Gość: kaja IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.05, 10:24 co to sa klykciny i jak sie mozna tym zarazic. i nie kazcie mi szukac w archiwum bo juz szukalam a tej info nie znalazlam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ela_20 Re: kłykciny IP: *.chello.pl 07.04.05, 10:28 Witaj! Kłykciny to takie male, "kalafiorowate" wypustki, bordawki pojawiajace sie najczesciej na wargach sromowych. Są powodowane prze wirus brodawczaka ludzkiego (HPV). Powszechnie uwaza sie ze jest to choroba przenoszona droga plciowa, choc czesc lekarzy uwaza ze mozna sie zarazic na zasadzie autoinfekcji przenoszac wirusa z innych zakazonych partii ciala, np rak, ale tak naprawde w 99,9% przypadkow zaraza sie droga plciowa. Jest to wirus bardzo powszechny, szaczuje sie ze ponad polowa ludzkosci moze byc nim zarazona, tylko ze u wielu osob, glownie mezczyzn nie daje on zadnych objawow i dlatego nieswiadomi zarazenie przekazuja go dalej. Wirus rozprzestrzenia sie tak szybko, poniewaz prezerwatywa przed nim nie chroni! Jesli jestes anglojezyczna i chcesz sie dowiedziec wiecej wpisz w wyszukiwarki "HPV" lub "genital warts". jest mnostwo stron, m.in. amerykanskich towarzystw medycznym z wyczerpujacymi informacjami. Na polskich stronach infromacji jest niewiele, zreszta taka tez jest wiedza naszych polskich lekarzy na temat HPV niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: kłykciny IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.05, 11:19 dziekuje Ci bardzo za te informacje.niestety z angielskim u mnie kiepsko. a powiedz mi czy jak ginekolog robi cytologie to on zauwaza takie klykciny golym okiem i jest w stanie mi zwrocic na to uwage? i czy ten wirus tez moze wyjsc w bad. cytologicznym czy nalezy zrobic jakies badanie odrebne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela_20 Re: kłykciny IP: *.chello.pl 07.04.05, 11:47 W większości przypadków jest tak, że lekarz gołym okiem zauważy i zdiagnozuje kłykciny, ale czasem te kłykciny są tak malutkie że nie są widoczne gołym okiem. Wtedy można przeprowadzić podobno jakąś próbę z kwasem octowym dla potwierdzenia ale nie wiem dokładnie jak to wygląda. Badanie cytologiczne nie wykryje wirusa HPV, ale moze zasugerowac jakies zmiany wirusowe. Aczkolwiek nie zawsze, to tak naprawde zalezy od cytologa i jego dokladnosci. A konkretne badanie na wykrycie HPV to odrebne badanie, pobiera sie wymaz i czeka na wyniki ok. 2tyg. Jesli HPV sie potwierdzi to od razu masz oznaczony typ wirusa, czy jest onkogenny czy nie. Tylko niestety takie badanie kosztuje ok. 200zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: kłykciny IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.05, 22:45 a do jakiego lekarza ma isc facet zeby sie zbadac? do internisty po skierowanie? do wenerologa? do neurologa? ze mna do ginekologa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eciepecie Re: kłykciny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 11:00 i nie kazcie mi szukac w > archiwum bo juz szukalam a tej info nie znalazlam czyby? rzeczywiście, nic nie można znależć po prostu nic nie ma! ani tutaj szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=kłykciny ani tutaj! www.google.pl/search?hl=pl&q=k%C5%82ykciny&btnG=Szukaj&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: kłykciny IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.04.05, 12:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=14659052&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: kłykciny IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.04.05, 12:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=19744975&a=19744975 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=21372714&a=21684869 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=20711417&a=20711417 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczyna Re: kłykciny IP: *.waxpol.net 10.04.05, 13:02 hej,jak mozna to cos usunac...co po,momagai moge kupic w aptece??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolfin Re: kłykciny IP: *.chello.pl 10.04.05, 13:18 Na Boga dziewczyny idzcie do ginekologa!!! On sie zajmie leczeniem klykcin, najpierw pewnie sprobujecie farmakologivznie np.Aldara a jak nie pomoze to wymrazanie, usuwanie chirurgiczne etc. On tez powie wam gdzie i jakie badania mozecie zrobic jak sie dopytacie. Forum to nie miejsce na pytanie jakie mam leki brac w przypadku choroby ktorej nie mozna leczyc samemu i domowymi sposobami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: kłykciny IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.04.05, 13:35 wszystkie lekarswa na receptepo konsultacji z lekarzem ,aldara okolo 800 zlotych na 8 tygodni leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: kłykciny IP: 81.15.254.* 02.05.05, 14:51 tak naprawde to jkazdy moze to miec i nawet nie wiedziec!!! ja mialam robiona cytologie zawsze co pol roku w prywatnym gabinecie!! bo mialam i nadal mam bzika na punkcie zdrowia w TYch okolicach,i co? zawsze mialam II stopien czystosci tez, a tu bach nadzerka i brodawczaki, golym okiem niewidoczne-przypadkowo przy kolposkopii wyszly!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś