Dodaj do ulubionych

przejaśnienie karkowe

IP: 213.241.44.* 01.10.01, 14:09
w 14 tygoniu ciązy zrobiono mi usg - grubość fałdu karkowego wynosiła 3 mm ,
pozostałe wymiary odpowiadały temu samemu wiekowi ciązy. Lekarz nie zlecił
bardziej szcegółowych badań a wiem ze 3 mm to granica normy. Nadmieniam ze
jestem wg wywiadu klinicznego w żadnym aspekcie nie jest to ciąża z grupy
ryzyka. Czy lekarz postąpił słusznie?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: przejaśnienie karkowe 02.10.01, 21:58
      Myślę,że tak . Przeziernosć karku do 3 mm to norma. kolejne badanie w 20 tyg.
      potwierdzi, że wszystko OK. Ten parametr jest jednym z wykładników zesp. Downea
      i jeżeli nie ma innych czynników ryzyka(wiek ᡛ rż , dziecko w domu z zesp.
      DowneA) to nie ma wskazań do dalszych badań. Amniopunkacja jest jednak
      obarczona niewielkim ryzykiem poronienia. Jest jeszcze mozliwość wykonania tzw.
      testu potrójnego z krwi, ale jest on kosztowny( w WarsZawie można go wykonac w
      Nowum i klinice przy Pl. Starynkiewicza, oprócz tego badania sa wykonywane w
      Łodzi.MA
      • Gość: mika Re: przejaśnienie karkowe IP: 213.241.44.* 03.10.01, 15:30
        to jeszcze dalej podrąże - testu z krwi chyba nie zrobię bo daje zbyt wiele
        fałszywych wyników - czy zatem są jeszcze ajkieś inne parametry które można
        zbadac metodą ultrasonograficzną a które wskazuja na wadę u dziecka - z tego co
        wiem to jest m.in. długość kosci udwoej ale u mojego dzieciątka była ona zgodan
        z wiekiem ciązowym. Ale czy coś można jeszcze zbadać?
        • monika.antepowicz Re: przejaśnienie karkowe 04.10.01, 08:41
          Tak około 18 tyg. ciaży jest bardzo wiele cech usg, które pozwalają na wykrycie
          downe'a. Warunek- dobry aparat i ultrsonografista> Wtedy bada się grubśc
          fsłdu , długosci koąści , narzady wewnętrzne i serduszko.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka