theday 28.12.05, 19:47 dostałam skierowanie na wymaz z gardła w kierunku chlamydii jak mozna się nią zarazić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theday Re: wymaz z gardła 28.12.05, 21:31 hmmm naprawdę nikt nic o tym nie wie? podnosze temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentAM Re: wymaz z gardła IP: *.izomet.org / 80.48.166.* 28.12.05, 22:11 Rodzaj Chlamydia według najnowszych podziałów taksonomicznych obejmuje 4 gatunki bakterii chorobotwórczych dla człowieka, a mianowicie Chlamydia trachomatis, Chlamydia psittaci, Chlamydia pneumoniae i Chlamydia pecorum. Prawdopodobnie u Ciebie doszło do zakażenia Chlamydią pneumoniae. A zakazić się nią można drogą kropelkową,z tym że często kolonizuje ona nasz organizm i nie daje żadnych objawów (a to jest dość niebezpieczne, bo prowadzi do różnych powikłań).Dobrze więc, że będziesz miała wykonany wymaz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
theday Re: wymaz z gardła 29.12.05, 16:54 hmmm tyle to ja sama dobrze wiem ale czy to oznacza ze powinnam tez unikac kontaktu np z małymi dziećmi zeby ich nie zarazić? Odpowiedz Link Zgłoś