Dodaj do ulubionych

sumamed na grzybice pochwy???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 22:10
Dziś wróciłam od ginekologa, bo lecze grzybice... Pierwsza seria nie
wyleczyla mnie do końca (przyjmowałam leki antygrzybiczne typu clotimazolum i
fluconazol), a teraz przypisał mi Sumamed - i przeczytałam w ulotce, że to
antybiotyk antybakteryjny!!!!! Przecież od tego mi się wydaje (nie jestem
specjalistą, ale już się naczytałam na ten temat) mogą powiekszyć się moje
objawy zapalenia... Wydałam na nie ponad 50zł i tak siedze nad nimi i sie
zastanawiam, czy je brac czy nie...
Obserwuj wątek
    • helikopter2 Re: sumamed na grzybice pochwy??? 05.05.07, 18:11
      Lekarz Cie badal? Pewnie tak i zobaczyl, ze grzybicy nie ma. Podobno czesto sie
      zdarza, ze po grzybicy wystepuje zapalenie bakteryjne. Ale to powinno stwierdzic
      badanie. Lekarz troche w ciemno wybral lek, ale lekarze maja to do siebie, ze
      czesto tak robia i czesto trafiaja. Sama wiesz do jakiego lekarza chodzisz i czy
      mu ufasz. Jesli szukasz lepszej porady niz ta ktora dal Ci lekarz to mozesz sie
      zawiesc. On ma przeciez lepsze doswiadczenie od nas forumowiczek.
      Wez ten lek. Na stronie:
      www.leki.med.pl/lek.phtml?id=374&idnlek=1335&menu=4
      mozna przeczytac: "Lek znalazł również zastosowanie w leczeniu zapalenia cewki
      moczowej i szyjki macicy wywołanych zakażeniem rzeżączką. Moze lekarz to
      podejrzewa."
      Nie znam sie na medycynie ale na rzeżączkę to pewnie jakies badania trzeba zrobic.
      Pamietaj, ze to jest antybiotyk i warto zakupic rowniez jakis probiotyk polecam:
      Quatrum.
    • Gość: erta Re: sumamed IP: *.chello.pl 05.05.07, 18:27
      Masz pewność,że nie wyleczyłaś grzybicy? Robiłaś badania czy tylko opierasz się
      na wyczuciu?
      Jeżeli lekarz badał ciebie w czasie wizyty to może ma podstawy by sądzić,że nie
      jest to grzybica tylko zapalenie bakteryjne i dlatego zmienił kurację?
      Nie bardzo wiadomo co ci radzić, bo niestety sumamed może wywoływać grzybicę jak
      to bywa z antybiotykiem i nastąpiłby nawrót chorobysad.

Najważniejsze to zaufanie do lekarza ale z tym różnie w czasie obecnym bywa; ja
      miewam ograniczone zaufanie i też analizuję zawsze ulotkę dołączoną do leku.
      • Gość: zalamana Re: sumamed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 19:52
        No właśnie lekarz mnie nie zbadał!!!! Tylko powiedziałam, że w dalszym ciągu
        mam upławy (które są minimalne, ale są)... I spytał się mnie czy brałam
        antybiotyk? Powiedziałam, że nie - więc mi Sumamed wypisał i kazał przyjść w
        poniedziałek na posiew...
        Myślałam, że mi przypisuje antygrzybiczny antybiotyk (bo słyszałam o takowych),
        ale jak przyszłam do domu przeczytałam ulotkę, że to antybakteryjne, na
        rzeżączkę i inne chorboy przenoszone drogą płciową - to się zdziwiłam... Bo
        żadne badanie na razie nie wykazało czegoś takiego... A w ciemno nie mam
        zamiaru przyjmować... Po prostu w poniedziałek telefon w ruch - i szukam nowego
        lekarza...
        • Gość: erta Re: sumamed IP: *.chello.pl 05.05.07, 20:02
          Spokojnie, zrób ten posiew i poczekaj co wyjdzie w opisie.
          Leki przeciwgrzybicze działają jeszcze po odstawieniu, ponadto zdrowa dieta
          uwzględniająca dużo owoców a szczególnie jabłek pomoże ci wracać do zdrowia.
          Powinno się leczyć partnera, w przeciwnym razie choroba może powracać.

Ten antybiotyk służy też do leczenia innych chorób, może przydać ci się jeszcze,
          odżałuj wydane pieniądze. Posiew może wykazać stan zapalny bakteriami i go
          jeszcze zużyjesz, cierpliwości.
          • Gość: zalamana Re: sumamed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 20:33
            Masz racje, że te leki mogą w dalszym ciągu działac... Już prawie nie widzę u
            siebie tych upławów... A zarazem codziennie pije jogurt naturalny, od czasu do
            czasu kapuste kiszoną, przyjmuje priobiotyk...

A na ten posiew to miałam przyjść po przyjęciu tego leku, więc mi głupio iść do
            tego samego lekarza, po tym jak się go nie posłuchałam...
            • Gość: malutka Re: sumamed IP: *.pool.einsundeins.de 05.05.07, 22:43
              oj idż na ten posiew nie biorąc tego leku jeśli nie chcesz,ale jak będzie pytał
              to powiedz że wziełaś.Zobaczysz co wyjdzie jak jakaś bakteria to będziesz mogła
              je jeszcze wziąść.a jak będzie czysto to nie będzie konieczne.
              Ja ostatnio też po niedoleczonej grzybicy 6 dni globulki i krem dostałam
              jeszcze antybiotyk dowcipnie,na ulotce pisało że leczy infekcje bakteryjno-
              grzybiczne więc wziełam.Teraz jestem 15 dzni po leczeniu,stosuje nadal
              Clotrimazolum maść,bo gin.mówiła że trzeba troszkę dłużejtą maść stosować,do
              tego w 1 dzień miesiączki biore Orungal i tak przez 6 m-cy,do tego robie
              przymoczki z kwasu bornego Borax-chybadobrze napisałam.Mam nadzieje że to
              cholerstwo nie wróci!!!!!
              • Gość: zalamana Re: sumamed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 11:23
                I chyba tak zrobie z tym posiewem, pójde i nic nie będe mówić, że nie brałam
                tego leku...
                A ten Orungal i ten kwas borny Borax- to na recepte? i Jak robisz te
                przymoczki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka