czystopraktyczna 16.02.07, 22:41 proszę o pomoc, przeczytajcie mój wątek, może coś podpowiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oxygen100 Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:44 zlapalas kile?? tak po prawdzie to nie bardzo jest co czytac ale mozna zgadywac Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:46 jest pytaj o co chcesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
czystopraktyczna Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:47 sorry nie wkleiłam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38391&w=57484833 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:50 Na pewno nie jest dobrze, że nastapiła reakcja w obrębie znamion, ale przez net nawet dermatolog ci nie odopowie. Musisz iść do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
czystopraktyczna Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:53 wiem, ale do poniedziałku nic nie zrobię, co po niedzieli to też nie wiem, bo wszedzie zapisy na odległe terminy, chodzi mi o odpowiedź czy taka reakcja jest normalna? źle wygląda jeden pieprzyk, zrobił się taki wypukły, miękki ciemniejszy i szerszy Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 16.02.07, 22:56 Trzy dni Cię nie zbawią. Zapisz sie do dermatologa i do chirorga - prawdopodobnie do obu musisz miec skierowanie od rodzionnego. Najprawdopodobniej to reakcja na depilacje... Zwykła skóra bez pieprzyka by siue zaczerwieniła, z pieprzykiem tym bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka to w końcu trzeba zamalowywać czy nie? 17.02.07, 00:19 i czy jakąś specjalną kredką? czy zwykłą biała, tą którą rysuje się na skórze kwadraty? Bo jeśli trzeba to ewidentne zaniedbanie pielęgniarki (gdzieś czytałam że taki zabieg to tylko lekarz może) Odpowiedz Link Zgłoś
aguskin Re: to w końcu trzeba zamalowywać czy nie? 17.02.07, 07:46 myślę, że nie powinno nic Ci być, ja usuwam tylko blizny na twarzy laserem i czasem tarafi na znamie i też się tak robi i te typu brodawczaki tak sie podgotowywują, bo właśnie są bliżej i wiązka lasera je głebiej traktuje, powinny przyschnąć i stwardnieć, w podobny sposób robi sie koagulację, tyle że inna wiązką lasera, Odpowiedz Link Zgłoś
czystopraktyczna Re: to w końcu trzeba zamalowywać czy nie? 17.02.07, 10:16 ale być moze tobie zabezpieczali jakoś znamiona? na poprzednich zabiegach zamalowywali mi białą kredką i nie było żadnej reakci a teraz babka tego nie zrobiła i naprawdę widać zmianę Odpowiedz Link Zgłoś
aguskin Re: czystopraktyczna 17.02.07, 18:08 nie maskował mi, ale faktycznie uważał, zeby ich nie przypiec, ale też kiedyś myślał, że to przebarwienie i strzelił w znamie, było właśnie takie rozpulchnione, parzyłam zieloną herbate, zimną z lodówki robiłam okład na drugi dzień było juz ok. troche swiędziało i szczypało, głowa do góry, kobiety nie są z gwiezdnych wojen i byle laserek nas nie zniszczy, ale wróc do baby i zapytaj, czemu tak zrobiła i czy coś powinnas z tym zrobić, a jeszcze jedno, uważaj, bo przez 4 tyg, nie powinnas tych znamion wystawiać na słonce ani na solarium, zanim warstwa naskórka zrogowacieje, Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: pilne-boję się, czy jest dermatolog na forum? 17.02.07, 09:22 1. do dermatologa nuie potrzebne jest skierowanie. 2. usuwane znamion za pomoca lasera uniemozliwia badanie histopatologiczne bo usunieta tkanka ulega zniszczeniu 3. jesli jestes z warszawy w szpitalu mswia (tak w tym samym) jest poradnia znamion. o tu masz info www.cskmswia.pl/index.php?option=content&task=view&id=20 Odpowiedz Link Zgłoś
czystopraktyczna dzięki 17.02.07, 10:15 jestem z Lublina więc do tego szpitala nie dojadę. Właśnie martwię się, bo na razie nie było usunięcia, ale chyba laser mógł zniszczyć i nie będzie teraz wiadomo co to było. Tak czy tak do dermatologa sie przejdę, tylko kurcze terminy na maj najwcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
bbarbara Re: dzięki 17.02.07, 11:27 często jest tak ze do specjalisty mozesz sie zarejestrowac tego samego dnia bladym switem, maja przewaznie kilka miejsc na "wypadki" albo wejdz do gabinetu bez rejestracji i zapytaj czy cie przyjmie Odpowiedz Link Zgłoś
jklk Re: dzięki 17.02.07, 14:19 A nie możesz pójść prywatnie? Skoro fundujesz sobie depilację laserową, to chyba dysponujesz jakimiś finansami? Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: dzięki 17.02.07, 17:48 Raczej to przejściowa reakcja, do dermatologa idź jednak koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
czystopraktyczna dzwoniłam tam 17.02.07, 18:04 po kilku minutach oddzwoniła dermatolog, powiedziała że to raczej tylko reakcja oparzeniowa, że powinno zejść, zaproponowała że jeśli nie zejdzie to zebym przyszła w poniedziałek to obejrzą. Ale mnie głównie chodsi o inną rzecz, jaki skutek w przyszłości moze to mieć, czy może spowodować jakąś zmianę złośliwą czy coś podobnego. Wiadomo ze takie miejsca należy chronić przed słońcem, a tu taka sprawa, Myślę sobie że w tym gabinecie z pewnością uspokoją, powiedzą że nie szkodzi bo to w ich interesie będzie żebym nie rozgłaszała sprawy i nie była wystraszona. A ja bym chciała wiedzieć czy to może mieć jakieś skutki na przyszłość, dlatego pytam na forum, jeśli znacie jakieś inne forum tematyczne na którym mogłabym zapytać to mnie pokierujcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś
rachela27 Re: dzwoniłam tam 19.02.07, 14:10 Idź prywatnie do dermatologa.W prywatnych gabinetach przeważnie mają dermatoskopy, a w przychodni raczej nie.Nikt na forum nie da ci gwarancji, że wszystko jest ok.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś