Dodaj do ulubionych

po sunięciu ósemek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 08:51
witam,
w poniedziałek miałam usunięte dwie ósemki. teraz wyglądam jakby ktoś
przeszczepił mi ziemniaka na twarz - opuchlizna straszna. ale zyje. i mam się
nawet całkiem dobrze. nie taki ten zabieg straszny jak myślałam.
tylko jest jeden problem. jesli splunę, to w ślinie widać ślady krwi. mówiłam
o tym na kontroli, ale lekarz twierdzi, ze wszytsko ładnie się goi wiec chyba
ma tak być. czy któraś z was też tak miała?

dzieki za odpowiedzi.

ps. w następny poniedziałek mam zdjęcie szwów. już nie mogę się doczekać smile
strasznie ciągną. w dodatku mam wrażenie, że górne są założone zbyt ciasno.
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: po sunięciu ósemek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 09:43
      Nie ma czym się przejmować, u mnie po jednej z ósemek opuchlizna utrzymywała
      się przez 2 tygodnie i czasami pojawiała się krew (czysta), po miesiacu
      wszystko wróciło do normy.
      • Gość: iza Re: po sunięciu ósemek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 11:40
        wielkie dzieki za odpowiedz. niby lekarz mowi ze w porzadku. ja mu wierze, ale
        jak uslyszalam to od osoby ktora miala taki sam problem to czuje sie spokojna
        teraz.

jeszcze raz dzieki.
    • nglka Re: po sunięciu ósemek 26.04.07, 11:55
      Ja przez dobę plułam żywą krwią, kolejne dwie - plułam śliną z domieszką krwi.
      przez kilka dni wyglądałam, jakbym miała bliskie spotkanie z łopatą i robiąc
      zabieg w piątek - jeszcze w poniedziałek sepleniłam, bo opuchlizna do końca nie
      zeszła.
    • Gość: iza Re: po sunięciu ósemek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 12:29
      a czy ktoras z was miala wrazenie, ze boli ja nie sam dol po osemce tylko
      dziaslo w jednym miejscu? tu przy usunieciu. jak dotykam delikatnie jezykiem to
      boli. i to bardzo. swoja droga tylko to mi dokucza. reszta jest do zniesienia.
      boje sie zeby cos sie tam nie papralo. niby mam antybiotyk i inne leki. moze
      jestem przewrazliwiona ale to serio boli.
      a moze za ciasno mnie zszyto i to stad sie wzielo?
      • nglka Re: po sunięciu ósemek 26.04.07, 12:30
        Przez ok miesiąc nie mogłam jeść tą stroną, bo bolało. Goiło się ze 2 tygodnie w
        sumie. Po jakimś czasie opuchlizna zejdzie, dzisło przestanie przeszkadzać.
        Przyzwyzaisz się.
        • Gość: iza Re: po sunięciu ósemek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 12:33
          dobrze ze wogole zejdzie.
          tylko zastanawiam sie dlaczego boli mnie diaslo, a nie dziura po zebie.
          lekarz wczoraj nie widzial problemu. moze przesadzam. ale wole dmuchac na zimne.
          <tym bardziej ze facet ktory byl przede mna tez mial usuwane i zrobila mu sie
          torbiel - moze dlatego tak panikuje>
          • nglka Re: po sunięciu ósemek 26.04.07, 12:48
            Dziura nie boli, bo jest pusta tongue_out

A dziąsło boli, bo zostało naruszone. Tkanka w dziurze bezpośrednio - jest
            najprawdopodobniej matrtwa i złuszczy się odpadając ze skrzepem, gdy nadejdzie
            czas. Jak utniesz sobie palec to też będzie bolała Cię cała dłoń - tak samo
            tutaj boli dziąsło. I to jest normalne.
          • Gość: m Re: po sunięciu ósemek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 12:55
            Może dziąsło zostało mocno naciśnięte? U mnie tak było, dodatkowo potem okazało
            się że została pokruszona kość- 2 kawałki wyszły same ale został kawałek
            korzenia, dziąsło czasami jest wrażliwe, ale nie można było tego usunąć (nawet
            przy "poprawce").
            • Gość: iza Re: po sunięciu ósemek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:23
              a wiesz ze to jest bardzo mozliwe. bo gorna osemka byla juz "wyrosnieta". i
              lekarz opowaidal mi po kolei co robi. mowil ze najpierw wybijemy zab, a potem go
              wyciagniemy. na szczescie wyszedl w calosci (wziela go sobie mloda stazystka,
              ktora przygladala sie zabiegowi, aby sie na nim uczyc tongue_out dlony zab chciala dla
              kolerzanki, ale poniewaz byl "niewyrosniety" nie wygiagnieto go od razu tylko w
              dwoch kawalkach, wiec obiecalam jej nastepna osemke tongue_out)
              zastanawialam sie czy wlasnie tak nie bylo jak mowilas. proboje sobie tlumaczyc
              na rozne sposoby tongue_out
              no i caly czas obserwuje czy jest lepiej. a lepiej jest kiedy nie mowie i nic
              nie polykam tongue_out
              • nglka Re: po sunięciu ósemek 26.04.07, 14:29
                Czemu stresujesz się na zapas?
                Dolne zęby gorzej się wyrywa, bo nie ma takiej siły jak przy górnym, że "tylko
                pociągnąć".
                Moje wszystkie ósemki wyrywane były po rozcinaniu dziąsła, również się łamały,
                miałam wyciągane po kawałeczku po rozcięciu dziśąsła. wszystko skończyło się
                dobrze i u Ciebie też tak zapewne będzie.
                nie ma nic gorszego niż czytać o powikłaniach - siedząc przed monitorem ze
                świeżą raną smile

Pozdrawiam,
                • nglka Re: po sunięciu ósemek 26.04.07, 14:30
                  Ach, dodam, że ósemeczki również były niewyrośnięte (usunięto je, bo szczęka
                  była za wąska i jedynki zaczynały się zbyt zacieśniać).
                  • Gość: iza Re: po sunięciu ósemek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:33
                    u mnie usuwam z tego samego powodu.

masz racje-czytam i wyszukuje sobie problemy. przeciez dostalam leki, na
                    kontroli bylo ok, a ja przesadzam. ide na spacer - koniec szukania problemow
                    przed monitorem big_grin
                    • nglka Re: po sunięciu ósemek 26.04.07, 14:35
                      i dobry sposób na szybkie przeminięcie czasu.
                      smile
    • deodyma Re: po sunięciu ósemek 26.04.07, 20:57
      ja mialam trzy lata temu. z jedna z osemek mialam straszne komplikacje, ale
      stomatolog uprzedzil mnie o tym. mialam opuchlizne i szczekoscisk. nie moglam
      normalnie ust otworzyc, zeby cokolwiek zjesc. ale wszysko mi minelo po tygodniu
      czasu.
      • Gość: I`m a dentist Re: po sunięciu ósemek IP: *.lodz.mm.pl 26.04.07, 23:38
        Ech te nasze zęby. Okłady z zimnego lodu mogą trochę zmniejszyc opuchliznę,
        oczywsicie leki przeciwbólowe powinny zmniejszyc dolegliwosci. W razie bólu nie
        do wytrzymania zgłoś sie do lekarza.Ta krwią to bym się tak nie przejmowała, w
        końcu nie wykrwawisz się, a lepiej że wypływa, przynajmniej wiadomo, że rana
        oczyszcza się. Pozdr!
        • Gość: iza Re: po sunięciu ósemek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 11:05
          thx za odp

leki p/bolowe juz odstawilam. nie boli, az tak bardzo wiec nie widze sensu
          lykania ketonalu. opuchlizna dzis jest juz duzo mniejsza smile wiec wszystko idzie
          ku lepszemu
    • Gość: iza LEPIEJ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 21:13
      dzis czuje sie duzo lepiej. srodki p/bolowe nie sa mi potrzebne, ta "dziura" lub
      dziaslo nie dokucza az tak bardzo. kryzys za mna smile nie bylo potrzeby aby tak
      panikowac
      • Gość: monika dlaczego... IP: *.resetnet.pl 28.04.07, 21:43
        może zadam bardzo głupie pytanie ale dlaczego usuwacie te ósemki. z jakiego
        powodu? słyszałam powinno sie usuwać te zęby? sam ma jedną na górze a drugą na dole?
        • nglka Re: dlaczego... 28.04.07, 23:49
          Przeczytaj wszystkie posty, tam jest odpowied.
        • nglka Re: dlaczego... 28.04.07, 23:50
          Poza tym, co już zostało napisan (czyli mamy wąską szczękęę i zęby przednie
          zaczęły na siebie nachodzić) panuje pogląd, że ósemki wyrywa się, bo praktycznie
          zawsze się psują - raczej jako profilaktyka, bo nie u każdego tak się dzieje.
        • Gość: iza Re: dlaczego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 13:05
          bo mam za wask szczeke. przednie zeby na siebie nachodza, a gornymi osemkami
          przygryzam sobie policzki podczas jedzenia.

gdyby wszytsko bylo ok - nie usuwalabym. ale niestety nie bylo. teraz jest
          wszytsko na dobrej drodze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka