Dodaj do ulubionych

dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologii??

22.09.05, 20:29
Cześć,
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, wczoraj byłam po raz pierwszy u ginekologa na
taką kontrolną wizytę bo nic mi nie dolega ale kiedyś trzeba iść. Badanie
było (o ile wogóle było) bardzo bolesne. Pani powiedziała że nie może mnie
dokładnie zbadać ze względu na błonę dziewiczą. Powiedziała że na oko jest
ok. Ale nie chciała mi zrobić cytologii tylko zapisała jakieś leki które mają
zakwaszać (nie wiem po co bo przecież nic mi nie jest) i dopiero jak wybiorę
całe opakowanie to mam przyjść na cytologię. Nawet piersi nie zbadała. Nie
wiem jak powinna taka wizyta wyglądać ale to chyba nie było to. W związku z
tym mam pytania czy badania są bolesne i czy nie można zrobić cytologii od
ręki? Dziękuję bardzo za pomoc. Jestem z W-wy i czy może jest gdzieś jakiś
fajny lekarz gdzie mogę iść bo do tej rzeźnicy to już się nie wybiorę..
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kobieta_jakubowa Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi 22.09.05, 20:33
      Ja słyszałam, że dziewicom nie robi się cytologii (?). W sumie nie wiem
      dlaczego, może ktoś to wyjaśni?
      Gdy ja byłam na pierwszej mojej wizycie, była rozmowa, badanie przy pomocy
      wziernika i pobranie próbki do cytologii. Potem badanie piersi.
      Powinnaś jeszcze raz iśc do ginekologa bo ta ginekolog raczej się nie wykazała.
      To dobrze, że się zdecydowałaś.
      • kobieta_jakubowa Aha 22.09.05, 20:35
        Ja nie byłam dziewicą przy pierwszym badaniu. Pamiętam jak ginekolog zapytała
        mnie: "współzyjesz już? to chodź na fotel."
      • beatka.j Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi 22.09.05, 20:36
        dzięki za odpowiedź. Ta pani powiedziała że zrobi mi cytologię tylko innym
        patyczkiem czy coś takiego tylko nie wiem po co te leki a cytologia powinna
        pokazywać obraz realny a nie po braniu jakichś medykamentów
        Pozdrawiam
        • kobieta_jakubowa Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi 22.09.05, 20:43
          Może użyje mniejszego wziernika, są ponoć takie.
          Mnie dwa razy robiła cytologie i za każdym razem nie wyszła, więc musiałam brać
          pigułki dopochwowo. Jakiś stan zapalny miałam. Nie wiem jak teraz, szukam nowego
          gina.
        • Gość: nosek Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.05, 11:18
          No i właśnie, tego nie lubię, nie wiesz o co chodzi a podnosisz larum i
          obrzucasz epitetami lekarza który zachował się prawidłowo. Jeśli jest infekcja,
          cytologię wykonuje się po leczeniu. Martwić się należy dopiero wówczas kiedy
          cytologia nawet po leczeniu jest nieprawidłowa.
    • barkarola1 Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi 22.09.05, 20:54
      Nie wiesz o co chodzi, co się działo a nazywasz lekarkę "rzeźnicą".
      To gruba niegrzeczność, mówiąc delikatnie.
      Trzeba było zapytać mamę , ciotkę lub starszą kuzynkę jak wygląda wizyta u
      ginekologa a nie teraz zgłaszać pretensje.
      Żeby dobrze pobrać cytologię trzeba widzieć szyjkę macicy, a więc zalożyć
      wziernik, a więc to by cię dopiero bolało, dziewico.
      • Gość: df Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.09.05, 21:49
        Buahahha, nie bądź śmieszna. Dziewicom robi się cytologię, używa się mniejszego
        wziernika. ja miałam robioną cytologię jak bylam dziewicą i nic mnie nie
        bolało, lekarka była bardzo delikatna.
    • Gość: dsf Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.09.05, 21:47
      1. Badanie nie ma prawa być bolesne, mów jej jak Cię boli, a nie zaciskaj zęby
      i 'za ojczyznę'. Nie te czasy, masz być prawo traktowana jak należy.
      2. Cytologię ROBI SIĘ DZIEWICOM! używa się po prostu mniejszego, tzw
      dziewiczego wziernika.

Ja chodzę prywatnie do kobiety ginekologa, bardzo delikatnej. Cytologię powinna
      była Ci zrobić (ja miałam robioną cytologię będąc jeszcze dziewicą, nic nie
      bolało, trwało to chwilkę). Piersi powinna zbadać, jak nie zabiera się za
      badanie, to mow że nie jesteś pewna, czy wszystko z nimi ok.

• Gość: l79 Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.crowley.pl 22.09.05, 22:23
      Moze nie byl to najdokladniejszy lekarz, ale grubo przesadzilas z tymi
      epitetami. Jesli masz blone dziewicza z malym otworem to rzeczywiscie trudno
      przeprowadzic dokladne badanie. Badanie brutalne to taki po ktorym zostaja
      siniaki (trafilam kiedys na taka pania dr). A bolesnosc moze pojawic sie jesli
      np jestes spieta. A dostalas pewnie lactovaginal ktory zadnym straszliwym
      medykamentem nie jest.
      Co do tematu cytologii - moze nie zrobila jej z jakichs przyczyn? Cytologie
      najlepiej wykonac w okolicy polowy cyklu, i u pacjentki bez infekcji.
      • Gość: Beatka.j Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:23
        bardzo wam wszystkim dziękuję za informację dało mi to jakiś obraz jak to
        powinno być. Pretensji do lekarza jak najbardziej nie mam a badanie było
        zdecydowanie bolesne. Wiecie to tak jak z dentystą jeden zrobi plombę i się
        nacierpisz a z drugim jeszcze wesoło pogawędzisz. Po prostu nie trafiłam. Ale
        mam trochę żal że nic mi nie powiedziała dlaczego nie zrobiła badania. Niestety
        podejrzewam że chciała wziąć pieniądze za drugą wizytę...
        W każdym razie jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.
        • Gość: gaja Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 10:50
          ja tylko radze za kazdym razem mowic, jesli jeszcze jestes dziewica. Ja
          zakrzyczalam pelnym glosem na widok wziernika i to dopiero powstrzymalo moja
          ginekolog i sklonilo do spytania, czy jestem dziewica. Ehh... Jakbym nie
          zakrzyczala, to by mi wepchnela wielki wziernik bez zagladania do srodka i
          dziewictwo bym stracila na fotelu ginekologicznym - nie zartuje! Teraz juz od
          dlugiego czasu chodze do ginekologa i wiem, jak wyglada maly, a jak duzy
          wziernik. Tamten byl wyraznie nie dla dziewic. Zreszta dopoki bylam dziewica,
          bylam badana bez wziernika, delikatnie.
          • Gość: nosek Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.05, 11:11
            Może lakarka podeszła trochę rutynowo do badania, ale ty też mogłaś wydukać że
            jesteś dziewicą zanim usiadłaś na fotelu.
            • Gość: pam-pam Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 20:55
              A może przez sen?

Przecież ona nawet nie powiedziała jej, PO CO przepisuje jej "lek, który ma
              zakwasić". Pacjent(-ka) ma prawo do pełnej infornacji o badaniu ( i ew.
              leczeniu). Przychylam się do zdania beaty - to była rzeźnica smile Też bym ją
              wymieniła na kogoś "do reczy". Pozdrawiam.
              • Gość: beatka.j Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:51
                Pam pam jestem ci bardzo wdzięczna, że przyznajesz mi rację. Wiem że dla kogoś
                kto n-ty raz idzie do ginekologa to jest rutyna. Ja też nie dziwię się na
                przykład dentyście. Wszystkie macie rację mam prawo domagać się pełnej
                informacji od lekarza podczas badania. Tylko ja niestety byłam troszkę spięta i
                nie chciałam być niegrzeczna. Teraz już po prostu wiem co jest grane i następny
                raz nie dam sobie nic wsadzić bez wyjaśnień smile Jeszcze raz pozdrawiam i mam
                nadzieję że na moim błędzie inne dziewczyny skorzystają i uchroni ich to przed
                stresem który ja przeżyłam pozdrawiam
                • Gość: pam-pam Re: dlaczego lekarz nie chciał mi zrobić cytologi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 23:12
                  Tak się zastanawiam, czy dziewczyny, które broniły tej...rzeźnicy same nie są
                  ginekologami smile

Wiesz, słyszałam, że mężczyźni ginekolodzy są delikatniejsi. Nie wiem, czego
                  jest to kwestią. Moja pierwsza wizyta była u lekarza mężczyzzny właśnie. Spięta
                  byłam jak diabli, a lekarz bardzo taktowny, rzeczowy i nie zapomniał zadać
                  żadnego pytania smile Ty też pytaj, jak najwięcej. Trzymaj się!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka