Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

• Gość: justyna esputicon IP: *.um.jastrzebie.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 07:55
      Czy w ciaży można stosować esputicon na wzdęcia?
      Jestem w 23 tc.
      • koala.mb Re: esputicon 22.07.05, 14:49
        Tak
    • ttt221 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 08:01
      Witam,
      czy to prawda ze opryszczka na wardze sromowej moze się przenieść na macicę i
      to zagraża życiu??
      dziekuje za odp,pozdr,
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 14:50
        Nie słyszałam o takim powikłaniu.
    • czarna.czarna bramki na lotniosku a ciąża 22.07.05, 09:08
      mam takie pytanie dla mnie bardzo istotne jeszcze nie wiedzialam , źe jestem w
      ciąży a przechodzilam przez bramki na lotnisku czy bardzo to zaszkodzi mojemu
      dziecku? Jakie mogą być ewentualne następstwa?Podobno bramki na lotnisku
      wytwarzją jakieś promieniowanie podobne do rentgena ?????nie wiem czy to prawda
      Bardzo proszę o odpowiedź na pytania
      • koala.mb Re: bramki na lotniosku a ciąża 22.07.05, 14:53
        Nie wiem jakie promieniowanie wytwarzają bramki na lotnisku, ale nie sądzę żeby
        miało to jakikolwiek wpływ na Twoją ciążę. w przeciwnym wypadku wszystkie
        ciężarne latajace samolotem musiałyby mieć problemy z ciążą, bo wszystkie przez
        takie bramki przechodzą. A nie słyszałam o tym.
    • aretse11 usuniecie ciazy 22.07.05, 10:28
      czy to prawda,ze jesli mloda dziewczyna nie dostaje okresu i jest podejrzenie o
      ciaze..to gdyby lekarz ginekolog zapisal zastrzyki wywolujace okres..to jest to
      jak gdyby aborcja..czy wtedy dziewczyna poroni?Ile kosztuja takie zastrzyki?
      • koala.mb Re: usuniecie ciazy 22.07.05, 14:54
        Nie wiem o jakie zastrzyki ci chodzi. Na wywołanie okresu podaje się rózne leki.
    • 0liandra Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 10:54
      Pani Doktor,
      mam pytanie dotyczace klykcin bo takie mam rozpoznanie przez ginekologa, co
      prawda nie mam jeszcze wynikow cytologi bo na nie czekam ale chciala bym usunac
      klykciny bo ponnoc przy moim ognisku ktore pojawilo sie poraz pierwszy jest to
      najskuteczniejsze zeby nie bylo nawrotow.
      mam pytanie gdzie moge to zrobic bo moj ginekolog nie ma takiej mozliwosci bo
      to prywatna wizyta byla i nie ma sali zabiegowej, powiedzial mi ze moge u
      kazdego ginekologa, wiec nie wiem zabardzo gdzie sie udac bo poprzedni
      ginekolodzy nawet tych klykcin nie zauwazali.
      czy mam sie z tym do szpitala zglosic?
      moj gin proponowal koszykowa w wawie(zapisy do konca roku sa juz wyczerpane)
      albo sie zglosic do dr walczaka (bo sie specjalizuje w klykcinach)-opisanego na
      tym forum na liscie zlych ginekologow wiec az sie boje.
      bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje za nia
      pozdrawiam
      ...
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 14:58
        Nie znam ginekologów w Warszawie, więc nie bardzo mogę Ci kogoś polecic. jeżeli
        zabieg o którym mówisz to laser musisz udać się do kogoś kto ma odpowiedni
        sprzęt, podobnie z krioterapią. Istnieja jednak leki które można stosować
        miejscowo i wówczas może je zaaplikować każdy ginekolog, albo nawet Ty sama.
        nie widzialam twoich zmian wiec trudno mi określić do czego się kwalifikują.
        • wendy29 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 17:48
          Szanowna Pani Doktor, jestem 4 miesiące po porodzie, by zakończyć laktację
          brałam Bromergon ( od tygodnia).W jaki czas po odstawieniu leku mogę spodziewać
          się okresu? Czy bromergon też go przyspiesza? (ulotka była nieprecyzyjnasad Z
          góry dziękuję za poradę!!! D.
          • Gość: Bella Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 21:26
            Szanowna Pani Doktor mam do pani pytanie.2 miesiace temu mialam infekcje
            pochwy,nie wiem jakiego typu,poniewaz lekarz ginekolog do ktorego poszlam
            przepisalam mi tradycyjny zestaw Fluconazol, globulki i krem Pimafucin.Na
            krotko mi pomoglo to, teraz znowu wrocilo.Lekarz nie zlecil mi zadnych badan,
            wiec sama postanowilam, ze zdobie wymaz na grzyby, niedawno odebralam
            wyniki: "Badanie w kierunku Trichomonas vaginalis - ujemne.Flory bakteryjnej
            patogennej i grzybow drozdzopodobnych w warunkach tlenowych nie wyhodowano.W
            warunkach beztlenowych hodowla jalowa".
            A mnie piecze, swedzi, szczegolnie w nocy,mam zaczerwieniony srom.

Prosze o porade.
            Z gory dziekuje,
            Sylwia
            • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:08
              Wygląda na to, że albo masz uczulenie ( proszek, plyn do higieny intymnej
              wkładki, podpaski, bielizna itd) albo całkowity brak flory bakteryjnej pochwy (
              tej dobrej). W drugim przypadku trzeba odnowić kolonie bakterii które powinny
              pochwe zasiedlać. To pałeczki kwasu mlekowego. preparatem je dostarczajacym
              jest Lactovaginal. Spróbuj może zakładać lactovaginal do pochwy przez 10 dni po
              1 gałce.
              • calda Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 12:35
                koala.mb napisała:

> Wygląda na to, że albo masz uczulenie ( proszek, plyn do higieny intymnej
                > wkładki, podpaski, bielizna itd) albo całkowity brak flory bakteryjnej pochwy
                (
                >
                > tej dobrej). W drugim przypadku trzeba odnowić kolonie bakterii które powinny
                > pochwe zasiedlać. To pałeczki kwasu mlekowego. preparatem je dostarczajacym
                > jest Lactovaginal. Spróbuj może zakładać lactovaginal do pochwy przez 10 dni
                po
                >
                > 1 gałce.
                Bielizny w proszku nie piore, plynow do higienny intymnej nie uzywam, a jezeli
                chodzi o lactovaginal, to wlasnie po zastosowaniu go pogorszylo mi sie.Nie mam
                pojecia dlaczego ? Rano wstalam i mnie strasznie szwedzialo i pieklo i srom
                zaczerwieniony.
                Moze poda mi Pani inna alternatywe.Moze masc, ale jako ?
                Z gory dziekuje,
                Sylwia
                • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:07
                  Odpisałam na priv smile
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:01
            Bromergon obniza stężenie prolaktyny, co umożliwia pojawienie się owulacji i
            tym samym wystąpienie miesiączki. Ile trzeba na to u Ciebie czasu - nie wiem,
            ale sądzę, ze około miesiąca.
      • anna2104 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.08.05, 14:45
        Do Oliandry
        Ja Tobie dr Walczaka odradzam. Znam tego lekarza, mi już przy pierwszej wizycie
        wypatrzył kłykciny i o mały włos nie dałam się namówić przez niego na drogie
        leczenie. Po czym inny ginekolog nie stwiwrdził kłykcin. Zrobiłam też test na
        obecność wirusa HPV, który jest przyczyną kłykcin - wynik ujemny. Ale on nadal
        się upierał przy leczeniu rzekomych kłykcin. Zrezygnowałam z jego usług,
        ponieważ ja osobiście twierdzę, że jest naciągaczem. Ale możesz u niego
        spróbować, może dla Ciebie będzie inny.
    • Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 22.07.05, 19:22
      brałam jakis czas tabletki anty ale poniewaz bardzo zle sie czułam odstawiłam
      mniej wiecej w połowie cyklu. Po odstawieniu dostałam zaraz okres, nastapił on
      po 20 dniach od ostatniego. I tak juz zostało, mam 20 dniowe cykle w dodatku
      miesiaczki długie dodam ze zawsze miałam regularne i mało obfite
      miesiaczki.Czym to jest spowodowane? Pomyslałam że moze przez jeden cykl
      pobiorę tabletki to moz4e sie to unormuje. Czy to dobry pomysł?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:03
        Raczej nie lecz się sama. Jesli krótkie cykle sa następstwem zaburzeń
        hormonalnych po tabletkach, przyjęcie kolejnego opakowania załatwi problem na
        krótko. Najlepiej skontaktuj sie z lekarzem.
        • Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 23.07.05, 10:47
          a co by mi Pani doktor tu zastosowała?
        • Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 23.07.05, 10:49
          a co by Pani doktor zastosowała?
        • Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 23.07.05, 10:52
          a co by Pani doktor tu zastosowała?
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 11:01
            Pewnie progestageny, ale to zależy od wyników badania ginekologicznego oraz
            badań dodatkowych. Wirtualnie nie leczę.
    • Gość: 100krotka_1984 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:41
      na podstawie cytologii stwierdzono ze mam 2 stopien nadrzerki szyjki
      macicy...zastanawiam sie jaka jest najlepsza metoda usuniecia,dodam ze nie
      rodzilam. czytalam ze po "wypalaniu" moga byc problemy przy porodzie...prosze o
      porade
      • Gość: Nella FSH-jaki poziom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 08:57
        koala.mb napisała:

> Czy to początek menopauzy czy nie można stwierdzić wykonujac oznaczenie FSH.
        > Objawy subiektywne związane z menopauzą sa róznie wyrazone u róznych kobiet
        > dlatego nie można obiektywnie na ich podstawie przesądzać o sprawie.

Pani doktor jaki powinien byc poziom FSH.
        Mam 46 lat
        • koala.mb Re: FSH-jaki poziom? 23.07.05, 10:11
          Powyżej 20 U/l zwykle świadczy o wygasaniu czynności jajników.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:05
        Masz II stopień w cytologii, a nie II stopień nadżerki - czegoś takiego nie ma.
        obecnie uważa się ze najlepszą metoda zabiegowego leczenia nadżerek dla kobiet
        które nie rodziły jest laseroterapia bądź wymrażanie.
        • beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:22
          jestem po poronieniu,i zabiegu-minęło 3 miesiące.a dopiero wczoraj padła
          diagnozatongue_outCOS.
          lekarz powiedział że nie dość że będzie problem żebym zaszła to jeszcze większy
          żeby ją utrzymać.mam brać duphaston i uregulować cykle,które są bezowulacyjne i
          masa na jajnikach niepękniętych pęcherzyków.
          bardzo proszę mi napisać dlaczego ciążę z PCO trudno donosić,i do jakiego
          tygodnia ciąży jest ryzyko?czy całą ciążę się bać?czy chodzi tylko o niski
          progesteron-bo jeśli tak do duphaston mam brać.ale czy jest jakaś inna
          przyczyna tego zagrożenia,,,,

jestem załamana
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:59
            Nie łam się. Wejdź na forum PCOS - tam wiele dziewczyn pisze o
            swoich "przygodach" z ciążą. Będzie ci raźniej.
            • beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 11:29
              a czy to prawda że jak jest cykl bezowulacyjny a drugi już jest owulacyjny to
              to jajeczko z niego może się trafić złe jakościowo?wybrakowane?

taką teorię usłyszałam nie wymyśliłam jej
              • Gość: Monika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 12:41
                Pani Doktor mam jeszcze jedno pytanie.Chodzi o HTZ po usunięciu macicy z
                przydatkami z powodu mięśniaków,Bad.Hist-Pat bez zmian.Już Pania pytałam w tej
                sprawie o piersi a teraz jeszcze chciałam zapytac jaki Srodek hormonalny by mi
                Pani poleciła po takiej operacji.Na razie nie mam zadnych niekorzystntch objawow
                ale napewno będą.Bede wdzieczna a odpowiedz,

Monika
                • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:09
                  Zawierający wyłacznie estrogeny. Dobór dawki, a więc i preparatu zalezy od
                  stopnia nasilenia objawów.
              • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:07
                To może zdarzyc się nie tylko w PCOS ale równiez u kobiet po 35 roku życia, w
                cyklach stymulowanych itp. Stąd min. większy odsetek poronień w tych grupach
                kobiet. Jednak nie martw się na zapas, bo to i tak od Ciebie nie zależy.
    • Gość: Asia Ł. Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 22:17
      Witam, prosze o odpowiedź
      1.pewien ginekolog stwierdzł, że badanie wymazu z pochwy, stopnia czystości
      jest bez sensu gdyz FIZJOLOGICZNIE w pochwie występuje ponad 100 różnych
      drobnoustrojów i ZAWSZE coś sie wychoduje
      2.przy swędzeniu jaki lek zastosowałaby Pani - Pimafucort (22 zł) czy Viosept(
      12 zł), a może inny ?

pozdrawiam Asia
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:14
        Nie do końca zgadzam się z przedmówcą smile. Skala oceny rozmazu
        mikrobiologicznego jest tak skonstruowana,że uwzględnia fizjologiczna florę
        bakteryjną. Tak więc opierajac się na niej mozemy stwierdzić czy stan pochwy
        wymaga leczenia czy tez nie. po drugie świad jest najczesciej zwiazany z
        zakażeniem grzybiczym, a z tego co wiem fizjologicznie w pochwie grzybów byc
        nie powinno. Ja nie jestem zwolenniczką leczenia objawowego ( to znaczy
        leczenia tego co i się akurat objawi smile) i wole mieć jasna sytuacje co do
        przyczyny dolegliwości. Nie wiem zatem co powinnas zastosować.
      • asiaijuz do Asi Ł 27.07.05, 11:53
        czesc Asiu,
        mnie na swedzenie pomaga Clotrimazol

pozdr.
        Asia
    • asia-jedza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 23:36
    • asia-jedza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 23:44
      Droga Pani Doktor. To pytanie nurtuje mnie juz od jakiegos czasu. Czy przy
      lejkowtej klatce (szewskiej) są jakies przeciwskazania zajścia w ciaze. Ze
      bedzie to zagrozenie albo dla matki albo dla dziecka. Zwłaszcz jesli chodzi o
      oddychanie kobiety czy ciaza moze powodawac jakies trudności.Urodziła sie z
      taka klatka(mój tatąa ma), i nie miałam jej operowaniej bo nie było takiej
      potrzeby.Prosze o odpowedz
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:22
        Przeciwwskazań nie ma o ile twój układ krążenia i oddechowy poza ciążą sa
        wydolne, jednak o kilku rzeczach nalezy wiedzieć, aby móc taką ciąże prawidłowo
        prowadzic.
        1/ mogą współistnieć inne nieprawidłowosci układu kostno-stawowego dotyczące
        np. miednicy
        2/ w ciązy przepona unoszona jest ku górze przez rosnąca macicę, przez co
        zmniejsza się pojemność klatki piersiowej, co prowadzić może do upośledzenia
        oddychania, a tym samym do gorszego utlenowania płodu - zahamowanie wzrostu
        wewnatrzmacicznego płodu, jak równiez do pojawienia się dolegliwości u matki -
        dusznosci
        3/ przy problemach dotyczących układu oddechowego i czasem rownież układu
        krązenia może zaistniec konieczność wczesniejszego ukończenia ciąży
        • asia-jedza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 22:54
          Dziękuje na odpowiedz
    • Gość: kaśkak Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 13:38
      witam. jestem w 20 tygodniu ciąży. od poczatku ciąży mam wstręt do jedzenia-
      zmuszam się, żeby zjeść cokolwiek, bo w ogóle nie odczuwam głodu. za to ciągle
      chce mi się pić- jednorazowo mogę wypić nawet litr wody, a w ciągu dnia wypijam
      zwykle ok.5-6 litrów. wszystkie wyniki mam w normie (w tym również cukier). czy
      to jest normalne? czy powinnam brać coś na wiekszenie łaknienia?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:24
        Tak może być, jednak nie rezygnuj z jedzenia całkowicie. Pamiętaj, że dziecko
        weźmie z Ciebie tyle ile potrzebuje, nawet jesli nic nie będziesz jadła, ale za
        to Ty ulegniesz wyniszczeniu.
    • Gość: Marlena Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 5.6.1D* / 216.104.196.* 24.07.05, 13:49
      Od dłuższego czasu mam na sromie takie białe podskórne wypryski (twarde, kulkowate, niektóre b. duże). Słyszałam, że to gruczoły łojowe i że to podobno normalne.
      Ale u mnie tego jest naprawdę dużo i wygląda bardzo źle (kiedy się skórę na wargach sromowych lekko naciągnie). Czy jest na to jakiś sposób?
      Bardzo proszę o odpowiedź, bo uprzykrza mi to życie sad
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:25
        Musiałabym to zobaczyc.
    • pinia_pinia po laparoskopii..... 24.07.05, 14:19
      Mam 21 lat i nie mam dzieci. W lutym br miałam laparoskopię ( endometrioza)i po
      niej przez 4 m-ące brałam Danazol. Kilkanaście dni temu odstawiłam lek i
      jeszcze nie dostałam okresu. Jedynie w kilka dni po odstawiniu miałam małe
      krwawienie. Czy to nrmalne i jak długo będę czekać na powrót noramlnych
      cykli ???
      • koala.mb Re: po laparoskopii..... 24.07.05, 14:28
        Pierwsze krwawienie miesiączkowe po odstawieniu leku obserwuje się po upływie 4-
        8 tygodni, tak więc chyba musisz uzbroic się w cierpliwość.
        • ruda_24 Krwawienie międzymiesiączkowe !? 24.07.05, 14:52
          Prowadzę dokładny zapis miesiączki od paru ładnych lat, nie po to aby korzystać
          z npr, ale po to żeby wiedzieć czy wszystko jest ok. Jak do tej pory miesiączka
          pojawiała się jak w zegarku 30 dni cyklu. Obecnie nie stosuję żadnych środków
          antykoncepcyjnych oprócz prezerwatywy. Wczoraj kochałam się ze swoim chłopakiem
          w 24 dniu cyklu i o poranku dostałam dość silnego krwawienia. Cała jestem
          obolała, mam chęć wymiotować plus ból w podbrzuszu. Nie mam pojęcia jak mam to
          interpretować (czy to przyśpieszona miesiączka, krwawienie z wyleczonej dawno
          nadżerki, jakieś poronienie z ciąży, o której nie miałam pojęcia, czy jakieś
          zranienie wewnętrzne od zbyt gwałtownego stosunku....)
          Proszę mi poradzić jakie mam podjąć środki, kiedy pójdę do ginekologa żeby
          sprawdzić mój wewnętrzny stan.
          • koala.mb Re: Krwawienie międzymiesiączkowe !? 24.07.05, 15:14
            Niestety bez badania trudno dosyć postawić diagnozę.
    • b.dori Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 15:02
      Witam pani doktor mam takie pytanie
      Mam 55 lat.
      Badanie histopatologiczne wykazało Dystrophia vulvae (lichen sclerosis et
      hyperplena sgnenose)
      Chciałabym sie dowiedz więcej coś o tej chorobie i czy dobrze jestem
      leczona.Smaruje się OVESTINEM i pimafucortem.mam co jakis czas przychodzić na
      wizyty do ginekologa ,czy grozi ten stan kiedyś rakiem i czy trzeba się juz tak
      smarować do końca życia.
      I czy moje córki mogą też to mieć.
      Pozdrawiam .
      • Gość: deszczowa Sterovag a prezerwatywy IP: *.g / 80.53.83.* 24.07.05, 23:18
        Czy Sterovag moze miec niekorzystne dzialanie na prezerwatywy? Tzn uszkadzac je?
        Na ulotce nic nie jest napisane... Bardzo prosze o odp...
        • Gość: piegowaty fiołek Re: Sterovag a prezerwatywy IP: *.g / 80.53.83.* 25.07.05, 15:02
          Jestem pewna na 100%, ze nie uszkadza prezerwatyw smile
        • koala.mb Re: Sterovag a prezerwatywy 25.07.05, 16:02
          Nie sądze, żeby rozpuszczał lub przeżerał prezerwatywę, a w każdym razie nic mi
          o tym nie wiadomo smile
    • Gość: Iza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 09:30
      Dzień dobry. Pani doktor moja córka ma 12 lat. Juz miesiaczkuje, ale okres nie
      jest jeszcze regularny. Tym sie jeszcze nie martwię bo to dopiero poczatek, ale
      martwi mnie to ,że ona ma ciągle stany zapalne.Zauważyłam na jej majtkach taki
      gęsty śluz.Córka dba o higenę. Podmywa sie samą wodą. Kiedyś używała płynu do
      higieny intymnej ale dostała tez jakiegoś stanu zapalnego. Pomagał jej
      rumianek ,ale opinie o tym są różne.Proszę mi podpowiedzieć czym ona ma się
      podmywać, może jakiejś maści ma użyć.Dziękuję.
      • magdulecc Re: bakterie 25.07.05, 11:36
        Witam, mam pytanie po ilu dniach od zakończenia leczenia globulkami z antybiotykiem najlepiej zrobić kontrolny posiew z kanału szyiki macicy.
        Biorę już drugą porcję globulek na stroccococus agalatiae. Liczę ze tym razem będzie już czysto sad Z powodu tej bakterii musiałam wstrzymać starania o dziedzię. Czy mój partner powinien też się przeleczyć jeśli nic nie odczuwa? Spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat Jak pani uważa?
        pozdrawiam
        • koala.mb Re: bakterie 25.07.05, 16:57
          powinnaś skontrolować się około 7 dni po zakończeniu leczenia. partner powinien
          być leczony również. U męzczyzn większość infekcji przebiega bezobjawowo.
          • antosia77 bakterie, nie wiem co robić? 27.07.05, 16:11
            Droga Pani Doktor, od trzech miesięcy pojawiają się u mnie dziwne objawy.
            Mianowicie moje wargo sromowe puchną i stają się baradzo czerwone wręcz bordowe
            i troszkę to wszystko piecze. Taki stan trwa okolo 3-5 dni i przechodzi. 10 dni
            temu zrobiłam badanie czystości pochwy i wyszło: stopień zanieczyszczenia IIA,
            flora bakteryjna nieliczna, pałeczki kwasu mlekowego nieliczne, w pozostałych
            punktach wszedzie adnotacja nie obecne. Natomiast w wyniku badania
            cytologicznego wyszło zakażenie bakteryjne. Wiec nie wiem czy w końcu te
            bakterie są czy nie? Od ginekologa dostałam Ginalgin a dla męża Pimafucort. Mam
            pytanie czy to wystarczy i czy w ogóle mam stosować. Dodam tylko, ze poprzednia
            czystość robiona w kwietniu też dała taki wynik (IIA). Z drugiej strony mój mąż
            zaczął ostatnio (ale przed robieniem przeze mnie badań) chodzić na basen wiec
            może coś "przywlókł", czy w razie czego ten Pimafucort mu wystarczy i jak długo
            go stosować? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawienia i wyrazy podziwu -
            Antoska
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 17:27
        Stany zapalne pochwy u dziewczynek powstaja wskutek braku czynności estrogennej
        oraz zwiazanych z tym zmian anatomicznych narzadów płciowych zewnetrznych:
        cienka atroficzna błona dziewicza, " ziejace" wejście do pochwy, niedobór
        pałeczek kwasu mlekowego. Bliskie sasiedztwo cewki moczowej i odbytu sprawiaja
        ze mocz drażni tkanki a bogate w bakterie masy kałowe wydalane przez odbyt mogą
        być wprowadzane do pochwy. Leczenie polega na czestym obmywaniu sromu,
        stosowaniu nasiadowek, nawet irygacji. Równoczesnie stosuje się leczenie
        miejscowe antybiotykami lub sulfonamidami, jednak do tego potrzebny jest wynik
        posiewu wydzieliny z pochwy. Jeśli martwia Cie uplawy u twojego dziecka
        skontaktuj się z lekarzem, najlepiej ginekologiem dzieciecym. trzeba
        potwierdzić, że to rzeczywiscie stan zapalny i wówczas dopiero podjąc leczenie.
    • lucy34 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 11:35
      Pani Doktor, 10 miesięcy temu w wyniku cc urodziłam dziecko.pierwszą
      miesiączkę dostałam w marcu, później była przerwa aż do maja. W czerwcu
      miesiączka wystąpiła regularnie ( cykl trwał 30dni). A teraz (lipiec) w dniu
      spodziewanej miesiączki wystąpiło plamienie które trwało 2 dni. ( Bardzo
      skąpe, brazowego koloru). Co to może być?
      • Gość: ana Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.stomilsanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 12:04
        bardzo proszę o odpowiedź, jeżeli zmieniałam tabletki z
        rigevidonu na yasmin. Brałam rigevidon rok czasu, lekarka zmieniiła mi na
        yasmin, skład mają podobno bardzo podobny, jednak, mój biust stał się
        nabrzmiały ,bolący i powiększył rozmiar o conajmniej jeden numer, poza tym
        jest mi niedobrze i źle się czuję. Czy może to być normalna reakcja, po
        zmianie tych właśnie leków? Czy mogę się spodziewać, że są to oznaki ciąży/
        znam takie przypadki/ przy tabletkach.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 16:06
        Za mało mam danych, żeby coś stwierdzić sensownego. Nie wiem np. czy karmiłas
        piersią , a jesli tak to jak długo. Trzeba Cię zbadać, może zrobić oznaczenia
        hormonalne. czasem po porodzie powrot równowagi hormonalnej trwa dość długo.
        Jeśli nie stosujesz antykoncepcji dla pewności również wykonaj test.
    • Gość: ana Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.stomilsanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 12:01
      Pani doktór bardzo proszę o odpowiedź, jeżeli zmieniałam tabletki z
      rigevidonu na yasmin. Brałam rigevidon rok czasu, lekarka zmieniiła mi na
      yasmin, skład mają podobno bardzo podobny, jednak, mój biust stał się
      nabrzmiały ,bolący i powiększył rozmiar o conajmniej jeden numer, poza tym
      jest mi niedobrze i źle się czuję. Czy może to być normalna reakcja, po
      zmianie tych właśnie leków? Czy mogę przypuszczać, że jednak jest to
      ciąża /znam takie przypadki/ przy tabletkach.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 16:59
        Nie wiem czy jest to ciąża czy nie natomiast podobne objawy mogą wystąpić przy
        tabletkach antykoncepcyjnych w ogole, niekoniecznie dotyczy to preparatu Yasmin
    • e_madziq Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 13:13
      Pani Mario, czy można łykać duphaston przed zajściem w ciąże? Gdzieś wyczytałam,
      ze w ten sposób można zwiekszyć płodnośc? Nie jest to szkodliwy lek? Brałam go w
      pierwszej ciąży dla podtrzymania, ale zastanawiam sie czy przed zajściem też można.
      Z góry dziękuję za odp.
      Pozdrawiam i życzę zdrówka dla Maluchów, Magda
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 17:01
        Jesli nie ma wskazań nie ma sensu się truć. Duphaston to hormon i dla organizmu
        nie jest obojetny. Jesli chcesz zwiększyc płodność to może lubczyk?? smile
    • sylwia_29 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 14:56
      Witam! wśród wszystkich odpowiedzi, jakich Pani udziela, znalazłam opinię
      dotyczącą embolizacji. Pisze Pani, iż nie poleca Pani stosowania tej metody ze
      względu na powikłania. Czy mogłaby Pani napisać jakie to są powikłania i
      zestawić je z powikłaniami, które mogą wystąpić po operacji? (chodzi o
      porównanie obu metod). Z mojej analizy wynika, że embolizacja jest metodą dużo
      bardziej bezpieczną, mało inwazyjną i nie stanowi większego zagrożenia dla
      płodności w porównaniu z operacją wyłuszczenia mięśniaka. Dziękuję i pozdrawiam!
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 17:17
        Jesli masz wiarygodny materiał aby te dwie metody porównać, to czemu ma służyć
        Twoje pytanie? Powikłania które mogą wystąpić po embolizacji tj. przedwczesne
        wygasanie czynnosci jajników , zespół poembolizacyjny czy martwica ściany
        macicy po myomectomii nie występują. Efekt kosmetyczny po embolizacji
        oczywiście jest lepszy smile)
    • Gość: Natali Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 25.07.05, 15:03
      Mam problem i nadzieje na pomoc. Od wczoraj odczuwam pieczenie w okolicy ujscia
      do pochwy. Nie mam zadnych uplawow ani nic takiego? zeby sie tego pozbyc bedzie
      potrzebne cos na recepte? i co to wogole moze byc,jezeli w osatnimczasie nie
      korzystalam z basenow, jezior itp ani nie wspolzylam ?z gory dziekuje za
      odpowiedz
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 17:18
        To może byc objaw uczulenia, grzybicy lub kolonizacji pochwy nieprawidłowymi
        szczepami pałeczek kwasu mlekowego. Na odległość nieiwele mogę pomóc.
    • asiulka1976 jechac czy nie ?? 25.07.05, 16:40
      Poprzednia ciaza obumarla w 11tc z powodu mojej grypy (goraczka)
      Za dwa tygodnie mielismy jechac samochodem zwiedzic fiordy w Norwegii, cala
      wycieczka zaplanowana ze znajomymi i co zrobic- jechac ??
      To bedzie 6tc bysmy plyneli promem do Danii i tam bysmy byli 2 dni potem
      podróz autem 500 km (6-7godzin z odpoczynkami) do oslo i tam tez 2 dni a potem
      do wynajetego domku obok Bergen (6 godz) i tam 7 dni z codziennymi wycieczkami
      ogladajac fiordy czasem autem , czasem kolejka, czasem promikiem hhhmm
      oczywiscie nie musze na kazda wycieczke jechac moge zostac i odpoczac w domku.
      Wiem ze zalezy to od zagniezdzenia sie zarodka i spojrzenia co "tam" sie
      dzieje, ide do ginekolog w czwartek i zapytam go rowniez czy widzi
      przeciwskazania do wyjazdu. Ale nie chce wariowac chce odpoczac i nie martwic
      sie, nie chce twierdzic ze ciaza to choroba ale z drugiej strony bardzo pragne
      tego dziecka i jesli bedzi eminimalne przeciwskazanie to zostane w domu.
      Jak Pani sadzi ????
      • beettinna Re: policystyczne jajniki 25.07.05, 17:31
        jestem po poronieniu już 3 miesiące,lekarz mówi że mam policystyczne
        jajniki,brak owulacji, a jeśli zajdę to groża mi poronienia,zrobiłam wyniki w 3
        dniu cyklu:
        CA-125(jajnik)-14,1
        FSH-7,48
        LH-3,49
        Prolaktyna-13,2 a po obciążeniu-31,5
        Testosteron-35,5
        Tsh-1.62

mam pytania:
        1.co te wyniki mówią,co muszę leczyć i dlaczego?
        2.co oprócz braku progesteronu przy PCO może się przyczyniać do poronień?
        3.co mówi stosunek FSH do LH?

będę bardzo wdzięczna za szczegółową odpowiedź
        pozdrawiam
        • asiulka1976 beettinna 25.07.05, 18:04
          PCO sie leczy !! jesli zaszlas w ciaze to jak mozesz nie miec owulacji ?????
          wyniki posprawdzaj
          www.diagnostykalab.pl/pacjent/bad_specjalistyczne/a/spis_a.htm
          Szkoda ze nie podalas jednostek :o(
          Jesli chodzi o starania zapraszma na forum
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19585
          rowniez istnieje forum PCO forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12247
        • plavix68 Re: policystyczne jajniki 26.07.05, 10:41
          Podwyższony stosunek LH do FSH świadczy o PCO - wynika z tego, że nie masz PCO
      • koala.mb Re: jechac czy nie ?? 25.07.05, 17:34
        Ani ja ani Twoja lekarka za Ciebie tej decyzji nie podejmie, bo jeśli Ci nie
        odradzimy, pojedziesz i coś sie stanie powiesisz nas na suchej gałezi. Jeśli
        odradzimy, pojedziesz i nic się nie stanie, bedziesz na nas wieszać psy, że
        zepsułysmy Ci wycieczke, bo niepotrzebnie sie denerwowałaś. Jeśli odradzimy i
        zostaniesz w domu, bedziesz miała zal że nie pojechałaś. Tak źle jak widzisz i
        tak niedobrze. Poprzednia ciąża obumarła jak piszesz z powodu grypy. Obecna
        jest zupełnie inna i o tamtej nie ma co myśleć i porównywać. Ja pewnie bym
        pojechała, bo chociaż rozumiem że zależy Ci na ciąży to kobieta nie może przez
        9 miesięcy traktowac siebie wyłącznie jako inkubator. Ale decyzja i tak nalezy
        do Ciebie.
        • pea_74 cukrzyca ciazowa? 25.07.05, 17:44
          Witam!
          w sobote robilam krzywa cukrowa 50 gr, moj wynik to 6,9 a norma 6,4; czy taki
          wynik swiadczy juz o cukrzycy ciazowej? wizyte mam za kilka dni i nie wiem czy
          juz powinnam zmienic swoja diete? na temat cukrzycy nie wiem nic, slodycze
          ograniczam od poczatku ciazy, jem za to BARDZO duzo owocow! kg jablek, gruszek
          lub nektarynek dziennie to dla mnie pestka!
          prosze o kilka slow
          pozdrawiam
          • koala.mb Re: cukrzyca ciazowa? 25.07.05, 18:00
            Proponuję ograniczyć ilość owocow. Wszystkie wymienione maja bardzo dużo cukru.
            Wynik nie świadczy o cukrzycy, może jedynie o nietolerancji glukozy.
    • Gość: izzz Re:fibrynogen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 18:05
      oddebralam dzis wyniki badan krwi. Na to wyglada ze wszystko ok, ze tym
      mamtroszke podwyzszony fibrynogen (3.58 g/l ) podczas gdy norma wynosi 3.5.

Czy to jest duza roznica? I co to oznacza?
      • koala.mb Re:fibrynogen 27.07.05, 15:27
        Nie przejmowałabym sie samym wynikiem. Róznica jest niewielka. Chyba, ze obraz
        kliniczny wskazuje, że może to stanowic problem.
    • Gość: izzz Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 18:11
      oddebralam dzis wyniki badan krwi. Na to wyglada ze wszystko ok, ze tym
      mamtroszke podwyzszony fibrynogen (3.58 g/l ) podczas gdy norma wynosi 3.5.

Czy to jest duza roznica? I co to oznacza?
    • lilyt Tabletki 25.07.05, 18:24
      Mam pytanie odnośnie tabletek, przed wczoraj w nocy kochałam sie z chłopakiem
      (bez prezerwatywy), a wczoraj wieczorem zapomniałam o tabletce i wziełam dopiero
      dziś koło 11 rano, czy jest możliwość zajścia w ciąże?? Prosze o odp..
      • Gość: beettinna Re: asiulka 1976 IP: *.iapt.pl / 80.85.231.* 25.07.05, 19:46
        Byłam na staraniach ale tam nie moje miejsce bo nie staram się już-przynajmniej
        narazie-może się leczy-pytanie jak bo mój gin,czeka aż mi się cykle unormują
        nie wiem czemu już nie mogę próbować

pozdrawiam
      • Gość: beettinna Re: PS asiulka1976 IP: *.iapt.pl / 80.85.231.* 25.07.05, 19:47
        zaszłam w ciążę bo jak to lekarz ujął-efekt jojo po odstawieniu
        antykoncepcji!!!! ale gorzej z utrzymaniemsad(((((((((((
      • koala.mb Re: Tabletki 27.07.05, 15:29
        Zależy która to tabletka z opakowania i ile godzin minęło od momentu, kiedy
        powinnaś była zażyc tabletke do 11-tej, kiedy ja przyjęłas.
    • asiaijuz toksoplazmoza 26.07.05, 11:13
      mam do Pani wieeelka prosbe o interpretacje mojego wyniku na toksoplazmoze:

InG 0.3 IU/ml
      IgM 0.061

z gory dziekuje za odpowiedz smile
      pozdrawiam
      asia
      • beettinna plavix68 26.07.05, 11:37
        lejesz miód na moje serce kobieto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a co w takim razie z moim testosteronem?trzeba go zbijac?
      • koala.mb Re: toksoplazmoza 27.07.05, 15:31
        Podaj normy, kazde laboratorium ma inne.
        • asiaijuz Re: toksoplazmoza 27.07.05, 19:40
          IgG 0.3 IU/ml

wynik ujemny: < 6.0
          wynik dodatni: >lub = 6.0

IgM 0.061

wynik ujemny: < 0.90
          wynik dodatni: > 1.10
          wynik watpliwy: 0.9 - 1.1

pozdrawiam
          Asia
          • koala.mb Re: toksoplazmoza 01.08.05, 15:47
            Wyniki swiadczą o tym, ze nie miałaś styczności z toxoplazmą i że jesteś w
            grupie zwiększonego ryzyka zachorowania w ciąży, ponieważ miano p/ciał
            ochronnych IgG jest u Ciebie ujemne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka