she4 06.05.03, 07:40 cCy zazywanie antybiotyku w 6 dniowej przerwie w pigułkach obniża ich skuteczność w tym czasie?Augmentin - Logest.Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia.lomanczyk Re: Antybiotyk a antykoncepcja 06.05.03, 13:19 Ja mam podobne pytanie, Logest + Doxycyklina, z tym ze w czasie brania tabletek, nie w przerwie. Lekarz przepisujacy antybiotyk powiedzial mi, ze akurat ten antybiotyk nie zaburza wchlaniania tabletek, ale jakos nie do konca mu wierze, bo na ulotce Logestu jest napisane, ze antybiotyki m. in. z grupy tetracyklin moga zaburzac jego dzialanie, a na ulotce Doxycykliny, ze jest to antybiotyk z grupy tetracyklin. Odpowiedz Link Zgłoś
she4 Re: Antybiotyk a antykoncepcja 08.05.03, 08:18 Czy ktoś, zwłaszcza Pani Doktor mógłby NAm odpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Antybiotyk a antykoncepcja 08.05.03, 10:53 Nie, nie ma wpływu . Antybiotyki osłabiaja wchłanianie pigułek- w przerwie nie przyjmuje się pigułek , a więc przyjmowanie antybiotyku nie zmniejsza skuteczności pigułek Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra z doświadczenia 08.05.03, 13:21 biore triquilar juz pare lat w miedzyczasie oczywiście zdarza sie antybiotyk przeważnie doxycyklina czasem inny. Działanie antykoncepcyjne zostaje zachowane - fakt wchłanianie jest mniejsze i o wiele szybciej występuje krwawienie zaraz nastepnego dnia po zakończeniu listka bądz nawet juz przy przedostatniej tabletce - ale nic "negatywnego" sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś