Dodaj do ulubionych

bóle brzucha w czasie PMS

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.04, 18:30
Zawsze na około 10-14 dni przed okresem aż do samej miesiączki odczuwam
skurczowe bóle podbrzusza-macicy. Zawsze wiązałam to z Zespołem napięcia
przedmiesiączkowego, ale teraz tyle się mówi o endometriozie, że zaczynam się
martwić. Oczywiście razem z tymi bólami występują typowe objawy PMS jak ból
piersi,niewielkie wzdęcia, rozdrażnienie. Czy Ktoraś z Was ma może bóle
brzucha przed okresem jako jeden z objawów PMS? U mnie z nastaniem okresu te
bóle mijaja( to są takie paro sekundowe bóle- kilka w ciągu dnia, głównie jak
gwałtownie się poruszę, wstanę z łóżka)i jak zaczyna się okres to już mam
inny ciągły ból trwający około 2 dni typowy dla okresu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mi Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.04, 14:21
      ???
    • Gość: lilith76 Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 16.11.04, 16:14
      mój ginekolog pocieszył mnie, że przy endometriozie brzuch boli po okresie, w
      czasie stosunku.
      mnie też boli przed miesiączką, ale 4-5 dni. kiedy piłam herbatki
      przyśpieszające przemianę materii (rozwaliły mi nieco jelita) bolało mnie 1,5
      tygodnia przed i to porządnie. sporo czasu minęło zanim połączyłam te dwie
      rzeczy.
      • Gość: Mi Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.04, 18:33
        Dziękuję Lilith za odpowiedź!
        Już myślałam,że nikt mi nie odpisze.
        Mnie po okresie nic nie boli, a i w czasie okresu ból jest do wytrzymania i
        czasami nawet obejdzie się bez tabletek przeciwbólowych.
        Może u mnie ma to związek z tyłozgięciem macicy bo podobno wtedy pobolewa przed
        okresem.
        • Gość: Anika Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 19:37
          ja mam od 10 lat bardzo silne bole brzucha tzn bole macicy i jajnikow 10 dni
          przed miesiaczka, niestety nikt nie potrafi mi pomoc, co miesiac przechodze
          KOSZMAR, bol jest nie do wytrzymania leze na podlodze co 1,5 godz i ataki mam
          30-40 minutowe....endometrioza wykluczona...nikt nie wie co mi jest, dodam
          jeszcze ze nie pomagaja kompletnie zadne leki! nie wiem co zrobie znowu w tym
          miesiacu, czy ja to przezyje cze nie,,,
          • Gość: Mi Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.04, 22:05
            Anika a może tabletki antykoncepcyjne by Ci pomogły.
            Może jak nie będziesz miała owulacji to nie bedziesz miala takich boleści- bo
            nie będzie napięcia przedmiesiączkowego.
            Ja na szczęście tak nie cierpię, moje bóle są do wytrzymania, już się do nich
            przyzwyczaiłam i często uwagi nie zwracam- trwają parę sekund.Kilka w ciągu
            dnia. Mam tak mniej więcej od chyba 20-19 roku życia czyli już 8 lat.
            • Gość: Anika Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 22:43
              niestety bardzo zle znosze tabletki antykoncepcyjne....bralam 3 tyg i musialam
              odstawic......a za 6 dni kolejny bol.....
    • Gość: aga Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.zin.lublin.pl 18.11.04, 12:20
      Nie wiem czy jestescie tu jeszcze,ale chce wam powiedziec ze i ja mam takie
      bole na ok 12-14 dni przed okresem(dosyc silne czasem mniej,troche jak uklucia
      szpilka),to jest zwiazane z owulacja,komorka jajowa przemieszcza sie wedrujac
      do macicy i stad ten bol,to naprawde nie jest nic groznego i trzeba z tym
      zyc.Mam 23 lata i pojawilo sie to u mnie dopiero ze 3 lata temu,wczesniej nie
      mialam zadnych takich sensacji.Moze to cie Mi uspokoi?Dziwie sie tylko
      jednemu:ze twoj ginekolog nie powiedzial ci o tym...moze trzeba go zmienic?
      Pozdrawiam
      • lilith76 Re: bóle brzucha w czasie PMS 18.11.04, 12:53
        aga - ja potrafię rozróżnić ból owulacyjny, czy też okołoowulacyjny od bólu PMS-
        owego. ten pierwszy trwa dzień lub dwa, ten drugi półtora tygodnia.
        myślisz, że owulacja może boleć 1,5 tygodnia aż do okresu smile
        • Gość: Mi Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.04, 13:59
          Zgadzam się z lilith w 100%.
          Co innego ból owulacyjny a co innego PMS!
          Umiem to rozróżnić!
        • Gość: Mi Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.04, 14:04
          I jeszcze jedno ból owulacyjny nie jest wywołany przemieszczaniem się komórki
          jajowej do macicy( bo ona się przemieszcza z jajowodu do macicy dopiero jak
          dojdzie do zapłodnienia). Ból owulacyjny jest spowodowany drażnieniem otrzewnej
          przez płyn wydostający się z pęknietego pęcherzyka Graffa.
          • Gość: Anika Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 20:33
            a z czym jest zwiazany bol okoloowulacyjny trwajacy 1.5 tygodnia?
            • lilith76 Re: bóle brzucha w czasie PMS 19.11.04, 10:41
              moim zdaniem:
              ból owulacyjny - ja czuję go jeden dzień, pękanie pęcherzyka Graffa.
              ból okołoowulacyjny - trwa kilka dni, ból spowodowany podrażnieniem ścianek
              płynem z pęcherzyka Graffa (nigdy nie doświadczyłam osobiście)
              ból PMS-owy - trwa 1,5 tygodnia, aż do miesiączki, prawdopodobnie związany z
              pogrubiającym się endometrium w macicy (wyściółka przygotowywana na przyjęcie
              ewentualnego zarodka) i skurczami macicy. ginekolodzy uważają to za normalne.
          • Gość: misiek Re: bóle brzucha w czasie PMS IP: *.dynamic-ww-10.vectranet.pl 10.11.16, 10:10
            Tak dla poprawnosci - komorka jajowa zawsze, czy zaplodniona czy niezaplodniona, przemieszcza sie w kierunku macicy. Nie ma to nic wspolnego z zaplodnieniem. Oczywiscie nie czuc przy tym bólu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka