mualolita 09.05.02, 18:10 Czy takie zastrzyki, moze przepisac lekarz? jakie badania powinien przeprowadzic i jaki czas dzialaja. (Slyszalam ze jeden na trzy miesiace). czy jest to bezpieczne? Skuteczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdablond Re: Zastrzyki antykoncepcyjne 10.05.02, 18:16 zastrzyk domięśniowy nazywa sie depo - provera, skuteczność jest gwarantowana przez 3 miesiące, po tym czasie należy zrobić następny, mogą z tej formy antykoncepcji korzystać kobiety karmiące piersią bez skutków ubocznych dla dziecka, natomiast skutkami ubocznymi dla kobiety moga być plamienia o mniejszym czy większym nasileniu - nawet przez te 3 miesiące, u niektórych nie ma żadnych skutków ubocznych Odpowiedz Link Zgłoś
grazkap Re: Zastrzyki antykoncepcyjne 10.05.02, 18:40 Pani doktor mam też pytanie w związku z tym zastrzykiem czy tak silna dawka horomów (9 3- miesiące) nie jest niebezpieczna dla dziecka. Jestem matka karmiącą niemowle, moj lekarz włąśnie jako środek antykoncepcyjny zaproponował mi Depo- prowerę, ale inny znow kategorycznie odradził. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Zastrzyki antykoncepcyjne 13.05.02, 05:15 To nie jest taka duża dawka hormonów i przechodzą one do mleka w ilościach sladowych. W zasadzie pigułki antykoncepcyjme są przeciwskazane w czasie laktacji również dlatego,że ją hamują a nie ze względu na przechodzenie do mleka. Depo provera nie ma takigo działania i jest od co najmniej 10-15 lat zalecana przez WHO jako skuteczna antykoncepcja w okresie laktacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 do Pani Doktor 13.05.02, 08:53 Pani Doktor, ja mam takie pytanie dotyczące Depo-Provery : czy można ją stosować po kuracji Diane-35 (już ją zakończyłam) i kiedy trzeba odstawić przed planowaną ciążą ? Dziękuję i pozdrawiam AgaT Odpowiedz Link Zgłoś