Dodaj do ulubionych

************Pytania do Pani dr koala.mb*******cz2

• koprusia Zmina plastrów Evra na tabletki yasmin 04.06.06, 13:14
      Przy stosowaniu palstrów (2 opakowanie) przy zmianie drugiego plastra na
      trzeci, wystapiło krwawienie. Trzeci plaster donosiłam do końca i zgodnie z
      opinią lekarza, zrobiłam 7dniową przerwę, (na dalsze krwawienie). Lekarz
      zmienił mi palstry na yasmin i stąd mam pytanie. Czy opakowanie zacząć po tej
      7dniowej przerwie po Evra? Czy czekać na kolejny okres i wtedy wziąść 1szą
      tabletkę? A może miałam rozpocząć yasmin za raz po zdjęciu 3go palastra? Proszę
      o odpowiedź. Pozdrawiam.
      • koala.mb Re: Zmina plastrów Evra na tabletki yasmin 07.06.06, 10:26
        Yasmin ma większą dawkę niż plastry więc możesz zrobić 7 dni przerwy.
        • Gość: danonka Czy to juz przekwitanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 15:08
          Witam serdecznie.
          Od września ubiegłego roku używałam plastry EVRA wszystko bylo w porządku do
          marca, miałam normalny okres.Od kwietnia przez cały miesiąc występowały
          plamienia a miałam naklejony 2 plaster w cyklu. Postanowiłam nie robić 7
          dniowej przerwy i nakleiłam kolejny rozpoczynając następne opakowanie.Plamienie
          było przez cały miesiąc a pod koniec wystąpił okres z dużymi skrzepami.Od 29
          kwietnia (wystapienia okresu) do tej pory nie wystąpiło krwawienie.Plastry
          odstawiłam i drugi miesiąc nie stosuję zabezpieczenia, testy ciążowe
          negatywne.Lekarka przepisała mi Luteinę która też nie pomogła.Mam wykupione
          tabletki CELEST (na które gin. zamieniła plastry)POwiedziała że mam je zazywać
          je jak nie wystapi spodziewany okres i że takie przerwy się zdarzaja podczas
          brania hormonów.W związku z czym mam pytanie do Pani Doktor czy stosując
          tabletki (wczoraj zazyłam pierwszą z opakowania)będę w pełni zabezpieczona i od
          kiedy , czy po 7 dniowej przerwie mogę być całkowicie pewna działania tabletki
          czy jakieś dodatkowe zabezpieczenie jest potrzebne i czy może wystąpić
          spzniony okres podczas brania pigułek...Z góry dziekuję za odpowiedż.
          Pozdrawiam.
          Ps.Przepraszam że wysłałam drugi raz ten sam post .
    • Gość: Kryszyna cyclo3fort i brak okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 13:54
      Dzień dobry!
      Od kilku miesięcy przyjmuję Novynette. W środku obecnego cyklu doszło do
      plamienia, poszłam z tym problemem do ginekologa, który zalecił bracnie leku o
      nazwie cyclo3fort. Biorę więc, ale już o kilka dni spóźnia mi się okres. W
      przyływie paniki wykonałam nawet test ciążowy (wynik negatywny). Co dalej?...
    • Gość: iwona Wzdęcia w ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:26
      Jestem w 20 tc. Od trzech dni wieczorem mój brzuch powiększa się niemal dwa
      raze (w stosunku do jego wielkości rano). Mam strasze uczucie pełności.
      Podejrzewam, że to mogą być wzdęcia. Dodam że odżywiam się zdrowo - dużo
      owoców, warzyw itp - nigdy wcześniej wzdęć nie miałam. W ciągu dnia jest OK,
      problem zaczyna się wieczorem. Co to może być?
      • koala.mb Re: Wzdęcia w ciąży 08.06.06, 08:21
        Ogranicz owoce. One posiadaja dużo cukru, który może nasilać wzdęcia. Możesz
        przyjmować Espumisan.
    • Gość: Kasia wczesna ciąża a enterococus feacelis- leczyć? IP: *.21.pl / *.21.pl 04.06.06, 22:11
      Witam pani doktor, jestem we wczesnej ciązy 4-5 tc a posiew z szyjki macicy
      wykazał ze jestem nosicielem bakteri enterococus fecalis ( + ). Bakteria jest
      wrażliwa na antybiotyki z grupy ampicylin i amoxycylin. Oprócz występującego
      sporadycznie swędzenia wzgórka łonowego nie odczywam zadnych dolegliowści. Czy
      konieczne jest leczenie tej bakteri teraz antybiotykiem oraz czy jest ona
      niebezpiczna dla płodu ? dziękuję.
      • koala.mb Re: wczesna ciąża a enterococus feacelis- leczyć? 08.06.06, 08:17
        Dolny odcinek szyjki macicy może być skolonizowany różnymi bakteriami, podobnie
        jak pochwa. Są dwie szkoły na temat leczenia - jedni to leczą inni nie. Wybór
        należy do Ciebie. Jesli leczyć to tylko celowanym antybiotykiem.
    • aniapatryk Karmienie piersią a lek przeciwbólowy 05.06.06, 11:07
      Usuniete mi dzis zeba osemke,bol mam straszny a karmie piersią,jakie lekarstwo
      przeciwbólowe mogę wziąsć
      • koala.mb Re: Karmienie piersią a lek przeciwbólowy 08.06.06, 08:27
        Każdą forme paracetamolu
    • Gość: Kasss Przesunięcie godziny zażywania tabletek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 17:54
      Tak wyszło, że pierwszą tabletkę yasmin (pierwsze opakowanie po kilku latach)
      zażyłam ok. godz. 16, a chciałabym jednak zażywać je rano, bo zawsze lepiej
      się wtedy czułam. Czy mogę podczas jednego cyklu zażywania brać tabletkę
      godzinę wcześniej, tak, aby po tych 8-9 dniach "zejść" do godziny 8? Wiem, że
      nie trzeba przyjmować tabletek dokładnie o tej samej godzinie, ale czy taka
      zmiana nie będzie miała wpływu na ich skuteczność?
      • koala.mb Re: Przesunięcie godziny zażywania tabletek 08.06.06, 08:09
        możesz.
    • Gość: KAss Tabletki Yasmin a Meridia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 18:02
      Od 6 miesięcy zażywam Meridię - co drugi dzień, ważę teraz ok. 75 kg (z 95) i
      zaczynam przyjmować Yasmin. Wyczytałam w ulotce, że Meridia nie ma wpływu na
      antykoncepcję ustną. Badania wychodzą mi w porządku (morfologia, prolaktyna,
      trójglicerydy), tylko obawiam się trochę o ciśnienie- przez zrzuceniem tych 20
      kg miałam przeważnie 140/90, teraz spadło do 120-125/80 (również w dni, kiedy
      zażywałam Meridię), wczoraj i dzisiaj (przy Yasmin, ale bez Meridii) miałam ok.
      130-135/90. Trochę się obawiam zażywania tych dwóch lekarstw jednocześnie,
      zostało mi jeszcze 10 tabletek Meridii, które mam zażywać 2 razy w tyg i kończę
      kurację odchudzającą. Moja pani doktor przepisała mi i Yasmin i Meridię, ale
      nie jestem pewna, przy jakim ewentualnie ciśnieniu mam odłożyć lekarstwo- (jak
      zakładam-Meridię).
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • koala.mb Re: Tabletki Yasmin a Meridia 08.06.06, 08:24
        tabletki antykoncepcyjne mogą podwyższać ciśnienie tętnicze, Meridia raczej
        wręcz przeciwnie. Wzrost ciśnienia u Ciebie może być wynikiem działania
        hormonów zawartych w tabletkach. Powinnaś się skonsultować ze swoim lekarzem.
    • kapara2 miesiączki co 2 tygodnie. Co robić? 05.06.06, 19:20
      Witam. Mam pewien problem. Przez ponad 3 lata stosowałam Harmonet. Wtedy z
      miesiączkami było wszystko ok.Po odstawieniu Harmonetu (z powodu złego
      samopoczucia i migren) rozregulowały mi się zupełnie miesiączki. Doszło do
      tego, że w grudniu 2005 miałam krwawienia przez 20 dni. Oczywiście byłam pod
      kontrolą ginekologa, który przepisał mi na 3 miesiące luteinę. W trakcie brania
      luteiny znów wszystko było dobrze, ale po odstawieniu dostaję miesiączki mniej
      więcej co 2 tygodnie (od dnia ostatniej miesiączki do dnia następnej). Taki
      okres trwa ok 5 dni. Tak więc przez większą część miesiąca mam okres. Mój
      ginekolog stwierdził, że tym razem luteiny mi nie przepisze, gdyż mój cykl jest
      za krótki i wypisał mi yasmin. Miałam robione badania hormonalne i wyszło , iż
      mam za mało progesteronu. Po badaniu na fotelu ginekologicznym ginekolog
      stwierdził, że wszystko inne ok. Zastanawiam się, czy w przypadku tak poważnych
      zaburzeń lekarz nie powienien wysłać mnie na jakieś dokładniejsze badania? czy
      do zbadania jajników wystarczy badanie na fotelu? nigdy nie miałam robionej
      cytologii. Martwię się, że po odstawieniu yasmin będzie znowu to samo, tak jak
      było z luteiną. Panicznie boję się niepłodności. Dodam, że czasem odczuwam ból
      z lewej strony, na wysokości jajnika, ale mój ginekolog twierdzi, że to na
      pewno nie od jajnika ale od jelita. Dodam, że dzień przed okresem mam na
      majtkach śluz. Czy mam powody do niepokoju? czy wystarczy leczenie yasminem?
      dziękuję
    • totytoja ból serca a tabletki anty? 05.06.06, 20:19
      Ostatnio odczuwam kłucie w okolicach serca, najdłuższy "atak" trwał ok. 10min,
      bylo to rano wiec wykluczam bóle nerwowe. Od roku biorę tabletki
      antykoncepcjne, na poczatku trzy miesiące harmonet, potem dwa cilest a teraz
      logest. Nie mam raczej żadnych skutków ubocznych, ale chciałabym sie dowiedzieć
      czy te bóle serca mogą mają coś wspólnego z przyjmowaniem tabletek? Oczywiście
      wybieram się do kardiologa, ale chciałabym poznać zdanie innego lekarza. Z góry
      dziekuje.
      • koala.mb Re: ból serca a tabletki anty? 08.06.06, 08:32
        Bóle zamostkowe mogą być objawem ubocznym przyjmowania tabletek
        antykoncepcyjnych i wówczas jest wskazaniem do natychmiastowego odstawienia
        tabletek. Bóle które opisujesz nie sa charakterystyczne więc niekoniecznie
        musza byc zwiazane z przyjmowanymi lekami. Skontaktuj się z kardiologiem.
    • koza24 wchłanianie anty 06.06.06, 06:44

witam

przyjmuje antykoncepcje od 10 miesiecy - dodtad nie przekonalam sie o
      ich skutecznosci bo stosuje dodatkowe zabezpieczenie- zastanawia mnie czy w
      sytuacji kiedy odczuwam ból watroby (a zdarzyło sie tak 2 - 3 razy) czy to moze
      wpłynąc na wchłanianie tabletek ??
      i co należy jeszcze robic - zeby zapewnić prawidlowe wchłanianie
      (przyjmuje je z dokładnoscią co do minuty i nie przyjmuje zadnych innych lekow
      ,wymnienionych jako niebezpieczne w ulotce) ?

pozdrawiam

• koala.mb Re: wchłanianie anty 08.06.06, 08:35
        Nie ma powodu do dodatkowego zabezpieczania się. Powinnaś koniecznie wykonać
        badania watrobowe, bo Twoje bóle mogą być związane z podrażnieniem watroby. Z
        wchłanianiem leków nie ma to nic wspólnego.
    • graszka25 Re: podwyżoszone E2 u 2 letniej dziewczynki-pomocy 06.06.06, 14:02
      czy to zawsze oznacza przyspieszone dojrzewanie. dodam ze badanie LH jest w
      normie. córeczka ma powiekszoen gruczoły piersiowe, ale żadnych innych
      objawów.teraz mamy jeszcze raz robić badanie usg jajników i wiek kostny. boje
      się co bedzie jeśli stwierdzą dojrzewanie. co bedzie z dzieckiem jak
      nafaszerują je hormonami?
      poradzcie
      • koala.mb Re: podwyżoszone E2 u 2 letniej dziewczynki-pomoc 07.06.06, 10:23
        Poczekaj spokojnie na resztę wyników. Izolowane powiększenie gruczołów
        sutkowych nie podlega leczeniu i nie musi świadczyć o żadnym dramacie. Jednak
        resztę badań trzeba zweryfikować.
    • mysza125 Błagam o pomoc w interpretacji wyników!!! 06.06.06, 18:05
      Droga Pani doktor!
      Prosze io interpretacje wyniku nasienia męza. Czy jest on naprawde bardzo slaby?
      Prosze o zewryfikowanie tego wyniku:
      PREPARTA BEZPOSREDNIA:
      leukocyty:2-4 wpw
      kom.spermat 1-3 wpw
      ruch post. 70 %
      ruch osc. 5%
      ZYWOTNOSC
      po 3 ha ruch post. 40%, ruch osc. 10%
      po 6 ha ruch post 5% ruch osc. 15 %
      po 24 ha brak ruchu
      Ilosc 59 400000w 1 mm 3
      patologia 25,2 %.
      Dziekuje ogromnie !! pozdrawiam cieplutko!
      • pszczolka232 Prosze o interpretacje wynikow usg piersi i PRL 12.06.06, 18:20
        Mam 23 lata i z mezem chcielibysmy miec dziecko. Robilam test prolaktynowy,
        ktory wyszedl natepujaco: PRL-26,5ng/ml, N-5-35ng/ml, poziom prolaktyny po
        obciazeniu meteolopramidum po 1h-461,64ng/ml
        Poniewaz cos wyczulam na piersi mialam robione usg piersi i wynik jest taki:
        Sutek lewy o budowie gruczolowej z wyraznym poszerzeniem przewodow mlekowych do
        3,5mm. Na godz.2-4 od brodawki zaburzenia struktury z nieostrym obszarem o
        obnizonej echogenicznosci o sr.5x8mm. Ognisk podejrzanych nie stwierdzono.
        Sutek prawy o budowie gruczolowej. Na pograniczu kwadrantow zewnterznych
        torbielowate poszerzenie przewodow mlekowych do 5mm. W kwadtratach dolnych
        poszerzenie przewodow mlekowych do 3,5mm. Doly pachowe wolne.
        Z gory dziekuje za odpowiedz!
    • zuza123 skrzep (?) w kale przed miesiączką 07.06.06, 12:36
      Pani Doktor,
      Mam 30 lat, z powodu PCO biorę Mercilon od kilku lat. Jutro powinna być
      miesiączka, a dziś w kale zauważyłam coś jakby skrzep, bardziej kawałek "żywego
      czerwonego mięsa", wielkości ziarnka grochu. Co to może być? Może być związane
      z miesiączką? A może mięśniaki lub endometrioza? Bardzo mnie to zaniepokoiło...
    • Gość: Jola Luteina a późna owulacja - proszę o wyjaśnienie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 15:17
      Witam,

piszę do Pani z pytaniem, związanym z moimi ostatnimi wątpliwościami. Zacznę od
      początku, tzn. od tego że moje cykle wynosiły zawsze 31-35 dni, od czasu kiedy
      staramy się o dziecko, tj. od 3 miesięcy, wydłużyły się do 42 dni i w związku z
      tym udałam się do lekarza, który przepisał mi luteinę. Moje pytanie jest
      następujące:

Czy przyjmowanie luteiny 2 x 1 (50 mg) podjęzykowo od 16 do 25 dnia cyklu
      będzie miało wpływ na poprawę moich możliwości zajścia w ciążę.

Przypuszczam, ze przy tak długich cyklach owulację miałam po 16 dniu cyklu. Czy
      wobec tego przyjmowanie progesteronu przez te 10 dni (tak jak pisałam wyżej)nie
      zahamuje owulacji jeśli występowała ona powiedzmy 23 dnia cyklu. Mam brać
      luteinę przez 3 miesiące.

Chciałabym zajść w ciążę i prowadzone leczenie miało być z tym związane.
      Martwię się czy luteina podawana w opisanym czasie i w tej konkretnej dawce nie
      wpłynie negatywnie na owulację i na możliwość zajścia w ciążę. Czy w tym
      pierwszym cyklu jej brania nie wystąpi blokada owulacji? Bardzo proszę o pomoc
      i wyjaśnienie, jak ten hormon ma zadziałać na mój organizm. Czytałam np że
      progesteron hamuje wydzielanie śluzu więc jeżli wezmę go za wcześnie to nawet
      jak nie zaszkodzi owulacji to zagęszczony śluz uniemożliwi zapłodnienie.
      Być moze jest taka terapia wspomagajaca płodność że w pierwszym cyklu jest
      blokada owulacji ale co w drugim i trzecim cyklu?????? Prosze o wyjasnienie
      Panią jako lekarza, gdyż na forach internetowych co rusz to znajduję inną
      odpowiedź. Mam mętlik w głowie....

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
      Jola
    • Gość: agulla Puste jajo płodowe IP: *.interpc.pl 07.06.06, 16:23
      Dzien dobry!Bylam w ciąży ale okazało się, że bylo to puste jajo płodowe. Co
      mogło być przyczyną nie wykształcenia się zarodka?? Jakie badania można wykonać
      ażeby wykluczyc ewentualne przyczyny?
      Dziekuje.
      • koala.mb Re: Puste jajo płodowe 08.06.06, 08:10
        Jeśli to była pierwsza ciąża trudno będzie znależć przyczynę. Powinnaś wykonać
        badania wirusologiczne, chlamydia.
        • rejczel2 Cysty na jajniku!!!!! 08.06.06, 08:43
          Dowiedziałam się że mam dwie. W obrębie prawego jajnika torbiel o wejrzeniu
          torbieli wypełnionej gęstą treścią płynną o wym. 49x51 w obrębie przydatków
          lewych podobna zmiana o wym. 48x57. W zatoce Douglasa ślad płynu.
          Lekarz mówi że to się kwalifikuje do zabiegu operacyjnego tak bardzo się boję.
          Pytał się mnie czy boli mnie jak mam okres. Ale nie po porodzie okres nie
          boli. Boje się ze to może być coś poważniejszego.
          Robiłam marker CA 125 dziś wynik czy wynik testu może być podwyzszony przez te
          cysty.
          Pani doktor czy takiej wielkości cysty można leczyć hormonalnie czy tylko
          zabieg. Czy mam się bać?
          • koala.mb Re: Cysty na jajniku!!!!! 08.06.06, 10:32
            Wynik Ca 125 może być podwyższony nieznacznie. Torbiele, które opisujesz
            wyglądają na endometrialne, jednak musiałabym zobaczyć, żeby powiedzieć na
            pewno. Endometrioze można leczyć hormonalnie, jednak to zależy od stopnia jej
            zaawansowania oraz objawów. Może skonsultuj sie jeszcze z jakimś lekarzem.
    • jolanda281 Mam pytanie dot. luteiny. 08.06.06, 10:28
      Witam,

następujące:

Jola
      • koala.mb Re: Mam pytanie dot. luteiny. 08.06.06, 10:36
        Długie cykle mogą byc związane z brakiem owulacji, a tym samym niedoborem
        progesteronu. Myślę, że przede wszystkim trzeba wyjasnić czy masz owulację -
        monitorowanie usg. Samo podawanie Luteiny owulacji nie spowoduje, jedynie
        uzupełni niedobór progesteronu.
        • Gość: ala Pytanie dot. Diane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 11:30
          Od kilku miesięcy biorę Diane, w ostatnim miesiącu miałam bóle żołądka, a
          wyniki badań wyszły podwyższone (LIPASE 329). Czy możliwe, że to od tabletek?
          Czy powinnam je odstawić?
    • jolanda281 Mam pytanie dot. luteiny. Do pani dr 08.06.06, 10:30
      Witam,

następujące:

Jola
    • Gość: miś Testy owulacyjne IP: *.echostar.pl 08.06.06, 15:48
      Mam pytanie do Pani Doktor: przez ile dni powinien utrzymywać się pozytywny
      wynik testu owulacyjnego? Czy wystarczy, gdy jest on pozytywny tylko 1 dzień?
      Z góry dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam.
    • Gość: Paulina_S Mocne krwawienia międzymiesiączkowe IP: 32.107.8.* 08.06.06, 16:06
      Witam, krwawienia międzymiesiączkowe zaczęły mi się ok. 2,5 roku temu po
      3 latach brania pigulek (milvane). Na poczatku byly to plamienia ale czasem
      wszystko sie nasilalo. Zrobiono USG, endometrium w normie, a więć lekarz
      powiedział, żeby poczekać aż minie. Nie minęło. Zmiana pigułek na marvelon nic
      nie pomogła i 1,5 roku temu stwierdziłam, że nie będę brała pigułek. I to też
      nic nie pomogło. Problem jest wrecz z miesiąca na miesiąc gorszy: to jest
      krwawienie przez większość cyklu, ale jednak znacząco różniące się od
      miesiączkowego. Na poczatku bardzo pomagal preparat Cyclo 3 Fort, ale teraz tez
      juz nic nie daje. Liczne badania ginekologiczne, hormonalne, kolejne USG nic
      nie wykazały - jestem technicznie zdrowa. Nie mam nadżerki (aczkolwiek mialam
      kiedys wymrazana) ani widocznych mięśniaków czy polipów, endometrium w
      absolutnej normie, hormony w różnych fazach cyklu w normie... a jednak coś jest
      bardzo nie tak i lekarze nie wiedzą co. Sugerują histeroskopie...ale to juz
      podobno dosc inwazyjne badanie. Nie wiem już co mam zrobić, bo odpowiedz "po
      prostu Pani tak ma" nie jest juz dla mnie odpowiedzia. Paulina
      • Gość: kasandra Re: Mocne krwawienia międzymiesiączkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 17:50
        wiesz ja też mam takie plamienia i po okresie i przed okresem wszystkie badania
        w normie nawet miałam pobierany wycinek z macicy i też w porządku ja byłam u
        trzech lekarzy każdy mówi tak się zdarza ale mnie to denerwuje i też taka
        odpowiedż mnie nie satysfakcjonuje według mnie wszystko ma swoją przyczyne
        tylko chyba nikomu tej przyczyny nie chce się szukać
    • mysza125 Blagam o interpretacje wyniku!! 08.06.06, 17:57
      Droga Pani Doktor!
      Błagam Pania o pomoc. Pokrutce napisze ,ze od 1,5 roku staramy sie z mezem o
      dziecko. Niestety nic. Myslalam ze wina lezy po mojej stronie,mimo ze lekarze
      mowili ze po mojeje stronie jest wszystko w porzadku ja przypisawala to
      sobie. Maz w 2005 roku robil badanie nasienia (za jakis m-c mąz powtorzy te
      badania) i lekarze orzekli ze jest
      wszystko w porzadku. Ale bylam u ginekologa powiedzialam o problemie,
      po zbadaniu mnie stwierdzil ze jak najbradziej ze mna wszystko jest w
      porzadku wlasnie zaczela mi sie owulacja..ucieszylam sie, skoro bodajze 5
      lekarz mowi to samo...Pokazalam mu wyniki nasienia meza....wowczas stwierdzil
      ze kto mi tak powiedzial ze sa one dobre,wrecz przeciwnie przy takich
      wynikach nadaje sie tylko do inseminacji... Zdziwilam sie ogromnie jak moga byc
      tak rozne interpretacje tego samego wyniku...
      Bardzo prosze o zewryfikowanie tego wynikusadWiem ze ma Pani pewnie mnostwo
      takich prosb ale juz sama nie wiem co myslec....)
      PREPARTA BEZPOSREDNIA:
      leukocyty:2-4 wpw
      kom.spermat 1-3 wpw
      ruch post. 70 %
      ruch osc. 5%
      ZYWOTNOSC
      po 3 ha ruch post. 40%, ruch osc. 10%
      po 6 ha ruch post 5% ruch osc. 15 %
      po 24 ha brak ruchu
      Ilosc 59 400000w 1 mm 3
      patologia 25,2 %.
      Z gory ogromnie dziekuje i jescze taz bardzo prosze o pmoc w interpretacji
      powyzszego wyniku!
      pozdrawiam serdecznie!
      Agnieszka
    • Gość: trytek guzek na wardze sromowej mniejszej-leczenie IP: 217.140.43.* 08.06.06, 18:38
      Witam,Mam problem. Kilka miesiecy temu na jednej z warg sromowych mniejszych
      pojawil mi sie guzek. Prze kilka dni powiekszal sie, przy dotyku bolal. Kiedy
      guzek osiagnal srednice ok 5mm, okazalo sie, ze jest w nim ropa, ktora po kilku
      dniach wyplynela z niego i wszystko wrocilo do normy. Po jakims czasie znowu
      pojawilo sie cos takiego. Jak dotad guzek wracal ok 5-6 razy i za kazym razem
      bylo tak samo - rosl, bolal, warga puchla, a potem ropa sama wyplywala. Dodam,
      ze ten guzek zawsze pojawia sie zawsze na tej samej wardze. Nie mam pojecia co
      to jest, dlaczego tak sie dzieje. Jak mozna temu zapobiec/leczyc? Bede
      wdzieczna za wszelkie informacje, gdyz owy guzek sprawia mi dyskomfort zarowno
      fizyczny, jak i psychiczny uncertain
      • Gość: monika Re: guzek na wardze sromowej mniejszej-leczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 21:28
        Witaj,wydaje mi się że to jest zapalenie gruczołu Bartholina obiawy zupełnie
        takie same jak u Ciebie.- leczenie antybiotykami jeśli pokarze sie ropa-
        nacięcie gruczołu i przepłukanie go.dla uniknięcia nawrotów wskazane jest
        usunięcie chirurgiczne gruczołu w okresie cofania się stanu zapalenia,po
        ustąpieniu bolesności.bo inaczej nastepują nawroty.czyli musisz udać sie z tym
        do lekarza gina lub dermatologa.Pozdrawiam
        • Gość: trytrk Re: guzek na wardze sromowej mniejszej-leczenie IP: 217.140.43.* 12.06.06, 10:49
          Dziekuje za odpowiedz. Faktycznie to chyba zapalenie tego gruczolu uncertain
          Nastepnym razem jak znowu sie pojawi, to od razu powiem ginekologowi jakie sa
          moje podejrzenia, zeby nie zbyl mnie byle mascia. Jeszcze raz dziekuje i
          pozdrawiam..
    • Gość: Lucy Mięśniak uszypułowany a laparoskopia IP: *.petrus.com.pl 08.06.06, 23:08
      Witam. Pytanie do Pani dr: mam mięsniaka uszypułowanego po stronie lewej za
      macicą ( w łączności z macicą) o wymiarach 58x32x33mm bogato
      unaczynionego.Przydatki sonograficznie b/z.Zaproponowano mi w szpitalu
      laparoskopie. Wiem z lektury w internecie, ze laparoskopowo można usunać małe
      mięsniaki. Na moje pytanie zadane lekarzowi, ktory ewen. mialby zabieg
      wykonywać, czy ów mięsniak nie jest a duzy i czy uda sie go wyjać,
      odpowiedział, że "najwyzej sie go potnie i wyciagnie". Co Pani dr o tym mysli??
      Prosze o odpowiedź.
      • koala.mb Re: Mięśniak uszypułowany a laparoskopia 12.06.06, 10:26
        Myślę pozytywnie i Tobie też tak radzę. Ważne aby lekarz przeprowadzający
        zabieg pewien był że uda się go wykonać.
    • kamaaa2 Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 09.06.06, 20:35
      Mam pytanie,
      od jakiegos czasu biore pigułki-Harmonet, miedzy 3i4 opakowanie nie robiłam przerwy, potem miedzy 4i 5 zrobiłam normalnie 7dniowa
      przerwe i mam pytanie czy moge teraz znowu wziąsc jedno opakowanie po drugim(5i6)? Czy moze to miec jakies negatywne skutki?
      • koala.mb Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 12.06.06, 10:23
        Możesz, ale może sposób przyjmowania tabletek ustaliłabyś ze swoim
        ginekologiem, a nie robiła to na własną rękę?
    • moniko28 Mam 28 l.i czy już przekwitam???????????? 10.06.06, 22:04
      Witam,mam 28 lat w wieku 16 lat dostałam poerwszy okrees.przez dwa lata był
      regularnie potem różnie od 28 do 40 dni zawsze trwał tyle samo 7 dni i nie był
      obfity ani skąpy.po 20 roku życia okres miałam można powiedziec że kilka razy w
      rokusmilelekarze pomagali mi w sposób taki. że przepsywali mi tab.anty. na
      uregulowanie ale po odstawienu było to samo! w między czasie przechodziłam
      kilka razy zapalenia przydatków.tak było do 25 roku życia kiedy to chciałam
      począć dziecko zaczełam brac tabletki hormonalne ale nie anty.przez trzy mc.i
      po odstwaienu miałam okres regularnie przez 2mc.i to wtedy po 1.5mc.starań o
      dzieco poczełam je!Podczas badań okazała się ze mam TYŁOZGIECIE MACICY
      (wczesniej żaden lekarz tego nie odkrył)oczywiście miałam problemy z
      donoszeniem ciąży ale wszystko skączyło się dobrze.czwarty mc.o porodzie
      dostałam okres i przychodził co miesiąc jak w zegazku ale tylko przez 4mc.a
      potem na jakieś 3mc.znikną. udałam się do mego lekarza,Przebadał mnie, na usg
      wyszło że mam budowę jajnika torbielikowatą obu stronną i pzrepisał mi
      tab.anty. na 6mc.po odstawieniu na 4mc. było ok.potem stopniowo się wydłużał
      cykl do 40 dni potem 60 i w marcu tego roku był ostatni raz i do dnia
      dzisiejszego nie pojawił sięsad(DODAM ŻE PIERWSZY DZIEŃ OKRESU ZAWSZE MIAŁAM
      TYLKO PLAMIENIA DOPIERO NA 2GI 3-I POJAWIAŁ SIE PRAWDZIWY ALE TO TAk było po
      24roku ż).Oczywiście kilka dni temu byłam u lekarza zrobił mi usg(drobno
      torbirl.zwyrodnienie jajników) i znowu przepisał mi tabletki jeszcze droższe
      (yasmine) kazał wykonać badania na hormonalne(prolaktyna,progesteron,estradiol)
      i oczwywiście luteine na wywołamnie @ i mam ten wynik hormonalny
      estradiol-11,42
      progesteron-0,160
      prl-184,8
      i co to może oznaczać???
      czy już zawsze musze brać te przeklęte tabletki po których nie jestem sobą????
      prosze pomóżcie.czy ja juz przekwitam?
      • Gość: guciaa Re: Mam 28 l.i czy już przekwitam???????????? IP: *.media4.pl 10.06.06, 22:26
        współczuje ci, ja mam 26 lat i tez przeboje, uważam ze to od tego ze kiedys
        przez 2 lata brałam antykonc, po odstawieniu wszystko sie zaczeło pieprzyc,
        mysle ze jakbym ich nie brał byłoby ok
      • koala.mb Re: Mam 28 l.i czy już przekwitam???????????? 12.06.06, 09:36
        Prolaktyna 184 przy jakiej normie???
        • moniko28 PROLAktyna norma 17.06.06, 10:00
          kobiety 66-720
          dodam że karmilam piersią i nadal mam śiarę choć mineło 2lata
    • Gość: guciaa kontynuacja - plamienie IP: *.media4.pl 10.06.06, 22:15
      pani dr, pisałam ze mam brazowe plamienia na tydzien przed okresem od roku i
      obniżoe linbido oraz ze nie biore hormonów i ze mam 26 lat, pani dr zaleciła
      zrobic badanie prolaktyny z obciazeniem, w laboratorium nie bardzo wiedzieli co
      to jestsad a w aptece powiedziano mi ze lek jest na recepte, recepte juz mam od
      lekarza rodzinnego ale lekarka tez nie wiedziała jaka jestr dawka, czy to sie
      bierze w tabletkach i jesli tak to ile, czy w zastrzyku, a moze powinnam isc
      najpierw do mojeggo gin zanim zrobie to badanie, aha ...zrbiłam jedna
      prolaktyne, na czczo w 21 dc..wyszła 14.94 (gdzie norma jets podana od 9-25) to
      chyba dobry wynik?
      • koala.mb Re: kontynuacja - plamienie 12.06.06, 10:25
        Ja myślę, że najbezpieczniej jest korzystać z porad realnych lekarzy, nie
        wirtualnych, jednak oczywiście wybór jest Twój. Stężenie podstawowe prolaktyny
        masz w normie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka