Dodaj do ulubionych

tez mam dosc

25.05.18, 09:06
Ja tez juz wysiadam i mam dosc, chyba chce sie po prostu wyzalic. Jestem w drugiej ciazy, od poczatku sa spore komplikacje ale ciaza poki co przetrwala i to 'juz' 12 tydzien. Lekarze maja bardzo rozne opinie, jeden widzi powiekszony fald karkowy, drugi nie, kosci nosowej jeszcze bardzo nie widac. Zrobilismy test Nifty i czekamy na wyniki, a w 15 tygodniu jestem juz umowiona na amniopunkcje.
Wczoraj poszlismy jeszcze na usg do niby swietnego specjalisty choc juz ostatkiem sil bo psychicznie mnie to wykancza. Lekarz nazwal test Nifty 'chinskim g...' a gdy zapytalam, czy widzi kosc nosowa to odpowiedzial '30 procent dzieci z zespolem Downa ma kosc nosowa'. Potem stwierdzil, ze jeszcze zrobi mi usg transwaginalnie, nawet nie bylo sie gdzie przebrac wiec musialam przy nim cala w stresie sciagac spodnie i gacie. Oczywiscie stwierdzil, ze nic nie widzi i ze jednak bedzie badal przez brzuch. Moj lekarz juz od 9 tygodnia robi mi usg przez brzuch bo juz duzo lepiej widac w ten sposob. Powiedzialam lekarzowi, zeby dal mi recznik papierowy bym sie okryla bo naprawde nie bylo to komfortowe, gdyz zamierzal kontynuowac badanie przez brzuch gdy ja tam bez majtek lezalam. Jestem na siebie wsciekla, ze nie bylam bardziej asertywna i w ogole jakis niesmak mam.
Od 6 tygodnia ciazy zyjemy w wielkim stresie, lekarze nie dawali duzych szans, ze ciaza sie utrzyma. Mamy jeszcze 2 letniego synka, ja pracuje, a przez te stresy nie jestem w stanie funkcjonowac i sie skupic na pracy i zyciu codziennym, cieszyc sie ciaza i dzidziusiem, ktory moze przeciez bedzie zdrowy.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: tez mam dosc 25.05.18, 09:15
      Bardzo Ci współczuję sad Wierzę, że Cię to wykańcza, ale... Mimo wszystko chodziłabym na te wszystkie usg i inne badania tak długo, aż by mi ktoś powiedział, jak jest. Do jakieś świetnego specjalisty. (W Gdańsku jest taki w kontakcie z pacjentkami przeokropny, no ale specjalista, więc ma zawsze tłum).
      • aguar Re: tez mam dosc 25.05.18, 09:19
        A mi się wydaje bez sensu chodzenie po specjalistach. Żaden specjalista nie wykluczy z. Downa na 100%, a zrobi to amnio. Trzeba poczekać i może w międzyczasie zająć się tym dwulatkiem.
    • lady-z-gaga Re: tez mam dosc 25.05.18, 09:23
      Rozumiem Cię, ja też miałam zagrożoną ciążę i tyle badań, że czasem trzy razy w ciągu jednego dnia musiałam majty ściągać i wystawiąć się obcym ludziom smile ale od tego czasu minęło 30 lat, a moja zdrowa i piękna córka jest nagrodą za te ciężkie chwile smile Jeszcze trochę wytrzymaj, stres się w pewnym momencie skończy i będziesz mogła bez przeszkód cieszyć się ciążą smilewierzę, że tak będzie, z całego serca Ci tego życzę i trzymam kciuki smile
    • alpepe Re: tez mam dosc 25.05.18, 09:35
      Czekaj na amnio.
    • leyre2 Re: tez mam dosc 25.05.18, 09:48
      Zrob amniopunkcje a nie trac czasu i pieniedzy na 'specjalistow' ktorzy nawet nie zapewniaja minumum do przebrania sie, okrycia itp. Inna sprawa to po co ci ta wiedza, usuniesz? bedziesz miala w ogole taka mozliwosc?
    • alicia033 Re: tez mam dosc 25.05.18, 10:07
      zrobiłaś nifty, jesteś umówiona na amniopunkcję, czyli wszystko, co na ten moment powinnaś i mogłaś zrobić.
      Daruj sobie latanie po lekarzach, bo może któryś kość nosową wypatrzy, bo ów lekarz, który ci nie podszedł, ma przynajmniej w jednym rację: ok. 30% płodów z ZD ma prawidłowy obraz badania usg.
      Niestety, na tym etapie trzeba poczekać. Masz 3 tygodnie do amnio, jak dopłacicie za fish, to wstępne wyniki będziecie mieć już po 2-3 dniach.
      "Niemyślenia" o tym, co nas martwi, stresuje naprawdę można się skutecznie nauczyć; pogooglaj sobie, bo metody są różne, każdemu co innego bardziej pasuje.
    • thea19 Re: tez mam dosc 25.05.18, 10:17
      moja druga ciaza tez byla stresujaca. w 17tyg robilam amnio (przeprawy do niej to masakra - trafialam na samych oszolomow). zeby bylo szybciej, to zrobilam fish. po odbiorze wynikow spadl ze mnie ogromny ciezar, przespalam pierwszy raz od dawna cala noc i zaczelam jesc. bobas urodzil sie zdrowy, piekny, szybko i w terminie.
    • rulsanka Re: tez mam dosc 25.05.18, 10:17
      Jeżeli jesteś z centrum Polski, to mogę polecić dobre usg. Ja w obu ciążach jechałam około 100km w jedną stronę do tego lekarza. Wiem, że kobiety jeździły do niego nawet kilkaset km. Miły, super profesjonalny, a cena wtedy była 3x niższa niż w Warszawie u porównywalnej klasy specjalisty.
    • zlababa35 Re: tez mam dosc 25.05.18, 10:21
      Nie da się iść na krótkie zwolnienie, do momentu jakiegoś rozstrzygnięcia, co i jak? Czy nie chcesz mówić o ciąży?
      • berdebul Re: tez mam dosc 25.05.18, 10:34
        Nie musi być ciążowe l4, nawet jeżeli jest w ciąży. Tylko wtedy80% płatne.
        • zlababa35 Re: tez mam dosc 25.05.18, 10:45
          No właśnie, jak się jest w ciąży, każde zwolnienie, niezależnie od przyczyny, powinno być oznaczone "B" i płatne w 100% - choć być może można tego nie podać (ale później może być dziwnie, jeśli np. kobieta dostarcza do kadr kolejne zwolnienie wystawione przepisowo).
          • kaha_org Re: tez mam dosc 25.05.18, 11:11
            Będąc w ciąży poprosiłam o nieciążowe zwolnienie (bo nie chciałam jeszcze w pracy mówić) - dostałam bez problemu.
          • panterarei Re: tez mam dosc 25.05.18, 12:29
            Co może być dziwne? Przecież na poprzednim l4 mogła nie wiedzieć, że jest w ciązy..
    • kaha_org Re: tez mam dosc 25.05.18, 11:13
      Czekaj na amnio. Ja robiłam nifty dla świętego spokoju i z tego co mi wszyscy mówili, nifty nie wykrywa jedynie mozaik (plus jego zły wynik nie jest oczywiście podstawą dla ew terminacji..)
      Dużo sił i czekajcie na miarodajne badania - usg takie nie jest.
      • thea19 Re: tez mam dosc 25.05.18, 11:52
        amnio tez nie wykrywa mozaiek
        • escollo Re: tez mam dosc 25.05.18, 12:47
          Dzieki Dziewczyny.
          Dzis wzielam wolny dzien bo naprawde bo ostatnich 2 tygodniach juz nie bylam w stanie funkcjonowac i dzis caly dzien dla synka.
          Co do zwolnienia to bardzo sie nad tym zastanawiam ale obawiam sie, ze mogloby byc jeszcze gorzej, bo jakbym zostala w domu to chyba czas by mi sie dluzyl i wpadlabym w jakis dolek. Ja ogolnie zle funkcjonuje bez pracy. Ostatnio gdy rano po ciezko przespanej nocy jechalam do pracy to zdazalo mi sie ryczec w samochodzie ale potem musialam sie ogarnac i nie bylo czasu na myslenie w ciagu dnia. Poza tym ja mam specyficzna prace, prowadze zajecia jezykowe i po czerwcu bede miala naprawde luz bo wieszkosc firm i uczniow ma przerwe wakacyjna. Wiec tez nie chcialabym teraz zostawiac wszystkich na lodzie bo o zastepstwo nielatwo.
          Mieszkam w Warszawie, ci specjalisci niby maja swietne opinie ale jak sami powiedzieli, niczego nie moga wykluczyc. Mam miec robiona amniopunkcje z macierzami, lekarz powiedzial, ze obecnie nie ma dokladniejszego badania.
          Dziewczyny, a czy po amnio bralyscie wolne? Ja mam zabieg umowiony pozno wieczorem, lekarz powiedzial, ze nastepnego dnia moge normalnie wszystko robic i isc do pracy.
          • thea19 Re: tez mam dosc 25.05.18, 14:52
            po amnio kaza lezec ze 3 dni dni i ze 2tyg sie oszczedzac. jakos po 2dniach trzeba jechac na usg kontrolne tam, gdzie sie robilo amnio najlepiej
          • rulsanka Re: tez mam dosc 25.05.18, 14:53
            No to z Warszawy na następne badanie polecam Łódź. Warto, bo niestety dobrzy specjaliści warszawscy są niemili, a drodzy.
            • escollo Re: tez mam dosc 25.05.18, 22:21
              Dzieki. Kurcze, dopytywalam wczoraj tego lekarza to mowil, ze absolutnie nie trzeba lezec i normalnie na drugi dzien moge wszystko robic. A wszedzie czytam, zeby jednak nieco sie oszczedzac.
              • schiraz Re: tez mam dosc 25.05.18, 22:35
                To wierz temu co czytasz, bo to twoje dziecko, twoja ciąża i teraz jest ten czas gdy należy się "trząść" nad sobą wbrew wszystkiemu. Nie miej skrupułów, nie miej obiekcji, rób tak jak ci intuicja podpowiada.
              • rulsanka Re: tez mam dosc 25.05.18, 22:42
                Dr Dudarewicz. W obu ciążach jeździłam do niego na genetyczne, połówkowe i usg w 32 tyg. Uważam, że było warto, bo jest tam spokój, szacunek do pacjenta, profesjonalizm. Drugie dziecko rodziłam mając 36 lat, więc teoretycznie przysługiwało mi amnio, ale ponieważ usg wyszło super, to nie zdecydowałam się. Za to połówkowe robiłam w 18 tyg, w razie czego lepiej jak najwcześniej, bo jest więcej czasu na działanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka