alinka24 06.12.06, 22:37 Jak długo można żyć z nieleczonym rakiem piersi??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the_kami Re: Ważne!! 06.12.06, 22:38 W zależności od rodzaju - od kilku tygodni do kilkudziesięciu lat zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: Ważne!! 07.12.06, 10:42 the_kami napisała: > W zależności od rodzaju - od kilku tygodni do kilkudziesięciu lat zapewne. Bzdura, z nowotworem mozna żyć nawet kilkadziesiąt lat, z NOWOTWOREM łagodnym, rak jest nowotworem złośliwym, od chwili pierwszej komórki nieprawidłowej (aplastycznej lub już rakowej), do momentu kiedy rak staje się inwazyjny (powstają przerzuty) mija 5 do 10 lat, w momencie istnienia przerzutów jest "po ptakach" wtedy to kwestia miesięcy. Niemal każdy nowotwór złośliwy jest wyleczalny odpowiednio wcześnie wykryty, dlatego tak ważna jest systematyczna diagnostyka. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Ważne!! 07.12.06, 10:46 Pod warunkiem, że dana osoba stosuje dobre nazewnictwo adekwatnie tego, co nosi w sobie. Znam takie, co tłuszczaka nazywają rakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: Ważne!! 07.12.06, 10:58 Jesteś pewna, że autorka wątku - zadając tak kosmiczne pytanie - odróżnia rodzaje nowotworów? Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: Ważne!! 07.12.06, 11:01 Nie pewna nie jestem, ale nawet nieprecyzyjne pytanie zasługuje na zgodną z prawdą odpowiedź. --- Zadowolenie kota - bezcenne, za wszystko inne zapłacisz kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aki Nie ważne, tylko przerażające pytanie... IP: 86.73.43.* 07.12.06, 06:07 Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Ważne!! 07.12.06, 09:02 mam nadzieje, ze to tylko kretyńska prowokacja Odpowiedz Link Zgłoś
alinka24 Re: Ważne!! 07.12.06, 10:27 nie chodzilo o prowokacje . znam przypadek kobiety u ktorej w rodzinie byla juz ta choroba i Ona stwierdzila ze nie bedzie nic robic bo to i tak nie pomorze. w zyciu sa rozne przypadki....... Odpowiedz Link Zgłoś
genovefa Re: Ważne!! 07.12.06, 10:35 no cóż, na glupote nie ma lekarstwa. Jezeli nie przemawiaja do tej osoby racjonalne argumenty - to co zrobic? niech sie zabije - na wlasne zyczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Ważne!! 07.12.06, 10:35 To zależy, bo kobieta mogła mieć zwykłego tłuszczaka, na przykład - i nazywała go rakiem. Takie przypadki też się zdarzają Jakkolwiek - kazdy guz, nawet niegroźny - nie leczony przekształca się z czasem w nowotwór. Ten "czas" zależy od całej masy różnych czynników: diety, trybu życia, nastawienia (a i owszem), czynników dziedzicznych itp. jak ktoś już wyżej napisał - od kilku dni do kilkudziesięciu lat, zaleznie od rodzaju raka, stadium zaawansowania i tego, co wspomniałam. Czyli tykająca bomba zegarowa, która nie wiadomo, kiedy wybuchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Ważne!! 07.12.06, 10:59 znam przypadek kobiety u ktorej w rodzinie byla ju > z > ta choroba i Ona stwierdzila ze nie bedzie nic robic bo to i tak nie pomorze Widocznie w jej rodzinie rak został zdiagnozowany zbyt późno i nie było już jak pomóc. Ale jeśli do kogoś taka logika wydarzeń nie trafia, to trudno. Matka mojej przyjaciółki zmarła na raka piersi. Kiedy namawiam ją na usg, albo samobadanie też macha ręką mówiąc, że co jej przeznaczone, to nie ominie. I jak TAKI argument zbić???... Odpowiedz Link Zgłoś
niunia1006 Re: Ważne!! 07.12.06, 10:47 interesuje sie troche psychologia i tak mysle ze moze ta kobieta miala jakies inne powody . odpowiedzialnosc za rodzine . wiadomo ze mija sie z celem ....... czasami strach jest silniejszy.. istnieja tez przypadki wyparcia tego problemu i takie tam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczka Re: Ważne!! IP: *.gazownia.pl 07.12.06, 12:09 no i jak przekonać taką konserwe, która mówi że lepiej nie wiedzieć? Taką co pali od dziecka i już kaszle i hahaha odrzywia się zdrowo i wysypia się i wogle a za cholere nie chce rzucić palenia? Albo takiego 50- latka do operacji bo w nosie ma te no "Polipy" i chrapie w nocy tak, że ma bezdech? -Ostatnio trochę przygłuchł a ja już drżałam czy to nie jest coś złośliwego co tak urosło, że rzuca mu się na słuch? Sama jestem po kilku operacjach. Nawet na dziąśle coś mi kiedyś urosło. Ale za każdym razem twarda zmiana lita była jednak niezłośliwa. Na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia1006 Re: Ważne!! 07.12.06, 12:28 pamietam jedna taka wypowiedz .ze i tak sie umrze wiec trzeba miec troche przyjemnosci . chodzilo o palenie .... ale sa ludzie ktorzy dopiero kiedy smierc zajrzala w oczy rzucili palenie Odpowiedz Link Zgłoś