Dodaj do ulubionych

Wstydliwy problem poporodowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 07:00
Jestem dwa tyg po porodzie i mam wrażenie że moje mięśnie odbytu wyraznie sie
osłabiły. Krótko mówiąc gdyby w pobliżu nie było ubikacji skończyło by się to
domyślacie sie jak. Czy wy tez miałyście takie problemy???? Czy to z czasem
minie???
Obserwuj wątek
    • mama_marty Re: Wstydliwy problem poporodowy 07.09.05, 21:32
      Odpowiem na pytanie chociaż nie miałam takiego problemu i miałam cesarkę, ale w
      tej sytacji na myśl przychodzi mi jedno rozwiązanie: ćwiczenie Kegla (czy
      mięśni Kegla, nie pamiętam dokładnie), czyli takie ćwiczenia jakie zaleca sie
      właśnie kobietą po porodzie, powinnas o nich słyszeć. Skoro problem masz tak
      rozwinięty to powinnaś ćwiczyć dosyć intensywnie, a można to robić niemal
      wszędzie. Jesli nie bardzo wiesz o co chodzi, to ćwiczenie polega na tym , że
      zaciskasz mięśnie krocza tak mocno jak tylko możesz, tak jakbyś wstrzymywała
      mocz (i nie tylko), ale steruj wszystkimi mięśniami krocza, dla dobrego efektu
      powinnaś ćwiczyć intensywnie, a powinny tez przynieśc dobre rezultaty w
      obkurczeniu pochwy (problem zbyt luźnej pochwy w trakcie współżycia po
      porodzie).
      Samo raczej nie minie.

Pozdrawiam, mama_marty
    • Gość: Yep Re: Wstydliwy problem poporodowy IP: *.forhls01.nm.comcast.net 08.09.05, 02:44
      Nie chce Cie martwic ale moja znajoma miala cos podobnego, podczas porodu lekarz
      za bardzo ja nacial i poniej sie okazalo ze uszkodzil jakis nerw ktory odpowiada
      wlasnie za kontrole nad wyproznianiem sie. Nie wiem jak u Ciebie jest to powazne
      ale u niej to bylo dosc powazne utrudnienie zycia i wiem ze miala kilka zabiegow
      na to.
    • mama_marty Re: Wstydliwy problem poporodowy 08.09.05, 14:33
      Zapewne niedługo będziesz miała kontrole u ginekologa, koniecznie z nim o tym
      porozmawiaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka