczka Re: bromergon i piersi!!!POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 01:49
        A skąd wiesz że ma czynnościową hiperprolaktynemię? Może ma gruczolaka, robiłaś
        rezonans albo chociaż tomografię? A wogóle to powinnaś zrobić dokładniejsze
        badania hormonalne, bo nie zawsze leczenie bromergonem jest skuteczne i
        prawidłowe. Jeśli masz pco (nie piszesz że miałaś badania w tym kierunku, więc
        można to najwyżej podejrzewać) to hyperprolaktynemia może być skutkiem (a nie
        objawem pierwotnym)innych zaburzeń hormonalnych. A w takiej sytuacji leczy się
        ją zupełnie inaczej, tzn. poprzez normalizację innych hormonów. Czy poza tym
        masz jakieś objawy (mlekotok np.)? Powodzenia smile
        • sabicha26 Re: bromergon i piersi!!!POMOCY 02.11.04, 09:02
          czy jest w ogóle szansa, że sie z tego wyleczy?chyba trzeba brać całe życie ten
          bromergon?z tego co na forum czytałam to biorą go kobiety do zajścia w ciąże i
          potem znowu!!!
        • Gość: sabicha26 Re: bromergon i piersi!!!POMOCY IP: *.arreks.com.pl 02.11.04, 09:48
          dziekuję,że mnie uświadomiłaś.pogadam o tym z lekarzem.nie mam jednak pojęcia o
          czym ty piszesz. leczę się od pół roku.poprzedni ginekolodzy nic mi o tych
          rzeczach nie mówili.trafilam przypadkiem do ginek.endokryn. i ona kazała zrobić
          tylko prolaktynę.co to za badania o których piszesz???pco?nic nie wiem o
          tym.można gdzieś o tym przeczytać.dziekuję wam za odpowiedż.bardzo.chociaz
          metlik w głoiwe jest coraz większy.czy mozna się z tego wyleczyć?czy trzeba ten
          bromek brać całe życie?wiem że moje pytania sa troche głupie, ale poruszam sie
          poomacku.
          dzieki
    • Gość: pipi Re: bromergon i piersi!!!POMOCY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.10.04, 21:20
      Zapytaj o to jeśli chcesz na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
      f=19760 na pewno coś Ci poradzą smile Głowa do góry
      • Gość: pipi Re: bromergon i piersi!!!POMOCY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.10.04, 21:22
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • sabicha26 Re: bromergon i piersi!!!POMOCY 02.11.04, 09:03
        to forum nie istnieje.czy jest jakaś inna strona?dzięki ci mimo to!
    • Gość: P Re: bromergon i piersi!!!POMOCY IP: 195.94.201.* 28.10.04, 09:52
      Jeżeli chodzi o prolaktynę, to rzeczywiście wygląda to na hyperprolaktynemię
      (ja miałam takie same wyniki). Jeżeli chodzi o pęcherzyki na jajnikach, to
      wiele kobiet ma takie jajniki, ale czasami świadczy o PSOC (zespół
      policystycznych jajników). Masz okres regularnie? Powinnaś zbadać inne hormony
      i iść do dobrego ginekologa-endokrynologa. Pozdrawiam!
      • sabicha26 Re: bromergon i piersi!!!POMOCY 02.11.04, 08:59
        dziękuję wam za odpowiedzi.nie zabardzo wiem jak sie poruszać na tych
        stronach.dopiero dziś to odkryłam. nie pocieszcie mnie. mieszkam w Bełchatowie
        i tu nie ma takich lekarzy.to chyba jedyna endokrynolog ginekolog.nie kazala mi
        robić innych badan.a może któraś jest z łodzi i zna dobrego?jestem gotowa tam
        jechać.
        lekarka mowila że mi biały płyn poym, jak mi na piesi nacisnąła leci.nie
        widzalam bo jęczałam z bólu.pozatym mam niereg.miesiączkli i nadmierne
        owłosienie.
        co dalej?
        • Gość: Kłoska Re: bromergon i piersi!!!POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 10:53
          Cześć! Ja mam podobny problem co Ty, od ok. 3 lat leczę się bromergonem, z
          małymi przerwami i mam już tego dość. Chciałabym zajść w ciążE, bo lekarze moi
          mi mówia,że to najlepsze wyjście i jest szansa,że zmniejszy się nadmiar
          prolaktyny-wiec się staram smile)) A poza tym u mnie jest podejrzenie guza
          przysadki tzw. gruczaloka, on nie jest złośliwy i jest wyleczalny lekami, bez
          ingerencji skalpela. Moja lekarka powiedziała,że jeśli chcę mieć dzieci to jak
          najszybciej-póki młoda jestem, a jak już pisałam po ciąży mogę już nie mieć z
          tym problemów. Piszesz, że masz m.in. nadmierne owłosienie-moja rada zrób sobie
          prywatnie bodania na pozostałe hormony-zapytaj sie w laboratorium jakie to są
          jeśli sama nie wiesz. A jeśli chodzi o poszukiwanie lekarzy to ja też szukałam
          z książką telefoniczną w ręku. Więc życzę powodzenia w poszukiwaniach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka