Dodaj do ulubionych

dziąsła a szczoteczka do zębów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 12:59
Mam zdrowe zęby, chodzę regularnie do dentysty ale zauważyłam, że dziąsło nad
trójką mocno się cofnęło, nie krwawi ani nie boli. Czy używanie elektrycznej
szczoteczki do zębów może przyspieszyć osuwanie się dziąseł (wcześniej gdy
myłam tradycyjną szczoteczką niestety też się cofało)?
Obserwuj wątek
    • unbreakable Re: dziąsła a szczoteczka do zębów 22.02.07, 15:02
      moja dentystka mi powiedziala, ze niepotrzebne sa zadne wynalazki
      wystarczy bardzo miekka szczoteczka, zwykla za 3 zl, do tego wymiatanie i
      okrezne ruchy a nie szorowanie poziome i pasty: sensodyne, elmex albo lacalut
    • brejzaga1 Re: dziąsła a szczoteczka do zębów 22.02.07, 15:03
      TAK!masz tzw ubytek klinowy,nie jets to pruchnica czesto sami sobie je funujemy
      zlym szczotkowanie zebow.kup sobie srednia miekka szcztoczeczke i ruchem
      wymiatajacym myj zeby,zawsze od dziasla w strone zeba ,czesto przy takich
      ubytkach pojawia sie nadwrazliwosc na zmiany temp.polecam elmex zielony ,jezeli
      jest znaczny mozna wypelnic materailem swiatloutwardzalnym to miejsce,porzmawiaj
      ze swoim dentysta ale to nic groznego ,koniecznie zmien sposow szcotkowania bo
      ubytek bedzie sie poglebial ,pozdrawiam
      • Gość: Magda Re: dziąsła a szczoteczka do zębów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 15:39
        Dzięki. Dbam o zęby, wiem jak powinnam je myć (ruchy okrężne, z dziąsła na
        ząb), używałam szczoteczek z gumkami do masażu a i tak się obsuwało. Nie wiem
        czy mam odstawić szczoteczkę elektryczną czy zostawić a dodatkowo masować
        dziąsła jakimś innym wynalazkiem?
        • Gość: niestety to się nazywa recesja dziąslowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:17
          U mnie to sie zaczelo bardzo dawno jak uzywalam ruchomego aparatu dziąslowego,
          najpierw przy jednym zębie, teraz to juz z 8 mam odslonietych. Jesli masz zly
          zgryz to szczotkowanie nie wiem jaką szczotka nic nie pomoze bo dziasla i tak
          puszczą. Mozna to leczyc przeszczepami ale bardzo niewielu dentystow w ogole
          zna taka chorobe, ja dowiedzialam sie po żmudnych poszukiwaniach w internecie.
        • smolkowicz_a Re: dziąsła a szczoteczka do zębów 22.02.07, 18:16
          Mój dentysta, a jest specjalistą wysokiej klasy, ma specjalizację z
          periodontologii, mówi że nie wolno myć zębów okrężnymi ruchami, że to właśnie
          od takiego mycia robią się te ubytki. Należy "wymiatać" od dziąsła w str zęba.
    • amber_white Re: dziąsła a szczoteczka do zębów 22.02.07, 17:55
      Moja dentystka uwaza, ze takie odsloniecia powstaja na skutek zbyt energicznego
      szczotkowania. Ja mam tendencje wlasnie do takiego szczotkowania - mocno
      przyciskam szczoteczke i jade ruchem okreznym po zebie. Po konsultacji
      zmienilam szczoteczke na zwykla miekka (wloski rownej dlugosci, zadne
      reklamowane cuda na kiju) i mam zalecenie szczotkowac jak najdelikatniej, dlugo
      i dokladnie. I szczoteczka jade ruchem okreznym po dziaslach a nie zebach,
      potem ruchem wymiatajacym w dol zeba.
    • Gość: yellowpeach Re: dziąsła a szczoteczka do zębów IP: *.chello.pl 22.02.07, 20:06
      kolezanki maja racje-recesje dziasel tworza sie przy nieprawidlowym
      szczotkowaniu,ale takze przy wadach zgryzu-urazy zgryzowe oraz postepuja z
      wiekiem. wiec masaz dziasel moze spowodowac ich czesciowa regeneracje,choc
      recesje trudno cofnac. radzilabym zrezygnowac ze szczotki elektrycznej-polecana
      jest raczej dla osob o 'grubych' dziaslach, chyba ze szczoteczka soniczna-
      drgajaca a nie obrotowa. pozdrawiam!
    • brejzaga1 Re:ruchy okrezne-nie 22.02.07, 21:20
      wlasnie od tego sposobu szczotkowania masz ten ubytek ,ruch *wymiatajacy*od
      dziasla na zeba
      • Gość: Basia Re:ruchy okrezne-nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 21:24
        Ja też miałam takie problemy z zębami. Lekarz zalecił mi zmienienie szczoteczki na elektryczną (mam Oral-B z ruchami oscylacyjno pulsacyjnymi), dodatkowo używam na przemian pasty do zębów Elmex zielonej, Sensodyne i Ajona. Efekty są naprawdę bardzo widoczne.
    • Gość: Lucyna dziasla a zeby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.15, 01:53
      witam. chcialabym zapytac czy cos moze sie stac z zebem nie zaslonietym dziaslem. mianowicie mam zdrowe zeby dzieki reguralnemu myciu ale prawdopodobnie szczotreczka nie dochodzila w pewne miejsce i zauwazylam ze zrobilo sie tam czarne. Ogolnie zaczelam szczotkowac tak dlugo az nie wydrapalam sobie dziosla przy jednym i przy okazji drugim zebie z powodu bardzo twardej szczoteczki.. no i mijaja dwa dni i przy tym odslonietym bez czarnego osadu robi mi sie tez jakis osad wlasnie w miejscu gdzie ubylo mi troche dziasla... czy mam sie bac? trzeba to jakos usunac i czyms zabezpieczyc u dentysty? pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka