Dodaj do ulubionych

Waga ciężarnych

07.05.03, 22:47
O ile powinna zwiększyć się waga kobiety w 25 tyg. ciąży?
A ile podczas całej ciązy? Większość źródeł podaje, że 12 kg, jednakże lekarz
mojej koleżanki stwierdził, że 17 kg...
Jak w ogóle rozkładają się te kilogramy na te 9 miesięcy? Mam różne dane
(odpowiednio do trymestru, I, II, III):2, 4, 6 lub 2, 5, 5 lub 2, 6, 4. Czy
przyrost masy ciała wobec tego największy jest w III trymestrze, czy też w
III. W książce (nienajnowszej) dr Pytel zaleca w pierwszej połowie
zwiększenie ciężaru ciała 1,5 kg miesięcznie, natomiast w drugiej połowie
ciązy - 1 kg miesięcznie.
Jak więc to właściwie jest z tą wagą?
Obserwuj wątek
    • odmiecia Re: Waga ciężarnych 08.05.03, 10:35
      bubciu napisała:

> O ile powinna zwiększyć się waga kobiety w 25 tyg. ciąży?
      > A ile podczas całej ciązy? Większość źródeł podaje, że 12 kg, jednakże lekarz
      > mojej koleżanki stwierdził, że 17 kg...
      > Jak w ogóle rozkładają się te kilogramy na te 9 miesięcy? Mam różne dane
      > (odpowiednio do trymestru, I, II, III):2, 4, 6 lub 2, 5, 5 lub 2, 6, 4. Czy
      > przyrost masy ciała wobec tego największy jest w III trymestrze, czy też w
      > III. W książce (nienajnowszej) dr Pytel zaleca w pierwszej połowie
      > zwiększenie ciężaru ciała 1,5 kg miesięcznie, natomiast w drugiej połowie
      > ciązy - 1 kg miesięcznie.
      > Jak więc to właściwie jest z tą wagą?

wczoraj czytałam gazety fachowe dla ciężarnych i jest w nich napisane, że
      dozwolony przyrost wagi, to od 10- 18 kilo.
      A lekarz, jakiś tam sławny, co opiekował się m. in. Figurą, twierdzi, że nie
      więcej niż 12 kilo, bo większa waga może niekorzystnie wpływać na krzyż, nawet
      nie teraz, ale w przyszłości. No i jeszcze jedna zaleta takiej wagi - łatwo
      zrzucisz te parę kilo po porodzie - wręcz bez myślenia o tym....
      z tym miesięcznym rozkładem wagi, to jakieś bzdury!
      zresztą jak będziesz odżywiała się z głową- parę posiłków dziennie (5,6) ale w
      mniejszych ilościach, no i najważniejsze bez pustych kalłorii i tłustych mięs
      smażonych na tłuszczach, to nie powinnach horendalnie przybrać na wadze
      no i jeszcze dużo płynów - ale nie kawki i herbatki!!!/

pozdrawiam
      interesująca się, przyszła - mam nadzieję - ciężarna
      • agajezyk Re: Waga ciężarnych 09.05.03, 13:47
        Jestem w 35 tygodniu, od jutra w 36 i przytyłam 13 kg Lekarz mówi, że to ok,
        akurat tyle ile trzeba.Wszystko zależy od wagi wyjściowej Kobiety które maja
        nadwagę przed ciążą powinny przytyć mniej około 10 kg, te bez nadwagi wiecej.
        Stąd takie duże widełki tzn. od 10 do 18 kg. Ja się wogóle nie objadam,
        zaczęłam tylko jeść kolację, czego przed ciążą nie robiłam. teraz jednak w nocy
        budził mnie głód więc musiałam.Mam nadzieję wszystko zrzucić chociaż przeciez
        top nie jest najważniejsze. Bo najwazniejsze jest by dzidziuś był zdrowy. Pod
        koniec trzeciego trymestru podobno się chudnie troszke. Pozdrawiam
        • ttpib Re: Waga ciężarnych 09.05.03, 21:44
          Czesc dziewczyny,
          ja jestem obecnie w 22 tygodniu ciazy i waze 64 kilo. Na poczatku moja waga w
          ogole sie nie zmieniala(wazylam 56 i pol) i troche mnie to martwilo czy aby
          wszystko ok. Do osiemnastego tygodnia wazylam 60 kilo. Ale od czterech tygodni
          zauwazylam, ze zwiekszyl sie moj apetyt i brzuszek w oczach mi rosnie. Z dnia
          na dzien brzuszek jest okraglejszy i rozpycha sie do przodu. Jeszcze kilka
          tygodni temu bylam pewna, ze przytyje najwyzej 8 kilo ale teraz wiem, ze moge
          przybrac nawet 18 kilo. I co ostatnio zauwazylam? Ze mam ochote na slodycze i
          inne snacki, za ktorymi wczesniej nie przepadalam. Staram sie jednak opanowywac
          swoje pokusy. Ale mowie Wam, brzuszek jest niesamowity. Rosnie w zawrotnym
          tempie

Pozdrawiam wszystkie brzuszki i ich mamusie

Margo i Bartus w brzuszku
    • kachna0 Re: Waga ciężarnych 11.05.03, 17:44
      W pierwszej ciązy przytyłam 7 kilo, a w drugiej 8 (waga wyjściowa ok.60). W
      żadnej nie miałam żadnych zachcianek, jedynie w drugiej ok. 3 tyg. przed
      rozwiązaniem zaczęłam jeść słodycze (zbieranie zapasów kalorycznych na poród).
      I córeczka, i synek urodzili się zrowi (10 Apgar). Przyrost wagi jest
      indywidualny, no chyba ze któraś sobie pozwala na obżarstwo zrzucając to na
      dziecko.
      • anakon Re: Waga ciężarnych 12.05.03, 09:13
        a ja na prawde bez obzarstwa mam 22kg na +; jutro termin...wiec pewnie juz nie
        przybedzie, ale czesc z tych kg. jest jak sadze gromadzeniem sie wody w
        organizmie, ostatnie upaly + koncowka ciazy sprzyjaja zatrzymywaniu wody. aaaa
        przed ciaza bylam raczej chuda.
    • bubciu Re: Waga ciężarnych 15.05.03, 17:19
      Jak narazie 27 tydzień i 8 kg...chyba jednak cps za duzo, tym bardziej jest to
      dziwne, ze nie jem więcej jak przed ciążą a do tego mam niewielki
      brzuszek...może dlatego, że jestem dość wysoka (174 cm). Przed ciążą ważyłam 62
      kg a obecnie już równe 70....
      Jak tak dalej pojdzie skoncze na 20...sad
      Nie chcialabym, broń Boże, zaszkodzić w czyś dzidziusiowi...ale po co łapać
      zbędny tłuszczyk.
      Bardzo prosiłabym Panią Doktor o fachową opinię na ten temat...
    • monika.antepowicz Re: Waga ciężarnych 16.05.03, 09:23
      Genaralnie na poczatku ciazy nie ma zaleceń- przybytek wagi rozpoczyna sie koło
      20 tygodnia, po 30 tyg nie powinien przekraczać 500g tygodniowo. Więcej mogą
      przytyć drobne i szczupłe kobiety, te grubsze nie powinny tyć więcej niz 12 kg.
      Przybytek wagi w ciąży nie powinien ghyć niższy niz 8-9 kg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka