Dodaj do ulubionych

wkladka hormonalna

IP: 130.225.149.* 13.09.01, 09:45
Szanowna Pani,
moja zona nigdy nie grzeszyla popedem seksualnym: oczywiscie powody moga byc
rozne. Jednak w krotkim okresie posiadania wkladki domacicznej ten poped
wyraznie sie poprawil (pojawil...). Niestety radosc trwala krotko. W zwiazku z
(zawsze byly obfite) bardzo obfitymi miesiaczkami i czestymi stanami zapalnymi
trzeba bylo z tej wkladki zrezygnowac. Rozpoczely sie pigulki, a zarazem koniec
seksu. Tzn. to sie czasem zdarza, ale ochoty na to nto nie widzialem juz 2
lata...
1. czy to mozliwe, zeby wkladka zwiekszala poped? Czy to efekt czysto
psychiczny?
2. czy rozwiazaneim laczacym przyjemne z pozytecznym nie bylaby wkladka
hormonalna. Zmniejszylaby miesiaczki,a moze nie poped?
Zona ma 40 lat.
Prosze o jakas porade.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: wkladka hormonalna 15.09.01, 21:24
      W tabletkach antykoncepcyjnych własnie składnik progestagenny może obniżac
      libido, tak więc nie jestem pewna, czy wkładka z progestagenami pomoże. AQle na
      pewno znacznie zmniejszy krwawienia miesiączkowe.moim zdaniem chociazby z tego
      względu jest to dobry wybór.MA
      • Gość: marek Re: wkladka hormonalna IP: 130.225.149.* 17.09.01, 09:21
        Dziekuje za odpowiedz, ale sie pogubilem. Pani pisze, ze wkladka hormonalna
        moze obnizyc libido, a oto fragment listu pana Depko (sexuolog) w tej
        sprawie:"Wkładka hormonalna działa wyłącznie miejscowo, nie na cały organizm.
        Zatem nie występują objawy obniżenia popędu jak przy tabletkach." Woolalbym,
        zeby to on mial racje, ale obawiam sie, ze to Pani sie na tym zna. prosze o
        komentarz.
        Ponadto opisujac wkladke Mirena napisala Pani "Hormony uwalniane z wkładki
        wywieraja działanie miejscowe- rzeczywiście
        zapobiegaja charakterystycznym dla klimakterium nieprawidłowym krwawieniom, czy
        obfitym miesiaczkom, ale objawy wypadowe sa uzaleznione od niedoborów
        estrogenów, a nie progestagenów. Jeśli doszłoby do takiej sytuacji, hormony
        uwalniane z wkładki nie likwidują objawów wypadowych, ani nie zabezpieczaja
        przed chorobami układu krązenia ani osteoporozą. MA "
        Co to sa objawy wypadowe?
        dziekuje.

• Gość: marek Re: wkladka hormonalna IP: 130.225.149.* 17.09.01, 09:23
        A moze jeszcze rozwazyc inna kuracje. Zwykla wkladka (nie hormonalna) dla
        antykoncepcji i odblokowania psychiki zony, a ponadto inne leczenie hormonalne
        miesiaczek nie zmniejszajace popedu (o ile takowe istnieje?).
        • Gość: marek Re: wkladka hormonalna IP: 130.225.149.* 20.09.01, 09:40
          Pozdrawiam Pania doktor serdecznie. Chodzi mi ot, zeby liscik wyszedl na
          czolowke, bo bardzo utknla w tlumie...
          • monika.antepowicz Re: wkladka hormonalna 21.09.01, 01:41
            Obawiam się, że zwykła wkładka moze nasilic krwawienia miesiaczkowe.
            Przydałoby7 się wykonac tez badanie usg macicy. Według producenta hormony z
            wkładki działają wyłącznie miejscowo, ale relacje pacjentek sa różne(a ja nie
            mam powodu by im nie ufac- przeciez to one są najwazniejsze. Tak więc nie ma
            przeciwskazań do wyboru własnie mIRENY>MA
            • Gość: marek Re: wkladka hormonalna IP: 130.225.149.* 22.09.01, 14:25
              Napisala Pani:
              "Według producenta hormony z
              wkładki działają wyłącznie miejscowo, ale relacje pacjentek sa różne(a ja nie
              mam powodu by im nie ufac- przeciez to one są najwazniejsze"
              Domyslam sie, ze chciala Pani powiedziec: wg producenta libido nie powinno sie
              obnizac, ale pacjemtki twierdza, ze jednak sie obniza, czy tak? Czy duzo jest
              tych pacjentek (pytam niezlosliwie!). Ginekolog zony wstawil dopiero 2 mireny...
              • Gość: marek Re: wkladka hormonalna IP: 130.225.149.* 22.09.01, 14:29
                Jeszcze jedno: przy doborze pigulek antykoncepcyjnych wskazane jest zrobic
                badania hormonalne. Przy Mirenie nie ma takiej potrzeby jak rozumiem. czy tez
                moze sa rozne mireny i jednak wybor ktorejs z nich zalezy od obrazu krwi?
                • monika.antepowicz Re: wkladka hormonalna 22.09.01, 23:41
                  Mirena jest jedna i ta sama i w zasadzie poza cytologią i badaniem
                  ginekologicznym inne badania nie są potrzebne.MA
              • monika.antepowicz Re: wkladka hormonalna 22.09.01, 23:40
                O wpływie na libido nie słyszałam, ale jedna (tylko jedna na 20-30) pacjentka
                skarżyła sie na nasilenie depresji>MA
                • Gość: marek Re: wkladka hormonalna IP: 130.225.149.* 23.09.01, 15:09
                  Alez Pani szybko odpowiada! Dzieki.
                  Jeszcze jedno pytanie (mam nadzieje, ze nie calkiem glupie). Czy kobieta z
                  Mirena ma owulacje? Domyslam sie, ze tak (slabo sie orientuje na ile miejcscowo
                  dzialaja owe hormony).
                  • Gość: Lidka Re: wkladka hormonalna IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.09.01, 20:52
                    Niestety Mirena moze powodowac dzialanie wczesno poronne . Niestety nie
                    wszyscy ginekolodzy informuja o tym waznym fakcie swoje pacjentki .
                    Rowniez inne wkladki maja dzialanie wczesno poronne
                    Natomiast stosujac tabl. antykoncepcyjne kobieta zachowuje staly poziom
                    hormonow we krwi co zapobiega owulacji i nie dziala poronnie .

• Gość: marek Re: wkladka hormonalna IP: 130.225.149.* 24.09.01, 15:09
                  Rozumiem, ze choc przy tradycyjnej wkladce zona miala obfite krwawienia, to
                  przy Mirenie taka obawa jest absolutnie bezpodstawna?
                  Na ile lat wstawia sie Mirene (5)? Rozumiem, ze wiek 41 jest calkiem dobry na
                  te antykoncepcje (i leczenie)?
                  pozdrowienia.
                  • miriah Re: wkladka hormonalna 25.09.01, 15:12
                    Od trzech lat mam Mirenę, nic mi się nie dzieje, zapomniałam zupełnie o
                    okresie, ponieważ raz na trzy miesiące pojawia mi się 1-2 dniowe plamienie.
                    Początkowo ten stan mnie przerażał, ale mój ginekolog (do którego uczeszczam od
                    lat 9) uspokoił mnie że tak ma być, więc mu wierzę. Polecam znajomym tę
                    wkładkę, mimo że założenie jej było bolesne. Pozdrawiam. Miriam.
    • xena_ Re: wkladka hormonalna 27.03.02, 20:55
      Pozwalam sobie wyciągnąć ten wątek, gdyż właśnie stanęłam przed poważnym
      problemem związanym z wyborem metody antykoncepcji.

Dotychczas używałam prezerwatyw, mnie one nie przeszkadzają i nie zmniejszają
      komfortu współżycia, ale mój partner ma w nich problemy z opóźnionym wytryskiem
      (często w ogóle nie dochodzi do niego), ostatnio też z zanikającą erekcją. Gdy
      kochamy się z samymi globulkami dopochwowymi, wszystko jest w porządku, ale to
      nie jest zbyt skuteczna ani pewna metoda antykoncepcyjna, dlatego decyduję się
      na nią tylko na kilka dni przed spodziewanym okresem i wykluczam ją jako
      regularny czy jedyny środek antykoncepcyjny.
      W tej sytuacji muszę się zdecydować albo na doustną antykoncepcję hormonalną,
      albo na wkładkę. Przyznaję, że mam duże opory przed stosowaniem tabletek ze
      względu na ich skutki uboczne: obciążenie wątroby, spadek libido (moje i tak
      nie jest szczególnie wysokie, więc aż boję sie pomysleć, co będzie pod wpływem
      tabletek), stany depresyjne, perspektywa przytycia - już i tak nie jestem
      filigranowa, kilka kilo wiecej i będę wyglądać jak słoniątko. No i palę
      papierosy, przy jakims tam wysiłku silnej woli pewnie udałoby mi się je rzucić.

Interesuje mnie więc głownie wkładka. Nie rodziłam, więc rozumiem, że ta z
      miedzią odpada i zostaje ta hormonalna. Chciałam się dowiedzieć, czy wieku 24
      lat możliwe jest jej stosowanie, jakie są ewentualne przeciwskazania (czy takie
      same jak dla tabletek?), czy objawy uboczne są podobne (głównie chodzi mi o
      tycie). Ewentualnie czy może Pani mi doradzić jaką inną metodę antykoncepcyjną,
      o której tu nie wspomniałam.

Z góry dziękuję za życzliwość i odpowiedź.
      • agas2 Re: wkladka hormonalna 28.03.02, 07:46
        Czy dwa cięcia cesarskie ( w ciągu 2 lat) są jakimś przeciwskazaniem do
        założenia wkładki? Przyznam się, że spotkałam się z bardzo różnymi opiniami na
        ten temat. Jeden lekarz stwierdził, że jest to bardzo ryzykowne w moim
        przypadku, inny, że nie ma żadnych przeciwskazań. Jak to właściwie jest? Bardzo
        proszę o odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka