Gość: justyna esputicon IP: *.um.jastrzebie.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 07:55 Czy w ciaży można stosować esputicon na wzdęcia? Jestem w 23 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
ttt221 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 08:01 Witam, czy to prawda ze opryszczka na wardze sromowej moze się przenieść na macicę i to zagraża życiu?? dziekuje za odp,pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 14:50 Nie słyszałam o takim powikłaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.czarna bramki na lotniosku a ciąża 22.07.05, 09:08 mam takie pytanie dla mnie bardzo istotne jeszcze nie wiedzialam , źe jestem w ciąży a przechodzilam przez bramki na lotnisku czy bardzo to zaszkodzi mojemu dziecku? Jakie mogą być ewentualne następstwa?Podobno bramki na lotnisku wytwarzją jakieś promieniowanie podobne do rentgena ?????nie wiem czy to prawda Bardzo proszę o odpowiedź na pytania Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: bramki na lotniosku a ciąża 22.07.05, 14:53 Nie wiem jakie promieniowanie wytwarzają bramki na lotnisku, ale nie sądzę żeby miało to jakikolwiek wpływ na Twoją ciążę. w przeciwnym wypadku wszystkie ciężarne latajace samolotem musiałyby mieć problemy z ciążą, bo wszystkie przez takie bramki przechodzą. A nie słyszałam o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
aretse11 usuniecie ciazy 22.07.05, 10:28 czy to prawda,ze jesli mloda dziewczyna nie dostaje okresu i jest podejrzenie o ciaze..to gdyby lekarz ginekolog zapisal zastrzyki wywolujace okres..to jest to jak gdyby aborcja..czy wtedy dziewczyna poroni?Ile kosztuja takie zastrzyki? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: usuniecie ciazy 22.07.05, 14:54 Nie wiem o jakie zastrzyki ci chodzi. Na wywołanie okresu podaje się rózne leki. Odpowiedz Link Zgłoś
0liandra Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 10:54 Pani Doktor, mam pytanie dotyczace klykcin bo takie mam rozpoznanie przez ginekologa, co prawda nie mam jeszcze wynikow cytologi bo na nie czekam ale chciala bym usunac klykciny bo ponnoc przy moim ognisku ktore pojawilo sie poraz pierwszy jest to najskuteczniejsze zeby nie bylo nawrotow. mam pytanie gdzie moge to zrobic bo moj ginekolog nie ma takiej mozliwosci bo to prywatna wizyta byla i nie ma sali zabiegowej, powiedzial mi ze moge u kazdego ginekologa, wiec nie wiem zabardzo gdzie sie udac bo poprzedni ginekolodzy nawet tych klykcin nie zauwazali. czy mam sie z tym do szpitala zglosic? moj gin proponowal koszykowa w wawie(zapisy do konca roku sa juz wyczerpane) albo sie zglosic do dr walczaka (bo sie specjalizuje w klykcinach)-opisanego na tym forum na liscie zlych ginekologow wiec az sie boje. bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje za nia pozdrawiam ... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 14:58 Nie znam ginekologów w Warszawie, więc nie bardzo mogę Ci kogoś polecic. jeżeli zabieg o którym mówisz to laser musisz udać się do kogoś kto ma odpowiedni sprzęt, podobnie z krioterapią. Istnieja jednak leki które można stosować miejscowo i wówczas może je zaaplikować każdy ginekolog, albo nawet Ty sama. nie widzialam twoich zmian wiec trudno mi określić do czego się kwalifikują. Odpowiedz Link Zgłoś
wendy29 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 17:48 Szanowna Pani Doktor, jestem 4 miesiące po porodzie, by zakończyć laktację brałam Bromergon ( od tygodnia).W jaki czas po odstawieniu leku mogę spodziewać się okresu? Czy bromergon też go przyspiesza? (ulotka była nieprecyzyjna Z góry dziękuję za poradę!!! D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bella Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 21:26 Szanowna Pani Doktor mam do pani pytanie.2 miesiace temu mialam infekcje pochwy,nie wiem jakiego typu,poniewaz lekarz ginekolog do ktorego poszlam przepisalam mi tradycyjny zestaw Fluconazol, globulki i krem Pimafucin.Na krotko mi pomoglo to, teraz znowu wrocilo.Lekarz nie zlecil mi zadnych badan, wiec sama postanowilam, ze zdobie wymaz na grzyby, niedawno odebralam wyniki: "Badanie w kierunku Trichomonas vaginalis - ujemne.Flory bakteryjnej patogennej i grzybow drozdzopodobnych w warunkach tlenowych nie wyhodowano.W warunkach beztlenowych hodowla jalowa". A mnie piecze, swedzi, szczegolnie w nocy,mam zaczerwieniony srom. Prosze o porade. Z gory dziekuje, Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:08 Wygląda na to, że albo masz uczulenie ( proszek, plyn do higieny intymnej wkładki, podpaski, bielizna itd) albo całkowity brak flory bakteryjnej pochwy ( tej dobrej). W drugim przypadku trzeba odnowić kolonie bakterii które powinny pochwe zasiedlać. To pałeczki kwasu mlekowego. preparatem je dostarczajacym jest Lactovaginal. Spróbuj może zakładać lactovaginal do pochwy przez 10 dni po 1 gałce. Odpowiedz Link Zgłoś
calda Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 12:35 koala.mb napisała: > Wygląda na to, że albo masz uczulenie ( proszek, plyn do higieny intymnej > wkładki, podpaski, bielizna itd) albo całkowity brak flory bakteryjnej pochwy ( > > tej dobrej). W drugim przypadku trzeba odnowić kolonie bakterii które powinny > pochwe zasiedlać. To pałeczki kwasu mlekowego. preparatem je dostarczajacym > jest Lactovaginal. Spróbuj może zakładać lactovaginal do pochwy przez 10 dni po > > 1 gałce. Bielizny w proszku nie piore, plynow do higienny intymnej nie uzywam, a jezeli chodzi o lactovaginal, to wlasnie po zastosowaniu go pogorszylo mi sie.Nie mam pojecia dlaczego ? Rano wstalam i mnie strasznie szwedzialo i pieklo i srom zaczerwieniony. Moze poda mi Pani inna alternatywe.Moze masc, ale jako ? Z gory dziekuje, Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:07 Odpisałam na priv Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:01 Bromergon obniza stężenie prolaktyny, co umożliwia pojawienie się owulacji i tym samym wystąpienie miesiączki. Ile trzeba na to u Ciebie czasu - nie wiem, ale sądzę, ze około miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
anna2104 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 10.08.05, 14:45 Do Oliandry Ja Tobie dr Walczaka odradzam. Znam tego lekarza, mi już przy pierwszej wizycie wypatrzył kłykciny i o mały włos nie dałam się namówić przez niego na drogie leczenie. Po czym inny ginekolog nie stwiwrdził kłykcin. Zrobiłam też test na obecność wirusa HPV, który jest przyczyną kłykcin - wynik ujemny. Ale on nadal się upierał przy leczeniu rzekomych kłykcin. Zrezygnowałam z jego usług, ponieważ ja osobiście twierdzę, że jest naciągaczem. Ale możesz u niego spróbować, może dla Ciebie będzie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 22.07.05, 19:22 brałam jakis czas tabletki anty ale poniewaz bardzo zle sie czułam odstawiłam mniej wiecej w połowie cyklu. Po odstawieniu dostałam zaraz okres, nastapił on po 20 dniach od ostatniego. I tak juz zostało, mam 20 dniowe cykle w dodatku miesiaczki długie dodam ze zawsze miałam regularne i mało obfite miesiaczki.Czym to jest spowodowane? Pomyslałam że moze przez jeden cykl pobiorę tabletki to moz4e sie to unormuje. Czy to dobry pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:03 Raczej nie lecz się sama. Jesli krótkie cykle sa następstwem zaburzeń hormonalnych po tabletkach, przyjęcie kolejnego opakowania załatwi problem na krótko. Najlepiej skontaktuj sie z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 23.07.05, 10:47 a co by mi Pani doktor tu zastosowała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 23.07.05, 10:49 a co by Pani doktor zastosowała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 23.07.05, 10:52 a co by Pani doktor tu zastosowała? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 11:01 Pewnie progestageny, ale to zależy od wyników badania ginekologicznego oraz badań dodatkowych. Wirtualnie nie leczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100krotka_1984 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:41 na podstawie cytologii stwierdzono ze mam 2 stopien nadrzerki szyjki macicy...zastanawiam sie jaka jest najlepsza metoda usuniecia,dodam ze nie rodzilam. czytalam ze po "wypalaniu" moga byc problemy przy porodzie...prosze o porade Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nella FSH-jaki poziom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 08:57 koala.mb napisała: > Czy to początek menopauzy czy nie można stwierdzić wykonujac oznaczenie FSH. > Objawy subiektywne związane z menopauzą sa róznie wyrazone u róznych kobiet > dlatego nie można obiektywnie na ich podstawie przesądzać o sprawie. Pani doktor jaki powinien byc poziom FSH. Mam 46 lat Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: FSH-jaki poziom? 23.07.05, 10:11 Powyżej 20 U/l zwykle świadczy o wygasaniu czynności jajników. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:05 Masz II stopień w cytologii, a nie II stopień nadżerki - czegoś takiego nie ma. obecnie uważa się ze najlepszą metoda zabiegowego leczenia nadżerek dla kobiet które nie rodziły jest laseroterapia bądź wymrażanie. Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:22 jestem po poronieniu,i zabiegu-minęło 3 miesiące.a dopiero wczoraj padła diagnozaCOS. lekarz powiedział że nie dość że będzie problem żebym zaszła to jeszcze większy żeby ją utrzymać.mam brać duphaston i uregulować cykle,które są bezowulacyjne i masa na jajnikach niepękniętych pęcherzyków. bardzo proszę mi napisać dlaczego ciążę z PCO trudno donosić,i do jakiego tygodnia ciąży jest ryzyko?czy całą ciążę się bać?czy chodzi tylko o niski progesteron-bo jeśli tak do duphaston mam brać.ale czy jest jakaś inna przyczyna tego zagrożenia,,,, jestem załamana Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 10:59 Nie łam się. Wejdź na forum PCOS - tam wiele dziewczyn pisze o swoich "przygodach" z ciążą. Będzie ci raźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 11:29 a czy to prawda że jak jest cykl bezowulacyjny a drugi już jest owulacyjny to to jajeczko z niego może się trafić złe jakościowo?wybrakowane? taką teorię usłyszałam nie wymyśliłam jej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 12:41 Pani Doktor mam jeszcze jedno pytanie.Chodzi o HTZ po usunięciu macicy z przydatkami z powodu mięśniaków,Bad.Hist-Pat bez zmian.Już Pania pytałam w tej sprawie o piersi a teraz jeszcze chciałam zapytac jaki Srodek hormonalny by mi Pani poleciła po takiej operacji.Na razie nie mam zadnych niekorzystntch objawow ale napewno będą.Bede wdzieczna a odpowiedz, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:09 Zawierający wyłacznie estrogeny. Dobór dawki, a więc i preparatu zalezy od stopnia nasilenia objawów. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:07 To może zdarzyc się nie tylko w PCOS ale równiez u kobiet po 35 roku życia, w cyklach stymulowanych itp. Stąd min. większy odsetek poronień w tych grupach kobiet. Jednak nie martw się na zapas, bo to i tak od Ciebie nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Ł. Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 22:17 Witam, prosze o odpowiedź 1.pewien ginekolog stwierdzł, że badanie wymazu z pochwy, stopnia czystości jest bez sensu gdyz FIZJOLOGICZNIE w pochwie występuje ponad 100 różnych drobnoustrojów i ZAWSZE coś sie wychoduje 2.przy swędzeniu jaki lek zastosowałaby Pani - Pimafucort (22 zł) czy Viosept( 12 zł), a może inny ? pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:14 Nie do końca zgadzam się z przedmówcą . Skala oceny rozmazu mikrobiologicznego jest tak skonstruowana,że uwzględnia fizjologiczna florę bakteryjną. Tak więc opierajac się na niej mozemy stwierdzić czy stan pochwy wymaga leczenia czy tez nie. po drugie świad jest najczesciej zwiazany z zakażeniem grzybiczym, a z tego co wiem fizjologicznie w pochwie grzybów byc nie powinno. Ja nie jestem zwolenniczką leczenia objawowego ( to znaczy leczenia tego co i się akurat objawi ) i wole mieć jasna sytuacje co do przyczyny dolegliwości. Nie wiem zatem co powinnas zastosować. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaijuz do Asi Ł 27.07.05, 11:53 czesc Asiu, mnie na swedzenie pomaga Clotrimazol pozdr. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
asia-jedza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.07.05, 23:44 Droga Pani Doktor. To pytanie nurtuje mnie juz od jakiegos czasu. Czy przy lejkowtej klatce (szewskiej) są jakies przeciwskazania zajścia w ciaze. Ze bedzie to zagrozenie albo dla matki albo dla dziecka. Zwłaszcz jesli chodzi o oddychanie kobiety czy ciaza moze powodawac jakies trudności.Urodziła sie z taka klatka(mój tatąa ma), i nie miałam jej operowaniej bo nie było takiej potrzeby.Prosze o odpowedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:22 Przeciwwskazań nie ma o ile twój układ krążenia i oddechowy poza ciążą sa wydolne, jednak o kilku rzeczach nalezy wiedzieć, aby móc taką ciąże prawidłowo prowadzic. 1/ mogą współistnieć inne nieprawidłowosci układu kostno-stawowego dotyczące np. miednicy 2/ w ciązy przepona unoszona jest ku górze przez rosnąca macicę, przez co zmniejsza się pojemność klatki piersiowej, co prowadzić może do upośledzenia oddychania, a tym samym do gorszego utlenowania płodu - zahamowanie wzrostu wewnatrzmacicznego płodu, jak równiez do pojawienia się dolegliwości u matki - dusznosci 3/ przy problemach dotyczących układu oddechowego i czasem rownież układu krązenia może zaistniec konieczność wczesniejszego ukończenia ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
asia-jedza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 22:54 Dziękuje na odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśkak Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 13:38 witam. jestem w 20 tygodniu ciąży. od poczatku ciąży mam wstręt do jedzenia- zmuszam się, żeby zjeść cokolwiek, bo w ogóle nie odczuwam głodu. za to ciągle chce mi się pić- jednorazowo mogę wypić nawet litr wody, a w ciągu dnia wypijam zwykle ok.5-6 litrów. wszystkie wyniki mam w normie (w tym również cukier). czy to jest normalne? czy powinnam brać coś na wiekszenie łaknienia? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:24 Tak może być, jednak nie rezygnuj z jedzenia całkowicie. Pamiętaj, że dziecko weźmie z Ciebie tyle ile potrzebuje, nawet jesli nic nie będziesz jadła, ale za to Ty ulegniesz wyniszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 5.6.1D* / 216.104.196.* 24.07.05, 13:49 Od dłuższego czasu mam na sromie takie białe podskórne wypryski (twarde, kulkowate, niektóre b. duże). Słyszałam, że to gruczoły łojowe i że to podobno normalne. Ale u mnie tego jest naprawdę dużo i wygląda bardzo źle (kiedy się skórę na wargach sromowych lekko naciągnie). Czy jest na to jakiś sposób? Bardzo proszę o odpowiedź, bo uprzykrza mi to życie Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 14:25 Musiałabym to zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia_pinia po laparoskopii..... 24.07.05, 14:19 Mam 21 lat i nie mam dzieci. W lutym br miałam laparoskopię ( endometrioza)i po niej przez 4 m-ące brałam Danazol. Kilkanaście dni temu odstawiłam lek i jeszcze nie dostałam okresu. Jedynie w kilka dni po odstawiniu miałam małe krwawienie. Czy to nrmalne i jak długo będę czekać na powrót noramlnych cykli ??? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: po laparoskopii..... 24.07.05, 14:28 Pierwsze krwawienie miesiączkowe po odstawieniu leku obserwuje się po upływie 4- 8 tygodni, tak więc chyba musisz uzbroic się w cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_24 Krwawienie międzymiesiączkowe !? 24.07.05, 14:52 Prowadzę dokładny zapis miesiączki od paru ładnych lat, nie po to aby korzystać z npr, ale po to żeby wiedzieć czy wszystko jest ok. Jak do tej pory miesiączka pojawiała się jak w zegarku 30 dni cyklu. Obecnie nie stosuję żadnych środków antykoncepcyjnych oprócz prezerwatywy. Wczoraj kochałam się ze swoim chłopakiem w 24 dniu cyklu i o poranku dostałam dość silnego krwawienia. Cała jestem obolała, mam chęć wymiotować plus ból w podbrzuszu. Nie mam pojęcia jak mam to interpretować (czy to przyśpieszona miesiączka, krwawienie z wyleczonej dawno nadżerki, jakieś poronienie z ciąży, o której nie miałam pojęcia, czy jakieś zranienie wewnętrzne od zbyt gwałtownego stosunku....) Proszę mi poradzić jakie mam podjąć środki, kiedy pójdę do ginekologa żeby sprawdzić mój wewnętrzny stan. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Krwawienie międzymiesiączkowe !? 24.07.05, 15:14 Niestety bez badania trudno dosyć postawić diagnozę. Odpowiedz Link Zgłoś
b.dori Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.07.05, 15:02 Witam pani doktor mam takie pytanie Mam 55 lat. Badanie histopatologiczne wykazało Dystrophia vulvae (lichen sclerosis et hyperplena sgnenose) Chciałabym sie dowiedz więcej coś o tej chorobie i czy dobrze jestem leczona.Smaruje się OVESTINEM i pimafucortem.mam co jakis czas przychodzić na wizyty do ginekologa ,czy grozi ten stan kiedyś rakiem i czy trzeba się juz tak smarować do końca życia. I czy moje córki mogą też to mieć. Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deszczowa Sterovag a prezerwatywy IP: *.g / 80.53.83.* 24.07.05, 23:18 Czy Sterovag moze miec niekorzystne dzialanie na prezerwatywy? Tzn uszkadzac je? Na ulotce nic nie jest napisane... Bardzo prosze o odp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piegowaty fiołek Re: Sterovag a prezerwatywy IP: *.g / 80.53.83.* 25.07.05, 15:02 Jestem pewna na 100%, ze nie uszkadza prezerwatyw Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Sterovag a prezerwatywy 25.07.05, 16:02 Nie sądze, żeby rozpuszczał lub przeżerał prezerwatywę, a w każdym razie nic mi o tym nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 09:30 Dzień dobry. Pani doktor moja córka ma 12 lat. Juz miesiaczkuje, ale okres nie jest jeszcze regularny. Tym sie jeszcze nie martwię bo to dopiero poczatek, ale martwi mnie to ,że ona ma ciągle stany zapalne.Zauważyłam na jej majtkach taki gęsty śluz.Córka dba o higenę. Podmywa sie samą wodą. Kiedyś używała płynu do higieny intymnej ale dostała tez jakiegoś stanu zapalnego. Pomagał jej rumianek ,ale opinie o tym są różne.Proszę mi podpowiedzieć czym ona ma się podmywać, może jakiejś maści ma użyć.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecc Re: bakterie 25.07.05, 11:36 Witam, mam pytanie po ilu dniach od zakończenia leczenia globulkami z antybiotykiem najlepiej zrobić kontrolny posiew z kanału szyiki macicy. Biorę już drugą porcję globulek na stroccococus agalatiae. Liczę ze tym razem będzie już czysto Z powodu tej bakterii musiałam wstrzymać starania o dziedzię. Czy mój partner powinien też się przeleczyć jeśli nic nie odczuwa? Spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat Jak pani uważa? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: bakterie 25.07.05, 16:57 powinnaś skontrolować się około 7 dni po zakończeniu leczenia. partner powinien być leczony również. U męzczyzn większość infekcji przebiega bezobjawowo. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia77 bakterie, nie wiem co robić? 27.07.05, 16:11 Droga Pani Doktor, od trzech miesięcy pojawiają się u mnie dziwne objawy. Mianowicie moje wargo sromowe puchną i stają się baradzo czerwone wręcz bordowe i troszkę to wszystko piecze. Taki stan trwa okolo 3-5 dni i przechodzi. 10 dni temu zrobiłam badanie czystości pochwy i wyszło: stopień zanieczyszczenia IIA, flora bakteryjna nieliczna, pałeczki kwasu mlekowego nieliczne, w pozostałych punktach wszedzie adnotacja nie obecne. Natomiast w wyniku badania cytologicznego wyszło zakażenie bakteryjne. Wiec nie wiem czy w końcu te bakterie są czy nie? Od ginekologa dostałam Ginalgin a dla męża Pimafucort. Mam pytanie czy to wystarczy i czy w ogóle mam stosować. Dodam tylko, ze poprzednia czystość robiona w kwietniu też dała taki wynik (IIA). Z drugiej strony mój mąż zaczął ostatnio (ale przed robieniem przeze mnie badań) chodzić na basen wiec może coś "przywlókł", czy w razie czego ten Pimafucort mu wystarczy i jak długo go stosować? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawienia i wyrazy podziwu - Antoska Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 17:27 Stany zapalne pochwy u dziewczynek powstaja wskutek braku czynności estrogennej oraz zwiazanych z tym zmian anatomicznych narzadów płciowych zewnetrznych: cienka atroficzna błona dziewicza, " ziejace" wejście do pochwy, niedobór pałeczek kwasu mlekowego. Bliskie sasiedztwo cewki moczowej i odbytu sprawiaja ze mocz drażni tkanki a bogate w bakterie masy kałowe wydalane przez odbyt mogą być wprowadzane do pochwy. Leczenie polega na czestym obmywaniu sromu, stosowaniu nasiadowek, nawet irygacji. Równoczesnie stosuje się leczenie miejscowe antybiotykami lub sulfonamidami, jednak do tego potrzebny jest wynik posiewu wydzieliny z pochwy. Jeśli martwia Cie uplawy u twojego dziecka skontaktuj się z lekarzem, najlepiej ginekologiem dzieciecym. trzeba potwierdzić, że to rzeczywiscie stan zapalny i wówczas dopiero podjąc leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy34 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 11:35 Pani Doktor, 10 miesięcy temu w wyniku cc urodziłam dziecko.pierwszą miesiączkę dostałam w marcu, później była przerwa aż do maja. W czerwcu miesiączka wystąpiła regularnie ( cykl trwał 30dni). A teraz (lipiec) w dniu spodziewanej miesiączki wystąpiło plamienie które trwało 2 dni. ( Bardzo skąpe, brazowego koloru). Co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.stomilsanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 12:04 bardzo proszę o odpowiedź, jeżeli zmieniałam tabletki z rigevidonu na yasmin. Brałam rigevidon rok czasu, lekarka zmieniiła mi na yasmin, skład mają podobno bardzo podobny, jednak, mój biust stał się nabrzmiały ,bolący i powiększył rozmiar o conajmniej jeden numer, poza tym jest mi niedobrze i źle się czuję. Czy może to być normalna reakcja, po zmianie tych właśnie leków? Czy mogę się spodziewać, że są to oznaki ciąży/ znam takie przypadki/ przy tabletkach. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 16:06 Za mało mam danych, żeby coś stwierdzić sensownego. Nie wiem np. czy karmiłas piersią , a jesli tak to jak długo. Trzeba Cię zbadać, może zrobić oznaczenia hormonalne. czasem po porodzie powrot równowagi hormonalnej trwa dość długo. Jeśli nie stosujesz antykoncepcji dla pewności również wykonaj test. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.stomilsanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 12:01 Pani doktór bardzo proszę o odpowiedź, jeżeli zmieniałam tabletki z rigevidonu na yasmin. Brałam rigevidon rok czasu, lekarka zmieniiła mi na yasmin, skład mają podobno bardzo podobny, jednak, mój biust stał się nabrzmiały ,bolący i powiększył rozmiar o conajmniej jeden numer, poza tym jest mi niedobrze i źle się czuję. Czy może to być normalna reakcja, po zmianie tych właśnie leków? Czy mogę przypuszczać, że jednak jest to ciąża /znam takie przypadki/ przy tabletkach. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 16:59 Nie wiem czy jest to ciąża czy nie natomiast podobne objawy mogą wystąpić przy tabletkach antykoncepcyjnych w ogole, niekoniecznie dotyczy to preparatu Yasmin Odpowiedz Link Zgłoś
e_madziq Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 13:13 Pani Mario, czy można łykać duphaston przed zajściem w ciąże? Gdzieś wyczytałam, ze w ten sposób można zwiekszyć płodnośc? Nie jest to szkodliwy lek? Brałam go w pierwszej ciąży dla podtrzymania, ale zastanawiam sie czy przed zajściem też można. Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam i życzę zdrówka dla Maluchów, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 17:01 Jesli nie ma wskazań nie ma sensu się truć. Duphaston to hormon i dla organizmu nie jest obojetny. Jesli chcesz zwiększyc płodność to może lubczyk?? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 14:56 Witam! wśród wszystkich odpowiedzi, jakich Pani udziela, znalazłam opinię dotyczącą embolizacji. Pisze Pani, iż nie poleca Pani stosowania tej metody ze względu na powikłania. Czy mogłaby Pani napisać jakie to są powikłania i zestawić je z powikłaniami, które mogą wystąpić po operacji? (chodzi o porównanie obu metod). Z mojej analizy wynika, że embolizacja jest metodą dużo bardziej bezpieczną, mało inwazyjną i nie stanowi większego zagrożenia dla płodności w porównaniu z operacją wyłuszczenia mięśniaka. Dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 17:17 Jesli masz wiarygodny materiał aby te dwie metody porównać, to czemu ma służyć Twoje pytanie? Powikłania które mogą wystąpić po embolizacji tj. przedwczesne wygasanie czynnosci jajników , zespół poembolizacyjny czy martwica ściany macicy po myomectomii nie występują. Efekt kosmetyczny po embolizacji oczywiście jest lepszy ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natali Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 25.07.05, 15:03 Mam problem i nadzieje na pomoc. Od wczoraj odczuwam pieczenie w okolicy ujscia do pochwy. Nie mam zadnych uplawow ani nic takiego? zeby sie tego pozbyc bedzie potrzebne cos na recepte? i co to wogole moze byc,jezeli w osatnimczasie nie korzystalam z basenow, jezior itp ani nie wspolzylam ?z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 25.07.05, 17:18 To może byc objaw uczulenia, grzybicy lub kolonizacji pochwy nieprawidłowymi szczepami pałeczek kwasu mlekowego. Na odległość nieiwele mogę pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 jechac czy nie ?? 25.07.05, 16:40 Poprzednia ciaza obumarla w 11tc z powodu mojej grypy (goraczka) Za dwa tygodnie mielismy jechac samochodem zwiedzic fiordy w Norwegii, cala wycieczka zaplanowana ze znajomymi i co zrobic- jechac ?? To bedzie 6tc bysmy plyneli promem do Danii i tam bysmy byli 2 dni potem podróz autem 500 km (6-7godzin z odpoczynkami) do oslo i tam tez 2 dni a potem do wynajetego domku obok Bergen (6 godz) i tam 7 dni z codziennymi wycieczkami ogladajac fiordy czasem autem , czasem kolejka, czasem promikiem hhhmm oczywiscie nie musze na kazda wycieczke jechac moge zostac i odpoczac w domku. Wiem ze zalezy to od zagniezdzenia sie zarodka i spojrzenia co "tam" sie dzieje, ide do ginekolog w czwartek i zapytam go rowniez czy widzi przeciwskazania do wyjazdu. Ale nie chce wariowac chce odpoczac i nie martwic sie, nie chce twierdzic ze ciaza to choroba ale z drugiej strony bardzo pragne tego dziecka i jesli bedzi eminimalne przeciwskazanie to zostane w domu. Jak Pani sadzi ???? Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: policystyczne jajniki 25.07.05, 17:31 jestem po poronieniu już 3 miesiące,lekarz mówi że mam policystyczne jajniki,brak owulacji, a jeśli zajdę to groża mi poronienia,zrobiłam wyniki w 3 dniu cyklu: CA-125(jajnik)-14,1 FSH-7,48 LH-3,49 Prolaktyna-13,2 a po obciążeniu-31,5 Testosteron-35,5 Tsh-1.62 mam pytania: 1.co te wyniki mówią,co muszę leczyć i dlaczego? 2.co oprócz braku progesteronu przy PCO może się przyczyniać do poronień? 3.co mówi stosunek FSH do LH? będę bardzo wdzięczna za szczegółową odpowiedź pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 beettinna 25.07.05, 18:04 PCO sie leczy !! jesli zaszlas w ciaze to jak mozesz nie miec owulacji ????? wyniki posprawdzaj www.diagnostykalab.pl/pacjent/bad_specjalistyczne/a/spis_a.htm Szkoda ze nie podalas jednostek :o( Jesli chodzi o starania zapraszma na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19585 rowniez istnieje forum PCO forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12247 Odpowiedz Link Zgłoś
plavix68 Re: policystyczne jajniki 26.07.05, 10:41 Podwyższony stosunek LH do FSH świadczy o PCO - wynika z tego, że nie masz PCO Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: jechac czy nie ?? 25.07.05, 17:34 Ani ja ani Twoja lekarka za Ciebie tej decyzji nie podejmie, bo jeśli Ci nie odradzimy, pojedziesz i coś sie stanie powiesisz nas na suchej gałezi. Jeśli odradzimy, pojedziesz i nic się nie stanie, bedziesz na nas wieszać psy, że zepsułysmy Ci wycieczke, bo niepotrzebnie sie denerwowałaś. Jeśli odradzimy i zostaniesz w domu, bedziesz miała zal że nie pojechałaś. Tak źle jak widzisz i tak niedobrze. Poprzednia ciąża obumarła jak piszesz z powodu grypy. Obecna jest zupełnie inna i o tamtej nie ma co myśleć i porównywać. Ja pewnie bym pojechała, bo chociaż rozumiem że zależy Ci na ciąży to kobieta nie może przez 9 miesięcy traktowac siebie wyłącznie jako inkubator. Ale decyzja i tak nalezy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pea_74 cukrzyca ciazowa? 25.07.05, 17:44 Witam! w sobote robilam krzywa cukrowa 50 gr, moj wynik to 6,9 a norma 6,4; czy taki wynik swiadczy juz o cukrzycy ciazowej? wizyte mam za kilka dni i nie wiem czy juz powinnam zmienic swoja diete? na temat cukrzycy nie wiem nic, slodycze ograniczam od poczatku ciazy, jem za to BARDZO duzo owocow! kg jablek, gruszek lub nektarynek dziennie to dla mnie pestka! prosze o kilka slow pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: cukrzyca ciazowa? 25.07.05, 18:00 Proponuję ograniczyć ilość owocow. Wszystkie wymienione maja bardzo dużo cukru. Wynik nie świadczy o cukrzycy, może jedynie o nietolerancji glukozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzz Re:fibrynogen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 18:05 oddebralam dzis wyniki badan krwi. Na to wyglada ze wszystko ok, ze tym mamtroszke podwyzszony fibrynogen (3.58 g/l ) podczas gdy norma wynosi 3.5. Czy to jest duza roznica? I co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re:fibrynogen 27.07.05, 15:27 Nie przejmowałabym sie samym wynikiem. Róznica jest niewielka. Chyba, ze obraz kliniczny wskazuje, że może to stanowic problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzz Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 18:11 oddebralam dzis wyniki badan krwi. Na to wyglada ze wszystko ok, ze tym mamtroszke podwyzszony fibrynogen (3.58 g/l ) podczas gdy norma wynosi 3.5. Czy to jest duza roznica? I co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
lilyt Tabletki 25.07.05, 18:24 Mam pytanie odnośnie tabletek, przed wczoraj w nocy kochałam sie z chłopakiem (bez prezerwatywy), a wczoraj wieczorem zapomniałam o tabletce i wziełam dopiero dziś koło 11 rano, czy jest możliwość zajścia w ciąże?? Prosze o odp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beettinna Re: asiulka 1976 IP: *.iapt.pl / 80.85.231.* 25.07.05, 19:46 Byłam na staraniach ale tam nie moje miejsce bo nie staram się już-przynajmniej narazie-może się leczy-pytanie jak bo mój gin,czeka aż mi się cykle unormują nie wiem czemu już nie mogę próbować pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beettinna Re: PS asiulka1976 IP: *.iapt.pl / 80.85.231.* 25.07.05, 19:47 zaszłam w ciążę bo jak to lekarz ujął-efekt jojo po odstawieniu antykoncepcji!!!! ale gorzej z utrzymaniem((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Tabletki 27.07.05, 15:29 Zależy która to tabletka z opakowania i ile godzin minęło od momentu, kiedy powinnaś była zażyc tabletke do 11-tej, kiedy ja przyjęłas. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaijuz toksoplazmoza 26.07.05, 11:13 mam do Pani wieeelka prosbe o interpretacje mojego wyniku na toksoplazmoze: InG 0.3 IU/ml IgM 0.061 z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna plavix68 26.07.05, 11:37 lejesz miód na moje serce kobieto!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a co w takim razie z moim testosteronem?trzeba go zbijac? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: toksoplazmoza 27.07.05, 15:31 Podaj normy, kazde laboratorium ma inne. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaijuz Re: toksoplazmoza 27.07.05, 19:40 IgG 0.3 IU/ml wynik ujemny: < 6.0 wynik dodatni: >lub = 6.0 IgM 0.061 wynik ujemny: < 0.90 wynik dodatni: > 1.10 wynik watpliwy: 0.9 - 1.1 pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: toksoplazmoza 01.08.05, 15:47 Wyniki swiadczą o tym, ze nie miałaś styczności z toxoplazmą i że jesteś w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania w ciąży, ponieważ miano p/ciał ochronnych IgG jest u Ciebie ujemne. Odpowiedz Link Zgłoś