Dodaj do ulubionych

USG jajników

30.07.02, 14:57
Jak wygląda to badanie i czy jest bolesne. Słyszałam o USG zewnętrzne i
wewnętrzne przez pochwę. Które jest dokładniejsze? Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • nun Re: USG jajników 30.07.02, 16:17
      Żadne nie jest bolesne. To się tak tylko nazywa "dopochwowo", ale głowicę
      wkładają w to miejsce tylko trochę. Nie masz się czego bać. Na pewno trzeba sie
      przygotować jak do badania ginekologicznego. Wydaje mi się, że dopochwowo jest
      dokładniejsze.
      • adziulka1 Re: USG jajników 30.07.02, 16:20
        Wielkie dzięki za odpowiedź,zalezało mi na czasie. A może wiesz czy jak zrobę
        sobie to USG to będę miała wykryte wszystkie choroby jajników czy tylko część?
        Pozdrawiam
        • nun Re: USG jajników 30.07.02, 16:24
          No wiesz, wszystkiego to nikt nie wie.

Na pewno musi to robić doświadczony lekarz i na dobrym aparacie. I warto za to
          zapłacić.

Ja zawsze się dziwiłam, jak ci lekarze cokolwiek tak widzą.
    • atropina USG jajników 31.07.02, 08:59
      W czasie usg wewnątrzwaginalnego, można zmierzyć jajniki, sprawdzić czy nie sa
      powiększone, czy nie ma wewnątrz lub zewnątrz torbieli, lub nie ma zmian
      wskazujących na PCO (drobnotorbielowatość i powiększenie jakników).Badanie w
      ogóle nie boli, może też służyć do oceny jajaczkowania. Do dokładniejszej
      diagnostyki służy badanie laparoskopowe, ale zleca się je dopiero w przypadku
      poważniejszych podejrzeń, ponieważ wiąże się z pobytem w szpitalu, narkozą,
      itp.
      Dowiedz się tylko, czy lekarz, który będzie Ci robił to badanie jest
      specjalistą w dziedzinia USG ginekologicznego, bo na tym naprawdę trzeba się
      dobrze zanać. Nie wystarczy zwykły specjalista od USG.
      pozdrawiam
      atro
      • adziulka1 Re: USG jajników 31.07.02, 13:18
        atropina napisała:

> W czasie usg wewnątrzwaginalnego, można zmierzyć jajniki, sprawdzić czy nie
        sa
        > powiększone, czy nie ma wewnątrz lub zewnątrz torbieli, lub nie ma zmian
        > wskazujących na PCO (drobnotorbielowatość i powiększenie jakników).Badanie w
        > ogóle nie boli, może też służyć do oceny jajaczkowania. Do dokładniejszej
        > diagnostyki służy badanie laparoskopowe, ale zleca się je dopiero w przypadku
        > poważniejszych podejrzeń, ponieważ wiąże się z pobytem w szpitalu, narkozą,
        > itp.
        > Dowiedz się tylko, czy lekarz, który będzie Ci robił to badanie jest
        > specjalistą w dziedzinia USG ginekologicznego, bo na tym naprawdę trzeba się
        > dobrze zanać. Nie wystarczy zwykły specjalista od USG.
        > pozdrawiam
        > atro
        Atro wielkie dzięki za cenne informacje. A czy w takim razie ktoś mógłby mi
        polecić takiego specjaliste w Warszsawie?
    • monika.antepowicz Re: USG jajników 31.07.02, 13:52
      Obecnie uwaza sie,że macice, endometrium i przydatki znacznie łatwiej ocenić w
      badaniu usg przezpochwowym, natomiaST W PRZYPADKU CIAŻY POWYZEJ 15 TYGODNIA,
      DUżych mięśniaków macicy czy guzów w jamie brzusznej bardziej miarodajne jest
      badanie przez brzuch ( ale by wykonac to badanie konieczny jezxt wypełniony
      pęcherz moczowy) do badania przezpochwowego pęcherz moczowy powinien być
      opróżniony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka