Dodaj do ulubionych

b.b.b. mocne okresy i co?

IP: *.gv.shawcable.net 08.02.06, 02:24
Dziewczyny, czy ktores z Was maja takie przemocne, obfite okresy?Jak sobie z
tym radzicie np. w pracy? Jakie macie sposoby (Lekarstwa zmniejszajace
obfitosc, srodki higieniczne ipt)? Podzielcie sie radami smile
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: b.b.b. mocne okresy i co? 08.02.06, 07:44
      Przede wszystkim wizyta i ginekologa, by sprawdzić czy nie ma podejrzenia
      endometriozy...

Ja należałam do tych obfitookresowych, bardzo, endometriozy na szczęście nie
      było, wszystko zmieniło się po rozpoczęciu antykoncepcji hormonalnej. Teraz
      jest niemal szybko, bezboleśnie i nieobficie, w dodatku regularnie. Ale to nie
      każdemu służy, więc polecam raz jeszcze wizytę u lekarza.
      PS
      Stosowałam zawsze tampony (gdy już w Polsce były), przy podpaskach nie było
      szansy, by coś nie przeciekło, pewnie i przez pampersa by przeleciało. Ale
      tampony w najgorszym okresie zmieniałam i co pół godziny...
      • Gość: .... Re: b.b.b. mocne okresy i co? IP: 62.111.139.* 08.02.06, 11:52
        Ja używam podpasek Naturella, dzięki temu że są tanie zmieniam sobie co 2h.
        Swierzo i przyjemnie! Teraz mam problem, ponieważ mam strasznie długie okresy (8
        dni)w dodatku moje cykle mają rozpiętość od 30 do 40 dni. Pani doktor nawet nie
        wspomniała o tabletkach, już sama nie wiem co mam z tym robić. Za każdym razem
        kiedy biore się za leczenie tego, to mam USG, badanie hormonalne i nara. A
        przepraszam ostatnio dostałam kropelki na uspokojeniesmile Mam pytanko: co to jest
        Endometrioza?
        • nchyb Re: b.b.b. mocne okresy i co? 08.02.06, 12:38
          to Cię pocieszęo tyle, że miałam dłuższe miesączki, a znacznie krótsze cykle.
          Było tak że przerwa pomiędzy krwawieniami trwała krócej niż tydzień. A obfite
          były jak cholera. Całe szczęście, ze to już minęło...

Endometrioza - Endometrioza to obecność czynnej błony śluzowej macicy poza jej
          prawidłową lokalizacją tj. poza jamą macicy. (...) Objawy choroby są różne i
          zależą od umiejscowienia nieprawidłowego ogniska błony śluzowej, np. bolesne
          miesiączki, obfitsze i wydłużone krwawienia miesiączkowe, dokuczliwe bóle,
          które są najsilniejsze w okresie poprzedzającym miesiączkę i podczas
          miesiączki.
          podaję za:
          www.ginekologia.med.pl/endometrioza.htm
          możesz też poczytać tu:
          www.resmedica.pl/ffxart2004.html
    • dorotakatarzyna Re: b.b.b. mocne okresy i co? 08.02.06, 12:03
      Właśnie byłam u lekarki z tego powodu. Zrobiła usg, wykluczyła mięśniaki i inne
      tego typu przyczyny. Powiedziała, że prawdopodobnie przyczyną obfitych
      miesiączek jest niedobór progesteronu, przepisała mi jakieś tabletki, mam brać i
      zobaczyć czy coś się zmieni.
      Nie pracuję, więc ten problem odpada. Ale jeśli chcę wyjść z domu na dwie
      godziny, to zakładam tampon super i podpaskę, czasami to nie wystarcza. Noszę
      przy sobie zapasowe majtki i husteczki do higieny intymnej.
      Lekarka zaleciła mi też tabletki ziołowe Hemorigen. Ale właśnie wczoraj dostałam
      okres, leci jak z kranu, tabletki biorę a nie widzę żadnej różnicy...
      • nchyb Re: b.b.b. mocne okresy i co? 08.02.06, 12:35
        > okres, leci jak z kranu, tabletki biorę a nie widzę żadnej różnicy...
        no cóż, a długo te tabletki bierzesz? Organizm to nie piekarnia, gdzie
        wskoczysz na chwilkę i bułki od ręki kupisz. Trochę czasu musi minąć...
        • dorotakatarzyna Re: b.b.b. mocne okresy i co? 08.02.06, 13:03
          A widziałaś kiedyś te tabletki? Czytałaś ulotkę? To nie są pigułki na
          uregulowanie krwawień miesięcznych, tylko preparat hemostatyczny, stosuje się je
          przy krwotoku, tylko przez dwa dni. Z tego wnioskuję, że powinny działać szybko
          - zatrzymać krwawienie.
          • nchyb Re: b.b.b. mocne okresy i co? 08.02.06, 13:39
            z tego co pamiętam, to Hemorigen głównie ziołowy był. A zioła różnie działają.
            Te leki jedynie wspomagają, a nie gwałtownie tamują krwawienie, ale nie upieram
            się przy tym, bo sama nie stosowałam (u mnie hormony poszły w ruch i po pewnym
            czasie zadziałały)...

Może więc akurat ten lek nie jest dla Ciebie odpowiedni i powinnaś pomyśleć o
            czymś inny, Lub gorsza ewentualność. Coraz dłuższe krwawienia i obfitsze masz i
            dizęki lekowi zatrzymały się na poziomie poprzednich, bo bez niego mogłoby być
            jeszcze gorzej. To czasami się zdarza.

Z drugiej strony piszesz o tabletkach na niedobór progesteronu, czyli pewnie o
            hormonach uzupełniających niedobór. Te nie działają od reki, stąd mój
            wcześniejszy post.
            Wiem, że to zabrzmi dla niektórych śmiesznie, ale czasami okresy niormalizują
            się po ciąży.
            Pozdrawiam serdecznie, życząc jak najmniej obfitych okresów.
            • nchyb Re: b.b.b. mocne okresy i co? 08.02.06, 13:41
              i jeszcze co wyczytałam w necie. Czasem przyczyną obfitych miesiączek może być
              brak witaminy A. Dostarczasz wystarczająco?
              Polecam tego linka:
              www.lmm.pl/porady/cykle/menstruacja.html
              • dorotakatarzyna Re: b.b.b. mocne okresy i co? 08.02.06, 19:11
                Ja mam troje dzieci, jakoś ciąża nie pomogła smile
                A te tabletki to Primolut Nor, dopiero wykupiłam receptę, i mam stosować od 16
                dnia cyklu. Ciekawe czy to pomoże...
    • kamak23 Re: b.b.b. mocne okresy i co? 08.02.06, 12:09
      Też tak miałam, przez dwa najcięższe dni nie mogłam wychodzić z domu,
      największy tampon super plus trzymał 15 minut!Spałam na dwóch ręcznikach,jak
      już szłam do szkoły(miałam tek będąc nastolatką)to brałam ze sobą zapasowe
      spodnie bo ryzyko "przecieku" było bardzo duże.W krytycznych momentach w domu
      po prostu stałam pod prysznicem bo nic innego nie miało sensu. Leczenie nic nie
      dawało, w końcu lekarz stwierdził, że ureguluje się po ciąży. Ale
      skonsultowałam się z innym i przepisał mi tabletki anty, rok brałam i teraz
      jest w miarę ok, bezboleśnie i skąpo.
      Przede wszystkim zrób badania czy wszystko dobrze.
    • Gość: L Re: b.b.b. mocne okresy i co? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.06, 20:44
      Pilnuj leczenia hormonalnego i wykaż trochę cierpliwości, to pomaga. Sama też
      kiedyś zużywałam tampon o najwyższej chłonności wraz z podpaską w godzinę, a
      teraz normalne wymieniam co trzy cztery godziny.
    • Gość: K Re: b.b.b. mocne okresy i co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 00:24
      Ja nigdy nie miałam aż tak obfitych okresów jak piszecie, normalnie mogłam
      wychodzić z domu, ale w pierwsze dni nie rozstawałam się z tamponami super
      plus. Okąd biorę pigułki anty- wystarczają normal i to tylko przez dzień, dwa,
      reszta wkładki i tampony mini. Tabletki anty na pewno nie sa obojętne dla
      organizmu, ale może jednak warto zaryzykować, zacząć je brać i nie męczyć się
      tak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka