Dodaj do ulubionych

Boje sie przytyc!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 10:48
Hej!Dziewczyny mam okropny problem bo jestem kobietą o wadze 85 kg.to bardzo
dużo.Obecnie staram sie o dziecko i wiem,że przytyje!Strasznie sie tego boję!
Obserwuj wątek
    • anka.z.kontem Re: Boje sie przytyc!!! 30.05.07, 11:46
      a nie bałaś się 85 kg gdy ważyłaś 60?
      zawsze możesz zacząć ćwiczyć i zmienić nawyki żywieniowe
    • Gość: mysz Re: Boje sie przytyc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 12:57
      Ciąża nie musi wiązać sie z przytyciem. Oczywiście, waga się zwiększy, ale jest
      to stan fizjologiczny, nie tycie. Jednak zawsze warto - jeśli waga znacznie
      przekracza normę - próbowac racjonalnie się odchudzać zamin się zajdzie w ciąże
      (zmiana nawyków zywieniowych, ćwiczenia),ale już nie w ciąży. Wtedy odchudzanię
      się jest wręcz zabronione. Oczywiście, nie warto wtedy jeść bez opamiętania ani
      więcej niz dotychczas. Dobrze jest jesć mało słodyczy. Generalnie po ciąży (do
      ok. pół roku - roku po ciąży) powinnaś wrócić do swojej wagi. Sprzyja temu
      karmienie piersią i wysiłek fizyczny. Dodatkowo także przemęczenie, niewyspanie
      związane z opieką nad dzieckiem, ale to już inna bajka. Ja jestem teraz 10
      miesięcy po urodzeniu dziecka i już ważę kilka kilo mniej niż przed ciążą (moja
      waga była normalna). Nie odchudzam się, cały czas karmię (choć stopniowo coraz
      mniej), staram się też codziennie choć troszeczkę ćwiczyć. ALe samo bieganie za
      dzieckiem, noszenie,codzienna praca, nocne wstawania i - niestety - brak czasu
      na przygotowanie posiłków skutkujące często niedojadaniem, robią swoje.
      wiedz też, że osoba otyła nieco gorzej znosi ciąże. Nie mówię tu o ryzyku
      cukrzycy czy nadciśnienia, ale nawet o puchnięciu nóg, bólach kręgosłupa itp.
      Dlatego warto schudnąć przed zajściem w ciąże. Ale nie musisz bać się, że przez
      ciąże przytyjesz.
      • Gość: Aga Re: Boje sie przytyc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:19
        No właśnie, ciąża nie zawsze powoduje, że tyjemy. Podam Ci przykład.
        Ja w miarę szczupła kobitka ok. 58 kg. podczas ciąży przytyłam 24 kilogramy.
        Obłęd. Moja koleżanka w tym samym czasie zaszła w ciążę i ważyła 74 kilogramy -
        w czasie ciąży przytyła tylko 8,5 kilograma. Obie urodziłyśmy zdrowe dzieci i
        wróciłyśmy do wagi z przed ciąży. Tyle tylko, że ona miesiąc po porodzie już
        wyglądała dobrze, a u mnie trwało to blisko rok. Niczym się nie martw i dbaj o
        prawidłowe, zdrowe odżywianie ale nie tak jak to mówią nasze babcie: w ciąży
        trzeba jeść za dwoje...smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka