Dodaj do ulubionych

Zdjecia RTG w ciazy

IP: *.boll.casema.net 06.07.01, 12:02
Blagam o odpowiedz, bo nie moge spokojnie spac. Jestem w 6 tygodniu ciazy. Nie wiedzac o tym poszlam na
samym poczatku (okolo 10 dni po zaplodnieniu) na zdjecia rentgenowskie okolic ledzwiowo krzyzowych i oraz
kregow szyjnych. Bylo to spowodowane upadkiem z roweru i bolesnym obtluczeniem miednicy i szyi. Teraz nie
wiem co mam robic, miotam sie miedzy myslami o przerwaniu ciazy a checia spontanicznego poronienia. Lekarz
kazal mi odczekac do podrosniecia plodu, gdy mozna bedzie przeprowadzic jakies konkretne badania USG. Jakie
jest realne zagrozenie, ze urodze niedorozwiniete lub zdeformowane dziecko? Czy zarodek potrafi wytrzymac
taka dawke promieniowania bez uszczerbku dla zdrowia? Prosze mi szczerze napisac, jakie ponosze ryzyko.
Czy na podstawie badan mozna calkowicie wykluczyc ewentualne deformacje i mutacje genetyczne? Kazdy
dzien to dla mnie katorga. Pozdrawiam, Iza
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Zdjecia RTG w ciazy 06.07.01, 22:24
      Taka dawka promieniowania nie spowoduje deformacji płodu. W małej ciąży - do 18
      dnia od zapłodnienia substancje tratogenne (szkodliwe dla płodu) działają na
      zasadzie "wszystko albo nic" -albo powoduja poronienie albo nie uszkadzają
      zarodka. Niestety nie wiadomo, jakie jest ryzyko wystapienia nowotworów u
      dziecka narazonego na promieniowanie jonizujace w czasie ciaży ( są to
      białaczki i chłoniaki- uważa się , że narażenie wewnątrzmaciczne na
      promieniowanie jonizujace powoduje wzrost tego ryzyka)MA
      • Gość: Magna Re: Zdjecia RTG w ciazy IP: 202.67.199.* 07.07.01, 06:41
        czyli ktorko mowiac: deformacje - nie, nowotwory - tak. Pocieszajace???
        • monika.antepowicz Re: Zdjecia RTG w ciazy 07.07.01, 21:37
          Istnieja przypuszczenia,że może powodowac niewielki(!) wzrost ryzyka w
          porównaniu z populacjĄ dzieci kobiet nienarażonych w ciĄŻY NA PROMIENIOWANIE
          JONIZUJĄCE.MA
          • Gość: Iza Re: Zdjecia RTG w ciazy IP: *.boll.casema.net 08.07.01, 17:57
            Dziekuje za odpowiedz. Podniosla mnie troche na duchu. Ile wynosi ten niewielki wzrost ryzyka? Chcialabym
            jeszcze wiedziec na ile miarodajne sa badania stosowane w diagnostyce prenatalnej Czy oprocz USG powinnam
            miec tez wykonana punkcje wod plodowych i jakie badania mozna jeszcze wykonac by wykluczyc mutacje
            genetyczne? Z gory dziekuje. Iza
            • monika.antepowicz Re: Zdjecia RTG w ciazy 08.07.01, 21:25
              Obawiam sie,że badania prenatalnr niekoniecznie bedą miarodajne, ale mozna
              rozważyć ich wykonanie (na pewno można oznaczyć stęzenie alfa-fetoproteiny w
              surowicy krwi , no i oczywiscie bardzo dobre badanie u7sg wykonane na dobrym
              aparacie usg przez dobrego specjalistę.MA
              • Gość: Magna Re: Zdjecia RTG w ciazy IP: 210.176.197.* 09.07.01, 04:20
                czyli w normalnych przypadkach wystarcza zle badanie USG na zlym aparacie przez
                zlego specjaliste??
                a co z amniocentisis??
                • Gość: Arwena Re: Zdjecia RTG w ciazy IP: *.bf.uni.wroc.pl 09.07.01, 09:34
                  Odzywałam się już wcześniej z podobnym problemem (wątek: "ciąża" (teratogeny w
                  ciąży - Diane 35)). To okropne, że każe nam się tylko czekać! Weszłam na strony
                  medyczne w USA - każdy niemal stan ma samodzielną placówkę zajmującą się
                  zagrożonymi ciążami, można zadzwonić, napisać, pójść. A u nas co? "Miejmy
                  nadzieję, że się nic nie stało". Mam nadzieję, ale chciałabym mieć większą
                  wiedzę. A muszę jeszcze czekać parę miesięcy by czegoś się dowiedzieć... Jak
                  widać, nie ja jedna...
                  • Gość: Magna Re: Zdjecia RTG w ciazy IP: 210.176.197.* 09.07.01, 09:57
                    wlasnie. moze sprobuj www.about.com i w "find it now" wpisz "pregnancy".
                    Wyrzuca kupe linkow, w tym forum dyskusyjne i mozliwosc zapytania lekarza-
                    specjaliste wprost. Wbrew pozorom odpowiadaja i ja sie wielokrotnie radzilam
                    dostajac konkretniejsze informacje ponad "idz do dobrego lekarza ktory cie
                    dobrze zbada". Pozniej odpowiedzi mozna zweryfikowac z zywym lekarzem na
                    miejscu.
                    • monika.antepowicz Re: Zdjecia RTG w ciazy 09.07.01, 13:57
                      Chodzi o to, że tak naprawdę nie stwierdzono, by badania prenatalne
                      (amniopunkcja) wykrywają jedynie wady związane z kariotypem - czyli
                      nieprawidłowościami cheromosomów. Tak jak napisałam - właściwie nie ma
                      niebezpieczeństwa wystąpienia deformacji płodu, ale nie wiadomo,czy póżniej w2
                      wieku np. 2-3lat dziecko nie bedzie zagrozone białaczką. Nie ma badań, które w
                      ciaży zdiagnozowałyby takie ryzyko. Niemniej wiadomo,że badanie rtg w ciąży -
                      nawet wykonanie urografii obciążonej dużą dawką promieniowania rtg nie
                      powodowało wad płodu.
                      Na przykład uwaza się ,że hormony żeńskie przyjmowane w ciązy mogą powodowac
                      wnętrostwo u płodów męskich- ale wada ta jest do wykrycis dopiero dzięki
                      badaniu usg w II połowie ciąży.
                      To nie jest mydlenie ocfzu - tylko po prostu akurat pewnych wad, zmian nie
                      jesteśmy w stanie wykryć stosująśc badania prenatalne w ciąży.
                      Wiadomo również,że szkodliwy wpływ moze miec goraca kapiel lub sauna (wady cewy
                      nerwowej), ale według niektórych badań nie ma to wpływu. Niemniej w USA
                      wszystkie kobiety w wieku do 35 roku zycia mają wykonywane przesiewowe badania
                      prenatalne w kierunku wad cewy nerwowej i nieprawidłowości genetycznych (zespół
                      Downe'a), a po 35 roku życia- amniopunkcję genetyczną, ale wad spowodowanych
                      teratogenami nie udaje się wykryć z ich pomocą.Naprawdę badanie usg spełnia
                      bardzo wazna rolę (wiodącą) w wykrywaniu wad płodu. MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka