elutka_111 21.09.05, 20:15 Ta dolegliwość męczy mnie od kilku dni zaczynają sie wieczorem okolo 19-20 i nie przechodzą nawet po naparze z kopru(( Od czego one są i jak mam wreszcie się z nimu uporać??? Dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mencia Re: Wzdęcia :( IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.09.05, 20:59 Wiem coś na ten temat .Te dolegliwości mam już chyba naście lat.NIestety jest to od niewłaściwej diety.Napisz jak się odżywiasz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elutka_111 Re: Wzdęcia :( 21.09.05, 21:19 Odżywiam sie baaardzo nieregularnie Zaczynam od kawy z mlekiem na śniadanie, później jem coś dopiero około 13 i to jest albo jakiś owoc, marchewka, albo skibka chleba. Obiady mam normalne - polskie, tj. jakiegos kotlecika, ziemniaki, czasami zupa ... nic niecodziennego. Kolacji nie jadam ale w ciągu dnia zjem drożdżówke i wypije jeszcze kubek kawy. Nie mam pojęcia od czego mogę mieć wzdęcia((( Kopre nie pomaga, moze Gastop (czy jak to sie pisze) będzie pomocne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michałkowa Re: Wzdęcia :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 21:40 tak, wiem coś o tym i ja nie mogę sobie z tym poradzić...jadam tylko gotowane produkty,niewiele owoców, ćwicze ten brzuch przeklęty..a mimo to sa dni kiedy..wyglądam jak ciezarna powietrze gromadzi sie tez hmmm jakby to rzec ..pod żebrami i jest to bolesne, nie co ogranicza ruchy ..: zażywam espumisan ...bez rezulatatu > Do jakiego lekarza powinnam sie zwrócić i czy to wymaga interwencji lekarskiej ????? pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
elutka_111 Tylko nie lekarz :(((( 21.09.05, 21:48 Domowymi sposobami się nie da (( póki co mam po dziurki w nosie lekarzy ... laryngologów, internistów, ginekologów i endokrynologów (ich ostatnio odwiedziłam ) Błagam ...domowe sposoby, domowe plizzzz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mencia Re: Tylko nie lekarz :(((( IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.09.05, 23:19 Elutka niestety,ale został ci jeszcze gastrolog.Wiem co mówię.Też po lekarzach nie lubię chodzi podejścvie do nich mam sceptyczne,ale jak trzeba to trzeba.Ja tak chodziłam ze wzdęciami 10 lat nie leczyłam przewodu pokarmowego,aż nabawiłam się powżniejszych kłopotów.Dostałam ataku jelita grubego.Niestey musiałam znależc dobrego gastrologa,który zrobił mi gastroskopię i kolonoskopię.Stwierdził zapalenie żołądka powiększenie dwunastnicy i refluks.Jeśli masz np zapalenie żoładka musisz to wyleczyc tabletkami neutralizujacymi kwasy w żołądku plus do tego dieta lekkostrawna.I pózniej w miarę trzymac się diety A wiesz czym ja najbardziej załatwiłam sobie przewód pokarmowy? Właśnie kawką na pusty żołądek rano.Kawa pobudza kwasy i zwiększ perystaltykę jelit ,przewód pokarmowy nie pracuje wtedy tak jak trzeba.A wrogiem wrzodowca jest pusty żołądek Odpowiedz Link Zgłoś
elutka_111 Re: Tylko nie lekarz :(((( 25.09.05, 21:10 Shit ... czyli zanim wypije kawke z rana muszę coś zjeść a ja tak nie cierpie jadać rano śniadań ( Ale już mi lepiej, bo piję sobie siemie lniane i mam tabletki, no i póki co jest ok Już kiedyś miałam gastroskopie robioną i badania wykazały zapalenie dwunastnicy, wyleczyli mnie z tego i do czasu tych wzdęć miałam wszystko z żołądkiem w normie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mena Re: Tylko nie lekarz :(((( IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.09.05, 19:45 ha kochana nie przyznałaś się,że miałaś gastroskopię.Jeśli już miałas problemy gastryczne to będą niestety się powtarzac ,a jeśli nie chcesz żeby się powtarzały to wylecz się i pilnuj diety Odpowiedz Link Zgłoś
elutka_111 Re: Tylko nie lekarz :(((( 26.09.05, 21:26 Moje problemy gastryczne polegały na częstym wymiotowaniu ... i to było około 10 lat temu, od tamtego czasu do teraz nie było żadnych problemów( Odpowiedz Link Zgłoś
golden24 Re: Wzdęcia :( 25.09.05, 14:26 Zmien diete.Nie lacz bialek i weglowodanow.Nie pij w czasie posilku tylko przed lub po 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: Wzdęcia :( 22.09.05, 09:05 Ja miałam takie problemy w ciąży. Łykałam regularnie 3 razy dziennie espumisan, nie zależnie czy wdęcia były czy nie. Pomogło, nie od razu ale po dwóch tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: Wzdęcia :( 22.09.05, 09:09 a i jeszcze taki sposób domowy to podobno siemię lniane z miodem, gotowane oczywiście. Mój teść to pił (po 8 operacjach jelita grubego). Podobno działa. Wypróbowac nie zaszkodzi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
enko1 Re: Wzdęcia :( 22.09.05, 11:18 ja tez miałam ten problem. Walczyłam z nim kilka lat...i w końcu przeszedł sam Chodziłam do różnych gastrologów, jednak ich leki działały krórko. Powiem ci, jakie ja miałam sposoby na walkę z ta niemiłą przypadłością: 1. Regularne wypróznienie - bardzo ważne, w zasadzie podstawa walki z tym problemem. 2. Espumisan lub esputicon. Ja brałam razem z no-spą. Pomagało. 3. Ziółka specjalnie na wzdęcia - Gastrosan chyba się nazywają, już nie pamiętam dokładnie. 4. Nie jedz owoców i surowych warzyw. Ewentualnie gotowane albo takie "słoiczki" dla dzieci. 5. Ogranicz słodycze i mleko (z musli też). Nie najadaj się przed spaniem.6. Masownie brzucha pomaga . Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elutka_111 Re: Wzdęcia :( 22.09.05, 19:39 Dzisiaj wypiłam poł szklanki siemienia lnianego (1 łyżeczka ziemienia i pół szklanki wody) i tabletke - Esputicon. Narazie znowu je mam, może jutro będzie ok. Ale zastanawiam się, dlaczego mam je wieczorem???? Dziękuję Wam za pomoc i rady, czekam na więcej jeżeli coś jeszcze macie Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mena Re: Wzdęcia :( IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.09.05, 21:33 Wzdęcia miałam zawsze tylko wieczore,a rano wstawałam płaściutka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Wzdęcia :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:15 Kilka dni temu gastrolog na kanale Polsat-zdrowie mówił o przyczynach wzdęć .Zasadnicza wg.niego to łykanie powietrza podczas jedzenia-jedzenie w pośpiechu ,rozmowa podczas jedzenia .Wspomniał tez iż jest to częsta przypadłość nauczycieli, którzy z racji zawodu dużo mówią . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mena Re: Wzdęcia :( IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.09.05, 09:47 W moim przypadku jest to zła praca jelita grubego ,nie trawienie wielu pokarmów szczególnie wiekszośc owoców i wzdymajacych warzyw Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Wzdęcia :( 23.09.05, 12:09 cóż, nauczucielem nie jestem, fakt, rozmaiwam przy jedzeniu, ale nei wyobrażam siedzenia przy stole i milczenia przez pół godzinny obiad ja odczuwam wzdęcia najczęściej tak od południa lub wczesnego popołudnia. Rano płaski brzuch - już nei wiem co robić. jakie produkty wykluczyć Odpowiedz Link Zgłoś
abal2 Re: Wzdęcia :( 24.09.05, 19:54 Ja jedynie nie mam wzdec, jak nie jem slodyczy i pieczywa(drozdze powoduja u mnie wzdecia). Odpada tez miod(kwasotworczy), jablka i warzywa straczkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hawwah22 Re: Wzdęcia :( 24.09.05, 20:48 przede wszystkim nalezy jesc powoli i z zamknietymi ustami [nie lykac powietrza], przezuwac spokojnie pokarm, poza tym, jak juz jemy np fasole to najpierw namoczyc na noc pozniej wylac ta wode i dlugo ja gotowac i zawsze wylewac w przypadku fasoli w puszce ta wode, poza tym jak juz to lepiej unikac wzdymajacych pokarmow i nie objadac sie wieczorkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Wzdęcia :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 12:38 Ja mam podobny problem. Do tego jeszcze czuje, że odstający brzuch widać co mi kompletnie psuje samopoczucie. Jak na razie próbowałam lekarstw typu espumisan ale ostatnio widziałam reklamę tego jogurtu activia i mimo, że nie jestem fanem jogurtów sprobowałam. Nie było natychamistowego efektu ale staram sie jeśc. Dajcie znać czy któraś z Was probowała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzi1 Re: Wzdęcia :( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.05, 14:12 a ja mam caly czas wywalony brzuch, mysle ze sa to wzdecia ale od czego to nie mam pojecia, bo nie zmienilam sposobu zywienia, na zadnej diecie w zyciu nie bylam, nie odchudzalam sie itp czy to moze byc od tego ze malo pije?? wogole oprocz tego wzdecia moje jelita wydaja dziwne dzwieki, czasem az mi wstyd, co z tym mozna zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mena Re: Wzdęcia :( IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.09.05, 20:24 przy zapaleniu żołądka miałam wzdęcia i przelewanie się w jelitach Odpowiedz Link Zgłoś
elutka_111 Re: Wzdęcia :( 25.09.05, 21:14 Ja jadłam aktivie i oni chyba tylko na reklamach są skuteczni bo mnie nic nie pomogła. Polecam siemie lniane!! na 100% pomoże Anie wzdęć nie mam, ani przelewania w jelitach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Wzdęcia :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 21:16 A ja polecam Wam to, www.aptecus.com/product_info.php/cPath/39/products_id/13226 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Wzdęcia :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 11:40 niewlasciwa dieta i za malo ruchu , to moga byc przyczyny, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś