Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciazowa

05.08.05, 14:32
Czy ktos leczyl sie w CZMP na cukrzyce ciazowa u dr K.Cypryk?Czy moglby
podzielic sie ewentualnymi uwagami.A moze ktos napisze jak u niego
przebiegalo leczenie i ciaza?Ja po 50 g glukozy mialam 159%, a po 75g i 120
min 193%.Bardzo sie martwie.Pomozcie
Obserwuj wątek
    • lidia1001 Re: cukrzyca ciazowa 05.08.05, 14:41
      Ja nie miałam, ale koleżanka. Podobno czasem sie to zdarza i nie ma właściwie
      konkretnego powodu. Trzeba przestrzegać diety i sprawdzac poziom cukru. Uważaj,
      bo rodzą się duże dzieci- możesz mieć cesarskie (koleżanka urodziła trzy
      tygodnie przed czasem- 4290g). Po porodzie wszystko wraca do normy i dziecko
      jest zdrowe.
      • kaka303 Re: cukrzyca ciazowa 06.08.05, 10:32
        Najważniejsza jest dieta i kontrola cukrów. Najbardziej przydał by się
        glukometr do pomiaru cukrów przed posiłkiem i 2 godz. po jedzeniu.
        Sama przez to przechodziłam, możesz pisać na priv. Pa
    • Gość: mysia Re: cukrzyca ciazowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 22:28
      bardzo popularne u ciezarnych niestety. te twoje parametry są podwyzszone.
      prawdopodobnie pobedziesz troche w szpitalu, jesli nie bedzie potrzebna
      insulina to nauczysz sie diety i pomiarów glukometrem. nie jest tak zle, ale
      nalezy sie pozegnac ze slodyczami, wogole z cukrem oraz liczyc ilosci zjadanych
      węglowodanow, tzn. nie przekraczac norm. wyglada to mniej wiecej tak ze o
      stalych porach musisz zjesc dokladną ilosc węglowodanow wg. tabeli, np. dwie
      kromki chleba, jedno jablko, pol szklanki soku (bez cukru!), koniec posilku. to
      mnie meczylo najbardziej bo wtedy gdy musialam jesc to mi sie nie chcialo, a
      gdy mi sie chcialo jesc to nie moglam bo jeszcze nie ta godzina! ale do
      przezycia. po porodzie wszystko wraca do normy, ale nalezy byc jeszcze przez
      jakis czas pod opieką diabetologa.
    • bibi22 Re: cukrzyca ciazowa 07.08.05, 00:19
      Nie leczyłam się tam, ale mam 2 dzieci - oboje z ciąż cukrzycowych. W drugiej
      pod koniec brałam insulinę. Maluchy zdrowe, nie za duże ( po 3 700 obydwa), a
      zaletą ciąży bez słodyczy i owoców itd. był bardzo niski przyrost wagi. W
      pierwszej 8,5 kg, a w drugiej 6 i trochę. Po 6 tygodniach powrót do stanu
      sprzed ciąży. Trochę męczące mierzenie poziomu cukru i jednak ograniczenia
      dietetyczne. Ale to tyle. Nie ma powodu do zmartwienia, bo jeśli pod kontrolą,
      to dzieciom nic się nie dzieje. Tylko cukier niekontrolowany przez dłuższy czas
      zagraża oraz chodzi o okres okołoporodowy. Chodzi o dobre wyrównanie cukru, aby
      trzustka u dzidziusia nie wytwarzała za duzo insuliny gdy maluch już się
      urodzi, a nie będzie cukru od mamy i żeby z tego powodu nie było nadmiernego
      spadku cukru u malucha. Pozdrawiam.
      • joa344 Re: cukrzyca ciazowa 07.08.05, 17:22
        Dzekuje za wszystkie odpowiedzi.Zobacze co mi lekarz powie we wtorek.W razie
        czego bede znow prosila Was o pomoc.oPozdrawiam
        • joa344 Re: cukrzyca ciazowa 11.08.05, 11:45
          mialyscie racje- scisla dieta i pomiary cukrub4 razy dziennie, jakies badania i
          kontrola za zydzien

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka