Dodaj do ulubionych

małopłytkowość a ciąża

09.04.03, 20:28
bardzo proszę o jakieś informacje... właśnie stwierdzono u mnie
małopłytkowość, mam skierowanie na badania do instytutu hematologii... ale
nie udało mi się uzyskać informacji czy to zwiększa u mnie ryzyko poronienia
itd...(jestem teraz w 9tym tygodniu ciąży). tyle co się dowiedziałam, że może
to być przyczyną krwotoku przy rodzeniu łożyska... usłyszałam tylko, że jeśli
donoszę to mogą być kłopoty pod koniec ciąży, że małopłytkowość jest
zdradliwa...
proszę o jakieś rozwinięcie tego... jaki to może mieć wpływ na ciąże, poród
dziękuję iz
Obserwuj wątek
    • anakon Re: małopłytkowość a ciąża 10.04.03, 09:08
      czesc, niewiele Ci pomoge, ale powiem tak -jestem teraz w 36tyg. ciazy, do tej
      pory czulam sie dobrze i dzidzia chyba tez, a caly czas mialam plytki na
      poziomie 100-110tys, przed ciaza mialam niewie wiecej tak ok 150tys. Teraz
      sytuacja sie pogorszyla, mam 65tys i tez bede u hematologa i prawdopodobnie
      poza dodatkowymi badaniami bede musiala brac sterydy...kilka postow nizej jest
      wlasnie moj post o maloplytkowosci z nadzieja, ze P. dr. nan odpowie...juz
      kiedys poruszala ten temat, ale dotyczylo to osoby, ktora leczyla sie na
      maloplytkowosc i chciala zajsc w ciaze,
      a ile Ty masz tych plytek?? Poza samym monitorowaniem poziomu plytek robi sie
      badanie przeciwcial przeciwplytkowych, bierze w lagodnych maloplytkowosciach
      rutinoscorbin, a w mocniejszej sterydy...Najbardziej alarmujacy poziom to 50tys
      plytek(i mniej )ponoc nie powinno byc klopotu z porodem przy poziomiwe 80-
      90tys. ale musi byc to oczywiscie kontrolowane i lekarze musza sie liczyc z
      mozliwoscia przetaczania krwi itd...generalnie nie wyglada to kolorowo, ale w
      cale nie musi sie skonczyc zle, wiec rob badania i pilnuj tego, moze u Ciebie
      plytki nie beda spadac, moze samoistnie sie podniosa, hematolog na pewno cos Ci
      doradzi, powodzenia, na tej dlugiej drodze, bo ja jestem juz na koncowce i
      teraz dopiero mierze sie z takimi problemami.
    • monika.antepowicz Re: małopłytkowość a ciąża 13.04.03, 18:25
      Małopłytkowośc może być pochodzenia autoimmunologicznego- polega na tym, że
      wytwarza Pani przeciwciała przeciw swoim płytkom krwi- wówczas pjeśli liczba
      płytek przekracza 50000 to nier ma zadnych następstw, a jeśli jest mniejsza to
      należy ją uzupełnić. niekiedy matki wytwarzają przeciwciała przeciw płytkom
      dziecka ale to obkjawia sie po porodzie- dzieci wówczas maja małopłytkowość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka