Dodaj do ulubionych

owulacja w 34 dniowym cyklu?

IP: *.devs.futuro.pl 10.08.05, 08:55
Kiedy powinna być owulacja w cyklu 34 dniowym?Myślałam, że przypada na 17-18
dzień cyklu i wydawało mi się, że tak była w tym cyklu (17 dzień)-
naprzemienny ból raz jednego raz drugiego jajnika i mdłości następnego
dnia,ale po 5 dniach (22 dc)czułam znowu ból już jednego jajnika. Czy miałam
dwie owulacje? To chyba niemożliwe? A może nie miałam wcale? Której wersji
mam się trzymać? Tabletki anty odstawiłam w maju. Jestem trochę
zdezorientowana. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: owulacja w 34 dniowym cyklu? IP: 151.92.176.* 10.08.05, 08:58
      pewnie Cię nie pocieszę, ale mam koleżankę, która zaszło w ciążę w 43 dc, kiedy
      była już absolutnie przekonana, że dni płodne się skończyły..
      • Gość: ela Re: owulacja w 34 dniowym cyklu? IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.05, 09:34
        > była już absolutnie przekonana, że dni płodne się skończyły..

Ciekawe, na czym to przekonanie oparła...
        wink
    • lilith76 Re: owulacja w 34 dniowym cyklu? 10.08.05, 09:30
      poczekaj i sprawdź kiedy pojawi się okres - w 12-14 dni po pierwszych objawach,
      czy po drugich. najprawdopodobnie po tych kolejnych. organizm wraca do normy po
      pigułkach.

ja tak miałam przez dwa cykle - chyba pęcherzyk przymierza się do pęknięcia,
      ale rezygnuje i robi to za kilka dni. odkąd mierzę temepraturę widzę to już
      wyraźnie (w sumie po to zaczęłam ją mierzyć).
      • Gość: ela Re: owulacja w 34 dniowym cyklu? IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.05, 09:35
        > poczekaj i sprawdź kiedy pojawi się okres - w 12-14 dni po pierwszych
        objawach,
        > czy po drugich. najprawdopodobnie po tych kolejnych. organizm wraca do normy
        po pigułkach.

Może mieć skróconą fazę lutealną
    • Gość: ela Re: owulacja w 34 dniowym cyklu? IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.05, 09:33
      O owulacji świadczy zanik śluzu płodnego skoordynowany ze skokiem temperatury.
      Ból owulacyjny to drugorzędny objaw, nie można na nim polegać.
      Po pigułkach cykle mogą być baardzo różne, różnej długości, z owulacją lub
      bez, z krótką fazą lutealną.

Bez obserwacji nic nie da się powiedzieć, można tylko gdybać.
      • Gość: zofia Re: owulacja IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 10.08.05, 11:42
        no i dodam że napewno 14dni(czyli 20 dzień cyklu -dni płodne orientacyjnie od 14
        dnia do 22 cyklu ) przed wystąpieniem krwawienia ,wiec jesli cykl jest
        regularny to coś mozna powiedziec +obserwacja śluzu i to jest najbardziej
        miarodajne .
        Nie mozna na podstawie jednego symptomu określić dni płodnych z tego się biora
        dzieci smile
        • Gość: Lidia Re: owulacja IP: *.devs.futuro.pl 10.08.05, 12:11
          Nie mozna na podstawie jednego symptomu określić dni płodnych z tego się biora
          dzieci smile
          I oto właśnie nam chodzi smileNo to widzę,zę muszę zacząć mierzyć regularnie
          temperaturę, bo bez tego ani rusz. Bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
          muszę chyba sie jeszcze wgryźć w temat smile Dzięki.
          • Gość: zofia Re: owulacja IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 10.08.05, 12:34
            ale pomiary temperatury też mogą mylić !
            jesli prowadzisz obserwację śluzu to już w pierwszym miesiacu po odstawieniu
            mozesz określic że dni płodne mineły a pomiary temp.-musisz poprowadzic
            obserwację kilka miesięcy aby być pewną! że są skuteczne.
            żadne tam ból ,młdłosci to wszystko się zmienia z wiekiem ,nasz organizm zaczyna
            inaczej funkcjonować i coś co wczoraj świadczyło o owulacji dzisiaj może być
            ciążą lub na odwrót -ja urodziłam dziecko przed czterdziestką własnie dlatego
            że wydawało mi sie że "działam" cały czas tak samo a tu niespodzianka smile
            • Gość: ela Re: owulacja IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.05, 14:23
              > ale pomiary temperatury też mogą mylić !
              > jesli prowadzisz obserwację śluzu to już w pierwszym miesiacu po odstawieniu
              > mozesz określic że dni płodne mineły a pomiary temp.-musisz poprowadzic
              > obserwację kilka miesięcy aby być pewną! że są skuteczne.

Zofio, w pierwszych cyklach po pigułkach W OGÓLE nie bierze się pod uwagę śluzu.
              Za to już w pierwszym obserwowanym cyklu można wyznaczyć fazę poowulacyjną (o
              ile będzie owulacja) na podstawie pomiatu temperatury, oczywiście przy regułach
              dla popigułkowych.
              • Gość: zofia Re: owulacja IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 10.08.05, 23:38
                no właśnie o ile będzie owulacja -jesli była to był śluz owulacyjny(moze nie tak
                obfity jak w normalnych warunkach ale zawsze inny zmieniajacy swój wyglad tak
                jak opisuja poradniki)
                ,jesli nie było owulacji-nie było też śluzu owulacyjnego i to zaobserwowac mozna
                a temp .moze byc podwyzszona bo cos sie w organizmie "zapaliło" np.bola mnie
                stawy i moja temp .jest przez tydzień powyzej 37 i co mam robić smile
                ale to tylko moje sugestie które opieram na swoich doswiadczeniach ,sadzę że są
                kobiety którym metoda termiczna daje pewność bo ich organizm prawidłowo działa
                ,ja do nich nie naleze.
                • Gość: ela Re: owulacja IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.05, 07:40
                  > jesli nie było owulacji-nie było też śluzu owulacyjnego
                  Niekoniecznie. Czasem wystąpi piękny śluz owulacyjny, ale do owulacji nie
                  dojdzie - nie będzie skoku temperatury i wszystko sie rozejdzie po kościach.
                  Dlatego (między innymi ) warto mierzyć, bo tylko wzrost temp. daje PEWNOŚĆ, że
                  jest po owulacji (że to nie była tylko przymiarka do jajeczkowania, które tak
                  naprawdę odbędzie się później, kiedy osoba bazująca tylko na obserwacji śluzu
                  jest pewna, że ma już stały dostęp). Czasem znów tego śluzu jest tak mało i
                  występuje tak krótko, że łatwo go przeoczyć, ale cykl jest owulacyjny, bo PTC
                  pod wpływem progesteronu wzrasta.

> a temp .moze byc podwyzszona bo cos sie w organizmie "zapaliło" np.bola mnie
                  > stawy i moja temp .jest przez tydzień powyzej 37 i co mam robić smile

Jeśli jesteś chora i temp. skoczy w wyniku tej choroby - odnotowujesz ten fakt
                  na karcie obserwacji i temp. z tego dnia nie bierzesz pod uwagę. Zresztą,
                  tych "strategicznych" dni w cyklu jest około 10: 6 przed skokiem i 3-4 po
                  skoku PTC. Jeśli zakłócona temp wypadnie w te dni, bierze sie pod uwagę
                  odpowiednio: wcześniejsze i późniejsze.

> ,sadzę że są
                  > kobiety którym metoda termiczna daje pewność

Ale my mówimy o metodzie objawowo-termicznej, gdzie obserwuje się śluz (i
                  szyjkę) oraz temperaturę. Te objawy uzupełniają się.

> bo ich organizm prawidłowo działa
                  > ,ja do nich nie naleze.

Co to znaczy - "nie działa prawidłowo"?
                  Gdyby nasze organizmy działały "prawidłowo", terminowo i niezmiennie -
                  wyliczałybyśmy sobie płodność na kalendarzykuwink

Prawda jest taka - jeśli nie spróbujesz mierzyć PTC (bez uprzedzeń i
                  stereotypów) - to się nie przekonasz.
                  Szczegóły na forum NPR.
                  • lilith76 Re: owulacja 11.08.05, 09:17
                    > Niekoniecznie. Czasem wystąpi piękny śluz owulacyjny, ale do owulacji nie
                    > dojdzie - nie będzie skoku temperatury i wszystko sie rozejdzie po kościach.

o to chodzi. ja niedawno miałam podręcznikowy śluz bez skoku temperatury i co?
                    po trzech dniach śluz powrócił i temperatura wzrosła.
                    nie wiem jak to jest kiedy tylko bada się śluz i swoją szyjkę macicy (na
                    dotykanie jej jakoś nie mam ochoty) - może wtedy temperatura nie jest już
                    potrzebna.
                    • Gość: ela Re: owulacja IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.05, 10:59
                      Obserwacja samego śluzu (Billings opiera sie tylko na ODCZUCIACH, tam sie
                      niczego nie dotyka a tym bardziej nie pacha palca) daje w sumie PI około 6 - co
                      jest niezłym wynikiem, ale met. ob term. jest o wiele bardziej skuteczna
                      właśnie ze względu na takie przypadki, o których piszesz.

Szyjka wiele tu nie zmieni, wraz z zwiększoną aktywnością estrogenów zachowuje
                      sie tak, jak śluz, choć na forum NPR instruktorki podkreślają, że szyjka jest
                      bardziej leniwa i nie reaguje tak nerwowo na fałszywy alram w postaci łatek
                      śluzu.

Temperatura da Ci jednoznaczną odpowiedź - łatka, czy owulacja.
        • emilia_a Re: owulacja 10.08.05, 13:03
          > dnia do 22 cyklu ) przed wystąpieniem krwawienia ,wiec jesli cykl jest
          > regularny to coś mozna powiedziec +obserwacja śluzu i to jest najbardziej
          > miarodajne .

Po to mierzy się temperaturę, obserwuje śluz i szyjkę macicy, żeby nie było
          konieczności korzystania z kalendarzyka. Nie trzeba mieć regularnych cykli,
          żeby stosować metodę objawowo-termiczną.
          Współczynniki Pearla też mają w tym odzwierciedlenie:
          kalendarzyk: 20
          metoda objawowo-termiczna: 1
          • emilia_a Re: owulacja 10.08.05, 13:10
            W linkowni informacje o metodzie objawowo-termicznej:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
          • Gość: zofia Re: owulacja IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 10.08.05, 13:58
            zgadzam się -objawowo-termiczna- a Lidia chce tylko mierzyć temperaturę
            ,przynajmniej tak wynika z jej wypowiedzi ,
            Jeśli stosuje sie objawową obserwacje to (przynajmniej u mnie) już nie trzeba
            było prowadzić pomiaru zresztą przy mojej pracy i niesystematyczności życia było
            by to niemozliwe -w celu okreslenia dni płodnych opieram się głownie na
            obs.sluzu ,swego czasu (lata 80-90 duzo na ten temat czytałam a trzy ciąże tylko
            mnie upwnniły w tej metodzie -jaki Biligsowie którzy aby ją opracować dochowali
            sie 9 dzieci smile
            • lilith76 Re: owulacja 10.08.05, 15:32
              jak Biligsowie którzy aby ją opracować dochowali
              > sie 9 dzieci smile

co za poświęcenie nauce smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka