Gość: margit.b IP: *.rajskanet.pl 23.02.07, 13:01 co to znaczy ziarenkowcowa flora bakteryjna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yellow Re: bakteria? IP: *.chello.pl 23.02.07, 13:57 nie rozumiem pytania. ziarenkowce to takie "kuliste" bakterie, to chodzi o ksztalt. np.paciorkowce sa jak koraliki, paleczki- to wiadomo, gronkowce... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margit.b Re: bakteria? IP: *.rajskanet.pl 23.02.07, 14:24 a jak sie je leczy w pochwie czym,brałam polseptol,lactovaginal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yellow Re: bakteria? IP: *.chello.pl 23.02.07, 16:05 a to juz zalezy od lekarza,choc to co piszesz to troche nieprecyzyjne rozpoznanie. lactovaginal nie leczy infekcji-tylko uzupelnia kw.mlekowy w pochwie(zakwasza srodowisko,dziala oslonowo) natomiast polseptol dzialal niespecyficznie na flore bakteryjna- wiec jesli Tobie nie pomogl to moze nalezy wykonac posiew i antybiogram-jesli sa bakt.- czyli jakie antybiotyki na nie beda dzialac i podac celowany. najlepiej zwroc sie do lekarza. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łydka Re: bakteria? IP: 209.152.185.* 23.02.07, 16:53 szczerze mówiąc, to taka informacja: ziarniaki to dużo nie mówi to fakt, że w warunkach prawidłowych w środowisku pochwy rozwijają się pałeczki Doderleina czyli beztlenowce Lactobacillus, ale jakieś ilości nieszkodliwe ziarniaków też są obecne. myślę, że najpewniej w Twoim przypadku byłoby zrobić posiew z antybiogramem i dowiedzieć sie, ile jest tych bakterii chorobotwórczych, jak się nazywaja i na co są wrażliwe wtedy i leczenie bedzie krótsze i skuteczniejsze. Lactovaginalem na pewno nie wyleczysz infekcji bakteryjnej. do tego potrzeba silniejszych leków, ale dobranych na podstawie antybiogramu. poza tym Lacto jest na odbudowanie flory bakteryjnej PO leczeniu. to już lepiej kup sobie Lacibios femina, według mnie jest bardziej skuteczny, chyba dlatego, że w trakcie kuracji sie go już łyka, no i oczywiscie wygodniejszy w stosowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margit.b Re: bakteria? IP: *.rajskanet.pl 23.02.07, 18:18 powiem szczerze te dwa leki ,które napisałam przepisało mi dwóch niezależnych od siebie ginekologów na podstawie wykonanej cytologii,a brzmi ona tak:komórki nabłonka płaskiego,bez cech dyskariozy.k. endocerwikalne(- ).Mierna,ziarenkowcowa flora bakteryjna.Obecne pojedyńcze komórki kolicytopodobne.Zaznaczam ,że jestem po konizacji z powodu hpv.I nigdy żaden lekarz nie zalecał mi pobrania posiewu i antybiagramu ,słyszę to poraz pierwszy od Was. Odpowiedz Link Zgłoś