adziulka1 30.07.02, 14:57 Jak wygląda to badanie i czy jest bolesne. Słyszałam o USG zewnętrzne i wewnętrzne przez pochwę. Które jest dokładniejsze? Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nun Re: USG jajników 30.07.02, 16:17 Żadne nie jest bolesne. To się tak tylko nazywa "dopochwowo", ale głowicę wkładają w to miejsce tylko trochę. Nie masz się czego bać. Na pewno trzeba sie przygotować jak do badania ginekologicznego. Wydaje mi się, że dopochwowo jest dokładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
adziulka1 Re: USG jajników 30.07.02, 16:20 Wielkie dzięki za odpowiedź,zalezało mi na czasie. A może wiesz czy jak zrobę sobie to USG to będę miała wykryte wszystkie choroby jajników czy tylko część? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nun Re: USG jajników 30.07.02, 16:24 No wiesz, wszystkiego to nikt nie wie. Na pewno musi to robić doświadczony lekarz i na dobrym aparacie. I warto za to zapłacić. Ja zawsze się dziwiłam, jak ci lekarze cokolwiek tak widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
atropina USG jajników 31.07.02, 08:59 W czasie usg wewnątrzwaginalnego, można zmierzyć jajniki, sprawdzić czy nie sa powiększone, czy nie ma wewnątrz lub zewnątrz torbieli, lub nie ma zmian wskazujących na PCO (drobnotorbielowatość i powiększenie jakników).Badanie w ogóle nie boli, może też służyć do oceny jajaczkowania. Do dokładniejszej diagnostyki służy badanie laparoskopowe, ale zleca się je dopiero w przypadku poważniejszych podejrzeń, ponieważ wiąże się z pobytem w szpitalu, narkozą, itp. Dowiedz się tylko, czy lekarz, który będzie Ci robił to badanie jest specjalistą w dziedzinia USG ginekologicznego, bo na tym naprawdę trzeba się dobrze zanać. Nie wystarczy zwykły specjalista od USG. pozdrawiam atro Odpowiedz Link Zgłoś
adziulka1 Re: USG jajników 31.07.02, 13:18 atropina napisała: > W czasie usg wewnątrzwaginalnego, można zmierzyć jajniki, sprawdzić czy nie sa > powiększone, czy nie ma wewnątrz lub zewnątrz torbieli, lub nie ma zmian > wskazujących na PCO (drobnotorbielowatość i powiększenie jakników).Badanie w > ogóle nie boli, może też służyć do oceny jajaczkowania. Do dokładniejszej > diagnostyki służy badanie laparoskopowe, ale zleca się je dopiero w przypadku > poważniejszych podejrzeń, ponieważ wiąże się z pobytem w szpitalu, narkozą, > itp. > Dowiedz się tylko, czy lekarz, który będzie Ci robił to badanie jest > specjalistą w dziedzinia USG ginekologicznego, bo na tym naprawdę trzeba się > dobrze zanać. Nie wystarczy zwykły specjalista od USG. > pozdrawiam > atro Atro wielkie dzięki za cenne informacje. A czy w takim razie ktoś mógłby mi polecić takiego specjaliste w Warszsawie? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: USG jajników 31.07.02, 13:52 Obecnie uwaza sie,że macice, endometrium i przydatki znacznie łatwiej ocenić w badaniu usg przezpochwowym, natomiaST W PRZYPADKU CIAŻY POWYZEJ 15 TYGODNIA, DUżych mięśniaków macicy czy guzów w jamie brzusznej bardziej miarodajne jest badanie przez brzuch ( ale by wykonac to badanie konieczny jezxt wypełniony pęcherz moczowy) do badania przezpochwowego pęcherz moczowy powinien być opróżniony. Odpowiedz Link Zgłoś