Dodaj do ulubionych

kw.foliowy...

IP: 82.139.28.* 26.08.05, 17:25
hej, mam pytanko odnosnie kw.foliowego; wiem ze przed planowana ciaza powinno
sie brac te tabletki z okolo miesiecznym wyprzedzeniem, ale czy mozna brac tak
poprostu np.przez 2 miesiace "na zaś" i czy to nie zaszkodzi pomimo tego iz
mozna nie zajsc w ciaze smile????? z gory dziekuje za odp, pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia85 Re: kw.foliowy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:31
      oczywiście, że nie zaszkodzi. Kwas foliowy jest witaminą. Znasz na pewno takie
      kompleksy witaminowe jak Centrum czy Vigor. One również zwierają kwas foliowy.
      Należy on bowiem dla wiatmin niezbędnych naszemy organizmowi. Możesz sobie go
      brać, czy planujesz ciążę,czy nie (oczywiście w dawkach profilaktycznych).
      Osobiście polecam Folik.
      • very_martini Re: kw.foliowy... 26.08.05, 17:38
        Kompleksy witaminowe to w większości ściemasad Lepiej kupować preparaty
        zawierające pojedyncze minerały i witaminy, albo kombinacje składające się z
        tylko kilku rodzajów.

16%VOL
        22%VAT

--
        takie tam... forum homeopatia
        • Gość: kasia85 Re: kw.foliowy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:42
          owszem, zgadzam się i dlatego poleciłam Folik. Chciałam tylko zaznaczyć,
          ponieważ koleżanka maiła pewne obawy, że kwas foliowy jest lekiem z grupy
          witamin (znajduje się bowiem w takich właśnie komplekasch). Ja też oczywiście
          ich nie polecam, bo kiepsko się wchłaniają i w większości marnie pokrywają
          dzienne zapotrzebowanie na witaminy.
          • very_martini Re: kw.foliowy... 26.08.05, 17:47
            >kiepsko się wchłaniają
            tam się raczej nie ma co wchlaniaćwink

16%VOL
            22%VAT

--
            takie tam... forum homeopatia
            • Gość: kasia85 Re: kw.foliowy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:56
              pytanie nie dotyczyło tego, czy firmy farmaceutyczne nabijają nas w butelkę,
              czy nie. Może i nie ma się co wchłaniać, nie jestem laborantką, nie badałam
              tych leków i nie będę wystawiać opinii na temat tego, czy zawartość tabletki
              jest zgodna z tym, co jest napisane na opakowaniu. Generalnie witaminy
              przyjmowane w kapsułkach, tabletkach, syropach i innych takich specyfikach są
              gorzej tolerowane przez organizm. Mówi się nawet, że w ogólne nie są tolerowane
              (przelatują przez układ pokarmowy i tyle nasz organizm je widzi). Co do pytania
              luli: jedz dużo zielonych warzyw, tam jest najwięcej kwasu foliowego. Pozdrawiam
    • Gość: lula Re: kw.foliowy... IP: 82.139.28.* 26.08.05, 18:53
      dziekuje za odpowiedzi smile pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka