Dodaj do ulubionych

Migrena a antykoncepcja

24.10.06, 12:58
Drogie kobietki

Mam takie zapytanie. jaka stosujecie antykoncjepcję przy bólach migrenowych.
Wiem że niektóre tabletki mogą nasilać bóle, może macie jakieś doświadczenia,
podzielcie się ze mną. mnie lekarz proponuje plastry Evra czy one nie
nasilają bólów. Proszę o opinię i radę.
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Migrena a antykoncepcja 24.10.06, 20:58
      Zwykle kazdy rodzaj tabletek anty, w ogole hormony, pogarszaja migrene wiec
      odradza sie ich branie chyba ze stosowane sa w celach terapeutycznych nie
      wylacznie w zapobieganiu ciazy. Wtedy trzeba rozwazyc czy skutki uboczne
      hormonow przewyzszaja dobroczynne dzialanie czy nie.

Niektorym kobietom- migreniczkom pewne tabletki anty pomagaja w migrenie ale to
      zdarza sie rzadziej.

Trzeba bardzo uwazac jak sie ma migrene bo tabletki anty zwiekszaja ryzyko
      udaru az osmiokrotnie.

na ten temat bylo kilka wypowiedzi tu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12154
      Venus
    • kotbehemot6 Re: Migrena a antykoncepcja 24.10.06, 21:02
      migreny miałam jak podpalałm papierochy, od czasu jak stosuję Evrę pożegnałąm sie z papierochami i nijakich bólów nie mam. Koleżanka w tym samym czasie też zaczęła Evrę ale papierochów nie rzuciła i miała straszliwe migreny. Pytanie więc czy migreny mają związwk z nałogiem jak tak to rzucić papierochy , jak jest inna przyczyna to moze faktycznie zdecydować sie na inną formę anty
      • venus22 Re: Migrena a antykoncepcja 24.10.06, 22:23
        papierosy jak najbardziej moga zle wplywac na migrene,
        ale trudno powiedziec czy papierosy mialy AZ taki wplyw na roznice pomiedzy
        kolezanka a toba.
        jest to mozliwe, ale
        W pierwszym rzedzie czy wy - ty- aby na pewno mialas migrene bo nie kazdy bol
        glowy to migrena. jesli tak to moze akurat zaliczasz sie do tych niewielu
        ktorym antykoncepcja pomaga w migrenie a kolezanka nie.

ale tez byc moze u ciebie palenie i tabletki anty to bylo za duzo na raz i
        zaprzestanie palenia spowodowalo ustapienie bolow glowy. jedno z dwojga ale
        nie razem, rozumiesz..?

A papierosy ZAWSZE warto pozegnac forever bo jednak negatywny wplyw na migrene
        maja, i nie tylko na migrene. Poczawszy od brzydkiej cery i okropnym zapachu z
        ust skonczywszy na raku jest wiele powodow dla ktorych warto rzucic ten
        paskudny nalog. Gratutuje silnej woli i zycze aby koleznka tez rzucila.

dodatkowo, jak sie bierze tabletki anty i pali to palenie dodatkowo zwieksza
        ryzko ataku serca i wylewu. Im starsza kobieta tym wieksze ryzyko.
        Kobiety ktore maja 35 lat i biora tabeltki anty nie powinne w ogole palic.

Kolezanka, jesli ma migrene, jest/moze byc jeszcze bardziej narazona na
        wylew - bo juz od samej migreny, i do tego dochodzi ryzyko od papierosow.

Venus
        • venus22 Re: Migrena a antykoncepcja 24.10.06, 22:25
          ""ktorym antykoncepcja pomaga w migrenie a kolezanka nie.""

a *kolezance nie*
          • Gość: ewcik777 Re: Migrena a antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 08:07
            ja na szczęście nie palę papierosów i tu nie mam bóli głowy od nich, więc
            dlatego boję się antykoncepcji
            • ewcik777 Re: Migrena a antykoncepcja 25.10.06, 08:13
              dodam tylko że lekarz zalecił mi antykoncepcję w formie leczenia bo mam
              torbielkę na jajniku ale mimo wszystko boję się żeby mi się bóle nie nasiliły.
              Mam stosować te plastry przez pół roku narazie ale jakby było dobrze to może
              pozostanę dłużej przy nich
              • venus22 Re: Migrena a antykoncepcja 25.10.06, 11:14
                nieraz tak bywa ze ma sie dwie lub wiecej schorzen wtedy trzeba wlasnie
                wybrac "mniejsze zlo". mam nadzieje ze mowilas lekarzowi ze masz migrene,
                powienien potraktowac to powaznie.
                mam nadzieje ze plastry tylko pomoga.

Venus
                • ewcik777 Re: Migrena a antykoncepcja 25.10.06, 11:24
                  Tak mówiłam lekarzowi dlatego zaproponował mi plastry ale mimo to sie boję tych
                  bóli nie umiał mi zagwarantować że sie pogorszy albo że mi nic nie będzie
                  • Gość: Aga Re: Migrena a antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 11:34
                    Ja tabletki odstawiłam z powodu bóli migrenowych. Nie szukałam innych,
                    zrezygnowałam. Plastrów nigdy nie stosowałam ale moja znajoma je stosuje i
                    pojawił się u niej ból głowy. Wcześniej nie miała migren. Prawdopodobnie odstawi
                    je. Kończy 4 cykl z plastrami. Wiem, ze u Ciebie, czy u innej pani może być
                    całkiem inaczej ale plastry wcale nie eliminują bóli głowy.
                    Czy nie ma innego sposobu na leczenie Twojej dolegliwości??? Nie znam się za
                    bardzo na tych problemach ale zastanawia mnie fakt, że niektóre schorzenia
                    ginekologiczne można leczyć tylko hormonami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka