Dodaj do ulubionych

pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum?

16.02.07, 22:41
proszę o pomoc, przeczytajcie mój wątek, może coś podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • oxygen100 Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:44
      zlapalas kile??smile
      tak po prawdzie to nie bardzo jest co czytac ale mozna zgadywactongue_out
    • babka71 Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:46
      jest pytaj o co chcesz..
      • czystopraktyczna Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:47
        sorry nie wkleiłam:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38391&w=57484833
        • mamaadama4 Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:50
          Na pewno nie jest dobrze, że nastapiła reakcja w obrębie znamion, ale przez net
          nawet dermatolog ci nie odopowie. Musisz iść do lekarza
          • czystopraktyczna Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:53
            wiem, ale do poniedziałku nic nie zrobię, co po niedzieli to też nie wiem, bo
            wszedzie zapisy na odległe terminy, chodzi mi o odpowiedź czy taka reakcja jest
            normalna?
            źle wygląda jeden pieprzyk, zrobił się taki wypukły, miękki ciemniejszy i
            szerszy
            • mandziola Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:56
              Trzy dni Cię nie zbawią. Zapisz sie do dermatologa i do chirorga -
              prawdopodobnie do obu musisz miec skierowanie od rodzionnego.
              Najprawdopodobniej to reakcja na depilacje... Zwykła skóra bez pieprzyka by
              siue zaczerwieniła, z pieprzykiem tym bardziej...
    • gorgolka to w końcu trzeba zamalowywać czy nie? 17.02.07, 00:19
      i czy jakąś specjalną kredką? czy zwykłą biała, tą którą rysuje się na skórze
      kwadraty?
      Bo jeśli trzeba to ewidentne zaniedbanie pielęgniarki (gdzieś czytałam że taki
      zabieg to tylko lekarz może)
      • aguskin Re: to w końcu trzeba zamalowywać czy nie? 17.02.07, 07:46
        myślę, że nie powinno nic Ci być, ja usuwam tylko blizny na twarzy laserem i
        czasem tarafi na znamie i też się tak robi i te typu brodawczaki tak sie
        podgotowywują, bo właśnie są bliżej i wiązka lasera je głebiej traktuje,
        powinny przyschnąć i stwardnieć, w podobny sposób robi sie koagulację, tyle że
        inna wiązką lasera,
        • czystopraktyczna Re: to w końcu trzeba zamalowywać czy nie? 17.02.07, 10:16
          ale być moze tobie zabezpieczali jakoś znamiona?
          na poprzednich zabiegach zamalowywali mi białą kredką i nie było żadnej reakci
          a teraz babka tego nie zrobiła i naprawdę widać zmianę
          • aguskin Re: czystopraktyczna 17.02.07, 18:08
            nie maskował mi, ale faktycznie uważał, zeby ich nie przypiec,
            ale też kiedyś myślał, że to przebarwienie i strzelił w znamie,
            było właśnie takie rozpulchnione, parzyłam zieloną herbate, zimną z lodówki
            robiłam okład na drugi dzień było juz ok. troche swiędziało i szczypało,
            głowa do góry, kobiety nie są z gwiezdnych wojen i byle laserek nas nie
            zniszczy,
            ale wróc do baby i zapytaj, czemu tak zrobiła i czy coś powinnas z tym zrobić,
            a jeszcze jedno, uważaj, bo przez 4 tyg, nie powinnas tych znamion wystawiać na
            słonce ani na solarium, zanim warstwa naskórka zrogowacieje,
    • oxygen100 Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 17.02.07, 09:22
      1. do dermatologa nuie potrzebne jest skierowanie.
      2. usuwane znamion za pomoca lasera uniemozliwia badanie histopatologiczne bo
      usunieta tkanka ulega zniszczeniu
      3. jesli jestes z warszawy w szpitalu mswia (tak w tym samym) jest poradnia
      znamion.
      o tu masz info
      www.cskmswia.pl/index.php?option=content&task=view&id=20
      • czystopraktyczna dzięki 17.02.07, 10:15
        jestem z Lublina więc do tego szpitala nie dojadę.
        Właśnie martwię się, bo na razie nie było usunięcia, ale chyba laser mógł
        zniszczyć i nie będzie teraz wiadomo co to było.
        Tak czy tak do dermatologa sie przejdę, tylko kurcze terminy na maj
        najwcześniej
        • bbarbara Re: dzięki 17.02.07, 11:27
          często jest tak ze do specjalisty mozesz sie zarejestrowac tego samego dnia
          bladym switem, maja przewaznie kilka miejsc na "wypadki" albo wejdz do gabinetu
          bez rejestracji i zapytaj czy cie przyjmie
          • jklk Re: dzięki 17.02.07, 14:19
            A nie możesz pójść prywatnie? Skoro fundujesz sobie depilację laserową, to
            chyba dysponujesz jakimiś finansami?
            • ledzeppelin3 Re: dzięki 17.02.07, 17:48
              Raczej to przejściowa reakcja, do dermatologa idź jednak koniecznie.
              • czystopraktyczna dzwoniłam tam 17.02.07, 18:04
                po kilku minutach oddzwoniła dermatolog, powiedziała że to raczej tylko reakcja
                oparzeniowa, że powinno zejść, zaproponowała że jeśli nie zejdzie to zebym
                przyszła w poniedziałek to obejrzą.
                Ale mnie głównie chodsi o inną rzecz, jaki skutek w przyszłości moze to mieć,
                czy może spowodować jakąś zmianę złośliwą czy coś podobnego. Wiadomo ze takie
                miejsca należy chronić przed słońcem, a tu taka sprawa,
                Myślę sobie że w tym gabinecie z pewnością uspokoją, powiedzą że nie szkodzi bo
                to w ich interesie będzie żebym nie rozgłaszała sprawy i nie była wystraszona.
                A ja bym chciała wiedzieć czy to może mieć jakieś skutki na przyszłość, dlatego
                pytam na forum, jeśli znacie jakieś inne forum tematyczne na którym mogłabym
                zapytać to mnie pokierujcie proszę
                • rachela27 Re: dzwoniłam tam 19.02.07, 14:10
                  Idź prywatnie do dermatologa.W prywatnych gabinetach przeważnie mają
                  dermatoskopy, a w przychodni raczej nie.Nikt na forum nie da ci gwarancji, że
                  wszystko jest ok.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka