Dodaj do ulubionych

Zespół jelita drażliwego

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 17:22
Ma to ktos?Prosze neich sie odezwie i napisze jak mu sie zyje zta
choroba/dolegliwoscia.
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 17:44
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13008
    • matemi Re: Zespół jelita drażliwego 10.11.06, 18:06
      Nie wiem jeszcze czy to mam, wiem tylko, że mam skierowanie na kolo i bardzo
      się martwie co mi dolega...Napisz proszę, jakie objawy skierowały Cię do
      lekarza? Ja mam raz biegunki, raz zaparcia i bóle z prawej strony podbrzusza.
      Będę wdzięczna za odpowiedź.
      • Gość: Nastka Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 18:35
        No witam Cie!Od ponad roku dokuczaja mi bole brzucha najpierw z prawej strony
        potem bol przeszedl na lewa strone.Bylam u 3 ginekologow bo myslalam ze to cos
        z jajnikami ale kazdy to wyklucza. Tzn leczyli mnie najpierw na przydatki ale
        bo serii antybiotykow nie przechodzilo to powiedzieli ze jak po tylu
        antybiotykach nie przechodzi to nie sa przydatki. W czwartek mam isc jeszce na
        usg przepochwowe dla pewnosci zrobic jak to nie wykaze to musze isc do ogolnego
        po skierowanie do specjalisty. Inne objawy to to ze 2 razy na dzien robie
        kupkesmile Raz twardsza drugi raz nie.Uczucie nie kompletnego wyprozniania sie to
        tyle chyba.
        • aika8 Re: Zespół jelita drażliwego 12.11.06, 21:46
          Hej!!!Moglibyscie pwoiedziec- pytanie do Kobitek- jakiego typu macie bole
          brzucha, czy tez macie problem z odrznieniem czy to jajniki czy jelita?
          • Gość: yu Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 22:15
            tego możesz nie doróżnić.Ale możesz wziąć inne rzeczy pod uwagę.np
            wypróżnianie,stolce...
            • matemi Re: Zespół jelita drażliwego 12.11.06, 22:42
              Mi też trudno było odróżnić czy to jajnik, czy jelito. U mnie to aż promieniuje
              z tyłu, tak, że az prawy posladek mnie boli.
              • ada9611 Re: Zespół jelita drażliwego 13.11.06, 14:32
                pij siemie lniane,mi jakos pomoglo na razie.warzywa owoce,i szklanka mleka
                wieczorem,na razie ucichlo.
          • green_land Re: Zespół jelita drażliwego 13.11.06, 15:19
            Fajna rzecz takie jelitka.
            Ja trafiłam do lekarza, który od razu wiedział, co to jest. Długo brałam
            duspatalin retard, teraz biorę debridat. Ale nie wydaje mi się, żeby jakoś
            znacząco pomogły. Owszem, juz nie mam biegunek(prawie) ale dziwne bóle brzucha
            dalej są.
            Poza tym STRASZLIWIE burczy mi w brzuchu! Przelewa się okropnie.
            Miałam 2 razy nieskończoną kolonoskopie, bo ból był straszliwy i jedynie pod
            pełną narkozą mogę to miec, ale spanikowałam, że mi jelita porozrywają.Bolało
            gorzej niż przy porodzie hi hi.
            To chyba jest na tle nerwowym, więc same medykamenty chyba niewiele pomogą...
            niestety...
            Pozdrawiam
            • Gość: nastka Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 15:30
              Tzn gdzie Cie dokladnie boli brzuch?Jakiego rodzaju to sa bole-klucia,
              szczypania, tepy?
              • Gość: green_land Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 17:51
                Podbrzusze głównie, ale już nie pamiętam dokładnie, bp to było prawie 3 lata
                temu. Ale poszłam do doc jak dostałam biegunki. Nic przy tym mi nie było. A on
                stwierdził, ze ból i to przelewanie to właśnie to(tak w skrócie).
                Gdzieś widziałam forum o tym, dam znac jak sobie przypomnę
              • matemi Re: Zespół jelita drażliwego 14.11.06, 23:32
                Mnie pobolewa z prawej strony, a wszystkich raczej z lewej więc chyba to co
                innegosad Martwię się, w pon. mam kolo w znieczuleniu ogólnym, więc sie
                dowiem...
                • Gość: mela Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:46
                  mnie też pobolewa z prawej strony.Mam problem z jelitem bo mam świądy odbytu,a
                  na kolo nic nie wyszło,a miałam 2 razy.Zespołu drażliwego jelita nie mam
            • Gość: mela Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 11:57
              >Miałam 2 razy nieskończoną kolonoskopie, bo ból był straszliwy i jedynie pod
              > pełną narkozą mogę to miec, ale spanikowałam, że mi jelita porozrywają.Bolało
              > gorzej niż przy porodzie hi hi.

Dokładnie tak samo okreslałąm pierwsze badaniesmile
              Ból gorszy niz przy porodzie i darłam sie -niech mi pan tę rurę wyciągnie.Też
              nie skończył badania.Natomiast Inny lekarz po 4 mies zrobił mi kolonoskopię po
              prostu bezboleśnie.Być może też ,że masz tak obolałe w tej chwili i wrażliwe
              jelito.A dietkę utrzymujesz ??pijesz colon C lub ispagul??
              • Gość: green_land Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:41
                Żadnych diet, uważania co jem po czym itd. BYł okres, że byłam ostrożna-
                uważałam co jem, starałam się nie mieszac, jakaś dietka lekkostrawna, ale jakoś
                mi chyba Bozia ulżyła i teraz jest ok bez diet.
        • inkapek Re: Zespół jelita drażliwego 25.11.06, 11:17
          najważniejsze objawy zespołu jelita drażliwego:
          -ból brzucha
          -nieregularne wypróżnienia
          -zaparcia jako objaw dominujący
          -może być też biegunka
          -częste wzdęcia
          -objawy pojawiają się lub nasilają w czsie miesiączki
          a inne objawy które dotykają nasze inne częci ciała to:
          -zgaga
          -zaburzenia snu
          -zmęczenie
          -ból w klatce piersiowej
          -ból w nadbrzuszu
          -bóle głowy
          -bolesne stosunki płuciowe
          Ja mam większość z tych objawów ale nie łamie się i powiem szczerze że da się z
          tym jakos żyć.nie jest aż tak żle.odpowiednie odrzywianie,i odwiedzanie co
          jakiś czas lekarza i żyje się dalej.
          pozdrawiam Paulina
    • cobako Re: Zespół jelita drażliwego 13.11.06, 19:27
      nie jeść słodyczy, ograniczać chleb, jeść winogrona i na noc kefir lub jogurt z
      otrębami, dużo pić wody - to są zalecenia mojego lekarza
      • Gość: agata Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 21:24
        a czy będzie miało coś wspólnego z tym, "na leżąco z prawej strony robi się
        twarda gula"?...
        • Gość: alusiap Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 13:12
          tak ja tez jak boli mam na leżąco "gile, tlko ze z lewej strony na dole, potem
          sie przesuwa, ból mija a potem znow na nowo i kłucia bardzo cdokuczliwe z
          lewej strony macie tak ?
    • Gość: mm Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 11:25
      Hej, jest o tym forum "czarna oliwka", nie pamiętam adresu strony, wpisz w
      googlu, wyświetla się jako jedno z pierwszych. Życzę zdrowia, u mnie też to
      podejrzewano. Pozdrawiam. smile
      • Gość: gooska Re: Zespół jelita drażliwego IP: 80.48.237.* 14.11.06, 15:32
        www.kuchnia.o2.pl
        • Gość: erta Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.chello.pl 25.11.06, 10:30
          Na zespół składają się zarówno zatwardzenia jak i rozwolnienia, więc
          zidentyfikować chorobę raczej trudno ale rozmawiając z onkologiem dowiedziałam
          się,że te przypadłości dotyczą rodziny. Jakiś błąd genetyczny?
          Czy u was to przypadłość rodzinna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka