Dodaj do ulubionych

wyniki cytologiczne

21.09.06, 15:53
bylam na cytologii, mam grupe II i z tego co wiem jest to dobry wynik.....jest jedno ale w zleceniach napisano: Stan zapalny w nablonku plaskim i gruczolowym...co to oznacza????? to cos groznego czy nie??? do gina ide we wtorek wiec chcialabym cos wiecej wiedziec zanim ja odwiedze smile
Obserwuj wątek
    • Gość: Diana Re: wyniki cytologiczne IP: *.smgr.pl 21.09.06, 19:13
      Przecież odpowiedź jest w opisie: jest stan zapalny.
      • shady27 Re: wyniki cytologiczne 21.09.06, 19:22
        NO tak ale mi chodzi o to co znaczaja te nablonki
        • Gość: ewqa Re: wyniki cytologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 19:23
          To znaczy,ze trzeba zrobic kolejne badanie-kolposkopie i leczyc sie.
          • shady27 o jezuuuu, dobrze ze lece do gina we wtorek 21.09.06, 19:25
            ale nie przecze ze ta kolposkopia mnie zaczyna przerazac sad(
          • shady27 poczytalam o kolposkopii 21.09.06, 19:27
            przeciez to jakis horror, to przeciez badanie na raka!!!!!!!
            • aga55jaga shady27 21.09.06, 23:16
              shady27 napisała:

> przeciez to jakis horror, to przeciez badanie na raka!!!!!!!

babo - powiedziała co wiedziała big_grinDDD
              Zapewniam cię, daję słowo i co tylko chcesz, że od stanu zapalnego w obrębie
              komórek do raka droga dłuuuuuuugaaaaa a być może nawet nie ma takiej drogi.

Koposkopię zrobić możesz, ba nawet jako profilaktykę lub uzupełnienie cytologii
              dla szerszego obrazu po prostu. Samo badanie nie jest wcale w kierunku raka (ło
              Matko zapewne musiałoby to być zaawansowane stadium aby można było
              jednoznacznie to stwierdzić) a w kierunku określenia EWENTUALNYCH podejrzanych
              miejsc w obrębie szyjki macicy, po uprzednim jej wybarwieniu. Dopiero, gdy
              takowe zostaną znalezione opisuje się je i określa jako miejsca do pobrania
              wycinków na histopatologię. A to badanie z kolei, może określić stopień
              dysplazji szyjki macicy (CIN) lub nowotwór - ale wówczas wynik cytologii nie
              był by zwykłą II

Trzymaj się i nie rwij włosów z głowy.
              • shady27 aga55jaga :) 22.09.06, 09:36
                dzieki kochana za obszerne wyjasnienie smile we wtorek ide do gina wiec mi kobieta wszystko powie a na badanie koposkopie sie wybiore zeby byc pewna na 100% ze wszystko ok...a wiesz moze jak wyglada to badanie?
                • aga55jaga Re: aga55jaga :) 22.09.06, 10:05
                  badanie samo w sobie jak każke inne ginekologiczne. Dla mnie było jakieś takie
                  obdzierające do cna z intymności - oglądanie mnie w środku przez mikroskop. Ale
                  jak mus to mus

www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/kolpo.html
                  • shady27 Re: aga55jaga :) 22.09.06, 11:05
                    a to boli? czy robia to w znieczuleniu?
                    • Gość: aga55jaga Re: aga55jaga :) IP: 217.98.102.* 22.09.06, 11:15
                      zależy jak jesteś wrażliwa na ból - boli tak jak zwykłe badanie ginekologiczne.
                      Czyli jest nieprzyjemne. Koniecznie daj znać jak poszło
                      • shady27 Re: aga55jaga :) 22.09.06, 11:28
                        eee taki bol to zniose wink i dam znac co poiwedziala lekarka smile dzieki
    • shady27 juz wszystko wiem 11.10.06, 10:24
      dostalam globulki dowcipne wink no i mam nadzerke, ktora bede elczyc smile wiem, ze nadzerka to tez powazna sprawa, ale ciesze sie ze to nic gorszego smile
      • aga55jaga Re: juz wszystko wiem 11.10.06, 13:21
        no to kamień z serca. Lecz się lecz. Dobrze że to tylko nadżerka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka