Dodaj do ulubionych

Mam poważny problem z włosami :-(

08.01.07, 16:39
Mam poważny problem. Miesiąc temu byłam u dermatologa i oani dr stwierdziła,
że mam łojotokowe zapalenie skóry głowy, objawiało się to bardzo szybkim
przetłuszczaniem i pieczeniem skóry głowy, wypadaniem włosów i gnieniegdzie
małym łuszczeniem się skóry głowy. Przepisała mi szampon Stieprox, wcierkę i
wit.: cynk, wit. B6 i jescze jakieś inne. Ja sobie jeszcze dokupiłam Vitapil,
dr powiedziała, że to nie koliduje z tymi witaminami, które ona mi
przepisała.
Dziś poszłam na kontrolę, szampon pomógł o tyle, że już skóra głowy mnie nie
piecze, włosy mniej wypadają ale na przetłuszczanie nie pomógł wcale.
Obejrzała skórę głowy i powiedziała, że włosy mi się przerzedzają sad(( Sama
już to stwierdziłam jakiś czas temu sad I, że za to jest wina hormonów,
estrogenów, biorę Cilest od wielu już lat. Nie chcę mieć trzech włosów na
krzyż sad(( Poleciła mi jakąś ginekolog żebym do niej poszła, żebym może
zmieniła środek hormonalny na inny, np. na Diane35 (ale słyszałam wiele złych
opinii na temat tych tabletek, nawet mój ginekolog nie polecał go), lub
Regulon, które regulują pracę hormonów. Ale przecież jak biorę ten Cilest to
on mi reguluje hormony więc nie rozumiem, nie znam się na tym. Potem
dowiedziałam, że ta ginekolog wcale nie jest taka dobra bo tylko testuje
hormony na pacjentach. Nie wiem już co robić. Od jakiegoś już czasu noszę się
z zamiarem odstawienia tabletek w ogóle (choć w ciążę jeszcze nie chcę
zajść), może to pomoże. Zdaję sobie sprawę, że zanim moje włosy będą zdrowe
pewnie upłynie wiele miesięcy ale też tyle czytałam, że wiele osób ma podobne
problemy i nic im nie pomaga, dlaczego? Przecież na pewno można jakoś temu
zaradzić, są jakieś dobre leki i dobrzy lekarze.
Jakie wy macie doświadczenia? Poradźcie mi coś bo się załamałam sad

Obserwuj wątek
    • Gość: Anula Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.4dneuroimaging.com 08.01.07, 18:16
      U mnie stan wlosow znacznie sie pogorszyl po stosowaniu Jeanine. Strasznie sie
      przetluszczaly, wystapil lupiez no i przerzedzily sie i przestaly rosnac
      • malena_79 Re: Mam poważny problem z włosami :-( 08.01.07, 18:52
        Dzięki za odpowiedź. Właśnie dermatlog mówiła coś o działaniu androgennym. Co
        to oznacza? Może najpierw przestanę w ogóle brać Cilest? W przyszłym tyg. pójdę
        do ginekologa.
        • Gość: Anula Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.4dneuroimaging.com 08.01.07, 18:59
          Wiekszosc gestagenow ma dzialanie androgenne, zreszta tak jak naturalny
          progesteron. Czyli moze powodowac tradzik i przetluszczanie sie, wypadanie
          wlosow, jest to zawsze zaznaczone w ulotce od tabletek antykoncepcyjnych. Takze
          mysle, ze odstawienie, lub zmiana na Diane na pewno ci pomoze.
          • Gość: malena_79 Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.szwajcarska.pl 08.01.07, 19:31
            Ale mi Cilest pomógł na cerę.
            • Gość: Anula Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.4dneuroimaging.com 08.01.07, 19:35
              Mi Jeanine tez pomogla na cere, ale wlosy sie strasznie oslabily, takze czasami
              nie wiadomo jak zadziala.

• Gość: malena_79 Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.szwajcarska.pl 08.01.07, 21:21
                Czyli radzisz mi czym prędzej iść do ginekologa i z nim porozmawiać? Myślisz,
                że będą potrzebne jakieś badania?
                • Gość: Anula Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.4dneuroimaging.com 08.01.07, 21:52
                  Mysle, ze twoj dermatolog ma racje, jak ci zalezy na szybkiej poprawie sprobuj
                  albo odstawic antykoncepcje, albo zmienic na Diane. Szczerze mowiac to nie
                  bardzo bym sie nastawiala, ze ginekolog cos tu pomoze, zazwyczaj rozmowa jest
                  taka "jak pani chce to zmienie pani na inne". Ginekolog moze ci tez polecic
                  Jasmin, bo ponoc tez nie ma dzialania androgennego lub jeszcze na jakies inne,
                  no ale wtedy musiala bys je przetestowac i zobaczyc czy jest jakas zmiana.
                  • Gość: malena_79 Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.szwajcarska.pl 08.01.07, 23:13
                    Myślisz, że poprawa będzie szybka? Dziękuję za słowa otuchy.
    • Gość: Marianna Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.icm.edu.pl 08.01.07, 21:24
      poczytaj moze forum o ŁZS

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35246
      i inne watki

szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52000.html?slowo=łzs
      • Gość: malena_79 Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.szwajcarska.pl 08.01.07, 21:42
        Czytałam o łzs chyba już wszystko w sieci co się da. A łzs ma podłoże
        hormonalne? Po za tym nie mam żadnych łusek na skórze głowy, tylko
        przetłuszczanie, no i to okropne przerzedzenie włosów sad

Boże a najgorsze jest to, że przekopałam już tyle wątków w sieci i ani jednego
        w którym ktoś by pisał, że z tym wygrał... sad
    • klymenystra Re: Mam poważny problem z włosami :-( 08.01.07, 22:13
      diana wcale nie jest zla, co za bzdury.
      pij skrzyp, zmien diete- zero slodyczy, duzo warzyw. polecam Montignaca, sama
      widze, jakie mam teraz wlosy, mimo cudow, ktore z nimi wczesniej wyprawialam,
      teraz sa ladne, mocne i geste.
      • Gość: malena_79 Re: Mam poważny problem z włosami :-( IP: *.szwajcarska.pl 08.01.07, 23:13
        Czytałam w leksykonie leków, że Diane35 poważnie obciaża wątrobę, po za tym
        dużo też czytałam wypowiedzi dziewczyn, które po przestaniu zażywania tego leku
        narzekały, że dolegliwości wracały, no i kiedyś mój ginekolog też krytykował
        Diane. A co to jest Montignaca? A co się działo z Twoimi włosami?
        Co do skrzypu? To jak biorę Vitapil, będę jeszcze teraz brać wit. PP, B^ i
        Zincas forte to mogę jeszcze skrzyp? Nie za dużo tego?
        • klymenystra Re: Mam poważny problem z włosami :-( 08.01.07, 23:30
          co do skrzypu- na pewno lepszy, bo naturalny. ale to Twoj wybor.
          metoda montignac to sposob odzywiania, na poczatku mozna to traktowac jako
          diete, bo sie chudnie, ale tak naprawde to po prostu zmiana pewnych nawykow,
          bez glodzenia sie i wielkich ograniczen. nie dosc, ze swietnie dziala na cere i
          wlosy, to jeszcze reguluje prace trzustki, odciaza watrobe i reguluje
          trawienie. jest tu forum prywatne, w internecie jest wiele informacji, poczytaj.
          z diana jest faktycznie tak, ze po odstawieniu dolegliwosci moga wracac. ale
          nie musza. ja bym Ci radzila oznaczyc hormony, jesli sie okaze, ze masz
          wszystko ok, to diana nie ma sensu, bo i tak nie pomoze.
          watrobe obciaza jak kazdy inny lek. moja gin nie ma oporow, zeby mi ja dawac,
          tym bardziej, ze dobrze sie po niej czuje i pomaga mi. a jestem na nia skazana
          pewnie do konca zycia.
          mi sie wlosami dzialo tylko to, ze bylo ich malo i sie przetluszczaly i byly
          klapniete. sama diana cos tam zmienila, ale prawdziwe efekty dopiero po
          przejscu na montignaca sie pojawily. natomiast kolezanka skarzyla mi sie, ze w
          wakacje strasznie zaczely jej wypafadac wlosy, teraz codziennie pije skrzyp i
          ma je cudowne smile
          ja najbardziej ufam naturalnym metodom, a nie chemicznym. witaminy powinnas
          miec w jedzeniu, a nie w tabletkach. cynk tez.
          zastanow sie nad tym, glownie nad sposobem odzywiania. jesli wezmiesz sie za to
          na powaznie, to po miesiacu zobaczysz efekty, ktore sa nie do uwierzenia.
          • malena_79 Re: Mam poważny problem z włosami :-( 09.01.07, 15:03
            Kupię sobie skrzyp ale mówisz o skrzypie do picia? A mogę go razem zażywać z
            Vitapilem, cynkiem, wit. B6 i PP? Może jeszcze płukanki z pokrzywy?
            "mi sie wlosami dzialo tylko to, ze bylo ich malo i sie przetluszczaly i byly
            klapniete." - Mi się właśnie to samo dzieje.
            I poprawiły Ci się włosy?
            Co do tej diety to na pewno poczytam ale ja nie chce schudnąć. A gdzie jest to
            forum?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka