Dodaj do ulubionych

brzuch jak balon...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:36
od pewnego czasu z niewiadomej przyczyny moj brzuch po kazdym naqwet
najmniejszym posilku robi sie jak balon i nie potrafie nic na to poradzic jem
tyle co zawsze a on rosnie jak po jakiejs ogromnej wyzerce pomozcie co mam
zrobic aby tak sie nie dzialo??
Obserwuj wątek
    • Gość: rekinek Re: brzuch jak balon... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:41
      ja tak mam od zawsze,,,bierze sie to z gromadzenia powietrza w jelitach po
      posilku,,,no niestety u mnie po zjedzeniu jablka rosnie brzuch...mam to bo
      swojej babci ale ja tak mialam od zawsze...chociaz byc moze po lekach ktore mi
      podawano na zatoki dobrych pare lat temu..brzuch mi wtedy urosl i juz zostal...
    • dzimba "Znowu czuję się jakbym połkneła...balon!" 27.07.05, 16:12
      a MOŻE wcinaj DanoneActivia z Actiregularis? Taki jogurt z bakteriami
      actriregularis. Podobno skuteczny smile
      • Gość: hmm Re: "Znowu czuję się jakbym połkneła...balon!" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 16:52
        Nie ma to jak wierzyć w reklamy smile))))))

BTW, kiedyś był duży reportaż o ściemnianiu Danona - dziennikarze wzięli się
        poważnie i okazało się, że to zwyczajna ściema, a nie żadne super-zdrowotne
        cudo.
        A opinię Instytutu Żywności i Żywienia Danone sobie po prostu kupił, tzn.
        zapłacił za wystawienie pozytytwnej opinii. Można i tak
        • stern.stern Re: "Znowu czuję się jakbym połkneła...balon!" 27.07.05, 18:54
          flora bakteryjna w jelitach nie prawidlowo funkcjonuje. zobacz czy jest w
          polsce w aptece laxasoft, to nie jest srodek na zaparcia, pomimo nazwy. to jest
          100% naturalny srodek, pomaga "ustawic" flore.
        • dzimba Re: "Znowu czuję się jakbym połkneła...balon!" 01.08.05, 11:45
          Wierzę, nie wierzę, w każdym razie dziewczę ma problem, to podsuwam rozwiązania.

:]
    • zaba_pelagia Re: brzuch jak balon... 27.07.05, 19:00
      serwisy.gazeta.pl/zdrowie/2,51172,,,,37394018,P_MEDIMEDIA_CHOROBY.html
      • elutka_111 Re: brzuch jak balon... 27.07.05, 21:42
        Też to mam (a zresztą czego ja nie mam?) i zajadałam activie - nie powiem
        smaczna ale brzuch bardzo mnie skręcał po tymsad już tego nie jem.
        • antosia77 Re: brzuch jak balon... 01.08.05, 12:59
          Trilac, na przywrocenie wlasciwej flory bakteryjnej w jelitach, koszt ok 16zl.
          Poza tym to codziennie szklanka maslanki. Poczatkowo dolegliwosci moga sie
          nasilic zwlaszcza jak nie jesz przetworow mlecznych, ale po kilku dniach bedzie
          ok.
    • basik25 Re: brzuch jak balon... 02.08.05, 21:26
      Miałam tak samo i pprzeczytałam w pewnej książce, ze nie należy pić w trakcie posiłku i pół godziny po. I tak też zrobiłam. Do dziś ani razu nie miał wzdęć. Zawsze piłam i piję przed jedzeniem.Pozdrawiam
      • lilith76 Re: brzuch jak balon... 03.08.05, 09:28
        też tak robię - to podobno pomaga na lepsze trawienie.
        w lato to trochę kiepska rada, ale czytałam też, że zimne napoje powodują
        skurczanie się jelit i co za tym idzie wzdęcia - fakt, jak piłam coś ciepłego,
        to nie miałam z nimi problemu. tylko jak tu nie pić zimnej wody w takie upały???
    • Gość: kasik Re: brzuch jak balon... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.05, 21:34
      u mnie powodem wzdec jest nietolerancja laktozysadsadsad
      • Gość: positive Re: brzuch jak balon... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:53
        To akurat nic dziwnego. Większość ludzi ma nietolerancję laktozy, z tego
        powodu, że dorosły człowiek nie potrafi trawić mleka krowiego. Nie dość że
        mleko nie jest strawne ani przyswajalne, to jeszcze powoduje choroby.
        • Gość: kasik Re: brzuch jak balon... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.08.05, 10:03
          tylko mile nie jest bo nawet po gryzku czekoladki mnie wydymujesad wszystko coo
          zawiera choc minimalna ilosc laktozy powoduje u mnie takie komplikacje,
          szczerze, to jestem zalamanasad
    • mrrusia Re: brzuch jak balon... 03.08.05, 08:26
      Mi pomaga trilac. Po tygodniu stosowania jest już dobrze. Powodzenia
    • wierzgalska1 Re: brzuch jak balon... 03.08.05, 10:25
      Espumisan - 4 zł za listek jest dobry, jak już się jest balonikiem. Rozbija
      bąble powietrza na mniejsze, przez zmiejszenia napięcia powierzchniowego i daje
      ulgę.
      czynna substancja w nim to SIMETICON, jest tez w innych lekach, których nazwy w
      tym momencie nie pamiętam. Najmłodszym nawet dzidzusiom na kolki podaje się w
      postaci leku o nazwie Esputicon.

Osobiście preferuje ziółka zamiast herbaty, trochę vermutha do obiadku - na
      odstresowanie (takie sprawy - skurczowe jelit, jak rzekł mój lekarz są
      najczęściej na tle nerwowym, co jest b. prawdopodobne) i dużo ruchu zamiast
      leków, ale jak dopadnie to warto mieć w pogotowiu, żeby nie skręcać sie
      wieczorem.

Próbowałam też inne specyfiki (już na receptę, droższy ponad 30 zł -
      Duspathalin Retard i tańszy - 5 zł Spasmophen Duplex).
      Niby działają. Choć na razie nie stwierdziłam czy są lepsze od Espumisanu.
      Wydaje mi się, że działają na równi jak Espumisan +coś rozkurczowego.

Prawda jest taka, że wierzę w nerwowe podłoże "balonikowych" reakcji - miesiąc
      bez teściowej smile (i bez wspomagania żadnym specyfikiem) - tylko jeden incydent,
      ale też po stresowym dniu.

Powodzenia

• Gość: ewik Re: brzuch jak balon... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:14
      szeroko pojety problem zespołu jelita nadwrażliwego. I na tle psychicznym i z
      powodu flory bakteryjnej. Poczytaj artykuł, może coś znajdziesz dla siebie.

www.unipharm.pl/artykuly/Dolegliwosci_gastrycz/EL_zespol_jelita_drazliwego_wskazowki.pdf

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka