Dodaj do ulubionych

Chlamydia infected...jak sie mozna zarazic?

14.12.02, 16:54
U mojego partera stwierdzono wlasnie infekcje chlamydia.Bierze
antybiotyki.Lekarz stwierdzajacy infekcje nie omieszkal dodac, ze musial
zarazic sie od kobiety sypiajacej z wiecej jak jednym mezczyzna.Ale ja nie
sypiam z nikim oprocz niego a on mi nie wierzy.Nie wiem czy tez jestem
zarazona.Wlasnie umowilam sie na wizyte u ginekologa.Sama nie odczowam
zadnych objawow, choc to nie wyklucza zarazenia, poniewaz wiem, ze u kobiet
ta inekcja przebiega czasem bezobjawo.
Moje pytanie zatem, czy mozna sie zarazic w inny sposob niz tylko przez
kontakt plciowy z zarazona osoba? Jesli tak to jak?
Jak dlugo trwa zanim pojawia sie pierwsze objawy? Z gory dziekuje za
udzielenie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • vega12 Re: Chlamydia infected...jak sie mozna zarazic? 16.12.02, 10:26
      chlamydią można sie zarazic np w publicznym basenie z ciepłą wodą, ona ginie w
      niskich temp , poza ustrojem także np w ubikacji nie zarazisz sie, ale ciepła
      woda sprzyja jej rozwojowi, tak samo można sie zarazić w wodach ciepłych mórz.
      Poza tym ty tez byś mogła go podejrzewać... dlatego zabierzcie sie za leczenie
      i nie obwiniajcie się, bo to nie ma sensu, mogliście sie zarazić na basenie,
      nawet jako dzieci, ta chlamydia skubana może byc u was już od bardzo dawna, a
      leczcie sie oboje bo jak on ma to najprawdopodobniej i ty masz, nawet bez testu
      na nią powinnas sie leczyć, powodzenia
      • woman7 Re: Chlamydia infected...jak sie mozna zarazic? 16.12.02, 14:22
        Dzieki za ta inform.Juz sie badalam i nie mam chlamydi.Sama pracuje u
        ginekologa w niemczech, i robie czasami, ale zadko, testy/sa juz takie gotowe/
        pacjentkom i nigdy sie nad tym nie zatanawalam.Teraz wypytalam mojego szefa o
        to i on powiedzial mi to samo co ty i to samo co mowi moj osobisty ginekolog,
        po zbadaniu mnie, ze mialam szczescie, ze sie nie zarazilam, ze ta bakteria
        potrzebuje czasem nawet lat zanim sie uaktywni, wiec nie wiadomo gdzie on sie
        tym swinstwem zarazil.wazne,,ze bierze antybiotyki i czuje sie lepiej.Pozdr.
    • monika.antepowicz Re: Chlamydia infected...jak sie mozna zarazic? 17.12.02, 04:43
      Zaraz enie nastepuje wyłącznie drogą płciowa- analogicznie jak przy rzerzączce.
      Jednakże lekarz, który zaordynował Panu leczenie powinien był zalecić taką samą
      kuracje u Pani- uwaza sie za najskuteczniejszy lek doxycyclinę 2x100mg/7 dni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka