Dodaj do ulubionych

klub torbielowca - wesprzyjmy się!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 13:07
witam w klubie torbielowca smile właśnie wracam z usg. 4,3 cm X 3,4 cm.
endometrialny, a co! smile
Pani doktor powiedziała, że czeka mnie laparoskopia.
zastanawiam się, czy nim dostanę skierowanie do szpitala mogę normalnie sobie
chodzić, jeżdzić na rowerze i latać na paralotni, czy raczej mam leżeć i
wypoczywać? dodam, że długo tak nie wytrzymam.
czy torbiele mają zwykle tendencję do pękania i wylewania się, szkodząc
pozostałym organom, czy nie pękają tak łatwo i trzeba spokojnie czekać na zabieg?
może któraś z Was miała z tą paskudą doczynienia i poradzi?

i jeszcze mam pytanie o sam zabieg. w grudniu miałam operację, pełne
znieczulenie, na coś zupełnie innego. było strasznie, ale do przeżycia. jak
laparoskopia i dochodzenie do siebie w tym przypadku?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 20.07.06, 13:36
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33396
      • Gość: weirdo Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 17:27
        wielkie dzięki ! tego mi było trzeba smile jestem tak przerażona, że nie myślę
        logicznie. pozdrawiam!
        • Gość: slonko Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.07.06, 19:15
          Hej,
          jestem po takim zabiegu i przyznaję nie było bardzo źle. Zabieg, a w zasadzie
          operacja jest w pełnej narkozie, robią ci 3 dziurki (1 w pępku... brrr...) i
          dwie mniejsze w okolicach obu jajników. Spędzasz w szpitalu ok 4 dni, a
          następnie dostajesz 2 tyg zwolnienia. Potem jest strasznie nieprzyjemne uczucie
          przelewania się wszystkich wnętrzności w jamie brzusznej, ale po ok 3tyg mija.
          Ja miałam zabieg w ostatniej chwili, torbiel urosła w przeciągu 1,5tygodnia z
          4,5cm do prawie 8cmsad Na szczęście trafiłam na dobrego lekarza, który szybko i
          dobrze się mną zajął.
          Niestety torbiele te mają skłonność do odnawiania się i teraz znów mam, ale na
          szczęście na razie nie rośnie do takiej wielkości, maxymalnie ma 2,5cm.
          Torbiele te jeszcze raz rosnął, raz maleją, ale nie znikająsad Więc może warto
          sprawdzić za jakiś tydzień jaka jest sytuacja. Ja chodzę raz na 2 miesiące i
          własnie skaczę raz jest 2,5cm, a za 2 miesiące 1,7cm.
          Także myślę, że warto pójść i sprawdzić za kilka, kilkanaście dni, jaka
          sytuacja!! Trzymam kciuki, będzie dobrze!!!wink

pozdr,
          słonko
          • Gość: weirdo Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.06, 11:29
            dziękuję za komentarz. najlepiej w takiej sytuacji byłoby mieć w domu
            ultrasonograf i sobie badać na bierząco... smile
            mam wrażenie, że moja torbiel się powiększa.. to chyba przez to, że za dużo o
            niej myślę. najgorsze jest to czekanie na wizytę do lekarki, żeby ustalić termin
            szpitala. mogłabym iść nawet jutro, żeby już mieć to za sobą. cóż..

dziękuję za słowa wsparcia. baarodzo się przydają. pozdrawiam! smile
            • marghot Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 21.07.06, 14:53
              Kochana, tylko bez paniki!
              Ważne, że zlokalizowano tego "czorta" smile
              trzymam kciuki i zycze zdrowia
    • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 21.07.06, 16:03
      Też myślałam o założeniu takiego klubusmile).
      Dobrze,że znalazł się ktoś kto mnie wyręczyłsmile.
      Wiem tylko tyle,że żaden lekarz nie potrafi powiedzieć jaka jest przyczyna
      powstawania torbieli.
      • Gość: weirdo Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.06, 18:39
        ja jeszcze się zastanawiam ile tak sobie mogę z nią chodzić. bo załóżmy, że za
        tydzień wyznaczę z lekarką termin operacji. ale co robić przez ten czas? można
        wszystko normalnie i aktywnie? rower i wysiłek fizyczny wchodzi w grę?

opowiem jeszcze tylko śmieszną historię na poprawę humoru - koleżanka mamy mojej
        koleżanki miała torbiel, jakąś bardzo ciekawą, że lekarz postanowił pokazać ją
        studentom. a oni tak naciskali i naciskali, że pękła i nie było potrzeby
        operować smile

u mnie torbiel jest endometrialna. przerost endometrium i tak to się rozwinęło.

pozdrawiam i dzięki za wsparcie! smile
        • Gość: nia Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.radom.pilicka.pl 21.07.06, 19:13
          Hej, ja mam torbiel, narazie łykam tabletki, ale mój lekarz powiedział mi,
          żeby "nie stawać na głowie", nie wykonywać żadnych gwałtownych ruchów w okolicy
          brzucha, skręceń, bo torbiel może się skręcić i być niedokrwiona a z tego
          wynika ból i pewnie szpital.. także polecam wypoczywać raczejsmile pozdrowieniasmile
      • Gość: nia Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.radom.pilicka.pl 21.07.06, 19:18
        Hejsmile Moj lekarz powiedzial, ze torbiele moga sie robic nawet w czasie jednego
        cyklu i moze to wynikać z tego, że podczas jajeczkowania nie pęka jakiś
        pęcherzyk czy też jajeczko się jakoś w środku zablokuje i potem obrasta i robi
        się z tego torbiel..niestety nie potrafię dokladnie sobie przypomniec jak
        brzmialo jego twierdzeniesmile
    • Gość: Alusia89 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 21:42
      Witamsmile
      mam 17 lat i w czwartek (13.07.06) miałam robioną laparoskopięsmile nie ma źlesmile w
      piątek przed południem byłam już w domqsmilemiałam torbiel o wielkości 7cm ale już
      jej nie masmile i na pewno wam też sie uda jej pozbyćsmile
      Pozdrawiam
      • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 22.07.06, 21:40
        Niezbyt jasno piszesz co się stało z tą torbielą; jeśli ją wycięto to powinnaś
        dostać wynik badania histopatologicznego gdyż torbiele są różnego pochodzenia i
        w tym celu podaje się je badaniom co trwa kilka tygodni.
        • Gość: Alusia89 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 22:35
          na razie czekam na wyniki......
          • Gość: weirdo Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.06, 00:43
            nie wytrzymałam. jeździłam na rowerze.. ale bardzo spokojnie. jeśli już wyznaczę
            datę laparo to wcześniej jeszcze polatam na paralotni.. nie dam rady siedzieć smile
            • Gość: Iwoncza Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:31
              Gdzie wykonuje sie usumiecie torbieli???Na ginekologii czy
              chirurgii??????????????/
    • oxy_gen_86 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 23.07.06, 10:03
      Ja tez mam torbiel na prawym jajniku. Lekarz powiezial, ze to nic takiego, nie
      przepisal zadnychh tabletek. CZy torbielmoze zniknac sama, "bez pomocy"?
    • Gość: sari Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.dyn.iinet.net.au 23.07.06, 14:09
      a ja mialam 2 trobiele na jednym jajniku 5cm i jedna 2cm bralam vitex i omega 3
      i thuja i czulam po miesiacu ze juz tak mnie ten jajnik nie bolal to zaczelam
      brac cerazzete i po 1,5 zrobilam usg i ani sladu -opis oba jajniki w normnie
      • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 24.07.06, 11:49
        Jesteś wśród nas "rekordzistką".To pierwszy przypadek na forum.
        Moim zamierzeniem nie jest was straszyć tylko ostrzec,że torbiele mają tendencję
        odrastania i jeśli któraś miała stwierdzoną jej obecność powinna poddawać się
        okresowym kontrolom usg.
        W moim przypadku torbiel funkcjonalna też po okresie leczenia zniknęła ale po
        pewnym czasie wyrosła nowa na tym samym jajniku podczas gdy na drugim
        niepostrzeżenie rosła torbiel endometrialna.

Największą torbiel miała moja sąsiadka, lekarze stwierdzili rozmiar piłki
        ręcznej i nie chcieli podjąć się operacji aby nie uszkodzić narządów
        wewnętrznych.Sąsiadka wyglądem przypominała kobietę w ciąży, niestety
        wyprowadziła się i nie znam finału choroby. Wnioski wyciągnijcie same.
        • Gość: Karolina Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 25.07.06, 12:07
          Dzis mija miesiac od mojej laparoskopii, nie wiem jak po polsku okreslic nazwe
          torbieli(opis jest po lacinie) ktora mi wyluszczyli ale wiem ze trzeba ja bylo
          usunac gdyz urosla 3 cmm w ciagu dwoch miesiecy, miala 7 cm. Lekarka
          powiedziala ze ten rodzaj torbieli zdarza sie raczej raz w zyciu i nie powinien
          sie powtorzyc. Takze to czy torbiel zniknie, pojawi sie na nowo zalezy tylko i
          wylacznie od RODZAJU, a to niestety da sie okreslic dopiero badaniem
          histopatologicznym. Dlatego wszystkim dziewczynom u ktorych wykryto cos
          podobnego radze obserwowac przez 2-3 miesiace czy nic sie nie powieksza, a
          jesli rosnie to szybko laparoskopia- im torbiel mniejsza tym lepiej dla
          jajnika, tym wieksze szanse ze bedzie normalnie pracowal.
          • Gość: Alusia89 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 17:48
            mam prośbę napisz tą łacińską nazwęsmile
          • Gość: finezja Re: ?? IP: *.chello.pl 26.07.06, 13:44
            Karolino napisz nazwę tej torbieli z wyniku hist-pat. Co to za torbiel?
            • Gość: Monika Re: Objawy??? IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.07.06, 14:50
              A jak bylo przed wykryciem u Was torbieli, czy mialyscie jakies symptomy, czy
              wykryto je na przypadkowym USG?
              • Gość: weirdo Re: Objawy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 18:20
                ja dostałam krawawienia, łudząco przypominającego okres, gdzieś w 16 dniu cyklu.
                2 dni ostro krwawiło, 3-ciego się uspokoiło. potem usg i już wiadomo było, co
                jest przyczyną. dziś robiłam pobieranie krwi na ca 125.

mam pytanie do dziewczyn - co to za badanie?
                • Gość: Karolina Re: Objawy??? IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 27.07.06, 10:37
                  Dziewczyny pisze z pracy i nie mam dzis tej kartki z wypisem ale jutro ja
                  przyniose i napisze ta nazwe. Co do objawow to moga byc bardzo rozne lub moze
                  nie byc ich wcale, uwazam ze raz na jakis czas trzeba profilaktycznie zrobic
                  sobie usg u dobrego lekarza (ja 4 dni po tym jak wykryto mi torbiel poszlam do
                  drugiego lekarza nic mu nie mowiac ale naprowadzajac go zeby sprawdzil czy nic
                  tam nie ma, lekarz jest zastepca ordynatora w jednym ze szpitali, dosyc leciwy-
                  NIC NIE DOSTRZEGL wiec pozniej kolejne usg ktore potwierdzily pierwsza diagnoze)
                  Badanie ca 125 to tzw marker nowotworowy, zawsze je zalecaja przy torbielach
                  ale wynikiem nie ma sie co przejmowac, jak mi lekarz powiedzial przy torbielach
                  endometrialnych wynik najczesciej jest podwyzszony.
              • Gość: Alusia89 Re: Objawy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 16:33
                u mnie wykryto podczas badania gin.(pierwszego zreszta) a mialam straszne bole
                podczas miesiączki i mdlości.......
    • Gość: bella Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.alc-bsr1.chi-alc.il.cable.rcn.com 27.07.06, 16:56
      Ja mialam 3 lata temu usuwana torbiel dermoidalna (potworniak) 4cm/5 cm razem z
      40% masy jajnika.Przed operacja czasami czulam bol i cos co przypominalo jajko
      w dotyku - ale najbardziej wkurzal mnie brzuch ktory puchnal do rozmiaru 4
      mies. ciazy! A teraz nastepna niespodzianka - torbiel endometrialna na drugim
      jajniku 3,5cm/4cm.Ta jest duzo bardziej bolesna , ale na razie tylko ja
      obserwuje i biore tabletki.Lekarka powiedziala ze na razie nie bedzie operacji
      bo ,,ja juz jedna mialam ''??? no i co z tego? przeciez to samo nie zniknie!
      • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 27.07.06, 22:40
        Pragnę ciebie zapytać u kogo leczysz się, że potrafi bez laparoskopii określić
        rodzaj torbieli (endometrialna); miałam wykonywane usg przez wielu lekarzy w
        różnych ośrodkach i nikt nie nazwał jej po "imieniu". Na zdjęciu jedynie widać
        było powiększony jajnik i brak echoprzestrzeni. Skąd ta pewność co do rodzaju
        torbieli u twojej gin?
        Wątpliwości może rozwiać jedynie laparoskopia a argument,że jesteś już po jednej
        operacji do nikogo nie przemówi. Jakie tabletki ci przepisała na tę torbiel?
        • Gość: bella Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.alc-bsr1.chi-alc.il.cable.rcn.com 31.07.06, 18:36
          Mieszkam w stanach i tu chodze do lekarza - kobieta twierdzi ze na usg
          widzi,,bez watpienia endomatriome ,, czyli cyste czekoladowa , powiedziala mi
          ze laparoskopia jest konieczna jesli chce sie zlokalizowac ogniska endometriozy
          w jamie brzusznej.Na razie biore bez przerwy Lo Ovral , tabl. jednofazowe bez
          przerwy na okres , zeby powstrzymac powiekszanie sie cysty - ale czy cos to
          daje to sie okaze za pare miesiecy.Niedlugo wracam do Polski i mam nadzieje ze
          mi to wytna w diably (W usa nie mam ubezpieczenia) Dzisiaj to mnie to tak
          boli....
    • Gość: oka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.dyn.iinet.net.au 28.07.06, 03:13
      ja mialam jedna 8cm endometriolna i mi usuneli .po laporoskopi nic nie bralam i
      zrobila mi sie nowa na drugim jajniku 2cm i wychodzilo ze ma krew w srodku
      wiec juz wiedzialam ze to znowu od endometriozy bralam rozne hormony i torbiel
      nie znikala az w koncu urosla mi kolejna 5cm obok tej z 2cm i poszlam do
      zielarki bralam vitex i ziola z thuja i omega 3 i na watrabe ziola bralam to
      przez 3 miesiace teraz mialam usg i kompletnie nic nie ma na jajniku jak nowe w
      lewym nawet bylo jajeczko chyba tak to sie zwie wiec wyszlam tak szczesliwa
      jak nigdy !bo lekarka moja juz mnie szykowala na kolejna laporoskopie a teraz
      jak juz sie pozbylam tych cysty na jajniku biore cerazette zeby nie
      miesiaczkowac zeby mi sie kolejna nie odkladala na jajniku i czuje sie super i
      napewno nie spiesze sie juz na zadna operacje
      • Gość: Karolina Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 28.07.06, 08:34
        Mam wynik z badania mojej torbieli- Cystis serosa atque cystis follicularis
        ovarii. Co do rodzaju torbieli okreslonego tylko na podstawie badania usg to
        lekarze czesto to robia (sa jakies roznice widoczne nawet na usg) ale
        oczywiscie nie mozna w 100% byc pewnym tej diagnozy, zreszta porzadny lekarz
        powie ze wszystko bedzie jasne dopiero po usunieciu i zeby sie za mocno nie
        sugerowac.Finezjo radzilabym skonsultowac sie z jeszcze jednym lekarzem, z tego
        co wiem torbiele endometrialne nie znikaja, nie pomagaja na nie leki, pigulki
        itp. Nie wiem ile masz lat i czy rodzilas, bys moze twoja lekarka odsuwa
        decyzje o operacji gdyz nie jest pewna czy drugi jajnik pracuje (piszesz ze
        wycieli 40%) i nie chce "ruszac" tego. Uwazam ze to mylna decyzja, im torbiel
        mniejsza tym mozna byc bardziej pewnym ze jajnik bedzie normalnie funkcjonowal.
        Moja torbiel wykryto jak miala ok 2,5 - 3 cmm po kilku miesiacach obserwacji
        urosla do 6- 7, jajnik jest mniejszy ale lekarz operujacy powiedzial ze
        powinien pracowac, mam nadzieje ze tak jest ale zaluje ze nie zrobilam tej
        laparoskopii wczesniej.
        • naise Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 28.07.06, 17:16
          pisałam w innym wątku i skierowano mnie tu smile
          Jutro jadę do Chorwacji, wczoraj byłam u ginki i stwierdziła powiększenie
          jajnika. Poszłam dziś na usg i okazało się że to torbiel krwotoczna o wymiarach
          38x34 mm w prawym jajniku. Ginka wczoraj mówiła że spokojnie mogę na wakacje
          jechać i nawet po powrocie zrobić usg, pani któa dziś wykonywała badanie mówi
          to samo i poleciła udać się do gina po leki. Kolejny ginekolog (zapisałam się
          dziś po tym badaniu do innego, bo moja ginka nie odbiera od rana telefonu)
          powiedział że prawidłowe leczenie powinno być takie żebym została w warszawie
          robiła co kilka dni USG i sprawdzała czy torbiel nie rośnie, oczywiście biorąc
          jednocześnie leki. Powiedział że jednak skoro jadę to zastosuje leczenie
          zapobiegawcze i przepisał mi Profenid oraz Logest (od 1 dnia cyklu) i że na
          wszelki wypadek mam wziąć ze sobą wynik USG 'bo tam też są szpitale'. Kazał się
          nie przemęczać i nie opalać za dużo. Teraz już nie wiem czy jechać czy nie,
          dodam że zgłosiłam sie wczoraj do ginki z powodu jak to nazwałam bolesnych
          owulacji - od 2 cykli - bolało kiedy kaszlałam, sikałam, ogólnie gdy napinałam
          mięśnie, bywało że bolało sobie ot tak, ale zawsze mniej więcej od 10-14 dnia
          cyklu. Nie miałam do tej pory takich problemów, nie wiem czy torbiel powinna
          się wchłonąć czy pęknąć. W trakcie tych dwóch tygodni nad morzem wypada mi
          okres, nie wiem czy on nie spowoduje pęknięcia torbieli. I proszę napiszcie mi
          jak odróżnić bóle miesiączkowe (mam dość silne) z bólami dotyczącymi tej
          torbieli ??
          Ps. Przepraszam, może panikuję, ale na ten wakacyjny wyjazd czekam cały rok,
          jeśli jednak uważacie że nie powinnam jechać, to oczywiście zdrowie jest
          ważniejsze.
          PPs.Za jakieś pół roku-rok planowaliśmy rozpocząć starania o dziecko , czy te
          torbiele mogą to utrdunić ? Ginekolog u któego dziś byłam powiedział że muszę
          brać pigułki do momentu kiedy nie postanowię zajść w ciążę, a ja już keidyś
          brałam hormony i nie czuję się po nich najlepiej, wogóle bym z nich
          zrezygnowałam gdybym mogła.
          • naise Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 28.07.06, 17:17
            Acha gin u którego byłam dziś powiedział że torbiel o takim utkaniu jak u mnie
            nie ma tendencji do skręcania - tak mi się przypomniało.
            • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 29.07.06, 10:23
              Pewnie jesteś w drodze do Chorwacji ... i słusznie.
              Torbiele czekoladowe nie są osadzone na szypule w związku z tym nie ulegają
              skręceniu i to jedyna pozytywna cechasad.
              Mam nadzieję,ze wzięłaś środki przeciw bólowe bo mogą się przydać.
              • Gość: weirdo Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 11:22
                z torbielą endometrialną jest chyba tak, że powoduje ją nadmierny rozrost endo i
                jajnik nie może "wydalić" jajeczka i tak się robi, bo zarosło. ale może się myle?

w każdym razie mam już umówioną wizytę na Karowej w sprawie laparo.. 28
                września.. kupa czasu.. ciekawe, jak to będzie..

czy któraś z Was była tam na laparo?
    • mrufka_88 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 30.07.06, 19:57
      Pojedyncza torbiel może utworzyć się na jednym jajniku, lub na obydwu
      jednocześnie. Torbiele są zwykle skutkiem zaburzeń hormonalnych. W normalnym
      cyklu miesięcznym jajeczko dojrzewa w tzw. pęcherzyku Graafa. Pęcherzyk pęka i
      jajeczko wydostaje się do jajowodu. Zdarza się jednak, że nie pojawia się
      hormonalny sygnał do pęknięcia pęcherzyka, który wciąż rośnie, wypełniając się
      płynem surowiczym. Tak powstaje torbiel. Może ona zaniknąć w kolejnym cyklu,
      ale zdarza się, że rośnie dalej.
      Inne przyczyny torbieli to: endometrioza, nieleczone stany zapalne, czynniki
      genetyczne.

Liczne torbiele tworzące się na obu jajnikach i uniemożliwiające dojrzewanie
      komórek jajowych, bywają przyczyną niepłodności.

wczoraj wróciłam ze szpitala, miałam tam kontrolne USG miednicy małej i
      przypadkowo wykryto u mnie torbiele (na lewym 15 mm i na prawym 12 mm). Dwa
      miesiące temu miałam USG i wszystko było w jak najlepszym porządku. Za dwa
      tygodnie mam znowu USG w celu sprawdzenia czy torbiele się wchłonęły. Jesli nie
      trzeba bedzię iśc na leczenie sad
      • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 01.08.06, 15:46
        Zastanawiam się, w oparciu o to co tu napisałaś, dlaczego u mnie na usg
        wykrywano torbiele tej samej wielkości.
        Za pierwszym razem była to torbiel 3cm, w badaniu po pół roku a jakże na swoim
        miejscu. Po kilku latach leczenia stwierdzono brak torbieli tylko pęcherzyk 3cm
        itd , po jakimś czasie znowu torbiel 3cm.
        Badania wykonywane były systematycznie co pół roku.
        Co o tym myślicie?
        • Gość: agnieszka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.centertel.pl 02.08.06, 22:41
          dziewczyny - byłam dziś na usg i wynik "jednokomorowa torbiel o średnicy 38mm
          wypełniona treścią krwistą"
          Pierwszy raz w życiu mam coś nie tak w wynikach , zapisałam się do gina za
          tydzień (niestey nie do mojeggo bo mój się urlopuje)
          powiedzcie czy powinnam coś jeszcze zrobić, marwić się już czy poprostu czekać
          do wizyty??
          Nie wiem nic w temacie torbieli - troche tu czytam ale niwiele rozumiem sad
          • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 03.08.06, 14:28
            Z mojego doświadczenia wiem,że mogłaś zaczekać do powrotu swojego gina z urlopu
            aby spokojnie przedyskutować ten problem. W końcu lekarz, który ciebie zna a
            także rodzaj twoich dolegliwości podejmie właściwszą decyzję niż okazjonalnie
            poznany!

A czego możesz się spodziewać? Leczenia hormonalnego albo laparoskopii.

Wiedza o cystis picea jest wśród forumowiczek niemała, zajrzyj aby poczytać w
            temacie ENDOMETRIOZY.

Witaj w naszym klubiesmile.

I jeszcze tylko dodam,że to co powiedziała lekarka w oparciu o usg będzie w 100%
            pewne gdy zrobią ci laparo i zajrzą do wnętrza jamy brzusznej. Na razie to tylko
            hipoteza.
            • Gość: agnieszka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.flashnet.pl 03.08.06, 17:19
              tylko mój lekarz nie jest na zwykłym urlopie - bo nie bedzie go a raczej jej do
              końca roku - to chyba za długo??
              • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 06.08.06, 12:59
                Wszystko zależy od tego jak dokuczliwe masz objawy torbieli.
                • naise Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 13.08.06, 20:33
                  witam, wróciłam, czuję się dobrze. Przeciwbólowy miałam Profenid, jutro idę na
                  kolejne USG. Lekarz powiedział mi że jak już raz się zrobi torbiel to potem
                  nawraca, czy faktycznie tak jest ?
                  • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 13.08.06, 21:00
                    Nie wiem czy to jest reguła ale w moim przypadku w pół roku po laparoskopowym
                    usunięciu cistis picea lekarz robiący usg jamy brzusznej odkrył kolejną torbiel
                    na jajniku z którego była usunięta. Czytałam wypowiedzi nawet tych co podjęły
                    leczenie diphereline,że torbiel czasami odnawiała sięsad.
                    Nie wiem czy ta informacja ciebie ucieszy czy wręcz przeciwnie ale warto o tym
                    wiedzieć przed podjęciem decyzji.
                    • malenkajalenka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 17.08.06, 16:30
                      to teraz ja mam pytanko: czy zespol policystycznych jajnikow to wlasnie te
                      torbiele?? czy PCO to to samo co endometrioza? bylam u ginekologa bo mam bardzo
                      nieregularne miesiaczki (od ponad 8 lat, czyli od pierwszego okresu). Lekarka
                      powiedziala, ze to prawdopodobnie zespół Steina-Leventhala (link:
                      E:\LENKA\inne\Zespół policystycznych jajników.htm ) Czy to to o czym Wy tu
                      mowicie?? Mam skierowania na kilka badan: USG, progesteron w 21 dniu cyklu i
                      badania w 7 dniu cyklu, czyli FSH, testosteron, prolaktyna i LH czy cos
                      takiego, jest niewyraznie napisane. Oprocz tego chce mi dac tabletki
                      antykoncepcyjne i mam zlecone badania: ASPAT, ALAT, Tymol, Bilirubina. Nie
                      zrobilam tych wszystkich badan, bo za kazdym razem 7 i 21 dzien cyklu w
                      niedziele wypadal, a poza tym te badania sa bardzo drogie i chce pojsc do
                      ginekologa w naszej przychodni (wtedy bylam prywatnie), zdobyc te same
                      skierowania i zrobic je za darmo, a potem z wynikami pojsc prywatnie.

Jestem troche przestraszona...
                      • malenkajalenka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 17.08.06, 16:32
                        ojej, link mialam wkleic, a cos mi sie dziwnego wkleilo...
                      • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 19.08.06, 19:15
                        PCO nie jest tym samym co endometrioza.
                        Na początku leczenia, na podstawie objawów gin stwierdził u mnie pco ale
                        endokrynolog nie zgodził się z tym stwierdzeniem bo miałam w normie testosteron.
                        Po kilku latach leczenia zupełnie przypadkiem stwierdzono u mnie endo(laparoskopia).
                        Poszukaj w tabelce z wątkami na forum założone są oba tematy (nie w "zdrowie
                        kobiet") i znajdziesz tam wiele wypowiedzi.
                        Rozumiem,że trafiłaś na forum niedawno?
                        • malenkajalenka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 19.08.06, 19:42
                          tak, i mam duzo watpliwosci, a wizyta u ginekologa dopiero za tydzien, badania
                          jeszcze nie wiem kiedy.

ale co mnie zdziwilo- mialam badania na testosteron jakies 4 lata temu i byly
                          ok, czy to wyklucza pco?? moglo sie przez 4 lata cos zmienic, ale ja mam takuie
                          nieregularne okresy od poczatku, ani razu od 13 roku zycia nie zdarzyly mi sie
                          regularne..

boje sie sad
                          najbardziej mnie przeraza, jak ktos mowi o bezplodnosci sad(
                          • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 21.08.06, 11:39
                            Co według ciebie oznacza "nieregularne okresy"?
                            Taki omawiany w podręczniku cykl 28 dniowy mają kobiety, które rodziłysmile.
                            • malenkajalenka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 21.08.06, 12:40
                              od stycznia (wlacznie): 36, 29,60, 36, 47,38 a dzis 14 dzien kolejnego cyklu.
                              Wczesniej czesto zdarzaly sie cykle 60 dni, a maksymalnie bylo chyba 81. Na
                              przemian z krotszymi.
                              • Gość: magdoska Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 13:40
                                Dołączam się do klubu. Opisywałam już kiedyś swój przypadek - miałam usówaną
                                torbiel skórzastą ok. 11mm. laparoskopowo i niestety znów mam problem
                                torbielowy. Odnowiła się gadzina!!!!
                              • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 21.08.06, 22:32
                                Wybierz się do dobrego gina-endokrynologa. Bez wykonania zleconych badań
                                niemożliwa będzie ocena stanu narządu rodnego i jeśli zamierzasz rodzić dzieci
                                im szybciej to zrobisz tym lepiej. Pozdrawiam.

ps Nie jesteś przypadkiem anorektyczką albo nie odchudzasz się intensywnie?
                                • malenkajalenka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 22.08.06, 12:29
                                  odchudzalam sie 3-4 lata temu, nie uwazam ze jakos drastycznie, ale moze to ma
                                  cos wspolnego, tylko ze te okresy juz wczesniej takie byly. teraz moja waga
                                  jest w normie (tak uwazam), 57-58 kg przy wzroscie 162. A do gin-endokrynologa
                                  trzeba miec skierowanie? moze ja najpierw pojde do tego(tej wlasciwie) ktora mi
                                  dala skierowania na badania, ide jeszcze raz, ale dopiero na nastepny tydz
                                  jestem zapisana, wiec jeszcze chwile musze poczekac.

Dziekismile
                                • Gość: magdoska Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 12:16
                                  Jeśli to do mnie pisała finezja to: po laparoskopii zaleceniem było leczenie
                                  antykoncepcyjne lub zajście w ciążę- wybrałam to drugie, ciąża po 5m-cach od
                                  operacji- ale torbiel już się odnowiła. Teraz oczywiście czeka mnie nowa laparo
                                  ale mam malutkie dziecko i absolutnie nie mam z kim je zostawić więc
                                  zaproponowano mi antykoncepcyjny zastrzyk ale muszę poradzić się innego lekarza.
                                  Miałam też robione Ca125
                                  • ska_kanka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 23.08.06, 13:08
                                    Przyłaczam się do klubu. Za kilka dni zaczynam brać Cerazzete. Jestem podłamana,
                                    bo endo nie pozwala mi zajść w ciążęsad
                                    Najchętniej pozbyłabym się tego draństwa od razu, ale lekarz powiedział mi, żeby
                                    wstrzymac sie z laparoskopią na 3 m-ce... Inny lekarz powiedział ze nie ma co,
                                    trzeba zrobic laparo, a przy okazji sprawdzić drożnośc jajowodów.
                                    Nie wiem juz sama co lepsze, co powinnam zrobić.
                                    • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 23.08.06, 21:36
                                      Niestety ten problem dotyczy większość z nas; musimy żyć w stresie i podejmować
                                      decyzje o sposobie leczenia.
                                      Jednak mimo wszystko masz lepszą sytuację bo możesz skorzystać z doświadczeń
                                      innych forumowiczek opisujących swoją historię choroby.
                                      Wydaje mi się, że powinnaś być dobrej myśli to zwiększysz szanse na powodzenie
                                      leczenia. Nie ustawaj w staraniach!
                                      Ja straciłam już nadzieję.
                                      • Gość: weirdo Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:06
                                        Finezjo - nie mów tak. Od początku bardzo się tu w klubie udzielasz i jesteś nam
                                        potrzebna!

Ja ostatnio mam jak w kalejdoskopie. Po wykryciu torbieli pani doktor skierowała
                                        mnie do szpitala i tak zostawiła. Ostatnia miesiączka mnie wykończyła, nie tylko
                                        psychicznie, ale i fizycznie. Ból nie z tej ziemi, coś okropnego.

Po tym "zjeździe" od razu poszłam do lekarza. Kolejna pani doktor powiedziała,
                                        że to normalne, że tak boli. Ale ulitowała się i zapisała mi cilest. Jak ręką
                                        odjął wszystkie okropne objawy. Teraz już tylko byle przetrwać do laparo.
                                        Konsultacja w szpitalu dopiero pod koniec września. Takie mają terminy.

Tak sobie myślę, że te wszystkie problemy mam przez to, że stosowałam już kiedyś
                                        cilest. Taka antykoncepcja może i była skuteczna, ale przez to, a w zasadzie
                                        przez odstawienie potem, zrobiła się endometrioza i dlatego teraz mam torbiel
                                        endometrialną. Myślicie, że to możliwe?

Finezjo - specjalne pozdrowienia dla Ciebie! Będzie dobrzesmile Myślę, że to w
                                        końcu nie jest nic takiego. Ludzie mają gorsze problemy. Ja mogę wziąć pigułkę i
                                        jest już fajnie. Albo ibuprom i no-spa. Jesteśmy silniejsze niż nam się wydaje smile
                                        • Gość: Mała Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 09:29
                                          Cześć dziewczyny,
                                          mam torbiel na jajniku ok.7 cm. i ginekolog skierowała mnie do szpitala na
                                          laparo. Trochę to potrwa, bo trzeba zaszczepic sie na żółtaczkę , a pozatym nie
                                          wiem ile sie zejdzie zanim przyjmą mnie do szpitala. Mam pytanie, czy w tym
                                          czasie oczekiwania mam uwazac na siebie w jakis szczególny sposób czy tez mogę
                                          być aktywna? mam na myśli basen, rower... Ja bardzo lubię sport i
                                          takie "leniuchowanie" nie bardzo mi pasuje. Wypowiedzcie sie proszę. Pozdrwiam
                                          • Gość: finezja Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 24.08.06, 12:49
                                            Jest obecnie szczepionka zabezpieczająca przed dwoma typami wzw i o nią zapytaj
                                            w punkcie szczepień bo warto, nawet jeśli będą wymagać dopłaty.

Nikt za ciebie nie będzie ponosił odpowiedzialności jeśli ryzykownym zachowaniem
                                            wpędzisz się w jeszcze większe kłopoty zdrowotne.

Zdarza się,że torbiele pękają i wchłaniają się ale może zdarzyć się wyjątek z
                                            zapaleniem otrzewnej; ty decydujesz o swoim postępowaniu.

Poza tym witaj w klubiesmile.
                                        • Gość: finezja Re: klub torbielowca - do weirdo IP: *.chello.pl 24.08.06, 13:04
                                          Nie wiem na jakiej podstawie wysunełaś wniosek,że antykoncepcja była powodem
                                          powstania torbieli endometrialnej?

Poczytaj wątki o endo a dowiesz się,że chorują na nią również kobiety nie
                                          stosujące żadnej antykoncepcji.
                                          Ostatnio trafiłam w necie na wynik badań mówiący,że w czasie @ tylko część
                                          złuszczającej się krwi z macicy zostaje wydalona na zewnątrz a część ulega
                                          resorbcji tj wchłaniana. W zależności od tego,który z procesów dominuje mamy
                                          skąpe lub obfite @. Obfite mogą prowadzić do anemii a skąpe do endometriozy.
                                          Problemem najistotniejszym w endometriozie jest utrudnione zajście w ciąże a ból
                                          jest jakby drugorzędną sprawą (oczywiście do momentu kiedy nie pozwala nam
                                          normalnie żyć).
                                          Ja aktualnie poszukuję wiadomości w necie w jakim stopniu torbiele wpływają na
                                          pojawienie się raka jajnika, niestety jest tych informacji mało.
                                          Pozdrawiam ciebie, trzymaj się dzielnie.
                                          • Gość: torbacz Re: klub torbielowca - do weirdo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 14:20
                                            Z tego co mnie udało się wyczytać na stronach i polskich i angielskich - nie ma
                                            takich obserwacji ani badań stwierdzających, że torbiele endometrialne miały
                                            sprzyjać powstawaniu raka jajnika. Natomiast część lekarzy uważa, że tylko
                                            operacyjnie można stwierdzić z czym tak naprawdę mamy do czynienia (czy endo czy
                                            rak). Markery CA 125 mogą być podwyższone w obu przypadkach.

Natomiast czy jesteś pewna, że nie pomyliłaś się w sprawie korelacji między
                                            obfitością miesiączki a endo? Endo związane jest z dominacją estrogenów, a one z
                                            obfitymi krwawieniami. Jak sobie przypomnę pampersy w których musiałam sypiać w
                                            trakcie @ to...
                                            • Gość: dag07 Re: klub torbielowca - do weirdo IP: *.chello.pl 04.10.06, 08:00
                                              up
                                              • Gość: Moj przyypadek Re: klub torbielowca - do weirdo IP: *.proxy.aol.com 04.10.06, 17:35
                                                DZIEWCZYNY!! Czy miala ktoras cyste wrosnieta do macicy? Bylam u gina,ktora byl
                                                tak malomowny,ze wstalam i wyszlam.Mam tylko diagnoze:cysta 6cm wrosnieta do
                                                macicysad W pn mam wizyte u innego gina,wiecie co to jest? Przeciez cysty sa
                                                zawsze na jajnikach...?!
                                                • Gość: dag07 Re: klub torbielowca - do weirdo IP: *.chello.pl 05.10.06, 08:45
                                                  Jeżeli chodzi o narząd rodny to najczęściej cysty pojawiają się na jajnikach i
                                                  są pochodzenia funkcjonalnego; jednak cysty mogą tworzyć się na każdym organie
                                                  np wątrobie, nerkach i do ich wykrywania przyczynia się usg jamy brzusznej.

Jesteś pierwszym przypadkiem z cystą w macicy a dokładnie co ci napisano po usg?
                                                  Możesz zacytować?
                                        • gusia292 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 24.11.06, 15:49
                                          Witam,
                                          U mnie tydzien temu wykryto 9 cm torbiel na watrobie! lekarze sa za operacja
                                          usuniecia torbieli z kawalkiem watroby. ja jestem przerazona. wolalabym mniej
                                          drastyczna metode. wiem ze mozliwy jest jeszcze drenaz, albo punkcja.
                                          chcialabym zdecydowac sie w ostatecznosci na punkcje, ale nie wiem gdzie ja
                                          zrobic? na razie /moze sie to niektorym wyda smieszne/ biore leki
                                          homeopatyczne. jezeli do dwoch tygodni torbiel nie zacznie sie wchlaniac
                                          homeopata sugeruje punkcje. wiem ze na zachodzie odchodzi sie od operacji na
                                          rzecz punkcji, ale w szpitalu w ktorym bylam boja sie tego podjac.
                                          czy ktoras z Was miala podobna sytuacje? moze brala jakies leki?
      • ewcik777 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 10.10.06, 13:29
        Witam

Jeszcze ja do was dołączyłam. Byłam ostatnio u ginegologa ponieważ zaczęłam
        plamić między okresami tzn śluz z krwią. Lekarz po badaniu usg stwierdził że
        zrobiła mi się mała torbielka tzn podczas jajeczkowania nie uwolnilo mi się
        jajeczko. Przepisał mi Orgametril i powiedział że powinno mi sie to wysuszyć.
        Czy ktoś to brał i czy mu ustąpiło

Z góry dziękuję i pozdrawiam Ewa
    • Gość: Tyldzia Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: 217.153.74.* 05.10.06, 10:47
      Witam was,
      wykryto u mnie torbiel "krwista", 2,5 cmcrying kiepsko ze akurat w tym momencie, bo
      poznalam kogos na kim mi zalezy i zastanawiam sie czy mozna przy tym normalnie
      wspolzyc, slyszalam, ze moze bolec. poza tym to bylby moj pierwszy raz to itak
      troche stresujacewink Czy macie jakies informacje na ten temat? Bylam troche
      przerazona diagnoza i nie spytalam mojej ginekolog.
      • Gość: aaa40 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 12:17
        dziewczyny, wybrałam sie do lekarza bo mam kilkumiesieczne przerwy w okresach,
        wykrył torbiel na jajniku,usg to potwierdziło (5cm) przepisał mi antybiotyk,
        byłam po wybraniu antybiotyku do kontroli i torbiel jest nadal-teraz on kieruje
        mnie na zabieg i nie mowi laparoskopia tylko normalny zabieg z otwarciem brzucha
        -robiłam badanie ca125(chyba poprawna nazwa) i czekam na wynik

ale nie wiem czy tu gdzie mieszkam są jakies metody przedpotopowe czy co??
        nie proponuje mi pigułek ani nic tylko zabieg - nie wiem co o tym mysleć,
        zmienić lekarza czy iść na ten zabieg

jak tu was czytam to nikt nie pisze aby na to miał antybiotyk, czy otwierany
        brzuch
        może któraś z was coś mi napisze
        pozdrawiam
        • Gość: marta82 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.talex.pl 18.10.06, 14:03
          hej.ja mam z prawej 5,5na 3,5 cm z lewej 2,7na 2,7cm i w zatoce douglasa.a dwa
          miesiace temu leczona mnie na zapalenie przydatków.2 tyg byłam w szpitalu i
          teraz sie okazalo ze niemiałam zapalenia tylko torbiele.teraz czeka mnie
          operacja na polnej.24 października mam termin.bardzo sie boje.czy torbiele endo
          to to samo co endometrioza?miała któras z was operacje na to i jak długo
          dochodzi sie do zdrowia po takim zabiegu?jak z opieką na polnej?
          pozdrawiam
          • Gość: mimi Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.talex.pl 19.10.06, 15:18
            podbijam temat
    • aneta501 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 20.10.06, 08:50
      u mnie była torbiel na jednym jajniku. Zbagatelizowałam trochę. Pękła -
      straciłam jajnik. Przy okazji wycięto mi wyrostek bo tak wogóle gdy zgłosiłam
      się z bólami do szpitala to 5-ciu lekarzy którzy mnie badali postawiło diagnozę:
      zapalenie wyrostka (miałam okres i nie badano mnie ginekologicznie).
      Więc dziewczyny nie czekajcie.........
      • roymiro1 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 22.10.06, 10:40
        Dizewczyny robiłyście marker -125?jakie wyniki miałyście? czy wynik trochę
        ponad normę mówi, że jest to torbiel endometrialna?
        Czy któraś miała operację w szpitalu czerniakowskim?
    • Gość: Martyna Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.c30.msk.pl 22.10.06, 11:26
      Ja nie wiedziałam ze mam torbiel przez długi czas, bo nie dawała objawów. Aż w
      końcu któregoś dnia po wysiłku dopadł mnie silny ból. Poszłam do ginekologa i
      okazało się że: 1. jestem w ciąży smile 2. mam torbiel na prawym jajniku 9,8cm x
      6,0 cm sad KOSZMAR. Dostałam Duphaston 3 x dziennie. Jadłam go w takiej dawce
      przez jakies 2,5 m-ca. Teraz kończę 25 tc i po torbieli nie ma śladu. Lekarz
      nie może się nadziwić i mówi że jestem szczęściara, bo on był pewien, że pójdę
      pod nóż.
      • madzialena75 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 24.10.06, 13:28
        Hej, to pocieszjące, że pomógł Ci duphaston, bo ja właśnie przeżywam katusze
        pt. brać czy nie brać... Byłam u dwóch lekarzy, stwierdzili drobny polip
        endometrialny w jamie macicy o wielkości 0,57 cm. I teraz tak: jeden z lekarzy
        kazał czekać przez 4 m-ce i po tym czasie zrobić ponowne usg, bo może on się
        sam wchłonie. Ten lekarz powiedział, ze polipów NIE LECZY SIĘ HORMONAMI! Byłam
        też u innej lekarki, która powiedziała, ze polip jest wynikiem niedoboru
        progesteronu i zaleciła przez 2 miesiące przez 10 dni brać Duphaston iu po tym
        czasie zrobić usg. No i co? Którą teorię wybrać dla siebie? Nie uśmiecha mi się
        branie hormonu jesli nie ma takiej potrzeby, a z drugiej strony sama nie wiem
        co mam robić... Czy któraś z Was miała może też polip endometrialny, ale w
        jamie macicy, a nie na jajnikach??? Jakie było zalecone dalsze postępowanie?
        pozdrawiam
        • Gość: a ja winogronka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.proxy.aol.com 24.10.06, 13:58
          Mam tez przy macicy,ale spora cyste,ktora jest w nia jakby wrosnieta (6cm)
          Lykam Duphaston 2 x dziennie narazie bedz zmian.W tygodniu ide do kontroli.Ale
          cysta a polip to cos innego...
    • wisienka-w-likierze Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 25.10.06, 14:38
      idę na laparo w listopadzie.
      może ktoś jeszcze?
      może się spotkamy? wink
      będę leżeć na Solcu.
      A JAK MI SIę NIE CHCE.... uncertain
      Nienawidzę szpitali sad

torbiel ok. 5 cm.
      • Gość: aaa40 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 15:02
        może powiesz mi jakie miałaś dokładnie robione badania? przed tą laparo?
        a tak wogóle to jak dlugo jest sie w szpitalu po laparoskopii a jak długo po
        zabiegu takim wiecie z nożem w ręku
        • Gość: dag07 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 25.10.06, 19:28
          Jeżeli laparo jest dla obejrzenia wnętrza jamy brzusznej to po dobie obserwacji
          wychodzi się do domu; w przypadku wykonywania zabiegów drogą laparo na ogół
          potrzebne trzy doby obserwacji dochodzenia do siebie delikwentkismile).
          • noemip Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 25.10.06, 21:58
            Heja,
            mam torbiel na jajniku o śr. 3 cm. Akurat chciałam zajść w ciążę! sad(( Dała
            znać o sobie w ten sposób, że nie przyszedł mi okres. teraz łykam orgametril,
            mam zażywać przez 5 dni, potem ponoć wróci mi okres, a między 5 a 7 dniem cyklu
            mam zrobić usg kontrolne.
            Co myślicie o takiej terapii? Daje efekty?
            Dodam, że mam 28 lat, 1 dziecko, w lecie przez 1 miesiąc łykałam cilest, potem
            przestałam, bo coraz bardziej myślimy o drugim dziecku.
            Jeśli stanie się cud i zniknie mi to świństwo, to kiedy będę mogła zacząć
            starać się o dziecko?
            Koleżanka mnie straszyła, że po takiej kuracji mogę mieć bliźniaki, czy to
            prawda?
            Aha, gin napisała na kartce, że to "torbiel hypoechogenna", co to znaczy?
            3majcie się torbielowczynie smile
            • Gość: martushka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.talex.pl 26.10.06, 10:38
              ja tez poprzednio leczyłam sie duphastonem.ale torbiel zamiast sie pomniejszcac
              rosła.zamieniłam na luteine i po 2 miechach pękł sam(bardzo bolałao)ale
              niestety mam endo na dwóch i nic nieda sie juz zrobic jak tylko pod nóż.9
              listopada mam termin.maiałam na 24 października ale tak sie w tym szpitalu
              zestresowałam ze dostałam okres!!i musiałam sie spakowac i pojsc do domkusmile
              • Gość: aaa40 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 11:19
                sorki za chyba głupie pytanie , ale po hormonach to on chyba powinien sie
                wchłonąć a nie pękać i jeśli pęka to chyba nie jest dobrze
                • Gość: Iza Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 11:30
                  Wiesz ja brałam również hormony na torbiel. Miała 8 cm. Zaczęła sie poczatkowo
                  zmniejszać , ale póżniej znów zaczęła rosnąć. Pewnej nocy dostałam takich bóli
                  jak porodowych. Torbiel zaczęła sie skręcać wokół jajnika. Był silny ból az
                  wyrywałam sobie włosy . Natychmiast do szpitala i operacja. Usunięto mi cały
                  jajnik, atorbiel miała 11 cm. Tak urosła. Byłam bardzo osłabiona i dostałam
                  anemii silnej. Nieżycze tego nikomu. Ciężko mi było dojśc do siebie. Pozdrawiam
                  i życzę zdrowia.
                  • Gość: martushka Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się!do aaa40 IP: *.talex.pl 26.10.06, 12:07
                    tak powiedział lekarz że pekł torbiel.jak miałam @ to bardzo bolał brzuch tak
                    jakby miałby mi pęknąć.miałam gorączkę i bardzo wymiotowałam.to było po
                    luteinie.sama niewiem co to było i co sie ze mna działo.ale fakt jest taki ze
                    pól roku mineło i mam torbiele endosad
                    pozdrawiam
              • wisienka-w-likierze Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 29.10.06, 10:50
                martushka, ja też mam termin na 9 listopada uncertain
                jak się miewasz? wink
                bo ja ze strachu wariuję sad
                • Gość: martushka Re: klub torbielowca - do wisienki IP: *.talex.pl 31.10.06, 12:33
                  A gdzie masz?do jakiego szpitala?Bo ja Poznań(polna).Będziesz miała robione
                  laparo czy zwykła operacja?jakie sa twoje torbielki?
                  • Gość: wisienka-w-likierz Re: klub torbielowca - do martushki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 18:50
                    szkoda, myślałam, że Warszawa i będziemy się wspierać wink
                    będę miała laparo, chyba że coś nie tak pójdzie. jestem zielona ze strachu. w
                    środę już idę do szpitala, na czwartek planowana jest operacja sad
                    Jak się trzymasz?
                • aniabj Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 08.01.07, 13:50
                  wisienka-w-likierze napisała:

> martushka, ja też mam termin na 9 listopada uncertain

Możesz napisać jak przebiegała operacja, jak czułaś się po, długo dochodziłaś
                  do siebie? Ja mam torbiel 7 cm wykrytą tydzień temu i czeka mnie jej usunięcie
                  w najbliższym czasie.

pzdr.
                  Ania
            • ewcik777 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 26.10.06, 12:06
              hej ja też lecze orgametrilem. Tylko ja brałam przez 10 dni 2 razy dziennie.
              Dostałam po tym okres i jutro ide na kontrole czy cos sie zmieniło. Moja
              torbielka miała 2,5 cm. Jak jutro wróce od lekarza to dam ci znać czy są
              efekty. Ja tez mam jedno dziecko ale o drugim narazie nie myśle. pozdrawiam
              • noemip Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 26.10.06, 12:14
                Dzięki Ewa!
                Powodzenia!
                • ewcik777 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 26.10.06, 12:24
                  Powiem ci że jestem troche przerażona co mi jutro wyjdzie mam nadzieje ze mi
                  znikło, az sie boje co mi powie lekarz, tak wogóle to mi powiedział że mi
                  jajeczko sie nie uwolniło podczas jajeczkowania, i powiedział mi żebym przeszła
                  na pół roku na antykoncepcje aby zapobiec powstawianiu tych torbielek. Ale może
                  mi sie nie powtórzy to. Mam nadzieje ze to tylko przez przeziębienie bo bylam
                  mocno ostatnio przeziębiona a ty też byłaś może chora osotanio i co lekarz ci
                  powiedział o twojej torbielce NOEMIP.
                  • noemip Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 26.10.06, 12:30
                    Rzeczywiście byłam chora jakieś 10 dni po miesiączce, poza tym byłam nad
                    morzem, gdzie wiało i piasek był zimny.
                    To chyba dlatego! Czułam, że to polskie morze jakoś nie dla mnie... w dodatku
                    we wrześniu... byłam tam tylko dla dobra dziecka... (alergik)
                    A ja myśłałam, że to może od tego cilestu, ale gdzie tam...
                    Lekarka nic nie mówiła, bo weszłam między pacjentkami, byłam może 10 min., ale
                    wyszłam o 160 zł lżejsza ("wizyta" + cytologia + usg, cholera...)
                    • ewcik777 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 26.10.06, 12:36
                      No to nieźla. Ja u swojego zapłaciłam tylko 50 zł ale cytologie jutro ma mi
                      zrobic bo powiedzieł że po okresie lepiej. To chyba tez masz masz przez
                      przeziebienie. Miejmy nadzieję że to juz znikneło po tych tabletkach i juz sie
                      nie zrobi ja już kilka miesięcy temu miałam też takie objawy jak teraz czyli
                      plamilam w czasie jajeczkowania, ale wtedy nie poszłam bo sobie to tak
                      wytłumaczyłam ale jak mi sie to teraz zrobiło to sie wystraszyłam i poszłam i
                      sie okazało że to torbuielka. Nie pamiętam czy wtedy byłam chora ale może tez
                      tak samo było jak teraz. A ty jakie miałaś objawy że poszłaś do lekarza.
                      • noemip Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 26.10.06, 12:45
                        Nie dostałam okresu, a był już 7 tydzień. Testy ciążowe wyszły ujejmne. I
                        właśnie od czasu tych nieszczęsnych wakacji miałam cały czas taki śluz jak
                        podczas owulacji (typu białko z jajek).
                        • noemip Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 26.10.06, 12:48
                          Pomyliło mi się - to nie była cytologia, tylko czystość (z powodu tego śluzu)
    • noemip Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 27.10.06, 15:41
      No i jak?
      • ewcik777 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 31.10.06, 08:27
        Witam

Byłam u lekarza w piatek i miałam robione usg i na całe szczęście torbielka
        znikneła ale jeszcze jakiś ślad po niej został i mam jeszcze raz wybrać serię
        Orgametrilu. Ale jestem szczęśliwa bo nie było już torbielki to najważniejsze
        że znikneła a ślad może być. Mam nadzieję że u ciebie Noemi bedzie tak samo.
        Pozdrawiam
        • leli1 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 31.10.06, 11:09
          to i ja dopisze sie do klubu.
          Torbiel ok 3 cm na prawym jajniku (na lewym w 2001 laparoskopowo usuwalam 6 cm torbiel czynnościową). O tej torbieli wiem na pewno gdzies od 3 lat, ale dopiero teraz zdecydowalam sie na laparo, termin mam na 6/11 (szpital w Sosnowcu, moze ktos mial tam robione?). dzis ide do lekarza z nadzieja ze moze po cilescie (bralam 3 cykle) jakims cudem zniknęła....choc raczej w to nie wierze.
          Pozdrawiam torbielówki.
    • roymiro1 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 02.11.06, 19:32
      Dziewczyny może któraś miała zabieg robiony w szpitalu orłowskiego w
      warszawie?? moja mama ma torible w poniedziałek idzie do szpitala przyjmowała
      ja pani doktor Burda. Jakie jest wasz zdanie na temat opieki i wogóle czy to
      stosują metodę laparoskopową czy pod nóż????
      • Gość: dag07 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 03.11.06, 10:47
        Jeśli szukasz opinii nt szpitala i lekarza powinnaś założyć nowy wątek, tutaj
        zaglądają tylko osoby z torbielami.
        Jako córka pacjentki możesz odprowadzić mamę do izby przyjęć, dowiedzieć się kto
        będzie operował i zapytać bezpośrednio lekarza już po operacji, jakie były
        skutki zastosowanego leczenia i zalecenia po wyjściu mamy do domu.
        Głowa do góry wszystko będzie dobrze.
        • noemip Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 12.11.06, 10:09
          Hej, moja też zniknęła bez śladu! smile)))
          Dziewczyny, dzięki za wsparcie, życzę Wam takiego samego szczęśliwego
          zakończenia.
          • Gość: Anka36 Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 17:29
            Witam,
            ja także przylacze sie do Waszego klubu, chociaz jestem "juz" 14 dni po
            operacji. Przez glupote, zaniedbanie dopuscilam do "wychodowania" torbieli na
            prawym jajniku 59 x 48 mm i na lewym wielokomorową 105 x 59 mm.
            Z silnymi bolami podbrzusza trafilam do szpitala i tam juz zostalam na 23 dni!
            Byly to najkoszmarniejsze dni w moim zyciu, oczywiscie lekarze zdecydowali, ze
            bede miala operacje (oczywiscie bylam bez szczepienia wz), nie wiem jak
            wytrwalam do operacji, ale najgorsze nastapilo dopiero po wybudzeniu z narkozy.
            Koszmarne wymioty z ta rana na brzuchu... tego nie da sie opisac itd. Dzisiaj
            jestem juz 14 dni po tym horrorze i niestety nadal czuje sie slabo, rana
            pooperacyjna wyglada dobrze, ale nadal bardzo boli, mam problemy z poruszaniem
            sie i to wzbudza moj strach, ze to dochodzenie do siebie cos za dlugo trwa sad
            Takim plusem w tym wszystkim bylo, ze moje kolezanki, ktore tak jak ja
            lekcewazyly sobie regularne wizyty u gin.oprzytomnialy i szybciutko zapisaly
            sie na wizyte. Teraz czekam na wyniki badania histopatolog. Mam nadzieje, ze
            moj koszmar sie nareszcie zakonczy, ze wszystko bedzie juz OK. Mam tez nauczke
            na cale zycie, zeby pilnowac wlasnego zdrowia, wiztyt u gin., byc moze to
            sprawi, ze juz nigdy nie przejde przez to pieklo jakie mam za soba i ten bol
            jaki nadal odczuwam. Pozdrawiam goraco wszystkie dziewczyny, sorki, ze takie
            dlugie, ale moze przyda sie ku przestrodze dla innych aby nie lekcewazyc
            wlasnego zdrowia!!!
    • Gość: MADZIA Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.chello.pl 30.11.06, 19:04
      no ja tez sie dolacze... niedawno sie dowiedzialam ze mam torbiel, niestety
      bylam w takim szoku, ze nie pamietam ile centymetrowe mi gin powiedziala./ wiem
      tylko tyle ze mam na obu sad i ze mam zazywac tabletki antykoncepcyjne yasmin to
      mi wtedy pomoze. czy to prawda??
      chce jeszcze zapytac, bo mam bardzo bolesne okresy i czy to jest powiazane z
      torbielami??
      dzieki za odpowiedz
      • mat9p Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! 23.12.13, 20:59
        Cześć,

Z wielkim zainteresowaniem czytam wszystkie wpisy. Wymienione powyżej środki (Vitex, Omega 3, Thuja, Duphaston) itd. są dla mnie nowością.
        Dlatego mam pytanie czy któraś z Was mogłaby podać jakieś namiary do specjalistów (gdzie się udać, gdzie byłyście), którzy przepisują te specyfiki przy torbielach. Dodam iż problemem są torbiele na wątrobie.
        Interesujący jest na przykład Vitex, ale nie wiem czy można go samemu sobie brać i ustalać dawki, myślę, że lepiej jak jakiś specjalista (gdzie, do kogo można by się udać) przepisze odpowiedni specyfik i odpowiednie dawkowanie. Lepiej nie stosować tego bez konsultacji ze specjalistą.
        Niestety nie posiadam większej wiedzy odnośnie torbieli i metod leczenia się na nie, niż dotychczas podane informacje w poprzednich postach, dlatego chętnie z korzystam z pomocy, tych, którym coś pomogło lub o czymś wiedzą co mogłoby pomóc.

Z góry bardzo, bardzo dziękuje.
    • Gość: gość Re: klub torbielowca - wesprzyjmy się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:03
      to ja też dołącze sie. tylko że ja miałam torbiela ok.8,5cm.usuneli mi go
      operacyjnie w zeszłym roku przy ceciu cesarskim,niurodziłabym sama bo był taki
      wielki..........jak pomarańcz!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: erta Re: Nie robiłaś usg? IP: *.chello.pl 03.12.06, 11:00
        Czy podczas ciąży nie robiłaś usg? Kiedy ci wykryli torbiel?
        Co wykazało badanie tej torbieli przez patologa?
        • Gość: gośc Re: Nie robiłaś usg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 08:30
          ja mialam tego torbiela od ostatniej ciąży tj; od pięciu lat,lekarze próbowali
          rozbić to lekami lecz nie udało im sie po jakimś czasie miałam skierowanie na
          operacje,ale nie poszlam a teraz już musieli mi "go" usunąc.Także ja sama sobie
          "wychodowałam"mojego torbiela.pozdrawiam
          • Gość: Witam Re: Nie robiłaś usg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 17:22
            • Gość: witam Re: Nie robiłaś usg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 17:30
              Przepraszam, zbyt szybko przycisnęłam enter.
              Chciałam zapytać, bo troszkę sie boję, jestem 3 tygodnie po laparotomii i
              właśnie stwierdzono u mnie torbiel krwotoczną na jajniku, przy którym osunięto
              mi jajowód. Torbiel ma ok 48mm, a odkryto mi ja ponieważ miałam bardzo silne
              bóle brzucha i bóle w okolicy krzyża.Trafiłam do szpitala, w którym miałam
              zostać poddana obserwacji, a ponieważ był to ten sam szpital w którym robiono mi
              operację(po uprzedniej obserwacji ale o tym pisać już nie będę)wypisałam się na
              własne rządanie. Nie zastosowano żadne go leczenia, nie zalecono mi także
              leczenia w warunkach domowych, mam jedynie pokazać się w tygodniu na USG. Stąd
              moje pytanie, czym taka torbiel może grozić i czy rzeczywiście dobrze zrobiłam
              podejmując się obserwacji tego cuda w domu?Zastanawia mnie, jak długo taka
              torbiel może się utrzymać i czy możliwe jest aby pękła w takim krótkim czasie od
              powstania(myślę, że pojawiła się maksymalnie tydzień temu). Pozdrawiam i czekam
              na jakiekolwiek wskazówki
              • Gość: A. Re: Nie robiłaś usg? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.13, 22:35
                Torbiel krwotoczna, pomimo okropnej nazwy, to nic strasznego. Powstaje w trakcie owulacji, kiedy pęcherzyk pęka uwalniając jajeczko i jakieś naczynko przy okazji też pęka i zakrwawi akurat do wnętrza pęcherzyka graffa. Mój ginekolog, kiedy zrobiła mi się torbiel krwotoczna, opisywał mi owulację jako straszne wydarzenie (tu pęka, tu się krwawi, możliwe są powikłania), a później się śmialiśmy, że jednak większość owulacji udaje się przeżyćsmile Taka torbiel (niezależnie od rozmiaru) może dawać objawy bólowe. O ile jednak nie daje objawów niezwłocznie wymagających usunięcia nie trzeba wdrażać leczenia. Powinna zejść samoistnie najpóźniej w trakcie miesiączki. Warto więc skontrolować jajnik w kolejnym cyklu. Jeśli nie zejdzie wtedy leczeniem pierwszego wyboru jest duphaston (lub inny środek działający jak progesteron) brany przez 10 dni pod rząd po zaobserwowanej owulacji lub od 16 do 25 dnia cyklu. Jeśli torbiel uporczywie nie schodzi pomimo dwu-trzykrotnego potraktowania progesteronem wdraża się pigułkę na max 3 cykle.
                Czyli kontrola po miesiączce i dalsze postępowanie w zależności od stanu stwierdzonego.
                Trzymam kciuki żeby grzecznie znikła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka