graszka25 aplefit a tabletki antykoncepcyjne-jest związek? 15.03.06, 11:15 czy mogę przyjmować preparat aplefit na bazie octu jabłkowego biorąc tabletki antykoncepcyjne? czy to nie zmniejszy ich skutecznosci? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: aplefit a tabletki antykoncepcyjne-jest związ 15.03.06, 11:31 Dobrze zrobi odstęp 2 godzinny miedzy specyfikiem a tabletką. Odpowiedz Link Zgłoś
graszka25 Re: aplefit a tabletki antykoncepcyjne-jest związ 15.03.06, 16:26 dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibis Krótka miesiączka IP: *.echostar.pl 15.03.06, 11:25 Moja ostatnia miesiączka trwała 1 dzień i właściwie było to tylko plamienie. Jaka może być tego przyczyna? Dotychczas wszystko przebiegało bez zakłóceń. Do lekarza jakiej specjalizacji powinnam się udać? Mam 33 lata i 1 dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Krótka miesiączka 15.03.06, 11:32 A może poczekaj i sprawdź czy nastepna będzie równie krótka. I koniecznie zrób test ciązowy. Odpowiedz Link Zgłoś
katala plamienia przed miesiączką 15.03.06, 13:14 od kilku miesięcy mam 3, 4 dni przed właściwą miesiączką? Co one mogą oznaczać? Czy są groźne? Plamienia mam brązowe, skąpe. Nie biorę pigułek anty od 9 miesicy. Miesiączki mam regularnie co 30. 32 dni. Czytałam, że może to być obajw polipów, Endometrium albo nadżerki? Jakie powinnam jeszcze stwierdzić niepokojące objawy. Poza plamieniami nie odczywam żadnych bóli. Proszę o poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plamienia przed miesiączką 17.03.06, 10:01 Może spotkaj się z lekarzem. W ten sposób wykluczysz kilka przyczyn, które sa do stwierdzenia podczas badania ginekologicznego i usg ( polipy, nadżerka) Później można pomyśleć o oznaczeniach stężenia hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agasz84 przedwszesne krwawienie IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 15.03.06, 13:56 Juz od paru lat biore tabletki antykoncepcyjne. Rok temu opuscilam 4 tabletke w 3 tygodniu(to byla sobota)i przestala brac kolejne.Wystapilo krwawienie,a kolejne opakowanie rozpoczelam tak jak zawsze(w srode).Od tamtej pory cos sie namieszalo i czasami krwawienie mam juz we wtorek(kiedy to koncze opakowanie),a nie w piatek jak bylo do tej pory.W jaki sposob moge przywrocic rownowage nie robiac przerwy w braniu lekow? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: przedwszesne krwawienie 17.03.06, 10:03 Nie sądzę aby przyczyna była w opuszczonej tabletce. Najprawdopodobniej lek który przyjmujesz nie jest dla Ciebie właściwy i trzeba go zmienić na inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agasz84 Re: przedwszesne krwawienie IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 17.03.06, 10:28 Czy w takim przypadku leki nadal sa skuteczne(przez te pol roku nie zaszlam w ciaze mimo tego,ze wspolzyje dosc czesto z moim partnerem)? Mam jeszcze jdeno opakowanie i dopiero po skonczeniu tego opakowania planowalam wizyte u lekarza i wtedy zmienilabym lek na inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Progesteron-prośba o interpretację wyniku badania IP: *.orange.pl 15.03.06, 14:41 W 22 dniu ostatniego cyklu zrobiłam badanie poziomu progesteronu. Wynik w surowicy - 5.69 nmol/l. Miesiąc wcześniej - 2,15 ng/mol w 20 dniu cyklu. Czy taki wynik świadczy o tym,że moje cykle są bezowulacyjne? Mam 21 lat i na dzień dziesiejszy nie planuję potomstwa,ale chciałabym się dowiedzieć,czy - jeśli cykle są bezowulacyjne - konieczne będzie leczenie hormonalne i na czym ono polega? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Progesteron-prośba o interpretację wyniku bad 17.03.06, 10:05 pojedyncze oznaczenie stęzenia progesteronu o niczym jeszcze nie świadczy. trzeba wykonać monitorowanie owulacji aby stwierdzić czy ona występuje czy też nie. Natomiast rzeczywiście jest on u Ciebie dość niski. O leczeniu decyduje przyczyna braku owulacji a nie sam fakt jej braku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Progesteron-prośba o interpretację wyniku bad IP: *.orange.pl 17.03.06, 13:19 A na czym polega monitorowanie owulacji? Może to być np.codzienne mierzenie temperatury w pochwie? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Progesteron-prośba o interpretację wyniku bad 20.03.06, 14:38 Monitorowanie owulacji wykonuje się w badaniu usg począwszy od 9 dnia cyklu co drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka17 Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu 15.03.06, 19:05 Witam! Niedawno w badaniu wycinka ze sromu wykryto u mnie liszaj twardzinowy i zanikowy. Moja ginekolog powiedziala ze to jest choroba kobiet po menopauzie i ze tego sie nie leczy. Przypisala mi krem OEKOLP i kazala wrocic za miesiac. Jestem zalamana, mecze sie z tym juz od 4 lat. To mi prawie calkowicie uniemozliwia kontakty seksualne z partnerem. Czytalam ze taki liszaj moze doprowadzic do zaniku sromu, a ja mam przeciez dopiero 22 lata!! Blagam o porade. Nie wiem co robic. Pozdrawiam i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu 20.03.06, 14:38 Zmień lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu IP: *.sggw.waw.pl 27.07.06, 10:52 Czesc, ja co prawda jestem mezczyzna (26) i tez cierpie na to schorzenie juz od 10 lat. Probowalem sie leczyc ale to i tak nic nie daje, chwilowa poprawa jest po uzyciu kremu ze sterydami ale podobno na dluzszy czas to powoduje skutki uboczne. Coz... tylko pogodzic sie z losem albo wstapic do klasztoru... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znam to Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu IP: *.play-internet.pl 26.02.15, 11:44 Chodzilam do wielu ekspertów prywatnie i z funduszu. I jedynie Pani doktor Kozak Darmas udzielila mi pomocy. Przeszlam fototetapie, w miedzy czasie stosowałam rano pimafucord po poludniu od 10- 16 2 raxy dziennie natluszczanie kremem clobaza <natluszczanie jest bardzo wazne> i wieczorem bedicord g koniec z kapiela jazda na rowerze i basenem. Pozostaja rolki prysznic narty i inne sporty. Nie mozna przegrzewac miejsc dotknietych choroba. Naszczescie choroba niezarazliwa ale ma lepsze i gorsze dni. Maści sie zmieniaja praktycznie co wizytę. Ale mam spokoj od dwoch lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 01.07.15, 17:19 witam ! To znaczy że sie pani wyleczyła ,ja dzis odebrałam wynik i jestem załamana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu IP: *.gostynin.vectranet.pl 14.10.15, 23:56 mam tą chorobę od 12 lat przez ten czas wypróbowałam wszystko dziś jestem zdrowa .Kupiłam Miód Manuka 550 MGO kosztuje ponad 200 zł jadłam rano i wieczorem 1 łyżeczka a wieczorem smarowałam miodem wargi sromowe które były białe całe w ranach .Po miesiącu mam normalną skórę , nie swędzi i czuję się fantastycznie .Wypróbuj moją metodę natura jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasypta Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu 08.01.16, 19:04 Mania kocham Cię - przeczytałam Twój wpis i mioduje się już tydzień , lecz wymieszałam miód z bio - oil . Jest mega poprawa . Dziękuję Kochana Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasypta Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu 08.01.16, 19:08 Mania serdecznie dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czoczo12 Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.16, 22:04 I jak Gosiu? Czy jest poprawa po miodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suri Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu IP: *.interq.pl 07.03.16, 01:06 Witam, ja również borykam się z tym problem. Dermatolog która mnie leczy zapisała witaminę E400 rano i wieczorem po posiłku i raz dziennie tabletki Piascledine.Poprawa jest po miesiącu stosowania. Skóra nie pęka, nie swędzi i wróciło nawilżenie sromu. Odpowiedz Link Zgłoś
doro99x Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu 10.12.16, 00:31 witajcie, ja mam taki sam problem lekarz stwierdzil u mie diagnoze: lichen sclerosus. Pobrano mi probe skory, przed pobraniem wziol wacik namoczony ocem, skora robi sie wyrazniej widoczna i dal zastrzyk znieczulajacy. Przepisal mi mascc "ClobeGalen"0,05% Clobetasolpropionat. stosowanie dziennie przez miesac, potem 2razy w tygodniu przez miesac a nastepnie po miesiacu raz w tygodniu. Swedzenie zniklo bialy nalot znikl. Pare razy w roku peka mi skora strasznie boli ale i to przechodzi.Chodze co poltora roku na kontrole i dzis bylam zeby nie wiedzial z akty pacieta ze mam lichen sclerosus to by nie wiedzial ze jestem na te chorobe chora.To jest choroba nie wyleczalna maja ja dzieci jak i dorosli.Co roku powinno sie pobierac wymaz na raka.Te badanie robilam w medycynicznej szkole w niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
mercymercy Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu 17.12.16, 01:28 ja polecam dr Marka Opala dermatologa, który specjalizuje się w liszaju twardzinowym, mnie sie udalo wygrać. Odpowiedz Link Zgłoś
afez17 Re: Liszaj twardzinowy i zanikowy pochwy i sromu 04.02.17, 20:21 Mania,ja mam liszaj zanikowy,rany,pieczenia.Czy ten miód pomaga na ten rodzaj liszaja? Odpowiedz Link Zgłoś
matildaa Endometrioza? 15.03.06, 19:22 Pani doktor Czy ból w prawym dolnym boku na wysokości biodra zazwyczaj w drugiej połowie cyklu, trwający kilka dni- najczęściej do początku okresu ( nie występujący co miesiąc ale b.często - kilkascie wizyt u lekarzy (nie ginekologów) - nadal nie wiadomo dlaczego boli);skrzepy krwi w czasie miesiączki (dosyć duże),ból podczas stosunku przy głębokiej penetracji mogą świadczyć o endometriozie? (tak sugeruje mój gin. - ale jak narazie nie zaleca żadnego szczególnego lecznia ) Jakie badania mogę zrobić by wykluczyć/ powierdzić chorobę? czy pewność daje tylko laparoskopia? I co dalej? Poza tym miesiączki regularne,niezbyt obifite- ostatnio może bardziej bolesne (ale do opanowania "domowymi" sposobami), usg nie wykazuje żadnych nieprawidłości poza zrostami na prawym jajniku ,CA125 w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Endometrioza? 17.03.06, 10:08 Owszem takie objawy mogą świadczyć o endometriozie, jednak nie muszą. Potwierdzeniem takiego rozpoznania jest wyłacznie laparoskopia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xara20 Problem po porodzie ze stosunkiem IP: *.telkonet.pl / *.telkonet.pl 15.03.06, 20:04 Witam.Jestem kobietą po porodzie (sierpień 2005)i gnębi mnie jeden problem..Zawsze po stosunku ujmę to w ten sposób "uchodzi ze mnie dużo powietrza" z dróg rodnych..nigdy wcześniej tego nie miałam przed porodem.Myślałam że to minie bo byłam po porodzie to wiadomo.. ale to już trwa ponad 7 miesięcy.Jest to strasznie uciążliwe bo nawet po jakimś czasie podczas stosunku też dzieje sie to samo i po oczywiście też..Jeśli może pani mi pomóc to porosze o odpowiedz.Z góry dziękuję.(dodam że troche głupio mi spytać o to swojego ginekologa) Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Problem po porodzie ze stosunkiem 17.03.06, 11:01 Spytaj swojego lekarza o ćwiczenia Kegla ewentualnie o Kolpotex. Może pomóc, niestety nie musi, ale to jedyna droga ( Odpowiedz Link Zgłoś
joeejo preparat z mikrolaktyną a pigułki anty. 15.03.06, 23:01 Pani doktor mam pytanie, biore cilest i mam problem ze stawami po wypadku rowerowym, chciałabym przyjmować preparat o nazwie VitalJoint (kupiony w USA) ktory wspomaga wytwarzanie mazi, wzmacnia scięgna itp. Czy ten preparat nie osłabia działąnia antykoncepcyjnego? Podaje skłąd jaki wyczytałam na opakowaniu: zawiera Microlactin (substancję czynną) 2,000 mg (2g) Milk Proteine Concentrate. Poza tym zawiera: Dextrose, Crospovidone, Cellulose, Lactose, Cellulose Coating, Titanium Dioxide (color), Silica, Vegetable Magnesium Sterate, Tricetin, Vegetable Stearic Acid. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: preparat z mikrolaktyną a pigułki anty. 17.03.06, 11:03 Nie wydaje mi się aby ten preparat wchodził w interakcje z lekami antykoncepcyjnymi, jednak na 100% nie wiem ( Odpowiedz Link Zgłoś
nkabi Brak krwawienia w przerwie 7-dniowej 16.03.06, 00:34 Pani Doktor, Chcialabym zapytac jaka moze byc przyczyna braku krwawienia podczas przerwy miedzy stosowanie tabletek. Biorę tabletki antykoncepcyjne od kilku lat, do tej pory wszystko bylo w porzadku. Niestety nie dostalam krwawienia po ostatnim opakowaniu. Zrobilam test ciazowy i wedlug niego nie jestem w ciazy. Bylam u lekarza i dostala zastrzyki z progesteronem (50mg przez 3 dni). niestety lekarz wyjasnil mi tylko,ze takie sytuacje moga sie zdarzyc i nic poza tym. Czym moze byc spowodowany brak krwawienia?? Zastanawiam sie, czy duza dawka hormonow moze zaszkodzic mi, jezeli jednak jestem w ciazy. Jaki wplyw na organizm ma progesteron w duzych dawkach? Dziekuje uprzejmie za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Brak krwawienia w przerwie 7-dniowej 17.03.06, 11:05 Może nie wystąpić okres w przerwie - czasem tak się zdarza, jednak nie jestem przekonana czy nalezy wówczas przyjmować progesteron. Nalezy wykluczyc ciąże, wykonać badanie usg i dopiero pomyśleć o leczeniu, niekoniecznie w ogóle je podejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Niejasny wynik cytologii IP: *.icpnet.pl 16.03.06, 09:27 Odebrałam wczoraj wynik cytologii "odczyn zapalny" i nic więcej!!!! Dostałam lek Macmiror i polecenie powtórnej cytologii za miesiąc. Pytanie: dlaczego nie oznaczono stopnia,czy przy stanie zapalnym może być nieoznaczalny,czy wątpliwy ? bardzo się denerwuję,proszę o odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Niejasny wynik cytologii IP: *.icpnet.pl 16.03.06, 18:21 I jeszcze jedno: czy duże skrzepy podczas okresu mają coś wspólnego z tym stanem zapalnym, czy to zupełnie inna historia. Poza tym nie mam żadnych dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Niejasny wynik cytologii 17.03.06, 11:08 Tak jak w zaleceniach trzeba wyleczyć stan zapalny a następnie ponownie pobrać cytologię. Wynik może byc niemiarodajny w trakcie infekcji, dlatego trzeba najpierw ją wyleczyć. Wynik może tylko ulec poprawie, więc na zapas się nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Niejasny wynik cytologii IP: *.icpnet.pl 17.03.06, 12:03 Dziękuję, jest Pani dla nas cudem i podporą ( jak ważna jest psychika !!!). A co z tymi skrzepami podczas okresu - czymmogą byćspowodowane ??. Zawsze trochę je miałam,ale w czasie tej miesiączki są większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hóhi Leki niebezpieczne dla ciąży IP: *.echostar.pl 16.03.06, 13:34 Planuję ciążę, do niedawna brałam leki na nadciśnienie, których w ciąży nie powinno się zażywać. Ile muszę teraz odczekać, zanim zacznę starać się o dziecko, tzn. ile czasu potrzebuje organizm na oczyszczenie się z niebezpiecznych dla ciąży substancji nagromadzonych w trakcie przyjmowania leków? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Leki niebezpieczne dla ciąży 17.03.06, 11:09 Nie musisz odczekać, trzeba tylko w okresie koncepcyjnym przestawić sie na inne leki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa pytanie:niedajace sie zdiagnozowac swedzenie IP: 195.194.74.* 16.03.06, 15:33 mam 25 lat do dwoch lat cierpie z powodu swedzenia warg sromowych i pochwy. Pojawia sie to glownie w nocy i rano, w czasie miesiaczki ustepuje. Wystepuje zaczerwienienie, ale nie mam zadnych uplawow.Oczywiscie zrobilam mnostwo badan:wymazy z pochwy, badanie cukru, badanie na robaki i nic nie wyszlo. robilam rowniez badania posiewowe-jakis rok temu wyszedl mi paciorkowiec w pochwie i gardle, dlugo leczylam sie antybiotykami i na koniec bralam autoszczepionke. Problem z gardlem przeszedl,ale z pochwa nie. Wiec robilam kolejne badania posiewowe kilkakrotnie i te bardziej specjalistyczne na chlamydie i mycoplazme i nic nie wyszlo. bralam mnostwo lekow dopochwowych , probowalam ziol, uzywalam lactovaginalu i lacid femina. Lekarz powiedzial mi , ze nie ma pojecia co mi dolega i gdzie szukac rozwiazania. Dodatkowo, moze to ma jakies znaczenie, mam hypoprolactynemia prolaktynoma, czasami wysoki testosteron, przez te ostattnie dwa lata bralam bromergon i cilest (7 dni + 21 dni przerwy).Nie jestem alergikiem. Bardzo prosze o jakies sugestie. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pytanie:niedajace sie zdiagnozowac swedzenie 17.03.06, 09:59 Jeśli lekarz, który Cię prowadzi nie ma pomysłu nie wiem czy mam go ja. Może masz alergię i nawet jeśli nie jesteś uczuleniowcem spróbuj przez tydzień wziąć Zyrtec, Alertec lub inny lek p/histaminowy. Oprócz tego zbadaj wątrobe. Swiąd może być objawem uszkodzenia wątroby. Również na jakiś czas odstawiłabym Cilest. Chwilowo innych pomysłów nie mam( Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_chlopczyka pigułki antykoncepcyjne 16.03.06, 18:00 pierwszy raz w życiu będę brała pigułki (NOVYNETTE) a jestem pół roku po porodzie, teraz mam koniec 4 cyklu, dokładnie 27 dzień... na ulotce jest napisane że po porodzie trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez 2 tygodnie... i jestem ciekawa czy to się tyczy pierwszego cyklu po porodzie czy wogóle jak się bierze pierwszy raz po porodzie... nie wiem co mam robic, zapewne zaraz dostanę @ i coś będę musiała zdecydować - zabezpieczać się dodatkowo czy nie... dodam że cykle mam w miarę regularne jak na pierwsze po porodzie (32, 28, 32)... nie pytałam o to swojego lekarza bo nie wiedziałam że może być taka informacja na ulotce, bardzo prosze o radę Panią Doktor... z góry dziękuję Staś ma już... ZdjęciaStasia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pigułki antykoncepcyjne 17.03.06, 11:14 Jeśli rozpoczynasz opakowanie w pierwszym dniu cyklu nie ma potrzeby dodatkowego zabezpieczania czy jesteś po porodzie czy nie. Natomiast można rozpocząć przyjmowanie tabletek po porodzie jeszcze nie mając miesiączki i wtedy trzeba rzeczywiście zabezpieczenia dodatkowego przez 7-14 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa3332 Re: pigułki antykoncepcyjne 18.03.06, 11:14 Czy nie ma problemu z wyjęciem spirali jeżeli nie ma sznurka?i czy to boli? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pigułki antykoncepcyjne 20.03.06, 14:40 jest. Można to zrobić w hysteroskopii - zabieg w znieczuleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danonka Re: pigułki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 14:51 Od września ubiegłego roku używałam plastry EVRA wszystko bylo w porządku do marca, miałam normalny okres.Od kwietnia przez cały miesiąc występowały plamienia a miałam naklejony 2 plaster w cyklu. Postanowiłam nie robić 7 dniowej przerwy i nakleiłam kolejny z następnego opakowania.Plamienie było przez cały miesiąc a pod koniec wystąpił okres z dużymi skrzepami.Od 29 kwietnia (wystapienia okresu) do tej pory nie wystąpiło krwawienie.Plastry odstawiłam i miesiąc nie stosuję zabezpieczenia, testy ciążowe negatywne.Lekarka przepisała mi Luteinę która też nie pomogła.Mam wykupione tabletki CELEST (na które gin. zamieniła plastry)POwiedziała że mam je zazywać je jak nie wystapi spodziewany okres i że takie przerwy się zdarzaja podczas brania hormonów.W związku z czym mam pytanie do Pani Doktor czy stosując tabletki (wczoraj zazyłam pierwszą z opakowania)będę w pełni zabezpieczona i od kiedy , czy po 7 dniowej przerwie mogę być całkowicie pewna działania tabletki czy jakieś dodatkowe zabezpieczenie jest potrzebne i czy może wystąpić spzniony okres podczas brania pigułek...Z góry dziekuję za odpowiedż.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Pora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 20:59 Pani doktor czy wazna jest pora brania tabletek? To znaczy czy wazne jest czy bierze sie rano, po poludniu czy wieczorem???? Oczywiscie biorac pod uwage ze bierze sie tabletki regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pora 17.03.06, 11:11 Nie ma znaczenia, jednak zawsze powinna byc to choć w przybliżeniu podobna godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczor82 Co doradziłaby mi Pani 17.03.06, 11:14 Mam 24 lata.Trzy lata temu dowiedzialam sie ze mam PCOS i ginekolog zaproponował mi tabletki antykoncepcujne, ktore hamuja owulacje i powoduja ze kolejny pecherzyk nie osadza mi sie na jajniku.Najpierw brałam Cilest,poźniej zmieniłam na Diane35+Androcur (ze wzgledu na wysoki poziom testosteronu i kłopoty skórne),nastepnie zrobilam 6 miesiecy przerwy poniewaz od Diany przytyłam ok 10 kg.Po odstawieniu Diany przez ok 6 miesiecy nie mialam miesiaczki wiec zglosilam sie do lekarza.Przepisano mi luteine podjezykowa na sztuczne wywowanie miesiączki i zaproponowano mi Jeanine.Obecnie jestem w trakcie przyjmowania juz szostego opakowania.Czuje sie dobrze choc waga w bardzo ale to bardzo wolny sposób spada.Tak mniej wiecej wyglada moja historia.Niestety nie mam robionych zadnych badań w przeciwieństwie do moich znajomych ,ktore rowniez mają PCO.Chcialabym sie zapytać Panią jakie dokładnie badania zaleciłaby mi Pani gdybym była Pani pacjentką.Bardzo prosze o odpowiedz,zależy mi na Pani zdaniu.Dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Co doradziłaby mi Pani 20.03.06, 14:41 Wejdź na forum PCOS. Tam uzyskasz potrzebne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Czopki Hemorol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 13:00 Pani doktor czy czopki hemorol na hemoroidy wplywaja na tabletki antykoncepcyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Sklad Hemorolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 13:55 wyciągi z kwiatu rumianku, korzenia goryczki, kory kasztanowca, kory kaliny, kłącza pięciornika, liść pokrzyku, nie wiem co jeszcze ale na pewno benzokaina Odpowiedz Link Zgłoś
bach28 acard w ciązy 17.03.06, 14:10 Witam Mam pytanie czy wg Pani mozna zazywać profilaktycznie acard przed staraniami i w trakcie I trymestru ciązy po dwóch poronieniach i nie znanych przyczynach. Czy przed przyjmowaniem acardu należałoby zrobić jakieś badania czy mozna go spokojnie zażywac? Z góry dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: acard w ciązy 20.03.06, 14:44 Nie wszystko da się potwierdzic badaniami, jednak możesz wykonać oznaczenie p/ciał antyfosfolipidowych. Acard można stosować jeśli oczywiście jest konieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
tutika interpretacja wyników poziomu hormonów 17.03.06, 15:05 Witam. Bylam niedawno na badaniach, chcialabym wiedzieć co Pani dr sądzi o wynikach, to dla mnie ważne;byly nastepujące:FSH 6,72; LH 1,91 estradiol 36,0; prolakt 5,28; testosteron 0,58, obecnie nie mam okresu wiec nie ma znaczenia dzien cyklu. Z góry dziekuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: interpretacja wyników poziomu hormonów 20.03.06, 14:45 na podstawie samych wyników badań dodatkowych niewiele moge powiedziec. Nie wiem ile masz lat, jaki jest twój problem, jak wygląda Twój narzad rodny w badaniu gin i usg. Odpowiedz Link Zgłoś
beatkadaniela Depo Provera/zadecydować się? 18.03.06, 09:39 Od kilku dni wyszukuję wszystkiego na temat tego sposobu antykoncepcji i wiem już o wszystkich ewentualnych, choć niekoniecznych, skutkach ubocznych. Jednak śledząc historię tego forum nabrałam zaufania do Pani wiedzy i proszę o konkretną odpowiedź, czy w Pani karierze zawodowej spotkała się Pani z większą ilością kobiet z efektami ubocznymi po tym specyfiku? Czy ja tak trafiam, że same złe rzeczy o tym czytam? Zna Pani jakieś statystyki? Czy zastrzyk można przyjąć na 2, 3 dni przed spodziewanym terminem miesiączki? Jak szybko zaczyna działać? Czy Pani, jako lekarz, odradza swoim pacjentkom ten sposób antykoncepcji? Zaznaczam, że moja decyzja, nie będzie uzależniona jedynie od Pani odpowiedzi. Po prostu chce zebrać jak najwięcej informacji i opinii, aby zdecydować. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Depo Provera/zadecydować się? 20.03.06, 14:48 ze względu na opisywane objawy uboczne uważam, ze stosowanie tego leku wymaga konkretnych wskazań - karmienie piersia, p/wskazania do estrogenów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikaaa Re: Depo Provera/zadecydować się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 23:02 Powiem Pani szczerze choc nie wiem, czy moja opinia się Pani przyda przy podjęciu decyzji, ja osobiście zdecydowałam się na ten zastrzyk. Był to największy błąd jaki mogłam zrobić przepisał mi go lekarz jako 20 letniej dziewczynie. Dziś mam prawie 23 lata a konsekwencje ponoszę po dziś dzień. Odtwarzanie całego cyklu potrwało 1,5 roku. Prawie 8 miesięcy nie miałam okresu. 3 próby bezskuteczne jego wywołania. Poza tym tycie, włosy przetłuszczały mi się tak, że mogłam je myć 2 razy dziennie, ciągłe stany depresyjne. To był jakiś koszmar. O ile tabletki prawie w każdym momencie można odstawić o tyle dzialania tego zastrzyku cofnąć się nie da przez dlugi czas. Osobiscie nie polecam tego specyfiku. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Toksoplazmoza 18.03.06, 11:13 Pani doktor, stwierdzono u mnie toksoplazmozę. Dostałam kurację antybiotykową i zlecono co tydzień badanie krwi (rozmaz, płytki) Nie jestem w ciąży, ale chciałabym dowiedzieć się czy i jeśli tak, to w jaki sposób mogę stać się przyczyną zarażenia innych. Na oddziale zakaźnym powiedziano mi, że nie mogę nikogo zarazić kichając, czy pijąc z tego samego kubka, ale przez krew. Mam pytanie: nie używam prezerwatyw, więc czy jest możliwość przeniesienia zakażenia na męża podczas współżycia? Dziękuję bardzo za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Kuby Usunięcie gruczolowłókniaka a zajście w ciążę. IP: *.renicom.pl 18.03.06, 16:52 Jak długo należy odczekać by ponownie zajść w ciążę po usunięciu gruczolowłokniaka z piersi?CZy w przyszłości moge miec jakies problemy w karmieniu piersią? Z góry dziękuję za odpwiedx.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
onomatopeja5 torbiele + POF 19.03.06, 09:09 Pani doktor, przesłałam zgodnie z Pani sugiestią wiadomość na priv. Jeśli nie doszła - proszę o sygnał - jutro muszę zdecydować czy zaczynam luteinę czy rezygnuję. Pozdrawiam onomatopeja Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: torbiele + POF 20.03.06, 14:49 Twojego maila dostałam dopiero dzisiaj. Mam problemy ze skrzynką ( Postaram się odpowiedzieć dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onomatopeja Re: torbiele + POF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 15:43 czekam cierpliwie, jestem przy komptuterze, więc gdyby cos trzeba było dopowiedziec - to mam szanse. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_a_s Plamienie, prosze wybaczyc, ze znow pytam. 19.03.06, 11:17 Juz zakladalam tu watek dotyczacy duphastonu, ale nie mam pojecia co dalej robic. Konsultowalam sie z lekarzem, ale problem sie zmienil. Ponownie wiec, prosze Pania o rade. 5 marca skonczylam brac 10 tabletke duphastonu, od razu, tego 5 marca zaczelam plamic, krwawic w kolejnych dniach (wiec chyba okres), pozniej spokoj i znow bol brzucha, piersi, ktore to bole przeszly, pozniej plamienie brazowe (z jakimis blonami) i wczoraj (18.03) znow plamienie z krwia ciemna (jakby wiecej tej brazowej wydzieliny) Dzwonilam do mojej pani ginekolog w piatek (17.03), mowiac o plamieniach brazowych. stwierdzila, ze trudno, ze to nic nie szkodzi, a 23 mam znow brac duphaston (bo 16 dzien cyklu). W tym momencie nie wiem co robic, skoro to plamienie sie lekko nasililo, a brzuch troche boli jak na okres. Mimo tego plamienia faktycznie mam brac ten duphaston znow? Nie chce znow nachodzic tej kobiety i znow dzwonic, a nie wiem co robic. Byc moze niepotrzebnie panikuje Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_a_s KRÓTKO, prosze o wyrozumialosc :)/aktualne 20.03.06, 22:16 wyjezdzam i nie mam isc jak na wizyte do mojej Pani Mam nadzieje, ze pytam po raz ostatni i prosze sie na mnie nie zloscic, ale przeszukalam wszystko i nic nie wiem. 1. czy powodem do zmartwien jest plamienie podczas brania duphastonu? tydzien temu skonczyl mi sie okres, a tu znow bol brzucha i plamienie brunatne i krwiste? Czy to jest powod do paniki? 2. czy mimo tego plamienio-krwawienia, bolu brzucha, brac normalnie duphaston od 16 do 25 dc? 3. czy w razie wystapienia krwawienia miesiaczkowego, w ktoryms z tych dni, odstawiac czy brac dalej? 4. pytanie teoretyczne: czy jesli plamienie zmieni sie na dniach w krwawienie, to tez brac od 16 do 25, czy juz bezsprzecznie biegiem do lekarza? duphaston zostal mi zapisany na uregulowanie cyklu, ale jak na razie cos ciezko, bo plamie i plamie... usg mialam ok 3 tyg temu, wszystko ok. pozdrawiam i mam nadzieje, ze nie nadwyrezylam Pani cierpliwosci Postaram sie juz o nic nie pytac Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: KRÓTKO, prosze o wyrozumialosc :)/aktualne 21.03.06, 18:49 Przykro mi ale nie jestem w stanie ci pomóc. Decyzję o kontynuowaniu leków bądź ich przerwaniu powinien podjąc lekarz, który je zlecił. Nie powinno tak byc jak to opisałaś to na pewno, jednak aby wyjaśnić co sie dzieje trzeba Cię chocby zbadać.Absolutnie nie nadwyręzyłas mojej cierpliwości - w końcu po to jestem żebyś mogła pytac. Niestety nie zawsze mogę coś doradzić ( Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_a_s Re: KRÓTKO, prosze o wyrozumialosc :)/aktualne 22.03.06, 23:26 Dziękuję za odpowiedź. Dziś już kontaktowałam się z moją Panią ginekolog telefonicznie, opisałam dokładnie co się dzieję i Pani zwiększyła mi dawkę z 1 duphastonu na 2 dziennie, a także dodatkowo Exacyl - przeciwkrwotocznie do momentu ustapienia plamien-krwawien. Dziś 15 dc, oby wszystko się uspokoiło... Pozdrawiam serdecznie, bo to naprawdę wielka rzecz, że Pani interesuje się nami, Kobietkami na forum Odpowiedz Link Zgłoś
klara255 o interkacjach znów 19.03.06, 16:40 Witam! Mój problem to ...jakieś uczucie - ale ani swedzienie, zew warg sromowych... być mozę to grzyb ..naprawde nie umiem do konca zinterpertowac objawów biore Yasmin ...i moje pytanie jest następujace ; w ulotce zapisano ze Gryzeofulwina obniżą skutecznosć...doprawdy nie wiem jaki to lek i czy np przecziwgrzybiczy GYnalgin również bedzie skutkował obnizeniem skutecznosci? 2 tyg temu byłam na wizycie kontrolnej , nic nie wykryto ... i teraz choćbym sie zapisala w pn...czekania mnóstwo lekarz pierwszego kontaktu obiecal mi - ten Grynalgin ale czy mogę go brać bez obaw o skutecznosc a co jeśli to nie grzyb ? prosze o odpowiedź .. jak postąpić ? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: o interkacjach znów 20.03.06, 21:19 Gynalgin nie wchodzi w interakcje z tabletkami, jednak nie jest to lek p/grzybiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia czy dobrze wzielam tabletke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:21 dnia 14 marca wieczorem dostalam plamienia, wzielam 1 tabletke Rigevidonu, 15 marca zaczal sie normalny okres. Czy wszystko wzielam w porzadku i nie musze sie martwic o ciaze? Wiem ze to moze banalne i denerwujace pytanie, lecz sa to moje pierwsze tabletki i chcialabym sie upewnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: czy dobrze wzielam tabletke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:32 Pani doktor , bardzo prosilabym o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: czy dobrze wzielam tabletke? 21.03.06, 18:51 Dobrze. Nic się nie martw ) Odpowiedz Link Zgłoś