tolala 10.02.03, 14:24 Czy zażywanie tabletek anty może zafałszować wynik TSH? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rose2 Re: badanie tsh 12.02.03, 15:09 Chyba moze bo lekarz sie mnie pytal przy badaniach czy biore jakies hormony. Mam na wyniku wykaz co moze wplywac na nadczynnosc i niedoczynnosc (tzn miec wplyw na wynik, nie powodowac). Nie mam ich przy sobie, no i problem w tym, ze to jest po niemiecki i sama pewnych nazw nie rozumiem. Jak chcecie to jutro moge odpisac. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: badanie tsh 12.02.03, 21:15 gdybys mogla to byloby super, wlasnie jutro odbieram wyniki badan krwi m.in na tarczyce (a biore pigulki) Odpowiedz Link Zgłoś
rose2 Re: badanie tsh 13.02.03, 09:19 A wiec tak, pomylilo mi sie i mam wykaz lekow ktore wplywaja na T4 nie TSH bezposrednio (no ale T4 wplywa na TSH): Na obnizenie T4 (czyli podwyzszone TSH, moj wlasny wniosek...): leki w kierunku Trijodthyronin, Anabolika, Androgene, Sulfonamide, Diphenylhydantoin, Salicylate, Butazoilidin, ACTH, Glukokorticoide, Heparin Na podwyzszenie T4: Estrogeny i doustna antykoncepcja (takie jak Clofibrat) Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: badanie tsh 16.02.03, 16:35 Rose, dzieki za info moja tarczyca jest OK Odpowiedz Link Zgłoś