Dodaj do ulubionych

wlukniak w piersi

18.04.07, 12:54
Czy ktoras z was wie cos wiecej na ten temat?Bo ja tylko wiem,ze mam 2
wlukniaki w piersi.Czy to moze kiedys zrobic sie zlosliwe?!Iczy trzeba usowac?
Moj lekarz powiedzial tak:to co usowamy?Mialam sie zglosic po odstawieniu
dziecka od piersi.Pozatym nic mi nie powiedzial.
Obserwuj wątek
    • joisana re 18.04.07, 13:02

Włókniaki są nowotworami łagodnymi, ale jek każdy nowotwór mogą ulec
      uzłośliwieniu, moze to zająć kilka tygodni, a czasem kilkadziesiąt lat, jednak
      nikt nam nei powie jak bedzie w naszym przypadku. Wszelkie zmiany w piuersi
      należy usuwać, ale po konsultacji z onkologiem. Jeśli takową miałaś w porządku,
      jeśli nie udaj sie do specjalisty, a ginelkolog nawet jeśli sobie dfopisze spec
      chorób piersi robi to bezprawnie, w Polsce nei ma specjalizacji chorób piersi,
      piersi leczą onkolodzy, a operują chirurdzy, ginekolog jest lekarzem pierwszego
      kontaktu i on powienien
      • joisana cd 18.04.07, 13:05

pokierować Tobą dalej. Jesli diagnozy n8ie potwierdził inny lekarz, nie masz
        zrobionej biopsji to tak naprawdę nie wiadomo czy zmiana która masz to
        włókniak, to moze być róznie dobrze gruczolakowłókniak, a to juznieco gorzej,
        bo jest guzem hormonozależnym i bezwzględnie się takie usuwa, moze też być
        lepsza wersja to co znalazl Twój lekarz to moze być zwykły zrost, zmina
        mastopatyczna bez charakteru nowotworowego. N a początku skonsultuj się z
        drugim lekarzem, najlepiej onkologiem.
        • bea569 Re: cd 18.04.07, 13:16
          Ja bylam juz u onkologa i mialam biopsje. Zdiagnozowano wlokniaki.Tylko co z
          tym dalej.Czy trzeba usowac?Lekarz wlasciwie nic nie powiedzial.Dzieki za
          odpowiecwink. Wstydze sie za byka,ktorego dopiero teraz zaowazylamsad!
          • Gość: ortografia Re: cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:20
            oj, jest ich znacznie więcej.....
            • bea569 Re: cd 18.04.07, 13:28
              czasem sa wazniejsze w zyciu sprawy niz ortografia!!!ale jak mozesz to pokaz
              • Gość: ola Re: cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:35
                Dlaczego pytasz czy usuwć,czy boisz się zabiegu?
                • bea569 Re: cd 18.04.07, 13:39
                  Pewnie,ze sie boje!I tego jak bede wygladac.Oczywiscie jesli to jest konieczne
                  to to zrobie.
                  • Gość: ola Re: cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 14:05
                    Jakie to jest duże?Ogólnie sam zabieg jest szybki i raczej niebolesny.Ja miałam
                    centymetrowego i śladu po tym nie mam.Nie liczac małej blizny która tak
                    naprawde jest mało widoczna.
                    • bea569 Re: cd 18.04.07, 17:36
                      Ja mam dwa po ok.3cm.w jednej piersi.Dlatego zastanawialam sie jak bede pozniej
                      wygladac.Chociaz jest to chyba malo wazne.
                      • Gość: ola Re: cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 11:35
                        Najważniejsze jest twoje zdrowie.Jakiś ślad pewnie po tym zostanie ale
                        pamiętaj,że jeśli urośnie,ślad też będzie większy.Nie ma się nad czym
                        zastanawiac,ja też długo się zastanawiałam,analizowałam wszystkie za i przeciw
                        i zdecydowałam się.Nie żałuję,teraz śpię spokojnie.A samego zabiegu nie ma się
                        co bać.Głowa do góry.
              • Gość: anka Re: cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:46
                pewnie, że są ważniejsze, ale jak chcesz to proszę:
                usówać - usUwać
                odpowiec -odpowieDZ
                zaóważyłam -zaUważyłam
                • Gość: ortografia Re: cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 15:16
                  I jeszcze jeden:
                  "poza tym"
                  Nie napadam na Ciebie, więc proszę nie złość się. Rozumiem, że jesteś w stresie
                  z powodu wykrytego u Ciebie schorzenia i że przede wszystkim interesuje Cię
                  teraz możliwość wyleczenia, a nie ortografia. Bardzo Ci współczuję.
                  Jednak czasem trudno odczytać sens wypowiedzi z tyloma błędami, zwłaszcza jak
                  piszący nie używa polskiej czcionki. Przez chwilę zastanawiałam się, co to
                  takiego jest te WLUKNIAKI? A znajomość ortografii nikomu nie zaszkodzi.
                  I życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia. Z całego sercasmile
                  • joisana Re: cd 18.04.07, 16:35
                    Hej drogie forumowiczki, a znacie aby netykietę???
                    Nie komentuje się ortografii w wypowiedziach, od tego jest forum Ortografia.

• joisana Re: cd 18.04.07, 16:40

Jęsli miałaś biopsję i widział CIe onkolog to najważniejsze. Włókniak
            teoretycznie nie jest hormonozależny, usuwa się go raczej po to, aby nie
            maskował innych ewentualnych zmian, które mogłyby się pojawić. Na początek może
            wystarczyć mammografia robiona raz w roku i USG robione co 6 miesiecy, jeśli
            guzki nie będę ulegały zmianom, możesz czekać. Ale z drugiej strony psychicznie
            CIę to zacznie po jakimś czasie dobijać, no bo nigdy nic nie wiadomo i z teog
            powodu z kolei warto usunąć. Zabieg moze być faktycznie drobny, małe nacięcie ,
            znieczulenie miejscowe, może tez być wykonany mammotomem, tj rodzaj biopsji
            podczas której można usunać całego guzka do 2cm średnicy za pomocą igły
            specjalnej, blizna ma wiec wielkość nakłucia, i trwa dosłownie chwilkę.
            • bea569 Re: cd 19.04.07, 11:48
              Dziekuje wam za pomoc.Uzyskalam od Was wiecej informacji niz od kochanego
              lekarza!Pozdrawiam i zdrowia zycze nawet tym zlosliwymsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka