Dodaj do ulubionych

Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie...

31.07.06, 14:33
Chciałabym przestać pić kawę, szczególnie rozpuszczalną, bo podobno jest
najbardziej "chemiczna" i niezdrowa.

Chcę zrezygnować z kawy w ogóle, nie chcę być uzależniona od czegokolwiek a
ostatnio doszło do tego że piłam wyłącznie kawę przez cały dzień. Słabą,
rozpuszczalną z mlekiem ale jednak za dużo.

Nie piję już cały jeden dzień i czuję się fatalnie, jestem słaba, boli mnie
głowa, myślę że to dlatego że mam niskie ciśnienie (po kawie mam idealne).

Znacie może jakiś sposób na lepsze samopoczucie dla niskociśnieniowca BEZ
picia kawy?

Poradźcie!
Obserwuj wątek
    • igus_tryn Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 14:35
      Może kawowe cukierki KOPIKO?
      • krtek7 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 14:52
        Dzięki spróbuję smile Lubię cukierki.
      • marghe_72 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:04
        igus_tryn napisała:

> Może kawowe cukierki KOPIKO?

to przeciez na jedno wychodzi
        i jedno i frygie zawiera kofeinę
        a cukierki dodatkowo cukier

Zmniejsz ilośc wypijanych kaw.
        Ew, kuo sobie glucardiamid
        ew, zapytaj w aptece smile
        Pij duzo wody
        Do obiadu wypij lanmkę wina
        itp
        • krtek7 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:18
          O glukardiamidzie też słyszałam, dzięki za przypomnienie. Woda - pewnie, jak
          wziąć się za siebie to już porządnie wink Ale czerwone wino? Wg mnie obniża
          ciśnienie. Ja się nie czuję dobrze po winie.
          • marghe_72 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:54
            krtek7 napisała:

> O glukardiamidzie też słyszałam, dzięki za przypomnienie. Woda - pewnie, jak
            > wziąć się za siebie to już porządnie wink Ale czerwone wino? Wg mnie obniża
            > ciśnienie. Ja się nie czuję dobrze po winie.

skoro nie czujesz sie dobrze, to nie pij.
            Mnie ciut podnosi

Chociaz tak między Bogiem a prawdą.. kawa cisnienia nie podnosi (słowa mojego
            lekarza..)
            • krtek7 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 18:21
              I w to jestem w stanie uwierzyć! Po prostu pobudza. I tyle. smile
    • guderianka Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 14:36
      musisz sobie wmówic ze jak np. zjesz jabłko to wzrasta ci cisnienie.
      mój M moze wypic 3 kawy i cisnienie mu nie rosnie-zasypia w locie
      mocna herbata bardziej pobudzi niz kawa rozpuszczalna z mlekiem-bo ma wiecej
      teiny
      głowa. głowa. w glowie wszytko zapiane. zmien sposób myslenia a powodzenie
      gwarantowanesmile
      • krtek7 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 14:57
        Zrobiłam sobie herbatę, smaczna nawet.

Masz rację - to jest w głowie. Poza tym tak się męczę bo mi się organizm
        oczyszcza, tak podobno jest że może głowa boleć przez parę dni, niestety.

Zmienić sposób myślenia można jak się ma silną motywację z mi na razie tej
        brakuje, za to brakło mi kawy a w naszym sklepie nie ma takiej jak piję (piłam)
        i stąd ten pomysł dzisiaj smile

Ja też mam tak jak twój mąż: nawet przed snem mogę napić się kawy poczym śpię
        jak niemowlę.
        • babka71 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:17
          Jacobs Kronung ten z korona, zielony uwielbiam ten zapach, ale nie rozpuszczalna
    • iwoniaw Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 14:52
      Kofeina w rozsądnych dawkach wcale nie jest taka zła, zwłaszcza dla osób, które
      mają niskie ciśnienie. I lepiej już pić kawę niż np. colę (cukier/aspartam,
      którego nie ma w kawie, a w dodatku gazowana). Wspominane tu cukierki wcale nie
      są mniej "chemiczne" niż kawa.
      Jeśli już rezygnować z kawy, to może spróbuj ze zbożową? W składzie tylko
      jęczmień, cykoria i buraki wink. Można kupić poza tym np. inkę waniliową czy
      czekoladową, jeśli ktoś nie lubi "gołej" zbożowej.
    • mynia_pynia Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 14:55
      Ale po co rzucać coś co jest smaczne, zdrowe i lubię to.
      Oczywiście wszystko z umiarem. Bo np jedzenie też zabija (otyłość).
      Ja co rano wypijam kawkę z ekspresu z mlekiem lub bez (z cukrem nigdy).
      Nie wierze że kawa ciśnienie podnosi, bo ja po kawie mogę iść spać.
      Inna sprawa że papierosy to mój największa zmora i tego rzucić nie mogę, albo i
      nie chcę.
      • babka71 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:14
        kawa po turecku czarna o 6,30-ci rano plus papierosek, w kuchni plus radio, jak
        wszyscy jeszcze śpią...mniam..trudno ale to tylko raz dziennie i jestem
        szczęsliwa...
    • burza4 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 14:55
      skoro po kawie lepiej się czujesz, to po co z niej rezygnować w ogóle? ponoć
      herbata jest bardziej szkodliwa, zresztą - wszystko co dobre jest albo tuczące,
      albo niezdrowe, albo niemoralnesmile

może po prostu się nie przejmować?
      • kbart Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:04
        zaproponuję ci najlepsze wyjscie. Ja jestem taka sama, piję rozpuszczalną kawę
        w dużych ilościach białą bo z mlekiem niby słaba, ale kilka dziennie.Kupiłam
        sobie kawkę firmy NESTLE ricore w puszce. Koszt około 12 zł 100g. Zawartośc
        kawy 40% reszta błonnik,wapń , magnez. To jest smak jakby kawa capuccino.tyle
        ze nie słodzona. Jesli miałas okazje wypic taka kawę capucino w Mc donaldzie to
        jest ten sam smak! niby jest pobudzająca, mnie odpowiada.Polecam.
      • krtek7 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:13
        Ja już nie znam umiaru i piję kawę bo tylko po niej dobrze się czuję. Nie
        sprawiam mi już przyjemności, jak dawniej.

Gdzie jest moja kawa? -krzyczę- Kto mi wypił kawę??

I już następna, następna i jeszcze jedna.

Dlatego chcę przestać albo to ukrócić.

Wspomniana tu Ricore może być dla mnie ratunkiem wink Dzięki!

• marghe_72 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:53
          Bezkofeinową sobie kup.
    • marghe_72 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:06
      Jeszcze jedno

Wywal kawę rozpuszczalną, kup porzadną ..najlepiej ziarnistą i pij 2 dziennie
      Herbata zawiera teinę..czyli de facto kofeinę. Zatem rezygnując z kawy na rzecz
      herbaty NIC nie zmieniasz smile

marghe - kawoszka big_grin
    • ojejkuniu kofex 31.07.06, 15:07
      tylko że to tez kofeinasmile
    • lakie Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:09
      mam ten sam problem z ciśnienie ale nie ten sam z kawa, kawę lubię, nie piję w dadmiarze (max 2 dziennie) i nie uważam że to źle smile Kiedyś zapytałam znajomej lekarki jak na szybko podnieść sobie ciśnienie to mi odpowiedziała że zrobić 10 przysiadów, moze i coś w tym jest ale o ile przyjemniejszy jest poranek przy aromatycznej kawie od poranka z przysiadami wink Moze olej sprawę kawy, wypij sobie filiżankę rano i nie rób z tego problemu. Mogę tylko polecić kawę z cykorią, takiego parzenia kawy nauczyła mnie kiedyś ciocia która mieszka w Belgii, od lat taką własnie kawkę piję a od jakiegś czas pojawiły się u nas kawy rozpuszczalne z cykorią więc przeszłam na nie zamiast bawić się w parzenie w ekspresie smile

Kasia
    • babka71 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:10
      znajoma pije herbatę litrami i zeby ma prawie żółte, naloty takie, ze chodzi do
      dent. co pół roku, także polecam kawę
    • e.chianti Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 15:57
      Jak już kotoś Ci napisał, wszystko z umiarem jest dobre.
      Jedna kawa rano, niezbyt mocna, z pewnością nie zaszkodzi. Tylko nie
      rozpuszczalna. Lepiej już po turecku (przy zalożeniu, że nie masz problemów z
      żołądkiem). Ja również mam problem z niskim ciśnieniem i ze sprawdzonych
      sposobów to:
      - gorzka czekolada (najskuteczniej)
      - woda z dużą ilością cytryny i miodu
      - zielona herbata (ale zawiera teinę -odpowiednik kofeiny, chociaż z pewnością
      zdrowsza od czarnej).

A psychicznie pomaga kawa bezkofeinowa, tylko znów nie rozpuszczalna, można
      dostać już w ziarnach lub zmieloną. Działa szczególnie jak wypijasz ją nie
      wiedząc, że bezkofeinowasmile

I powodzenia. To nie jest proste, wiem bo uwielbiam kawę, a pić jej nie
      powinnam niestety.
    • gaja78 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 16:06
      Tymbark z guaraną.
      • kim5 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 16:42
        Zielona herbata - nic tak dobrze nie budzi. Ja ograniczyłam kawę do 2 dziennie.
        • verdana Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 18:44
          Kto, do cholery, nam wmowił, ze jesli cos sprawia przyjemność, to najlepiej z
          tego zrezygnować?
          Na pewno lepsza kawa, niż cukierki, glukardiamid (to lekarstwo, nie nalezy go
          brac "tak sobie"), słodzone napoje. Rozumiem, ze kawa cały dzień na okrągło, to
          przesada, ale dwie-trzy filizanki sa jak najbardziej OK.
          Możesz rano wsypać tyle łyżeczek kawy, ile przypada na trzy filiżanki do
          sloiczka - jak się dawka dzienna skonczy, to na ten dzień koniec kawy.
          Ale rezygnowac z tego, co się lubi? W imię czego? Ascezy?
          • aetas Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 22:00
            Kawa: Jacobs Night & Day, bezkofeinowa, właśnie się na nią przerzucam, bo
            uświadomiłam sobie, że nie piję już prawie nic prócz kawy, która na dodatek
            mnie nie pobudza, bo nawet po sześciu kawach potrafię zasnąć w każdej chwili,
            nie widzę różnicy, więc po co przepłacać? wink może bezkofeinowa będzie mniej
            szkodliwa, tylko nie piszcie mi, że nie... plisssss...
            Może to i dla Ciebie rozwiązanie?...
            a jak już się pobudzić, to może raz dzienie jakiś powerade z tauryna? tylko
            taki dobry jak kawa on nie jest, a zupełnie szczerze to jest paskudny w
            smaku... uncertain
            • berecik7 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 23:28
              A co to jest ten glucardiamid?
              • izabela_741 glukardiamid-pytanie Marghe 01.08.06, 12:15
                Co to jest za lekarstwo? Na recepte? Jakie wskazania/ilosc bierzesz?
                Mnie lekarz polecil duzo wody, wysilek fizyczny, koniaczek po obiedzie.
                Lekarstwa odradzil, zebym nie przesadzila i nie podniosla za wiele cisnienia.
                • krtek7 Re: glukardiamid-pytanie Marghe 01.08.06, 14:59
                  Glukardiamid jest na bazie ziół, moja mama dawała mi to np w górach gdy się
                  wspinaliśmy i już padałam z nóg. Miałąm wtedy chyba 7 lat. Nie jest to bardzo
                  smaczne ale chyba ma za zadanie podnieść poziom cukru we krwi ?? Najlepiej
                  zapytać w aptece. Nie jest to jakieś mocne lekarstwo - raczej taki suplement.
                • marghe_72 Re: glukardiamid-pytanie Marghe 01.08.06, 21:44
                  izabela_741 napisała:

> Co to jest za lekarstwo? Na recepte? Jakie wskazania/ilosc bierzesz?
                  > Mnie lekarz polecil duzo wody, wysilek fizyczny, koniaczek po obiedzie.
                  > Lekarstwa odradzil, zebym nie przesadzila i nie podniosla za wiele cisnienia.

Lepiej porozmiawj z lekarzem.
                  Faktycznie niepotrzebnie z tym wyskoczyłam bo to nie witamina C.
    • a.nancy Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 23:33
      hierba mate. tylko nie żadna "yervita" w torebkach, prawdziwa mate sypana.
    • anna-pia Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 31.07.06, 23:39
      jakbym samą siebie czytała...
      odzwyczaiłam się od hektolitrów kawy za pomocą inki i anatola (jest też taka o
      mocniejszym smaku, polecam)
      a na cisnienie to przysiady i koniaczek wink

tylko nie popadnij w alkoholizm...
    • ewa2233 Pluszzzz stawia na nogi ! wypróbowane :) 01.08.06, 09:39
      §Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§Ă§ĂççĂç
      Gdyby motyle w moim brzuchu zamieniły się w krowy - mogłabym się zająć
      produkcją mleka na dużą skalę.
    • oxygen100 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 01.08.06, 10:00
      chce zdementowac obiegowy przesad na temat kofeiny. Kofeina tylko w pierwszej
      fazie lekko podnosi cisnienie, pozniej je obniza. Efekt kofeiny jest zwiazany z
      zastosowana dawka ale nie jest wprost proporcjonalny. Mala dawka kofeiny moze
      podniesc nieznacznie cisnienie bo stymuluje receptory w komorce ktore biora
      udzial w skurczu miesni m.inn i naczyn krwionosnych. Skurcz naczyn powoduje
      wzrost cisnienia krwi. W wyzszej dawce kofeina blokuje te receptory, wapn z
      magazynow wewnatrzkomorkowych nie ma szansy wyjsc i wejsc w szlak metaboliczny
      bioracy udzial w skurczu miesnia wiec o zadnym podniesieniu cisnienia nie ma
      mowy. Pozareceptorowo kofeina dziala tez relaksacyjnie wiec na dluzsza mete nei
      podnosi cisneinia. Co pic?? Podobno duzo niegazowanej wody moze podniesci
      cisnienie i poprawic samopoczucie. Mam ten sam problem ale nei moge sie zmusic
      do picia wody bo zaraz trzeba sie wysikac a ja nei lubie.
      • 30i Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 01.08.06, 10:32
        Powtórze to co poprzedniczki-przysiady, picie duzo wody
        Inne - plywanie, spanie wysoko na poduszkach (to zmniejsza przesączanie
        kłębuszkowe, zwiększone przy niedociśnieniu) to wyczyałam w jakiejś mądrej książce
        • blekitny.zamek Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 01.08.06, 12:02
          Fajnie,że tyle jest niskocisnieniowców,nie czuje się juz taka samotnasmile
          Popieram to,co napisała Oxygen.Mój dziadek jak nie mógł zasnąć,to podobno parzył
          sobie mocna kawę i po niej zasypiał,jak małe dziecko.
          pozdrawiam
      • krtek7 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 01.08.06, 15:02
        oxygen100 napisała:
        Mam ten sam problem ale nei moge sie zmusic
        > do picia wody bo zaraz trzeba sie wysikac a ja nei lubie.

smile))
        A ja lubię smile)) Najlepiej działa na mnie (moczopędnie) woda z lodem pita
        powoli, przez słomkę, jak drink wink Polecam!
    • sineira Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 01.08.06, 11:54
      Na pobudzenie - sok pomarańczowy. Dla smaku - kawa "Inka".
    • setia Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 01.08.06, 15:06
    • setia Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 01.08.06, 15:08
      bieganie. codziennie. rewelacja!
    • moninia2000 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 01.08.06, 16:42
      Hej!
      Akurat jeszcze odp.nie czytalam, ale polecam herbate zielona lub tez Pu-Erh,
      czerwona. Rowniez herbata czasrna zawiera teine, ale..tez za duzo to nie zdrowo.
      KAwa w malych ilosciach (1, 2 dziennie) moze Ci pomoc, jesli masz niskie
      cisnienie, ale za duzo wiadomo ze zle. Wiec powodzenia w dbaniu o siebie i swe
      zdrowie!
      Moni
    • agastrusia Zmień na zbożową 01.08.06, 21:47
      jest przynajmniej zdrowa.
    • anek.anek jako niskociśnieniowiec polecam 01.08.06, 23:22
      zgodnie z wytycznymi mojego kardiologa:
      duuużo płynów (wszystko jedno czy będzie to czysta woda czy soki - co najmniej
      przepisowe 2,5 litra dziennie.
      ruch, ruch i jeszcze raz ruch. Nawet jak padasz z nóg to trzeba się zmusić do
      ruchu: rano ćwiczenia albo przynajmniej kilka skłonów, w ciągu dnia dużo
      chodzenia na piechotę.
      Dodatkowo mam zalecenia dotyczące diety: potas (banany, pomidory) i sól.
      Kawę mogą pić nawet osoboy z nadciśnieniem (w rozsądnych dawkach). Organizm się
      do niej przyzwyczaja i to, że się źle czujesz po jej odstawieniu wynika raczej z
      uzależnienia niż niskiego ciśnienia. Ja nawet po RedBullu zasypiam jak dziecko.

Z innych sposobów polecam żeń-szeń albo zieloną herbatę.
      Warto też kontrolować swoje ciśnienie (ciśnieniomierz to wydatek rzędu 100 zł.
      trzeba tylko pamiętać, że mamy różne ciśnienie o różnych porach dnia i że mierzy
      ć je należy w spokojnych warunkach, bez włączonego tv, radia, bez rozmów w
      trakcie). Co to znaczy, że jesteś niskociśnieniowcem? Jeśli górne jest poniżej
      90 to warto przejść się do kardiologa.
    • kb6 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... 04.08.06, 21:44
      A wlasciwie chcesz zrezygnowac z kofeiny czy z kawy, bo to niekoniecznie to
      samo. Ja pijam dziennie 2 kawy. Najwazniejsza jest ta poranna, zeby moc zaczac
      egzystowac, bo inaczej chodze "po scianach". Ruch podwyzsza cisnienie tylko
      wtedy gdy sie ruszam, ale w koncu kiedy musze usiasc i wtedy wszystko wraca
      do "normy". W przypadku gdy kawa mi nie pomoze, a zasypiam w kazdej pozycji i
      przy kazdej pracy, ratuje sie tabletka do ssania Activ z firmy Zdrowit. Jest w
      niej kofeina i jeszcze cos tam. Jest calkiem smaczna, slodka i skuteczniej
      dziala niz kawa.
    • Gość: Majka Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 23:16
      Daj spokój smile Pij ta kawę, tylko ogranicz np do 1 dziennie, rano. Ja tak piję od
      lat i nie wyobrażam sobie inaczej, nie obudziłabym się, też jestem
      niskociśnieniowcem. O kawie są różne opinie, to naukowcy stwierdzają że jest
      szkodliwa a to znów ją wychwalają że korzystna, i tak w kółko. A chemię masz we
      wszystkim, musiałabyś przestać jeść wink
      • Gość: Ofelia1982 Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... IP: *.aster.pl 06.08.06, 16:29
        Ja np. mam czasem 90/60, raz mialam 80/50 i juz naprawde sie
        przestraszylam..Lekarz mierzac mnie zapytala: "Czy Pani jeszcze zyje?"smilewlasnie
        z powodu nieskiego cisnienia miewalam migreny z zaburzeniami widzenia (!),
        przez tydzien mialam takie zawroty glowy, ze nie moglam wyhodzic prawie na
        dwór; robilo mi sie slabo gdy dluzej postałam (koncert, kosciol).
        Wyprobowalam chyba wszystkie mozliwe sposoby podnoszenia cisnienia: zenszen
        (swinstwosmile, glucardiamid, kawa, cola, picie wody, ruch, zielona herbata..i
        najbardziej mi pomogl..ruch. Pamietam, ze nigdy nie czulam sie lepiej niz wtedy
        gdy chodzilam 2 razy w tygodniu na fitness i 1 raz na basen.
        • Gość: Ofelia Re: Co zamiast KAWY? jeśli wiecie - poradźcie... IP: *.aster.pl 06.08.06, 16:30
          a wracajac do tematu KAWY - ja sobie parze taka w ekspresie, bo mam wrazenie,
          ze sypana nic mi nie daje..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka