Dodaj do ulubionych

Jeszcze o mastopatii

IP: 192.168.2.* 04.11.01, 11:16
Stwierdzono u mnie mastopatię, badanie USG na szczęście nie wykazało żadnych
większych zmian. Ale piersi są bolesne i nie wiem, co z tym zrobić. Czy można
jakoś zapobiegać rozwojowi zmian mastopatycznych? Nie chciałabym mieć takich
problemów jak moja mama, która z tego powodu nie mogła karmić, a poza tym już
dwa razy miała usuwane z piersi guzki. Na szczescie nie groźne.
Mam 21 lat, od trzech miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne (Cilest). Czy one
na pewno nie powodują zwiększenia się tych zmian? Jak młoda dziewczyna może
zapobiegać mastopatii...?? Czy można ją jakoś wyleczyć? Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Jeszcze o mastopatii 05.11.01, 14:19
      Mastopatia to ogólnie biorąć wszelkie problemy związane z piersiami- a więc
      dolegliwosci bvóloewe, tworzenie torbieli i zwłóknień, a także włókniczków. Na
      jakim tle? Może wystepowac rodzinnie, może towarzyszyć stresowi,ćwiczeniom
      fizycznym, przyjmowaniu niektórych leków , bądź zaburzeniom hormonalnym- na
      przykład niedoczynnosci tarczycy lub w zespole policystycznych jajników.MA
      • Gość: Oczko Re: Jeszcze o mastopatii IP: 192.168.2.* 05.11.01, 19:17
        To u mnie chyba raczej są to skłonności rodzinne.. Nigdy nie miałam jakis
        większych problemów z cyklem miesiączkowym, raz miałam badany poziom hormonów,
        i było wszystko w porządku. Czy powinnam zrobic jeszcze jakieś dodatkowe
        badania? I jak ewentualnie pozbyc się tych zmian mastopatycznych (u mnie
        stwierdzono zwłóknienie piersi)? Czy można jakimiś lekami zapobiec postępowi
        tej choroby? Bardzo proszę Panią o pomoc, bo widzę, jakie kłopoty ma obecnie z
        piersiami moja mama. Poradnia chorób piersi, do której się zgłosiłam, nie widzi
        problemu, skoro jeszcze nie mam guzka. I jak to jest z tymi tabletkami
        antykoncepcyjnymi? (Cilest) Czy mogę je dalej przyjmować??
    • monika.antepowicz Re: Jeszcze o mastopatii 06.11.01, 08:52
      Jeżeli po pigułkach zmiany i dolegliwosci nie nasilają się, to znaczy że mozna
      je bezpiecznie przyjmowac. Na wszelki wypadek warto wykonać badanie pozomów
      Prolaktyny - również w tescie po przyjeciu jednej tabletki Metoclopramidu. Z
      leków , które ja zalecam w celu zapobieżenia zwłoknieniom dobre doświadczenia
      mam z Boragoglandyną 1x 0,5 g( wyciag z ogórecznika) no i godny polecenia jest
      Mastodynon N.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka