08.10.06, 12:08
w piatek w nocy pekla nam przerwatywa. nie minely jeszcze 72 godziny i
zastanawiam sie nad wzieciem postinoru. zastanawiam sie, bo slabo go
toleruje.. wytrysku nie bylo, ale mialam dni plodne - stad moje obawy. jestem
pewna dni plodnych, bo mierze temperature i w sobote mialam skok uncertain
brac czy nie brac - oto jest pytanie.. jakie jest prawdopodobienstwo, ze
dojdzie do zaplodnienia mimo braku wytrysku?
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: postinor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 17:48
      zastanawiam sie, bo slabo go
      toleruje..

chryste panie, to ty łykasz postinor regularnie?
      • Gość: rr Re: postinor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 20:15
        nie przesadzaj zuzo, wystarczy wziac raz, zeby wiedziec, ze slabo sie toleruje
        jakikolwiek preparat. peknac prezerwatywa zawsze moze wiec sie wstrzymaj
        znadekspresyjnymi uwagami "chryste panie etc".

ja postinor bym wziela, ale ja jestem panikarą..
    • maminka22 Re: postinor 08.10.06, 20:16
      według mnie brać
    • maja_sara Re: postinor 08.10.06, 20:54
      Piszesz, ze guma pekla w piatek, dzis konczy sie juz niedziela czyli minelo 48
      godz. Na dodatek mialas dni plodne. Na postinor jest juz a za pozno. To nie
      jest lek wczesnoporonny, jak sadza niektorzy. Postinor to konska dawka hormonu -
      progesteronu. Progesteron dziala dwojako-tzn powoduje, ze sluz kobiety
      zachowuje sie jak w dni nieplodne,czyli staje sie nieprzepuszczalny dla
      plemnikow, powodujac niemoznosc dotracia plemnika do jajeczka. A jesli dojdzie
      do zaplodnienia ( bo nie wzielo sie postinoru), to on jakby "podtrzymuje" te
      ciąże. Czyli po zaplodnieniu dziala ochronnie na ciaze!! dlatego tak wazne
      jest, aby zazyc postinor ZARAZ PO sexie. Tego na ulotce nie wyczytasz, to Ci
      powie ginekolog.
      Cala nadzieja w tym, ze do zaplodnienia nie doszlo i ze w ciazy nie bedziesz
      tym razemwink
    • liste_k Re: postinor 09.10.06, 08:52
      Cześć, radziłąbym Ci zaczekać. Skoro, jak sama mówisz, nie było wytrysku, to
      nie ma sie czego bać.
      A postinor to nie witamina C, którą ot tak można sobie brać.
      Ja też miałam wypadek przy pracy, ale mojemu to pociekło delikatnie i też się
      zastanawialiśmy czy iść do lekarza po receptę.
      Jeśli jesteście dorosłymi ludźmi, i myślicie o wspólnej przyszłości, to
      radziłabym się wstrzymać.
    • Gość: souhlaska Re: postinor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 09:31
      nie wzielam. zobaczymy co bedzie sie dziac.
      a odpowiadajac na stwierdzenie zuzy- bralam raz i czulam sie fatalnie. z tego
      tez powodu nie biore pigulek..
      no nic. takie uroki prezerwatywy uncertain

dzieki wielkie za odzew...
      • liste_k Re: postinor 09.10.06, 09:36
        Skoro wzięłaś tylko raz i czułaś się fatalnie, to nie możesz twierdzić, że po
        tabletkach będziesz się źle czuła.
        A branie takiej tabletki, to jest zbyt duża ingerencja w gospodarkę hormonalną.

No to mieliście pecha, skoro prezerwatywa wam pękła... JA i mój narzeczony już
        tyle czasu używamy i nic sie nie stało. Może to kwestia firmu? i sposobu jej
        zakładania?
    • Gość: Klaudia A ja? Mam iść po postonor? IP: *.szczecin.mm.pl 14.11.06, 00:18
      W niedziele przed 15stą kochałam się z moim M. On zdążył wyciągnąć tuż przed
      pojawieniem się wytrysku. Momentalnie wyciągnął i w mgnieniu oka był wytrysk.
      Liczyłam moje dni- był to 17dc. Ostatni cykl trwał 29 dni, a przed ostatni 25.
      Mam się bać?
      Poważnie pytam.
      Skąd mam wziąć ten postinor. Który lekarz może mi go wypisać?
      • Gość: Majka Re: A ja? Mam iść po postonor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 01:03
        Kobiety, kiedy wy się nauczycie że pleminiki sa nie tylko w spermie podczas
        wytrysku ale też w płynie ejakulacyjnym, który wydziela się niezależnie od niego
        u faceta. Nawet bez wytrysku jest mozliwość zapłodnienia!
        Jeśli masz cykle między 25 a 29 dniem to owulacja może wypadać miedzy 15 a 11
        dniem cyklu jeśli masz książową fazę lutealną 14 dni. Ale możesz miec krótszą i
        wtedy owulacja może ci wypadac i 17. Także owszem, masz dużą szansę na
        zaciążenie. Zależy jak długi bedzie ten cykl ale tego nie wiesz.
        Postinor wypisuje tylko ginekolog.
      • lilith76 Re: A ja? Mam iść po postonor? 14.11.06, 09:40
        Bawcie się tak dalej w "wytryśnie, nie wytryśnie".
        I dalej licz sobie dni cyklu, bo to pomaga zajść nie uniknąć ciąży.
        Ważne jest żeby wziąć Postinor jak najszybciej żeby plemniki nie dotarły już do jajowodu. Jeśli się czeka dzień, dwa to one już tam sobie czekają na komórkę jajową i szansa, że Postinor coś pomoże jest malutka.

> Mam się bać?
        > Poważnie pytam.

Tak, masz się bać tego, że korzystac z ryzykownej i głupiej metody zapobiegania ciąży.

> Skąd mam wziąć ten postinor. Który lekarz może mi go wypisać?

Przepisuje go lekarz ginekolog. I to silny lek hormonalny, nie wolno go brać często!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka