Dodaj do ulubionych

Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:32
Mam 17 lat.Z rodziinnego domu i ze szkoły niewiele wyniosłam wiedzy na temat
swojego ciała,a mówiać konkretnie-pottrzebuje,aby któraś z Was nauczyła mnie
jak się oblicza cykl,kiedy jest owulacja, jak sie oblicza dni płodne.Nie wiem
tego, jestem zielona.Może znacie jakies strony www gdzie sa rady dla młodyych
dziewczat.Ostatnio ginekolog pytał ile trwa cykl, i nie potrafiłam tego
powiedzieć.
Nie śmiejcie się ze mnie,napprawdę uwazam że to miejsce jest odpowiednie,i że
nauczycie mnie jak to wszystko obliczać.
Dziękialeksandra
Obserwuj wątek
    • Gość: Majaa Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:43
      Pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień miesiączki. Ostatni dzień cyklu to dzień
      przed miesiączką. Pomiedzy tymi dniami jest cyklsmile Przeważnie 28 - 32 dni.
      Jeśli ilość tych dni waha się +/- dwa dni to masz cykle regularne, jeśli
      różnice są większe to masz nieregularne. ZAWSZE zapisuj sobie te terminy, tzn
      kiedy miesiączka się zaczęła, i ile dni trwała. Owulacja jest średnio 14 dni
      przed końcem cyklu. Dni płodne są z 2 dni przed i 2 dni po. Średnio.
      • Gość: aleksandra Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:47
        czyli dwa dni przed, i dwa dni po miesiączce mam dni plodne,, tak?
        dziękuje za poradę.
        • Gość: Majaa Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:50
          Nie! Dni płodne masz dwa dni przed owu, w dniu owulacji, i dwa dni po owu!
          Czyli w połowie cyklusmile
          • Gość: ola Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:56
            a skąd mam Mmaju wiedzieć kiedy mam owulację?Prosze, wyjasnij jeszcze raz?i czy
            owulacja jest zawsze regularnie, czy może się wahać?
            • Gość: martta Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 18.11.05, 10:00
              czy
              >
              > owulacja jest zawsze regularnie, czy może się wahać?

oczywiście że może jej termin sie zmieniać, dlatego najlepiej przez cały cykl
              podczas współżycia dodatkowo się zabezpieczać
        • zaba_pelagia Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... 18.11.05, 09:55
          no tak...
          świetnie, ze chcesz sie dokształcić
          ale forum - ze zrozumiałych wzgledów - nie udzieli ci pełnych wyczerpujących
          informacji (a czasem nawet moze się mylić - to nie do mai, rzecz jasna)
          najlepiej, jeśli wybierzesz się do księgarni albo biblioteki - ksiązek o
          działaniu kobiecego organizmu jest mnóstwo (z Wisłocką na czele)
          pomocna jest tez wyszukiwarka - gdy wpiszesz hasła okres, cykl, owulacja, dni
          płodne itp. wyświeti ci się mnóstwo profesjonalnych medycznych stron
          • Gość: kachna strona www IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 12:14
            Poczytaj to;
            www.npr.prolife.pl/cykl.htm
        • Gość: martta Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 18.11.05, 09:57
          Gość portalu: aleksandra napisał(a):

> czyli dwa dni przed, i dwa dni po miesiączce mam dni plodne,, tak?

nie, owulacja jest ok 14 dni przed następnym okresem

tu masz linka to wyliczania płodnych dni - po prawej stronie tam gdzie pisze
          kalkulatory polki.wp.pl/?rfbawp=1132303855.945&ticaid=190a
          wpisz tu długość swojego cyklu i 1 dzien okresu, potem kliknij zatwierdz i na
          czerwono pokaża ci sie twoje płodne dni, drugim elementem jaki poznasz ze masz
          owulacje jest charakterystyczny przeżroczysto - bialy śluz, ciągnący sie i
          przypominający białko kurzesmile
          • Gość: ola Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:01
            Zabo pelagio-właśnie chodzi o to,że ja wolę abby rady udzieliły mi starsze,
            doswiadczone dziewczyny.Moje kolezanki sa tak samo ciemne jak jawink
            A strom jest rzeczywiście bbbaaaardzo wiele.Może macie jakas naprawdę napisana
            jasno-dla takich nowicjuszek jak jawink
      • Gość: Magda Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.11.05, 13:45
        Gość portalu: Majaa napisał(a):
        Pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień miesiączki. Ostatni dzień cyklu to dzień
        >
        > przed miesiączką.

Nie, to nie tak.....
        Pierwszy dzień cyklu, to faktycznie pierwszy dzień miesiączki, ale OSTATNI
        dzień cyklu to również pierwszy dzień miesiączki. Czyli: ostatni dzień cyklu to
        zarazem pierwszy dzień nowego cylku.
        Pozdrawiam!
    • samo Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... 18.11.05, 11:43
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=15325216
    • Gość: kachna Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 12:17
      A z drugiej strony, gdyby tak łatwo mozna było na 100% okreslic owulację..hm,
      kazda z nas byłaby szczesliwa, i nie trzebaby łykac tabletek i kupowac testów
      owulacyjnych, moja droga to nie takie łatwe, trzeba troche niestety poczytac na
      ten temat.
      No i u kazdej z nas cykl wygląda troszke inaczej,........
    • Gość: Malpolid Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: 83.238.1.* 18.11.05, 13:30
      Nie polecam kalkulatorów dni płodnych bo bazuje to na starodawnym kalendarzyku.
      Zachęcam do zajrzenia tutaj: www.npr.pl./npr/kurs/1.html
      Pozdrawiam.
    • lilith76 Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... 18.11.05, 14:23
      dlaczego panny podające wiedzę ludową nie zalogują się tylkow ciskają kit
      anonimowo?!

pierwszy dzień miesiączki to pierwszy dzień cyklu. ostatni dzień przed okresem,
      to ostatni dzień cyklu. cykle regularne to takie z wydłużeniem do 7 dni (np. 28-
      35 dni).
      faza od owulacji do miesiączki jest dla kobiety zazwyczaj stała i trwa 12-16
      dni.
      nie wierz w informacje typu "dwa dni po miesiączce, dwa przed miesiaczką" są
      niepłodne, chyba że dopuszczasz możliwość zajscia w ciążę!!!
      to kalendarzyk małżeński, który owocnie przyczynia się do podniesienia
      demografii z niżu.
      komóka jajowa żyje do 24 godzin, a pleminiki potrafią na nią poczekać w ciele
      kobiety i do 6 dni! nigdy nie masz pewności, że owulacja nie przyjdzie 2-3 dni
      wcześniej i wtedy całą wyliczankę szlag trafia!!!
      wiele czynników potrafi opóźnić owulację i do 2 tygodni, więc możesz zajść w
      ciążę tuż przed terminem spodziewanej miesiączki.

w celach antykoncepcyjnych lepiej korzystaj z prezerwatyw. "wyliczanka" wtedy,
      gdy ucieszysz się z wpadki.
    • Gość: K Re: Drogie Koleżanki-nauczcie mnie tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 14:31
      Jeżeli planujesz rozpocząć współżycie i nie chcesz zajść w ciążę, to
      zabezpieczaj sie przy każdym stosunku! I pamiętaj, że stosunek przerywany jest
      bardzo zawodną formą antykoncepcji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka