Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

• adrasteaa Zmiany mastopatyczne 01.07.05, 08:56
      Dzień Dobry Pani doktorwykonałam wczoraj kontrolne USg piersi po 3 miesiącach
      brania Mastodynon wykryto u mnie zmiany mastopatyczne w obu piersiach.
      Przeczytałam gdzieś w internecie, że takie zmiany wymagają zbadania poziomu
      róznych hormonów CZy należy sie z tym zgłosić do lekarza ginekologa i czy
      konieczne sa badania hormonów. Bardzo dziękuje za pomoc
      • mglisty_poranek pytanie 01.07.05, 11:02
        Witam!
        Ok 3 tyg temo pojawilo sie COS tuz pod moim okiem pod skora, jest to wyczuwalna
        palcami kuleczka wielkosci 5-7 mm, niektorzy sugeruja ze moze to byc jeczmien
        wewnetrzny, mial zniknac po kilu dniach a nie znika. Jestem w 24 tc, czy
        powinnam isc do okulisty? czy zglosic to mojemu lekarzowi? czy to jest blahy
        problem czy warto sie tym zainteresowac?
        pozdrawiam
        • koala.mb Re: pytanie 02.07.05, 14:29
          Ciąża nie jest p/wskazaniem do konsultacji specjalistycznych smile. Koniecznie idź
          do okulisty. Nie umiem ocenić czy problem jest godny uwagi czy nie, zwłaszcza
          wirtualnie smile
      • koala.mb Re: Zmiany mastopatyczne 02.07.05, 14:31
        na chorobach sutków najlepiej znaja się onkolodzy, więc jeśli Cię coś niepokoi
        skonsultuj to. jeżeli onkolog uzna za stosowne, zleci odpowiednie badania
        hormonalne. W przypadku zaburzeń równowagi hormonalnej skieruj się do
        ginekologa.
    • Gość: Magda Re: boląca pierś IP: *.supernet.pl 01.07.05, 15:32
      Witam,

3 miesiace temu przestałam karmić, brałam Dostinox, piersi są miękkie, ale
      niestety jedna boli od spodu i w środku / jeśli porównać pierś do stożka, to
      boli mnie podstawa /nie wyczuwam guzków, ból nasila się po noszeniu stanika.
      Czy powinnam zrobić USG lub mammografię ? Mam 35 lat.
      Bedę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam
      Magda
      • koala.mb Re: boląca pierś 02.07.05, 14:27
        Dla świętego spokoju zrób usg.
    • Gość: doris Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.toya.net.pl 01.07.05, 19:39
      Pani Koalko Kochana, ponawiam prośbę o interpretację wyników toxo; pozdro dla
      Glusismilesmile
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.07.05, 14:26
        Wyniki są w porządku, moje Glusie czasem nie ( ale tylko czasemsmile )
    • Gość: cherilyn ból brzucha przy zażywaniu pigułek :( IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.07.05, 21:10
      Dzien dobry.

Pisałam do pani na priva ale nie wiem czy mail dotarl, ale moze po prostu
      blizniaki dokuczaja i nie ma pani czasu odpowiedziec. w kazdym razie przeklejam
      tu jeszcze raz moje pytanie, bo moze i przyda sie tez komus innemu smile

Zmieniłam pigułki z Novynette na Regulon, bo Novynette nie
      regulował mi okresu.
      Dziś będę brać 9-tą tabletkę Regulonu (to moje pierwsze
      opakowanie).
      Wczoraj zaczęły się u mnie dziwne bóle brzucha. Brzuch nie boli
      cały czas, to przychodzi "falami", nie boli w jednym konkretnym
      miejscu, raczej cały, ale najbardziej na wysokości talii po obu
      stronach. To jest taki dziwny ból, nie bardzo silny, bo troszkę
      tak, jakbym miała wzdęcia (ale nie sądzę by to były wzdęcia).
      W ulotce Regulonu jest napisane by natychmiast przerwać zażywanie
      przy ostrych bólach brzucha. Teraz nie wiem, czy przerwać, czy
      nie.
      Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

Pozdrawiam
      • Gość: anna_deszczowa Re: ból brzucha przy zażywaniu pigułek :( IP: *.blng.qwest.net 02.07.05, 05:27
        pani doktor, chce sie z pania skonsultowac poniewaz nie mam mozliwosci pojscia
        do swojego ginekologa: jestem obecnie w usa. rzecz jest nastepujaca: od trzech
        lat biore mercilon, rok temu mialam dwumiesieczna przerwe. okolo 2 tygoni po
        moim wyjezdzie do usa mialam kilkudniowy skapy okres, przy czym bylo to w
        drugim tygodniu pigulek. potem sie skonczyl, przez kilka dni byl spokoj a teraz
        znow mam od paru dni leciutkie brazowe plamienie. moje pytania sa nastepujace:
        czy to ma zwiazek z podroza, stresem, praca, zmana klimatu? czy w tym wypadku
        jestem calkowicie zabezpieczona przed ciaza? oczywiscie biore caly czas
        tabletki jak nalezy, wczesniej tez nie zapomnialam zadnej, zmiane czasu tez
        potraktowalam bardzo powaznie i wstawalam w srodku nocy zeby wziac pigulkesmile
        prosze o odpowiedz i pozdrawiam.
        • koala.mb Re: ból brzucha przy zażywaniu pigułek :( 02.07.05, 14:23
          Wydaje mi się że jedynym rozsadnym wytłumaczeniem tej sytuacji jest
          rzeczywiście zmiana miejsca pobytu i wszystko co z tym zwiazane. Skuteczność
          tabletek jest niezależna od objawow pojawiajacych się w trakcie stosowania
          antykoncepcji.
      • koala.mb Re: ból brzucha przy zażywaniu pigułek :( 02.07.05, 14:24
        Dzisiaj są grzeczne, na mail odpisałam smile
    • Gość: ike szczepienie p/rozyczcea ciaza IP: *.pg.com 02.07.05, 10:17
    • Gość: ike szczepienie p/rozyczce a ciaza IP: *.pg.com 02.07.05, 10:23
      Witam Pania!
      mam pewna sprawe, ktora nie daje mi spokoju od jakiegos czasu. Chcialabym sie
      zaszczepic p/rozyczce poniewaz nie chorowalam na nia jako dziecko, natomiast
      wiem ze moze to byc bardzo niebezpieczne dla plodu jesli zaszlabym w ciaze w
      ciagu 3 miesiecy od szczepienia. Nie stosuje hormonalnej antykoncepcji,
      zrezygnowalam z niej przeszlo pol roku temu, na razie uzywamy prezerwatywy i
      dlatego nie mam tak duzej pewnosci co do niezajscia w ciaze. Wstrzemiezliwosc??
      mozna sie postarac, ale wiadomo jak to w zyciu... wink
      a druga sprawa to czy kapturki dla kobiet daja wieksza pewnosc niz
      prezerwatywa? jakia mozna stosowac antykoncepcje zeby bylo jak najpewniej z
      wykluczeniem hormonow(duzo przeciwskazan) i globulek(na nie mam uczulenie)
      • koala.mb Re: szczepienie p/rozyczce a ciaza 02.07.05, 14:21
        Nie udowodniono, aby szczepienie p/rózyczce wykonane przed zajściem w ciążę (
        co wiecej nawet na jej samym początku) powodowało zagrożenie dla plodu.
        Oczywiście lepiej odczekać przepisowe 90 dni, bo to szczepionka zawierająca
        żywe wirusy. Najskuteczniejszą formą antykoncepcji oprócz hormonów jest
        spirala. Kapturki same bez hormonów mają porównywalna skuteczność do
        prezerwatywy, równiez sa srodkiem barierowym.
        • Gość: anna plamienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.05, 14:39
          dzień dobry, Pani doktor. mam pytanie. mam 44 lata. cykle regularne, 26-28 dni.
          cytologia robiona niecały rok temu- I gr. teraz w 19 dniu cyklu pojawiło się
          lekkie brązowe plamienie.trwa już 3 dni. myślałam, że to może spóźniona
          owulacja. ale trochę sie niepokoje, bo jutro wyjezdzam. co to może być? nic
          mnie nie boli, może lekki niepokój w dole brzucha, ale to pewnie z nerwów. nie
          mam teraz jak iść do lekarza. jakiś rok temu tez mi sie to zdarzyło i trwało az
          do miesiączki,wtedy byłam u gin, nic nie stwerdziła niepokojącego.
          • koala.mb Re: plamienie 02.07.05, 14:44
            Mysle, ze nic strasznego. Albo rzeczywiście spóźniona owulacja albo
            rozpoczynajaca sie wczesniejsza miesiączka, albo plamienie przedmiesiączkowe.
            To się zdarza zwłaszcza w okresach nasilonego stresu.
            • Gość: ania Re: plamienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.05, 14:47
              bardzo, bardzo dziękuję, rzeczywiście trochę się stresuję, bo wyjeżdżam za
              granicę. pozdrawiam serdecznie Panią i Bobaski.
    • Gość: doris Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.toya.net.pl 02.07.05, 14:48
      Doktor Koalko, a czy mogę z takimi wynikami (toxo) zacząć starania o
      dzidziusia? Doris
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.07.05, 15:35
        Tak i powodzenia.
    • Gość: miśka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 15:34
      Pani Mario mam pytanie,moja szwagierka z szwagrem od 3 lat starają się o dziecko
      wczoraj zostali zawiezieni do gin(brzmi jak średniowiecze)młoda dostała
      tabletki i pani gin po badaniach stwierdziła że wszystko oki jak wyglądają
      specjalistyczne badania ile czeka się za wynikami i jakie badania należy
      przprowadzić.dziękuję za odpowiedż
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.07.05, 15:39
        Nie wiem jakie badania zastały przeprowadzone. Leczenie niepłodnosci
        małzeńskiej i diagnostyka są czasem bardzo długotrwałe.Trzeba wykonać badania
        hormonalne, badanie nasienia męza, badanie drożności jajowodów, i inne zależnie
        od podejrzewanej przyczyny.
        • bocian20 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.07.05, 15:54
          z nimi nie idzie się dogadać mówie im że 1 wizyta to nie wszystko trzeba badań
          specjalistycznych,które napewno trwają z góry dzięki za odp ile czeka się na
          wyniki takich badań np nasienia
          • beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 02.07.05, 18:11
            Pisałam wyżej o zapaleniu przydatków misiąc po zabiegu łyżeczkowania po
            obumarłej ciąży.Chciałam zapytać bo 4 dni przed wykryciem tego zapalenia miałam
            wymaz na bakterie w którym nic nie wyszło,chlamydię-ujemna i mycoplazmę i
            ureoplazmę-ujemne.
            dlatego mnie dziwi czemu nic nie wyszło z wymazu?
            Jakie są konsekwencje gdy takie zapalenie łapie w ciąży?i czym się wtedy leczy?

pozdrawiam serdecznie
            • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.07.05, 14:13
              Zapalenia przydatków w ciąży to kazuistyka. Nie spotkałam sie z czymś takim.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.07.05, 14:12
            Myśle, ze nic na siłę. To w końcu ich sprawa i ich życie. Nie przeżyjesz go za
            nich. Wynik badania nasienia jest natychmiast.
    • Gość: zestresowana Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.devs.futuro.pl 02.07.05, 23:27
      Pani Doktor, proszę mi powiedzieć co to za plamienie czy upławy, bo ja nigdy
      tak nie miałam. Ostatnio pojawiło sie u mnie takie brązowe plamienie trwające
      krótko, pod konieć jednego dnia i rano następnego, to było tuz przed owulacją,
      bo kolejnego dnia pojawił się śluz płodny. Co to jest, czy to oznaka jakiejs
      infekcji czy owulacji (wczesniej nie miałam takiego plamienia). a może to
      jest wywołane przez silny stres, który wtedy przezywałam, prawie nie jadłam,
      mało spałam.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.07.05, 10:22
        plamienie w okresie okołoowulacyjnym może się zdarzyć i nie jest to patologia.
        Wynika ono z chwilowego przedowulacyjnego obnizenia steżenia hormonów.
    • p_swiat Ważne pytanie? 03.07.05, 00:21
      Od 8 miesięcy biorę tabletki Novynette, dwa miesiące temu zachorowałam na
      łysienie plackowate.
      Czy tabletki mogły się przyczynić do tego???
      Wiem, ze ta choroba ma przedewszystkim podłoże stresogenne, ale tez nie
      prawidłowy poziom chormonów moze doprowadzić do wypadania włosów.
    • Gość: Joanna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 10:07
      Mam następujący problem. Drugi miesiąc biorę Novynette w celu uregulowania
      miesiączek oraz antykoncepcyjnym. Po pierwszym opakowaniu miałam miesiączkę w
      pierwszym dniu siedmiodniowej przerwy, jednak możliwości zajścia w ciążę w
      ogóle nie było, bo nie kochałam się z moim chłopakiem. w piątek skończyłam brać
      drugie opakowanie i wczoraj powinna dostac okres, jednak nadal sie nie pojawia,
      czy możliwa jest ciąża? dodam, nie zapomniałam o żądnej tabletce, nie
      stosowaliśmy dodatkowej antykoncepcji. zwykle miałam mdłości przed miesiączką,
      a teraz nicsad być może i panikuje, jednak proszę o odpowiedz. z gory serdecznie
      dziękuję
      • kawa30 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.07.05, 12:59
        Droga Pani Doktor! mam 31 lat, mam 2 dzieci, starsze urodzilam poprzez
        cesarke,a drugie (8 m-cy) temu) urodziłam natruralnie. Przed urodzeniem dzieci,
        nabawiłam sie nadżerki, oczywiście nie leczyłam jej. Postanowiłam, ze juz teraz
        musze zrobic porządek. Miałam, okropne swedzenie, poszłam do gina, dał mi
        dopochwowe kapsułki, i owszem wszytko przeszło. Zrobiłam cytologie (II grupa).
        i zgłosiłam sie na leczenie. Lekarz stwierdził, ze nalezy wyleczyc ją TYLKo
        Operacyjnie. no i nie wiem co robić..
        czy nadzerki można leczyć farmakologicznie?
    • Gość: duża Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 81.219.177.* 03.07.05, 10:32
      PYTANIE!
      Mam od jakiegos czasu dziwną wydzielinę z pochwy,
      wygląda jak twarożek, bez zapachu, białe, czasem piecze i swędzi,
      prosze podac jakis lek ktorym moge spróbowac to wyleczyc,
      moze byc na recepte, sama nazwe poprosze i co to moze byc...

PS> tez Łódźsmile
      • Gość: martta Re: ginekolog-położnik-do duża IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 03.07.05, 12:36
        tą wydzieline masz nie od jakiegoś czasu ale od 8 miesiecy, lekarz niezbedny,
        bez leków tego nie wyleczysz, zreszta wszystko jest na recepte, potrzebny
        bedzie wymaz na czystosc i antybiogram, bez recepty mozesz dostac tylko masc
        clotrimazolum, vagical (gałki) ale stosuje sie to na słabe zapalenia i gałki
        propolisowe (uwaga moga uczulac) no i tantum rosa (irygator) ale to tez na
        słabsze zapalenia,
        a ta wydzielina twarożkowa to pewnie drożdzyca - wiec nie zastanawiaj sie ale
        idz do lekarza!!!
        • Gość: duża Re: ginekolog-położnik-do duża IP: 81.219.177.* 03.07.05, 16:42
          daj szanse wypowiedziec sie lekarzowi
          nie od 8 a od 10 tak dla ścisłosci
          • Gość: martta Re: ginekolog-położnik-do duża IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 03.07.05, 16:53
            sama dość dawno załozyłam podobny wątek i dostałam taka odpowiedz jaka ci
            wczesniej napisałam...
            poza tym w tym poscie dostałas odpowiedz - do lekarza
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=25967510
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.07.05, 10:18
        To najprawdopodobniej grzybica pochwy. Jeśli jest to u Ciebie pierwszorazowe
        możesz spróbowac Clotrimazolum w tabletkach dopochwowych oraz maśc o tej samej
        nazwie do stosowania zewnetrznego. Leczyć sie musi także partner. Rozumiem
        Twoja awersje do pójścia do ginekologa - nikt tego nie lubi, ale może dobrze
        byłoby zeby zobaczył to jednak lekarz.
        • Gość: duża Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 81.219.177.* 04.07.05, 14:24
          dziekuje.
          PS> nie mam partnera
      • Gość: wikus1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie)!!! IP: 80.48.173.* 06.07.05, 23:21
        Witam pani doktor,mam pytanie na USG stwirdzono u mnie endometrioza linijna co to znaczy i czy jest to grożne?Dziękuję
    • Gość: zaniepokojona Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.zetosa.com.pl 03.07.05, 16:23
      Witam!

Jestem nieco zapokojona, dzis dostalam okres (26 dzien cyklu - czyli u mnie ok,
      sr dl cyklu 27 dni), ale zauwazylam ze to taki troche dziwny okres, nie do
      konca taki jak zwykle, mianowicie, oprocz krwi, zauwazylam ze wydobywaja sie ze
      mnie jakies jakby nablonki, takie przezroczytso biale, jak skora prawie, nigdy
      wczesniej czegos takiego nie mialam. Jednak mysle, ze to moze miec zwiazek z
      tym, ze jestem w trakcie leczenia stanu zapalnego, ktory powstal pewnie przez
      nadzerke. Stosuje globulki Albothyl, co druga noc - takie mi lekarka przepisala
      i zdazylam przed okresem zaaplikowac dwie, z reszta wiem ze musze poczekac do
      konca miesiaczki. W opisie leku pisze ze dziala wybiorczo na bialka tkanek
      martwiczo i chorobowo zmienionych, dalej czytajac, ze nie ma powodu do
      niepokoju, w przypadku oddzielenia sie martwiczych tkanek (nawet w duzych
      ilosciach).
      Czy to moga byc wlasnie te "martwicze tkanki" ??
      Z gory dziekuje za odpowiedz!

Dodatkowo mam pytanie, chce za jakies 2 lata starac sie o dzidzie, rozne opinie
      slyszalam co do nadzerki i ciazy, usunac ja przed ciaza czy moze lepiej
      poczekac? Dodam, ze cytologia wyszla ok - gr 2, tylko ten stan zapalny...
      Dodam ze mam 21 lat, i jeszcze nie rodzilam, a nadzerka podobno mala i zadnych
      objawow nie daje
      • beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 03.07.05, 17:51
        <Zapalenia przydatków w ciąży to kazuistyka. Nie spotkałam sie z czymś takim.>

tak mi Pani odpisała.Ok. Ale mi chodziło dokładnie o to że jak teraz mam to
        zapalenie i nie wyleczę do końca a zajdę w ciąże to jakie to będzie miało
        skutki...

jestem po poronieniu 2 miesiące...

pozdrawiam
        • Gość: ap77 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.idea.pl 03.07.05, 18:59
          Witam po przerwiesmile Jeszcze raz gratulacje! Tez bym chciala...

Oto moje pytanka. Mam zaleczoan endometrioze i jestem po 3 miesiaczce
          po "sztucznej menopauzie". Niestety po 1 cyklu staran nie udalo mi sie zajsc w
          ciaze. Zrobilam progesteron i prolaktyne w 19 dc. (usg w 15 dc. pokazalo 18 mm
          pecherzyk).
          Oto wyniki prl-497 uIu/ml (norma 127-637)
          prog- 8,24 ng/ml (norma dla lutealnej 1,7-27)
          Czy te wyniki sa dobre, niby zgodne z norma, ale slyszlam rozne opinie, typu,
          ze przy prolaktnie w drugiej polowie normy nie ma szans na ciaze???
          czy mozna po nich stwierdzic, ze pecherzyk pekl i doszlo do owu?

Dodam, ze nie mam bolesnych piersi, wyciekow z piersi, plamien w cyklu.

Pozdrawiam Pania i dziatkismile)))

• koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.07.05, 10:13
            Na podstawie samych wyników progesteronu i prolaktyny o zaistniałej owulacji
            nie da się powiedzieć. Myślę, że trzeba Twój cykl monitorować w USG. Wówczas
            będzie widać czy pecherzyk pekł czy nie. Badania hormonalne można również
            wykonać dodatkowo.prolaktyny bym się nie czepiała, bardziej progesteronu -
            trochę niski.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.07.05, 10:09
          Zapalenie przydatków źle leczone lub niedoleczone może powodować trudności z
          zajściem w ciążę ze względu na powstanie zrostów oraz zmian w jajowodach. Dla
          rozwoju samej ciąży nie ma znaczenia.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.07.05, 10:07
        Dokładnie jest tak jak piszesz. Dziwna wydzielina związana jest z leczeniem
        stanu zapalnego, w ogole się nie przejmuj. Leczenie nadżerki zależy od wyniku
        badania histopatologicznego lub kolposkopii, od jej wielkości i objawów
        dodatkowych. Ja nadżerki z reguły leczę zabiegowo ( wymrażam), jednak co do
        takiego postepowania zdania sa podzielone.
    • rudak1 Re: mam problem 04.07.05, 08:29
      Pomozcie wczoraj zobaczyłam ze z pochwy wychodzą mi "jakies nitki"-sorry ale
      nie wiem jak to nazwacsadKiedy zlokalizowałam skad to wychodzi zobaczyłam ze
      to wyglada jakby sie rozwijala jakas roslinka?(normlanie takie pędy bambusa
      ok1cm)Co to moze byc, od dłuzszego czasu cos mnie tam swędziło, ale myslslam
      ze to jakies zapalenie-to chyba to rosło. Ide jutro Ginekologa ale chcialabym
      byc przygotowana na wizytesadPomozcie bo przegladnełam cale forum i nikt nigdy
      o tym jeszcze nie pisal.
      • koala.mb Re: mam problem 04.07.05, 10:14
        Z objawów można uznać to za grzybicę, ale koniecznie idź do lekarza.
        • rudak1 Re: mam problem 04.07.05, 13:56
          jutro jestem umowiona do swojego lekarza, tylko po prostu jestem przerazonasad
          moze to jakas odmiana grzybicy?gdzie moge znalezc wiecej info?
          to sa dwa "pędy" umiejscowione na ściance macicy
    • Gość: justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.um.jastrzebie.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 10:46
      Jestem obecnie w 20tc od czasu do czsu odczuwam kłucia w dole brzucha, mam
      nawet wrażenie ze czuję te kłucia w pochwie. Czy to rozciągające się węzadła?
      Dziękuję.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.07.05, 14:37
        Może tak być. Jeśli masz miekki brzuch i nie ma problemów z szyjka musisz się
        uzbroic w cierpliwość - jeszcze tylko 20 tygodni i dolegliwosci miną jak reka
        odjął smile
    • czarna.czarna Re: ginekolog-położnik POCS A ciąża 04.07.05, 11:11
      Mam taki problem mam POCS ale juz raz jakimś cudem udało mi się
      zajść w ciąże smile
      niestety nie na długo poroniłam ok 5 tygodnia
      mam takie pytanie ponieważ moja pani ginekolog kazała sie starać o
      dzidziusia po jakiś 3 miesiącach ( a juz jest nawet ok 5)i wtedy
      jak tylko dowiem sie , że jestem w ciąży mam brać luteinę ,
      przepisała mi ją ale niestety nie powiedziala mi jak mam ją
      stosować
      w środę wyjeżdżam z Polski ale mam pewne podejrzenia czy czasem
      nie zaszłam w ciąże zrobie test jutro rano i jeśli okaże się , że
      jest pozytywny to co mam zrobić?????? jak Luteinę stosować by nie
      poronic kolejny raz ?????

już nie dam rady iść do lekarza bo nie będzie kiedy - dodam ,że
      mam Luteinę 50 w tabletkach 30 szt 2 opakowania wracam za 10 dni
      nie chce by było już za późno

• koala.mb Re: ginekolog-położnik POCS A ciąża 04.07.05, 15:41
        Jeżeli test wyjdzie pozytywny zacznij przyjmować Luteinę 3xdz po 1 tabl
        podjezykowo lub 2x2 tabl dopochwowo. Nie wiem która formę masz - doustną czy
        dopochwową. Doustną można również zakładać do pochwy.
    • Gość: Olenka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 14:05
      Jestem w trakcie brania pierwszego listka Diane 35. Niestety..zachorowalam na
      angine i musze brac antybiotyk ( zinnat- zawiera cefuroksym w postaci
      aksetylu ) jak dlugo i czy w ogole musze sie dodatkowo zabezpieczac ? Z gory
      dziekuje za odpowiedz smile pozdrawiam
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.07.05, 14:41
        Kazdy antybiotyk wyjaławia przewód pokarmowy i na tej drodze moze prowadzic do
        gorszego wchłaniania innych leków. Cefalosporyny nie sa wymieniane jako leki
        wchodzące w interakcje z hormonami na drodze enzymatycznej, co nie znaczy, ze
        nie zmniejszaja skuteczności antykoncepcji na pewno. Dlatego ja bym się
        dodatkowo zabezpieczała w cyklu, w którym przyjmuję jakikolwiek antybiotyk.
    • Gość: Oleńka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 14:48
      Ja gdzies w internecie przeczytalam ze gdy bierze sie antybiotyk, to trzeba sie
      zabezpieczac dodatkowo przez okres jego brania i przez nastepne 7 dni.. czy to
      prawda ?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.07.05, 15:43
        Mniej więcej tak, jednak zależy to od tego która tabletką z opakowania
        przyjmujesz gdy rozpoczynasz antybiotykoterapię.
        • Gość: Cyklistka Pani Doktor! IP: *.toya.net.pl 05.07.05, 12:03
          Po kilkudniowej wyprawie rowerowej boli mnie srom. Do tego na wargach
          wyskoczyły mi ze trzy kropeczki ze zdartą skórką na czubku. Swędzą. Upławów nie
          zauważyłam. Zrobiło mi się to po kilku dniach od wycieczki. Myżlałam że to
          jakieś otarcia ale nie wiem. I jeszcze jedno mnie martwi. Po prawej
          stronie włosów łonowych, w zagłębieniu gdzie się zaczyna udo (jak siedzę), w
          tym zagłębieniu udo-brzuch odczywałam ból jak dotknę- czuję tam jakieś
          żyłki i jedna lekko spuchła, jak bym miała tam guz jakiś! To nie jest tak
          wysoko jak kobiece narządy więc chyba odpadają problemy ginekologiczne. Ale
          co to jest i czy ma związek z moją wycieczką. Dodam iż nie współżyję od
          miesiąca, nie łykam hormonów ani innycjh leków i dbam o higienę osobistą. Co
          to jest? Czy mogę użyć na to maści propolisowej?
          • koala.mb Re: Pani Doktor! 05.07.05, 15:41
            Nie wiem co to jest, musiałabym zobaczyć. Mogłać się odparzyć, później mogło to
            ulec zainfekowaniu. Możliwe także że to grzybica. Pokaż to lekarzowi i nie lecz
            się sama.
      • Gość: Gośka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 15:49
        Dzień dobry Pani Doktor gratuluje Pani maluszków. Mam takie pytanie:jestem po
        operacji usuniecia macicy i jajników już ponad rok biorę plasterki Systen Conti
        czuję się dobrze ale ostatnio pojawiły się minimalne upławy koloru jasno
        brązowego co to moze być czy muszę iść do lekarza mam teraz wyjazd i nie bardzo
        mogę bardzo proszę o odpowiedź z góry dziękuję
        • Gość: bardea Do Pani Dr.Koali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:20
          Dzień dobry!
          Przyjmuje tabletki antykoncepcyjne.W czasie siedmiodniowej przerwy byłam chora
          i w ciągu tych 7 dni brałam antybiotyk.W tym czasie nie doszło do
          współżycia.Moje pytanie:przez jaki czas nie jestem zabiezpieczona przed ciążą?
          Przez jaki czas muszę się dodatkowo zabiezpieczac?(teraz juz nie biorę
          leków).Jezeli muszę się zabiezpieczac dodatkowo,to dlaczego,tzn.dlaczego
          antybiotyki mają wpływ na działanie antykoncepcyjne tabletek?
          Czekam na odpowiedz,dziękuję pozdrawiam!
          • koala.mb Re: Do Pani Dr.Koali 05.07.05, 15:25
            Jeśli przyjmowałaś antybiotyk wchodzacy w interakcje enzymatyczne z tabletkami
            to powinnaś sie zabezpieczać, ponieważ mogło dojść do spadku stężenia hormonów
            i w związku z tym do owulacji. Jeżeli natomiast były to antybiotyki działające
            wyłącznie na florę bakteryjna przewodu pokarmowego dodatkowe zabezpieczenie nie
            jest konieczne.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 15:22
          Być może jest to wynik jedynie zapalenia pochwy, jednak wirtualnie tego nie
          stwierdzę.
    • wendy29 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.07.05, 19:49
      Szanowna Pani Doktor! Mam pytanie wielokrotnie złozonesmile Jestem 4 miesiące po
      porodzie, karmię butelką.Nie potrafię wygasić pokarmu. Ale z tym sięchyba
      uporam.Czy mam prosić lekarza o Cerazette, by zabezpieczyć się przed kolejną
      ciążą? Mam wykupione tabletki Yasmin, ale nie wiem, kiedy mogę zacząć je
      przyjmować? Z dnia na dzień, czy czekać na okres? Jak długo? Wywołać
      miesiączkę? Jak??? Będę wdzięczna za pomoc!!! Dziękuję!
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 15:31
        Dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne mogą nasilać hiperprolaktynemię.
        Najprawdopodobniej właśnie z powodu hiperprolaktynemii nie miesiączkujesz.
        Najprostsze wyjście z sytuacji to zahamować laktację ( obniżyć stężenie
        prolaktyny) i rozpocząć przyjmowanie Yasmin lub innych tabletek
        dwuskładnikowych. Z obnizeniem stężenia prolaktyny powinna pojawić się
        miesiaczka. Wtedy najbezpieczniej jest rozpocząc przyjmowanie tabletek. Możesz
        również nie czekać na miesiączke, tylko rozpocząc przyjmowanie Yasmin w
        dowolnej chwili. Po odstawieniu pierwszego opakowania wystąpi okres. Musisz się
        wówczas jednak w trakcie I opakowania dodatkowo zabezpieczać.
    • Gość: ewcia1980 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:28
      Pani Doktor.
      Napisałam na priva i bardzo prosze o odpowiedz, bo to pilna sprawa.
      z góry dziekuje
      pozdrawiam
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 15:34
        Musisz się uzbroic w cierpliwość. Przeczytałam Twój mail, jednak potrzebuje
        troche czasu żeby coś sensownego Ci odpowiedzieć. A z czasem u mnie krucho
        jakby smile
        • monikal3 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 19:24
          Witam Pani Doktor.Mam problem na który już nie raz zapewne pani odpowiadała.Z
          góry dziekuję.Mam 30 dniowe cykle miesięczne,od pewnego czasu dokładnie w
          srodku cyklu mam plamienie.Wiem że jest to pora jajeczkowania.Przynajmiej taką
          opinię wydał mi mój lekarz.Lecz nie martwiła bym się, gdyby nie to że plamienie
          trwa czasami 1-2 dni, a póżniej występuje brązowa wydzielina(ok.3dni).Czy mam
          się denerwować? Ślicznie dziękuję za odpowiedz.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.07.05, 09:25
            Tak może być. Nie ma powodu do zmartwień smile
        • Gość: ewcia1980 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:01
          oczywiście rozumiem to doskonale big_grin
          pozdrawiam gorąco
    • az69 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 09:27
      nie sadzi pani ze lepiej byloby odpisywac na wiekszosc postow na stronie niz
      ciagle rozwijac ten jeden? bardzo jest to niewygodne w przegladaniu bo kazdy
      zadaje pytanie i dialog rozciaga sie do gigantycznych rozmiarow.
      • beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 11:54
        W dniu 28 czerwca dostałam drugi okres po poronieniu i zaczęłam brać Castagnusa
        bo mam plamienia przedmiesiączkowe a każdy lekarz to lekcewarzy.W związku z tym
        moje pytanie:czy jęśli zanmiast 90 dni -wezmę tylko przez miesiąc to nie
        rozleguluje mi cykli?jeśli zauważe że nie będzie plamień po misiącu stosowania
        to mogę go odtsawić-gdybym się chciała strać o dziecko w sierpniu-bo podobno w
        ciąży nie wolno go brać?
        pozdrawiam
        • Gość: ola dziewczyny, p. doktor IP: *.geocarbon.pl / *.crowley.pl 05.07.05, 13:02
          Mój problem polega na tym że od miasiąca boli mnie brzuch. Wygląda to tak:
          - mam regularne okresy, tydzień spokoju i potem się zaczyna:
          - wzdęcia tak że nie mogę dopiąć spodni (jestem szczupła, mam stałą wagę),
          2 dni ból jajników (owulacja?) i nadal wzdęcia, okropne osłabienie, stałe
          zmęczenie, uczucie zatrucia organizmu (ale normalne wypróżnianie).
          Byłam na USG brzucha które nic nie wykazało. Moje podejrzenia padają na jelita ale
          - tydzień przed miesiączką dochodzi bardzo silny ból jajników – z przerwami
          (rwanie, ból w pachwinach), ból piersi aż do pojawiającego się znów regularnie
          okresu. Pierwszy dzień miesiączki a ja mam nadal ból brzucha (jajników + ból w
          pachwinach, piersi) i temp 37.
          Podobną sytuację miałam w marcu – byłam u ginekologa. Miałam robione USG
          dopochwowe + cytologię i wszystko ok. Wtedy dolegliwości po miesiączce przeszły.
          Teraz jest gorzej.
          Co to może być? Zapalenie przydatków? Ale czy przy tym nie ma powiększonych
          jajników? Planuję wybrać się do innego ginekologa...
          • beettinna Re: kiedy powtórzyć badanie? 05.07.05, 14:04
            Mąż miał wykryte 2 bakterie:E.coli i Enterocurs faecalis-dostał doumox i teraz
            nie wiem kiedy znów zbadać jego nasienie?chcąc sprawdzić czy wyleczył?i jeśli
            się okaże że wyleczone to lepiej od razu starac się o ciąże ?czy te bakterie
            mogą wrócić i jeśli odwleczemy starania mogą być w nasieniu a my będziemy
            nieświadomi tego?

pozdrawiam serdecznie
            • koala.mb Re: kiedy powtórzyć badanie? 05.07.05, 15:47
              Może skonsultuj męza u urologa. Nie zajmuję się leczeniem facetów, więc mogę
              tylko gdybać.
          • koala.mb Re: dziewczyny, p. doktor 05.07.05, 15:43
            Bez zbadania Cię niewiele można powiedzieć. Objawy sugerują zespół napiecia
            przedmiesiączkowego, zapalenie przydatków, endometriozę?
            • Gość: ola Re: dziewczyny, p. doktor IP: *.geocarbon.pl / *.crowley.pl 07.07.05, 09:43
              Byłam wczoraj u ginekologa. Podejrzenie endometriozy.
              Lekarka przepisała mi proverę i tu moje pytanie. Czy nie powinnam
              zrobić wcześniej badań hormonów?
              • koala.mb Re: dziewczyny, p. doktor 07.07.05, 16:27
                W przypadku leczenia endometriozy wykonywanie oznaczeń hormonalnych nie jest
                konieczne.
              • Gość: maja Re: dziewczyny, p. doktor IP: 80.42.22.* 12.10.05, 23:01
                czy plamienie= upławy??bo juz nie wiem??plizz o odpowiedz
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 15:39
          Może warto byłoby sprawdzić stężenie prolaktyny i progesteronu, bo być może
          Castangus okaże sie zbyt słaby żeby zlikwidować Twoje dolegliwości.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 15:36
        Nie ode mnie to zależy. Jesli ktoś do mnie pisze do tego wątku po prostu
        odpisuję. Nie zawsze mam czas żeby przeglądać inne wątki na stronie sad
    • Gość: aga Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.244.158.34.rzeszow158.tnp.pl 05.07.05, 14:46
      Pani Doktor, mam pytanie. Cztery lata temu gin stwierdziła u mnie policystyczne
      jajniki na podstawie usg (miałam nieregularny dość obfity okres). Przez pół
      roku zażywałam cyklo-progynove. Okres się wyregulował i jednocześnie zrobił
      bardzo skąpy. Nie miałam robionych żadnych badań hormonalnych. Teraz planuję
      dziecko ale denerwuję się, że coś może pójść nie tak. Czy mogę poprosić lekarza
      o zlecenie badań hormonalnych, czy one są płatne albo ewentualnie czy mogę je
      zrobić prywatnie ile to kosztuje, jeśli oczywiście się Pani orientuje i jakie
      to konkretnie powinny być badania? Nie wiem czy bada się wszystkie hormony czy
      wybrane. Aha mam 25 lat czy faktycznie muszę się spieszyć z ciążą a propo tych
      problemów z jajnikami?
    • gloria2 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 19:05
      Witam Pani Doktor,
      Mam następujący problem, jestem w 7 tc i 4 dni licząc od OM. Dowiedziałam się,
      że mam nadżerke. 2 lata temu byłam leczona farmakologicznie również z powodu
      nadżerki i ją zaleczyłam. Niestety poźniej nie odwiedziłam ginekologa, aż do
      teraz, gdy zorientowałam się, że jestem w ciąży. Przypuszczam, że ta nadżerka
      jest już od kilku miesięcy, choć ja nie odczywałam żadnych dolegliwości.
      Niestety nie umiem też oceniać swoich upławów. Będąc już w ciąży zaczełam
      plamić, ale nie są to płynne plamienia, tylko takie jakby gluty brązowawe.
      Zrobiłam dziś badanie USG, bo myślałam, że może to jakiś krwiak albo coś z
      kosmówką, ale okazało sie wszystko ok.
      Mam więc pytanie, czy nadżerka w ciąży może dawać objawy w postaci takich
      dziwnych upławów , a wczesniej pomimo, że nadżerka była to nie dawała żadnych
      objawów? Czy te dziwne upławy mogą mieć jeszcze zupełnie jakąś inną przyczynę?
      Generalnie czuję sie bardzo dobrze, czasem boli dół brzucha, ale na to łykam no-
      spę i jest ok.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.07.05, 09:24
        Może. W ciąży szyjka macicy ulega przekrwieniu i rozpulchnieniu, a jej nabłonek
        staje się bardziej podatny na mikrourazy. Jeżeli nie ma innych powodów
        plamienia ( zbyt niski poziom progesteronu, krwiak) nie ma się co za bardzo
        przejmować. Trzeba jednak wykonać cytologię, zeby sprawdzić czy w samej
        nadżerce nie dzieje się nic złego.
    • Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 20:22
      Witam.
      Dzisiaj wg.OM kończę 20tc. Miałam mały wypadek - jechałam wózkiem z zakupami,
      nie zauważyłam krawężnikami i całą siłą wpadłam na wózek uderzając w niego
      brzuchem wydaje mi się że powyzej pępka. Czy mogłam coś zrobić dziecku. jestem
      przerażona czy mogłam uszkodzić dzidziusia?
      • glusia007 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 05.07.05, 21:54
        Pani Doktor. 3 miesiące temu urodziłam dziecko. Poród naturalny i oczywiście
        rutynowe cięcię.Zostałam zszyta. Zaobserwowałam że zszycie zostało wykonane
        fatalnie. Jestem poszarpana a w przedsionku wisza jakies frędzle ciała.A w
        ogóle wejście jest krzywe i otwarte. Czy to normalne? Co mogę zrobić?Czuję
        ogromny dyskomfort.Proszę o radę.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.07.05, 09:28
          Zrobic możesz niestety niewiele. Przy następnym porodzie mozna spróbowac cos
          zaradzić. jeżeli bedzie to Ci bardzo przeszkadzało mozna będzie również
          pomysleć o operacji plastycznej pochwy i krocza.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.07.05, 09:26
        Powinnaś udac się na kilkudniową obserwacje do szpitala. Pewnie nic sie nie
        stało, jednak jest to uraz i jego skutki mogą nie być widoczne od razu.
        • Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 12:29
          Czy udanie się do szpitala na obserwację jest konieczne? brzuch mnie nie boli,
          więc chyba jest ok. A jakie mogą być skutki takiego urazu? czy to może odbić
          się na dziecku?
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.07.05, 14:46
            Moim zdaniem obserwacja jest konieczna. Nie będe pisać o skutkach urazu, bo po
            co się bedziesz stresować dwa razy. Ważne jest żeby Cię zbadać i wykonać USG
            dziecka i jamy brzusznej, a także popatrzyć na to przez kilka kolejnych dni.
    • Gość: Ewa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 11:27
      Dzień dobry.Pani doktor jestem po operacji usunięcia jajnika ponieważ była 10
      cm torbiel.Operacja była 13.05. Mam pytania: kiedy mogę współżyć? Jest lato i
      chcę zapytać czy mogę jeżdzić na rowerze, kompać się i opalać.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 06.07.05, 14:39
        Moim zdaniem jesli czujesz się na siłach i nie masz dolegliwości możesz zyć
        normalnie, podejmując taka aktywność jaka Ci odpowiadasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka