Dodaj do ulubionych

Torbiel-potworniak dojrzały

IP: *.acn.waw.pl 12.03.05, 20:52
Witam,
szukam pomocy.
Mam torbiel na jajniku-56x43 mm, którą ginekolog określił jako potworniaka
dojrzałego. Kazał mi zrobić markery nbowotworowe,które wyszły w normie. Mam
poddać się operacji a nie wiem w którym szpitalu. Mam 27 lat, nie mam dzieci i
jestem przerażona tym, ze usuną mi jajnik a nie Daj Boże że ta torbiel jest
złośliwa. Dlatego proszę o radę i pomoc w znalezieniu dobrego ginekologa i
szpitala w Warszawie w którym mam wykonać operację. Naprawdę bardzo prosze o
pomoc, jeżeli ktoś był w takiej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: anna Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.05, 21:23
      moja kolezanka lezala z takim przypadkiem na kasprzaka
      • Gość: Oliwka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.acn.waw.pl 12.03.05, 21:34
        Mam pytanie czy to jest złośliwe? czy usuneli jej cały jajnik czy tylko
        wyłuszczyli i czy mogłabys sie dowiedziec kto operaowal kolezanke. Byłąbym
        bardzo wdzieczna, ja jestem zalamana
      • Gość: Ewa Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 20:28
        Witaj
        mam podobn problem tylko że u mnie ta torbiel jest już usunięta czekam na wynik
        histopatologiczny. bardzo się boje. Leczyłam się w szpitalu na Solcu są tam
        dobrzy specjaliści( na razie nie usunięto mi jajnika)
        Pozdrawiam
    • Gość: mikey Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.akk.net.pl 12.03.05, 22:24
      Oliwka nie masz się czego bać, ja jestem świeżo po usunięciu dużego (10x8x10
      cm!!) potworniaka. RObiłam przed tym markery (były w normie) i tomografie
      komputerową. Zabieg był metodą laparoskopą+male cięcie u dołu, niestety jajnik
      usunięto (praktycznie go nie było, lekarz mi powiedział że to było wrodzone i
      po prostu on wogóle się nie wykształcił tylko przybrał taką "forme")
      ja byłam operowana w Zabrzu przez najlepszego profesora chirurgii
      małoinwazyjnej no i przez mojego ginekologa. Nie wiem czy Cię te okolice
      interesują?? Próbka guza trafia do badań wynik kilka dni po operacji u mnie nie
      był złośliwy. Lekarz przed operacja też mi to mówił, złośliwe by się mogło
      zrobić wraz ze starzeniem ogólnie, starzeje się organizm no i to też w tym
      momencie w złośliwą postać.
      W każdym razie operacja bez problemów, też nie mam jeszcze dzieci, mam dopiero
      23 lata. Aha i co ważne, jajowód został nie naruszonysmile) szybko doszłam do
      formy praktycznie w kilka dni. Więc nie bój się niczego.
      pozdrawiam
      mikey
      • Gość: Oliwka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.acn.waw.pl 12.03.05, 22:33
        Dziękuję za odpowiedz i dodanie otuchy. Ja się dowiedziałam o tym potworniaku w
        środe i teraz jestem na etapie szukania dobrego specjalisty. Mam już nawet
        zrobione badania potrzebne do operacji. Boję się jak diablisad
        • Gość: mikey Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.akk.net.pl 12.03.05, 22:48
          Zobaczysz wszystko będzie dobrze, ja o potworniaku dowiedziałam się
          przypadkowo, poszłam do lekarza bo złapałam infekcje zewnętrzną. I przy okazji
          badań to wyszło. Przyznam się że nie byłam wcześniej u lekarza jakieś trzy
          lata. Zanim jednak trafiłam do lekarza któremu zaufałam i polecono mi go,
          najpierw byłam u trzech i wszyscy już od razu bez badań (mam na myśli markery,
          tomografię) chcieli mnie ciąć, mówiąc że jeszcze nie wiedzą jak, najpierw miało
          być jak przy cesarce, potem pionowe cięcie praktycznie od poniżej mostka aż do
          bikini (koszmar).
          Dla Ciebie teraz najważniejsze to znaleźć dobrego lekarza w okolicy i dobry
          szpital, dlatego ja nie chciałam w rejonowym-od razu mi powiedzieli że
          laparoskopowo moge zapomniec i ze nigdzie sie tego typu guzów tak nie usuwa,
          więc poszłam do szpitala klinicznego,w końcu masz prawo pójść gdzie chcesz.
          Byłam u nich w poradni i ustalili badania a potem termin.
          Lekarz mi mówił że obojętnie jakiego by to było rozmiaru nadaje sie tylko i
          wyłącznie do usunięcia, jajnik nie zawsze ale u mnie go nie byłosad((

Naprawde nie masz się co bać, ja też się bałam ale juz w szpitalu mi minęło.

Trzymam kciuki!!!
      • irmina35 Re: miałas te operację na kasę chorych 14.03.05, 23:18
        czy prywatnie? Ja też mam miec laparoskopie u lekarza który pracuje w Zabrzu w
        Klinice i w Knurowie i radził mi zrobienie tej operacji w Knurowie ze wzgledu na
        mniejsze prawdopodobieństwo załapania "wrednych, szpitalnych" bakterii.
    • Gość: sara Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 211.27.201.* 12.03.05, 23:43
      a czym sie rozni normalna torbiel od potworniaka dojrzalego ?????
      • Gość: mika Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.it.pl 13.03.05, 07:27

Witam

Jeszcze w styczniu tego roku balam sie tak jak TY smile Nie martw sie ja mialam
        tobiela 8cm na jajniku i bylo duze prawdopodobienstwo, ze strace caly jajnik.
        Na tym wlasnie forum zasiegnelam opinii innych czytelniczek pobieglam po druga
        opinie do lekarza i okazalo sie, ze nie zawsze jest koniecznosc usuwac caly
        jajnik mozna tylko torbiel. Mam swietnego specjaliste od laparoskopii moge Ci
        przeslac namiary na prv.. Jest z Warszaway. Laparoskopie robilam w prywatnym
        centrum ale ty nie musisz smile Czuje sie dobrze i co najwazniejsze mam swoj
        jajnik o ktory tak walczylam. Jesli potrzebujesz wiecej info pytaj ja to juz
        mam za soba wiec odpowiem na Twoje pytania chetnie
        • Gość: Oliwka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.acn.waw.pl 13.03.05, 09:46
          Bardzo prosiłabym o podanie namiarów na prywatna klinike lub ewentualnie
          polecenie mi kogos w szpitalu. Jak długo dochodziłaś do siebie po przebytym
          zabiegu. Dziękuję z góry za pomoc. Mój mail olimpia@rubikon.pl
          Dziekuje
        • oszenk Re: Torbiel-potworniak dojrzały 13.03.05, 20:17
          czy moglabys przeslac mi namiary na sowjego lekarza?
      • Gość: beata Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 10:33
        potworniak dojrzały to tez torbiel ale zawiera w swej torebce fragmenty
        włosów , łóju , kosci a czasami niewykształcony płód. Jest to anomalia i rzadko
        sie zdarza. Jest to rodzaj nowotworu, moze byc dojrzały (łagodny) teratoma
        maturum lub niedojrzały (złosliwy) teratoma alduntum. Miałam takie gó.. na
        jajniku jestem 5 miesiecy po operacji.Pozdrawiam Dodam ze strasznie mnie bolało
        przed operacja nawet noga cała.
    • Gość: sara Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 211.27.202.* 13.03.05, 11:12
      czy moglyby ktos powiedziec co to ten potworniak ?? ja tez chyba ide na
      laporoskopie mam 7cm cyste tak pisze na usg i tez sie boje
      • Gość: mikey Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.akk.net.pl 13.03.05, 12:08
        potworniak (z łac. teratoma maturum) to nic innego jak zlepek tkanek np.
        włosów, zębów. Po operacji rozmawiałam z moim gin. i mówił że w moim
        potworniaku były włosy i to długie (nadawały sie na warkocze) i ząb brrrrrr.
        Żyło to sobie we mnie, na szczęście już po wszystkimsmile))
        pozdrawiam
        mikey
    • Gość: sara Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 211.27.202.* 13.03.05, 13:56
      a mials jakies symptomy jak to mialas
      • Gość: mikey Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.akk.net.pl 13.03.05, 15:06
        ja nie miałam symptomów, żadnych plamień czy bóli, regularny okres. Nic a nic
        nie wskazywało na to. Poszłam z infekcją do gina a tu na usg wyszło że
        prawdopodobnie potworniak a tomografia komputerowa tylko to potwierdziła.
        Dobrze że wyszło to przy okazji zwykłej infekcji nie chce nawet myśleć że
        mogłabym z tym żyć aż by coś złego się stało.
        pozdraiwam
        mikey
        • Gość: Połoznik Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 18:15
          Olivka do usuniecia potworniaga nie musisz szukać wybitnego lekarza zrobi to
          kazdy ginekolog,jesli można u Ciebie w laparoscopi to namawiałby Cię.
          • oszenk Re: Torbiel-potworniak dojrzały 13.03.05, 18:36
            podobno można laparoskopowo, ale problem w tym ze ja nie wiem gdzie mam to zrobic.
            • Gość: Ewa Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 09:25
              Spróbuj w Centrum Damiana u pani dok. K.Załuckiej.To dobra Klinika i lekarza
              też polecam. Nie jest zbyt rozmowna ale skuteczna.
          • irmina35 Re: pytanie do Położnika 14.03.05, 23:34
            czy stwierdzony marker CA 125 w normie swiadczy o niezłosliwości torbieli czy
            raczej nie ma to nic do rzeczy. Pytam, bo badanie tego markera zleca sie przed
            laparoskopią a wynik markera powyzej norm wyklucza przeprowadzenie laparoskopii..
    • Gość: ola Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 211.27.201.* 14.03.05, 11:58
      a co robic zeby nie dostac tych torbieli nigdy ??? oprocz brania tabletek
    • Gość: halszka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 195.136.92.* 14.03.05, 12:39
      Ja tez jestem po operacji 2 potworniakow na obu jajnikach, mialam operacje,
      ciecie jak przy cesarce, torbiele zostaly wyluszczone. Z tego co sie naczytalam
      i wyszukalam, trzeba unikac mleka i nabialu.
      • Gość: Oliwka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 20:11
        ja unikam nabiału, boję się bardzo. Gdzie miałaś robony zabieg?? Kogo mogłabyś
        mi polecić, ja w czwartek ide prywatnie do ordynatora na zelaznej, moze cos pomoze.
        • Gość: mikey Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.akk.net.pl 16.03.05, 17:11
          Oliwka a o co chodzi z tym nabiałem, czemu przy potworniaku niby nie wolno jeść
          nabiału? nic o tym nie słyszałam. Odpowiedz prosze bo ja tak uwielbiam nabiał!
          pozdrawiam
          mikey
    • Gość: halszka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 195.136.92.* 15.03.05, 07:47
      Nie mieszkam w Warszawie, a nad morzem. Ja leczylam sie prywatnie u prof. i
      bylego ordynatora, operowal mnie wlasnie on w szpiatlu wojwodzkim, w ktorym
      pracuje jako konsulatant. Z mojego doswiadczenia wynika , ze najlepiej leczyc
      sie prywatnie u dobrego i doswiadzconego ginekologa, ktory wykonuje
      operacje.pozdrawiam
      • Gość: mika Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.it.pl 15.03.05, 08:21

Przepraszam ale mialam urlop. Widze, ze polecacie na forum lekarzy wiec podaje
        namiary na lekarza ktory robil mi laparoskopie. Dr. Piotr Sobiczewski przyjmuje
        w Centrum-LIM a zabieg byl na Domaniewskiej w tym centrum. Laparoskopia to jego
        specjalnosc naprawde polecam, pewnie kazdy lekarz zrobi laparoskopie ale ja
        wole miec ta swiadomosc, ze jestem w dobrych rekach smile
    • Gość: ola Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 211.27.201.* 15.03.05, 08:18
      ze jeszcze nie wymyslili cos na te torbiele zeby je jakas wysuszyc bez operacji
      to taki ponoc pospolity problem
      • chiquitin Re: Torbiel-potworniak dojrzały 15.03.05, 15:43
        czesc dziwczyny.. witam w gronie nowo potworniakow.. ja sie o tym dowiedzialam
        wczorja.. tzn nawet jescze nie estem pewna ze to to, po prostu po badaniu gine..
        (probuje bezskutecznie od 9 m zajsc w ciaze i zaczelam brac clo od 2 miesiecy)
        na prawym jajniku cos "swiecilo". I Gine opowiedzial mi ze to moze byc
        potworniak.. i nic poza tym.. w domu wstukalam ta nazwe w internecie i wyszlo
        ze to nowotwor zlosliwy..wiec super sobie pomyslalam ! mam czekac 2 tygodnie do
        dnia nastepnej miesiaczki bo wtedy mozna bedzie potwierdzic czy to to czy to
        zmany po lekach (clo) i generlanie jestem troche w depresji.. czy ten
        potworniak to juz od razu nowotwor zlosliwy czy nie wszystkie takie sa?
        ostatnie usg mialam robione 2 miesiace temu.. jak mi przepisywala clo..wiec
        zastanawiam sie czy cos takiego moglo urosnac tak szybko... jesli macie jakies
        doswiadczenia w tym temacie, bede wdzieczna za komentarze.. moze sie jakos
        uspokoje...
        • Gość: Połoznik Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 18:20
          Potworniak dojrzały nie jest nowotworem złośliwym!
        • Gość: bea Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 06:54
          ja miałam to swinstwo na lewym jajniku. podejrzewano torbiel, ale ja miałam
          bóle promieniujace do kolana, przez 6 miesiecy sie meczyłam bo zastosowano
          kuracje hormonalną z nadzeja ze sie wchłonie, ale nie wchłoneła sie, nigdy nie
          wiadomo co tam jest naprwade dopoki nie rozkroją. Ale jak sie mogło to swinstwo
          wchłonąc skoro tam były włosy i łój.
          Potworniak nie robi sie szybko, to nowotwór zarodkowy, w czasie kiedy byłas
          zarodkiem jakas tam czesc sie odłączyła i z czasem zawiazał sie potworniak
          głównie u kobiet umiejscawia sie na jajniku, on tworzy sie latami. Jest swego
          rodzaju pewna anomalia. Czy potworniak jest łagodny daje pewnosc badanie
          hisopatologiczne. Jezeli jest dojrzały to spoko po usunieciu kobieta jest
          zdrowa a jesli nie dojrzały to jest nowotwór złosliwy. Proponuję poddac sie jak
          najszybciej operacji.
          • Gość: chiquiti Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.man.poznan.pl 16.03.05, 09:04
            dzieki za odpoiedz..a skad sie wie czy jest dojrzaly czy niedojrzaly ? czy to
            dopiero wychodzi po operacji ??
            • Gość: bea Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 10:34
              tak po operacji wynik badania histopatologicznego to potwierdzi , bo biora to
              swinstwo do zbadania jeszcze cos chcesz wiedziec mam duza wiedze przezyłam
              to ....
              • Gość: chiqui Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.man.poznan.pl 16.03.05, 12:57
                ja na razie nie wiem czy to 100% potworniak, mam przyjsc za dwa tygodnie i sie
                okaze czy to jakas zmiania po lekach na stymulacje owulacji czy to
                potworniak... ostatnie usg mialam robione 2 miesiace temu! i nic nie wyszlo..
                czy to mozliwe zeby tak szybko uroslo ???
                • Gość: bea Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:03
                  Poworniak tak szybko nie urosnie, on potrzebuje na to lat zeby był na tykle
                  duzy zeby stwierdzic ze to ON, mozesz miec torbiel surowiczą, one szybko
                  wywalają sie do rozmairow nawet mandarynki pozdrawiam badz dobrej mysli
                  • Gość: meg Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 91.204.141.* 28.06.13, 20:34
                    U mnie przez 10mies. urósł od zera do wielkości 11cm średnicy. Operację laparoskopowo miałam zrobioną w klinice w Bytomiu u prof. Olejek. Ocalony jajnik ! Genialny fachowiec.
                • Gość: ola Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 211.26.100.* 16.03.05, 14:21
                  a czy kogos mdlilo zwlaszcza z wieczora przy tych torbielach
    • Gość: sara Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 211.26.100.* 16.03.05, 14:37
      a jak oni wiedza z usg ze to wlasnie jest potworniak czy on jest pelny
      wrodku ?? czy tez ma plyn ? z kad odrazu wiedza ze to ten a nie inny torbiel
      jest ich przeciez tyle roznych
      • Gość: bea Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 15:04
        czy to potworniak to moze wykazac chyba tylko tomografia komputerowa, bo przez
        usg to chyba niemozliwe, no chyba ze ktos ma dobra aparature... z mojego
        doswiadczenia wiem ze jak lekarz bada to w dotyku jest to twarda i zbita
        torebka ale co jest w srodku nikt tego nie wie dopóki tam nie zajrzy.
        Potworniak nie reaguje na zadne hormony ani tabletki, natomiast inna torbiel
        bedzie reagowac na kuracje hormonalną bo moze zmniejszyc swoje rozmiary lub
        zupelnie sie wchłonąc.
        • Gość: bea Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 16:29
          oj były czasami mdłosci, tak jest przy torbielach ale jak sa mdlosci to jak
          naszybciej do lekarza
      • Gość: Położnik Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:16
        Oni też wiedzą z USG że dziecko nie ma wad ,jake ma serduszko i wątrobę
        nerki ,oni dużo wiedzą mówie Ci,i dojrzałego potworniaka też rozpoznają.
    • foxy5 Re: Torbiel-potworniak dojrzały 17.03.05, 00:31
      a mi nie chcieli zrobic tomografi komp,powiedzial ze to nie dobrze dla mnie i
      ze na usg tez widza i wiec wyszlo ze maja torbiel ma plyn i cos tam jeszcze w
      niej nie wiedza moze byc krew dzisiaj ide do ginekologa .5 lat temu mialam usg
      w ciazy robiene i nic nie bylo w tedy widac a mowisz ze ona rosna powoli to czy
      w tedy by bylo cos wida jak to jest potworniak??? teraz ma 7cm na 4,5 takie jajo
    • Gość: iza do położnika IP: 195.136.92.* 17.03.05, 07:52
      Czy mogłbys wyjasnic, jakie sa przyczyny powstania potworniaka? Jest to
      nowotwor lagodny zarodkowy, lekarz powiedzial, ze powstal juz w moim zyciu
      plodowym???? Co powoduje , ze nagle zaczyna rosnac? Zaburzenia hormonalne, jak
      przy torbieli czynnosciowej? Jak to wlasciwie jest?
      • Gość: Położnik Re: do położnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 10:53
        czas i pokwitanie.
        • Gość: iza Re: do położnika IP: 195.136.92.* 17.03.05, 11:14
          Pokwitanie w wieku 34 lat? Potworniaka maja dzieci i dziewczyny w wieku lat 20.
          • Gość: mikey Oliwka co z nabiałem??? IP: *.akk.net.pl 17.03.05, 18:08
            Oliwka a o co chodzi z tym nabiałem, czemu przy potworniaku niby nie wolno jeść
            nabiału? nic o tym nie słyszałam. Odpowiedz prosze bo ja tak uwielbiam nabiał!
            pozdrawiam
            mikey
            • Gość: mal Re: Oliwka co z nabiałem??? IP: 195.164.28.* 17.03.05, 19:37
              U mnei tez wykryto potworniaka, dwa tygodnie temu. Planowalam miesieczny wyjazd
              do Indii na caly kwiecien (juz mam bilet na samolot)a teraz nie wiem co
              robic... jechac i poczekac z operacja do maja czy robic jak najszysbciej???
              • Gość: połoznik Re: Oliwka co z nabiałem??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 20:09
                Jak mały to jedz
            • Gość: halszka Re: Oliwka co z nabiałem??? IP: 195.136.92.* 18.03.05, 08:51
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=21162759&v=2&s=0
              to jest link o mleku
          • Gość: Położnik Re: do położnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 20:08
            Nie potworniaka mają też kobiety 50 letnie tylko nigdy nie były u ginekologa
    • Gość: ASIA Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 18.03.05, 00:03
      MIALAM USUNIETEGO POTWORNIAKA,RAZEM Z JAJNIKIEM.MAM TERAZ 25 LAT,TO BYLO 3 LATA
      TEMU.TEZ SIE OBAWIALAM.ALE ZOSTAL USUNIETY,OKAZALO SIE ZE TKANEK NOWOTWOROWYCH
      NIE BYLO.NA SZCZESCIE.I TOBIE TEGO TEZ ZYCZE.JESLI BEDZIE PODOBNIE TO NIE MARTW
      SIE Z JEDNYM JAJNIKIEM MOZNA ZAJSC W CIAZE.TE SLOWA SA LEKARZA,JA NIE WIEM,BO
      DZIECI JESZCZE NIE MAM.ALE SIE O NIE JESZCZE NIE STARAM.I MOZE SZKODA BYSMY COS
      WIECEJ WIEDZIALY.POZDRAWIAM,OBY NIE BYL ZLOSLIWY.
      • Gość: beata Do lekaraz pooznika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 07:04
        Panie doktorze, miałam potworniaka dojrzałego na lewym jajniku, w pazdzierniku
        miałam operacje, miesiac po operacji utworzyła mi sie torbiel na drugim jajniku
        na szczescie nie groźna(nie wiem byc moze surowicza) która wchłonęła sie po 3
        miesiacach zazywania Cilestu. Ale .... od niedawna zaczeły bolec mnie wezły
        chłonne pod pachami, czasami nawet robia sie takie bolesne guzki małe które
        znikaja po 2 dniach. Wczoraj miałam USG piersi
        opis: piersi o budowie gruczołowej o prawidowej echostrukturze. W piersi lewej
        godz.3 torbiel 14x12mm Zmian ogniskowych litych nie stwierdza sie.
        powiekszonych wezłów chłonnych pachowych nie uwidoczniono. Wniosek: torbiel
        piersi lewej.

Dodam jeszcze ze od kiedy zaczełam brac Cilest strasznie mam nabrzmiałe piersi
        i bola mnie bardzo. Lekarz wykonujący usg powiedział zeby zmienic tabletki albo
        odstawic. Ale jak odstawie to czy ta torbiel która sie wchłonęła na jajniku
        moze znów urosnąć?! Czy to te tabletki hormonalne sa przyczyna tej torbieli
        piersi? Do jakiego lekarza udac sie z tym? czy ta torbiel piersi nalezy usunąć?
        Prosze o odpowiedx bo chyba sie załamie. Pozdrawiam Beata
    • Gość: Oliwka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.acn.waw.pl 19.03.05, 16:12
      Byłam u 4 ginekologów, wiem ze muszę poddac się oparacji. Poza tym czekam na
      teramin.
      Lekarze uspokoili mnie bardzo.
      Polecam jako ginekologa Dr Siekierskiego oraz Wielgosia. Naprawde specjaliści
      wysokiej klasy.
      • Gość: beata Re: do lekaza połoznika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:03
        moze nietypowy problem ale poprosze o odpowiedz, zaczełam współ.zycie z
        mezczyzną i po wytrysku czuje pieczenie i szczypanie przez kilka godzin,
        wczesniej takie cos mnie nie spotakało. Czy moge byc uczulona na jego nasienie?
        Co robic ? czy to wyleczalne jezeli tak to w jaki sposób?czy pozostaje tylko
        prezerwatywa?
        • Gość: Połoznik Re: do lekaza połoznika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:16
          Oczywiscie są kobiety majace alergiczną odpowiedz na sperme,nie moga zajść w
          ciąże mozliwe że z tego powodu,ale odczyn alegriczny jaki opisujesz jest mało
          prawdopodobny,musiałby wygladać inaczej i nie konczyłby sie uczucia szczypania
          mijajacym po kilku godzinach.Są opisywane wstrzasy anafilaktyczne po podaniu
          domacicznym nasienia ,nie widziałem.Ktoś tutaj opisywał alergie na spermę na
          skórze?? nie widziałem.
      • Gość: Oliwka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.acn.waw.pl 30.03.05, 18:14
        Ja właśnie powoli przygotowuje się do zabiegu- wyciecia potworniaka, jestem
        przerazona tym, ze na zabieg musze czekac dwa miesiace bo nie ma miejsc, a co
        jak sie w miedzy czasie potworniakj powiekszy lub przeniesie sie gdzie indziej?
        • Gość: mikey Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.akk.net.pl 30.03.05, 19:07
          Zapytaj o to swojego lekarza . Ja nie czekałam tak długo na operacje tzn.
          najpierw badania (kilka razy usg, markery, tomografia komputerowa) potem
          konsultacje z ginem i chirurgiem całość trwała około 3 tygodnie. Jak zgłosiłam
          się na ostatnią konsultacje u chirurga to wtedy wyznaczył mi termin na za
          tydzień i faktycznie po tygodniu było po wszystkim. Ja osobiście nie spytałam
          lekarza o to co by było gdybym z tym zwlekała, bo to wszystko tak szybko się
          potoczyło że nie zdążyłam, ale u mnie był spory ucisk na pęcherz i macice (była
          przygnieciona i odwrócona w drugą strone przez potworniaka - z racji jego
          wielkości!) Na szczęście miesiąc po operacji wróciło wszystko na "swoje miejsce"
          pozdrawiam i życze Ci powodzenia i koniecznie napisz jak będziesz posmile)
          mikey
          • mari_paz Re: do Mikey 30.03.05, 20:01
            mam prosbę, jestem z okolic Zabrza mozesz mi podac namiary na ginekologa i na
            chirurga o którym pisałaś? Czy Oni przyjmuja w poradni (na Kasę Chorych) czy
            prywatnie. Dziekuje z góry.
            • Gość: mikey Re: do Mikey IP: *.akk.net.pl 30.03.05, 20:50
              nie ma problemu już podajesmile
              ginekolog to dr n.med. Marek Kudła, specjalista-położnik adiunkt kliniki
              położnictwa i ginekologii w K-cach, pracuje w szpitalu w K-cach-Ligocie, ul.
              Medyków 14 ale tu chyba nie przyjmuje bo nic mi o tym nie wiadomo. Natomiast
              prywatnie przyjmuje w K-cach w centrum na ul. Kościuszki 42, rejestracja od pn-
              pt od 15 do 19, tel. 251-48-40 jest drogi bo wizyta ok. 100 PLN! Ale uważam że
              warto:0) Polecił mi go chirurg bo operuje właśnie z nim.
              Podaje jeszcze stronke ginekologa www.usg-ginekolog.pl/

Co do chirurga:
              prof. dr hab. Józef Dzielicki specjalista chirurgii ogólnej dziecięcej i klatki
              piersiowej, jest kierownikiem Akademickiego Centrum Chirurgii Małoinwazyjnej
              dla Dorosłych i Dzieci w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 w
              Zabrzu, ul. 3 maja 13/15, przyjmuje w poradni chirurgii małoinwazyjnej w tym
              szpitalu (w środy od godz.16 tel. 370-43-26) z NFZ czyli nic nie płacisz na
              wizyte czeka się około tygodnia, i w poniedziałki też tutaj ten sam tel. tyle
              że płatnie też ok. 100 PLN no i jeszcze w czwartki u siebie w domu tj. w
              Tarnowskich Górach, też płatnie. Ale ja u niego byłam tylko raz prywatnie
              reszte wizyt w poradni darmowo.
              Jestem bardzo zadowolona z operacji i wogóle z obu lekarzy. I nic nie dawałam w
              przysłowiową "łapę" smile
              pozdrawiam jak chcesz więcej to pytaj
              mikey
              • Gość: bea Re: do Oliwki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 07:44
                oliwka spokojnie ja miałam potworniaka i na operacje czekalam miesiac a z bólem
                zyłam 3 miesiace, bo lekarz nie poznał sie ze to potworniak i szprycował mnie
                hormonami majac nadzieje ze torbiel sie wchłonie hahhhaa. OPotworniak nie robi
                przezutów to tylko taka patologia. Głowa do góry bedzie dobrze.smile)))
                • Gość: bari Re: do Oliwki IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 10.04.05, 22:49
                  witam przypadkowe usg wykrylo u mnie torbiel jajnika w opisie lekarscim
                  napisano ze moze odpowiadac potworniakowi jakis czas puzniej przeszlam operacje
                  w badanach chistopatologicznych wyszlo ze jest to torbiel naskurkowa jestem juz
                  1,5 roku od tej operacji a dalej spedza mi to sen z powiek. Nie wiem czy mam
                  jeszcze jakies powody do obaw?? Czy torbiel ta moze powodowac raka??
                  • Gość: bari Re: do Oliwki IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 10.04.05, 23:09
                    czy torbiel naskurkowa(skurna) to to samo co skurzasta ??
                  • Gość: bari torbiel nakurkowa IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 10.04.05, 23:25
                    prosze wszystkicho o pomoc chciala bym wiedziec czy torbiel naskurkowa to to
                    samo co skurzasta i czy torbiel naskurkowa ktura mi wycieto 1,5 roku temu z
                    jajnika moze doprowadzic do nowotworu albo innej patologii. Od zabiegu mam
                    sytematyczne usg kture jak na razie lekaze odczytuja jako blizna. Bardzo sie
                    boje sama nie wiem czego prosze napiszcie co wiecie na ten tematsad
                    • Gość: bea Re: torbiel nakurkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 07:26
                      potworniak to inaczej torbiel skórzasta, nie spotkłam sie z okresleniem
                      naskórkowa a uwierz mi przestudiowałam o tym duzo materiałów. byc moze lekarze
                      uzywaja takiego okreslenia zamiast skórzasta. Spokojnie potwprniaki nie daja
                      przerzutów z chwila usuniecia kobieta jest zdrowa.
    • Gość: Oliwka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: *.acn.waw.pl 11.04.05, 18:44
      Witam,
      nie dalej jak miesiąc temu pisałam i prosiłam o radę bo wykryto w mnie
      potworniaka dojrzałego. Miałam mieć laparoskopię.
      Zrobiłam wszystkie badania do zabiegu, p0oruszyłam niebo i ziemię żeby dostać
      się jak najszybciej na zabieg. Od razu zaznaczę ze termin miałam na 6 czerwca
      a udało mi się przez znajomości przyspieszyć go na koniec kwietnia. Był
      strach, płacz bo nie mam jeszcze dzieci a w między czasie zaczął mnie boleć
      drugi jajnik.
      Prowadzący lekarz kazał mi przed oststanią wizytą u niego przed zabiegiem
      zrobić usG.
      No i NIESPODZIANKA!!!
      Wczoraj poszłam na USG i okazało się, że nie ma żadnego torbiela, zniknął.
      Dla mnie to był szok.
      Gdy tylko weszłam do gabinetu na usg, pokazałam lekarzowi wyukonującemu je
      moje porzednie a On zaczał sie śmiać. Zrobiło mi sie głupio ale on powiedział
      ze zaraz tez będę się śmiałą.
      No i śmaiłam się z wielkim niedowierzaniem/
      Zaznaczam że nie brałam żadnych lekarstw hormonalnych bo 4 podobno najlepszych
      ginekologów w Warwszawie powiedziało ze to nie ma sensu i tak czeka mnie
      laparoskopia albo usunięcie jajnika.
      Dziewczyny ja nie mam słów.
      Nie życzę nikomu żeby przeżył cokolwiek takiego jak ja. Horror.
      A swoją drogę w moim przypadku widać niekompetencję " najlepszych " lekarzy.
      Ide jutro do ginekologa, nie wiem jak się zachować i co mu powiedziec, jestem
      taka wkurzona ze nie ma na to słów.
      • saburzyca Re: Torbiel-potworniak dojrzały 11.04.05, 18:58
        Z ta nie kompetencją tak do końca nie jest..
        Ja miałam taką torbiel na 8 cm! Mój zaugfany lekarz, wiedząc, z4e moja Mama
        zmarła niedawno i to własnie na raka jajnika, zlecił markery itd .Po dwóch
        tygodnich, dwa dni przed zabiegiem, przy rutynowym badaniu okazało się, ze juz
        torbieli nie ma!!!! Wszyscy bylismy w szoku. Ale w radosnym szoku!

Jedno jest pewne, trzeba o siebie dbać! Takie mamy niezdrowe czasy...
        Pozdrawiam!
        sabka
      • Gość: anka Re: Torbiel-potworniak dojrzały IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 11.04.05, 22:01
        u mnie ruwniez na podstawei badania usg stwierdzono potworniaka dopiero
        srudoperacyjne badanie chistopatologiczne zaprzeczylo tej teori okazalo ze byla
        to torbiel naskurkowa (skurna) a nie potworniak (torbiel skurzasta, naskurzasta)
        tylko badanie chistopatologiczne daje 100% pewnosci co to patologi guza
        Pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka