mijaczek 04.05.07, 13:24 Nigdy w zyciu nie mialam alergii na pylki, ale teraz chyba mam... zatoki mi rozsadza, jestem spiaca [to pewnie od antyhistaminy] i w ogole wszystko do d...py.... jak wy alergicy zyjecie??? wspolczuje wam...naprawde! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ibulka Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 13:44 Zyrtec, Alertec - codziennie tabletka. żadnych silniejszych środków na razie nie potrzebuję, ale nie mogę otworzyć okna w sezonie pylenia topoli, bo umieram na katar, a raczej wodospad z nosa, i na zapuchnięte, swędzące powieki. koszmar. wiem co czujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 13:56 Co prawda sama nie mam alergii, ale jak patrzę na mojego 3-letniego syna, to aż serce mi ściska.Biedak od 3 tygodni kaszle niesamowicie, z noska woda mu się leje. Na początku myślałam,że to przeziębienie....ale jak to "przeziębienie"utrzymywało się 2 tygodnie poszłam do lekarza. Okazało się,że alergia:szczekający kaszel, woda z noska. Od tygodnia jesteśmy na kuracji antyalergicznej, ale szczerze mówiąc, niewiele to dało. Dziś po caluśkiej przekaszlanej nocy, poszłam do lekarza po raz wtóry...Lekarz powiedział mi,że kaszel to dobry objaw alergii, w ten sposób organizm "oczyszcza" się z pylków, nałykanych na dworze. Dodał,że powinniśmy nauczyć się z tym żyć....Jestem w szoku,bo moje dziecko było do tej pory okazem zdrowia pod każdym względem. Żadnych skaz bialkowych,żadnych nietolerancji na pokarmy, tudzież inne.... Ale czego ja chciałam od życia? Sama mam alergię, tyle że skórną, więc mój syn miał 50 % że też będzie alergikiem. No i jest...... P.S Lekarz powiedział,że może sie tak zdarzyć,że za rok o tej porze może nie być żadnej alergii, a może również się objawić w inny sposób. Ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 14:00 Jak zaszłam w ciążę to mi przeszło. Fajny sposób nie? Teraz znowu mnie męczy alergia ale czasem mi miło jak wszyscy wkoło starają się mi ulżyć i pytają co mogą np. dać do sałatki Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 14:04 No wlaśnie od wczoraj mnie zlapalo. Katar, ból zatok, psikanie itp. Czy ktoś wie co teraz może pylić? Kiedyś robilam testy ale nic mi nie wyszlo. Bylaby to dla mnie jakaś wskazówka. NA razie pomaga wapno i zyrtec. Pozdrawiam wszystkie kichające Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 14:27 Przez lata bralam szczepionke przed sezonem i przez jakies 6-7 kolejnych wiosen pomagala az przestala Podobnie ze wszystkimi Reactinami i innymi srodkami over the counter. Pomagaja czasem jeden sezon, czasem nawet nie tyle, potem nie pomagaja wcale. Poza tym jesli sie ma sklonnosc do alergii, a taka sklonnosc moze sie pojawic lub ujawnic w kazdym wieku!, istnieje zawsze niebezpieczenstwo "zamiany" w miare bezpiecznej do zycia alergii objawiajacej sie katarem i watery-eyes na wybitnie niebezpieczna alergie powodujaca puchniecie gardla, jezyka itp. Tak wiec po latach prob i bledow doszlam do wniosku, ze ze smarkaniem i lzami raz czy dwa razy roku (ja najbardziej cierpie jesienia gdy leca liscie z drzew, szczegolnie gdy jest sucha jesien; wiosna cierpie znacznie mniej choc tez zyje od jednej paczki Kleenex do nastepnej)to ja moge jakos zyc. Pije duzo wody, wlasciwie zadnych innych plynow, biore prysznic tak czesto jak moge i myje twarz woda jak najczesciej w ciagu dnia (zero makijazu, bo szkoda zachodu). Te zabiegi nie lecza ale pomagaja przetrwac, daja ulge - szczegolnie zmywanie twarzy. Staram sie tez unikac spacerow po parkach czy przesiadywania na backyard - lepszym rozwiazaniem dla mnie sa wszelkie spacery wzdluz wody - jeziora czy rzeki. No i zawsze czekam na deszcz - sloneczna pogoda mnie meczy (mozna tez miec uczulenie na slonce!), deszczowe weekendy to moje favourites )) Jak czegos nie mozna zmienic, nalezy to polubic Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 14:29 Podobno teraz najbardziej wredna jest lipa i bez... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia412 Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 14:47 No to chyba do nas dołączyłaś... Idzie z tym żyć. Ja już od 10 lat co roku biorę szczepionki (10 injekcji zimą). Dzięki nim mogę normalnie żyć. A poza tym, choć dzięki szczepionkom rzadko, tableki jak jest potrzeba. Dla mnie najgorsze jest to uczucie, jakbym zaraz miała się rozchorować - dziwne drapanie w gardle, ospałość. Kiedyś mogłam się legnąć w łóżku i mówić że fatalnie się dziś czuję. Ale teraz mała dwulatka biega po domu i nie ma bata - mamusia chcąc nie chcąc musi się zebrać w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 14:52 Podejrzewalam u siebie alergie na pylki z racji tego,ze moj syn jest alergikiem i zrobilam sobie testy skorne i ...nic nie wyszlo od wczoraj mam dziwna wysypke (takie drobne czerwone-swedzace krosteczki)- placy,brzuch,ramiona,uda itp i za cholerke nie dojde od czego to!!!!! do lekarza tez nie poslzam bo szkoda mi czasu Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 15:01 najbardziej wkurza mnie drapanie i swedzenie w gardle... niby poczatek jakiejs infekcji, ale nigdy tak sie nie czulam, wiec dlatego podejrzewam alergie... ech... Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 15:04 nie wiem czy to typowy objaw alergiczny przy alergi wziewnej nie ma sie "zaczerwionego gardla" moze to infekcja? Odpowiedz Link Zgłoś
faustine Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 16:19 A czy samo kichanie ( potężne i seriami) też jest objawem alergii ? Trwa to już od dwóch miesięcy Rozumiem że w ciąży nic na to poradzic nie można? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 16:49 dzieki za watek Mijaczek, nie moglam dojsc dlaczego mam problem z gardlem a mojej corce leci Niagra z nosa, calkiem zapomnialam ze tez mamy lekka alergie i sezon sie zaczal. Oh moj biedny maz, ten to dopiero zacznie cierpiec Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 17:18 moja najlepsza przyjaciolka meczy sie z alergia polowe zycia... ma dostep do wszystkich mozliwych farmaceutykow, wiec przetestowala co mogla, a i tak cierpi...dla niej najgorsze jest....swedzace podniebienie... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 17:57 mijaczek napisała: > moja najlepsza przyjaciolka meczy sie z alergia polowe zycia... ma dostep do > wszystkich mozliwych farmaceutykow, wiec przetestowala co mogla, a i tak > cierpi...dla niej najgorsze jest....swedzace podniebienie... Naprawde najwieksza ulge przynosi woda Zewnetrznie i wewnetrznie. Gdy chce mi sie kaszlec albo chrzakac, pije wode. To jest chwilowa ulga ale przynajmniej nie podrazniam gardla jeszcze bardziej. Ja juz dawno przestalam wierzyc w jakies cudowne remedium. Moge sobie pomagac doraznie i przeczekiwac wiosne i jesien. Dla mnie najgorsze sa lzawiace oczy, bo z racji wykonywanej pracy mam kontakt z ludzmi, ktorzy siedza na wprost mnie po drugiej stronie biurka. I jak cos do mnie mowia to czesto wyglada tak jakbym pod wplywem Ich slow zalewala sie lzami )) Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 20:52 Łączę się w bólu - od przedwczoraj cierpię. Zatoki pulsują, głowa pełna glutów, senność i ogólny rozkład Odpowiedz Link Zgłoś
addria Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 20:57 Również łączę się z koleżankami w bólu, choć u mnie mniej drastycznie Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 23:10 Ja dostalam nagle alergicznych objawow w wieku 22 lat.I skonczyly sie tak samo nagl;e podczas ciązy...teraz mam taką leciutką ze w sumie zyje bez problemu.Na bolące gardziolko pije ziolka.W sumie krtan reaguje mi najmocniej. Odpowiedz Link Zgłoś
berecik7 Re: I feel like crap :o( alergia 04.05.07, 23:15 Dołączam się. Objawy te same, ja piję Claritine w syropie i na katar pomaga. Inaczej nie mogłabym pracować. Najgorsza jest ospałość i wygląd, jakby się było zdjętym z krzyża...Koszmar. Ale i tak wolę wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: I feel like crap :o( alergia 05.05.07, 08:26 kurde... dzisiaj znowu do kitu... w nocy budzilam sie przy kazdym przelknieciu sliny...nos zatkany,..rozsadza mi czolo i nos... kto wymyslil alergie??? a w ogole to juz chyba nigdy nie bede sie z niczego cieszyc, ze cos mam albo czegos mam, bo potem i tak dzieje sie odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś