tykota 16.06.07, 22:00 Hej ,nie wiecie ile trzeba siedziec na słoncu zeby dosatac udaru i jakie sa tego objawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lilka Re: udar słoneczny IP: *.tpnet.pl 16.06.07, 22:08 Udar słoneczny (inaczej - porażenie słoneczne) - stan chorobowy wywołany przegrzaniem organizmu, najczęściej głowy i karku, przez działanie słonecznego promieniowania ultrafioletowego. Polega na nagromadzeniu się nadmiernej ilości ciepła w organizmie i zaburzeniu regulacji cieplnej organizmu. Sytuacja często spowodowana bezpośrednim wpływem promieni słonecznych na odsłoniętą głowę a nawet wysiłkiem fizycznym. W takich warunkach zdolność naturalnego ochładzania się organizmu przez pocenie znacznie spada, więc zmniejsza się oddawanie ciepła do otoczenia. Szczególnie predysponowane są osoby cierpiące na cukrzycę i choroby serca, osoby otyłe i przyjmujące leki antyhistaminowe, moczopędne, antydepresyjne i rozszerzające naczynia a także osoby pod wpływem alkoholu. Objawy [edytuj] ogólne osłabienie organizmu oparzenia skóry I lub II stopnia wysoka temperatura ciała przekraczająca 39 st. C lub więcej sucha, gorąca, zaczerwieniona skóra czasem pokryta bąblami - brak pocenia przyspieszony puls możliwe zaburzenia świadomości wymioty, nudności, dreszcze, bóle i zawroty głowy Pierwsza pomoc [edytuj] należy umieścić poszkodowanego w pozycji półsiedzącej w zacienionym miejscu z dostępem świeżego powietrza stosować zimne, wilgotne okłady na głowę podawać chłodne napoje, oprócz alkoholu, kawy, herbaty chłodna kąpiel zamiast prysznica u osób nieprzytomnych zastosować pozycję bezpieczną ustaloną (układamy poszkodowanego na wznak, z prawą ręką zgiętą w łokciu, następnie łapiemy za drugą dłoń i za kolano oraz delikatnie przekręcamy tą osobę w ten sposób na bok; nogę która jest zgięta zdejmujemy z drugiej nogi przesuwając do przodu tak, aby pozycja poszkodowanego była wciąż stabilna. Dłoń, którą trzymaliśmy podczas przekręcania na bok podkładamy pod głowę oraz odchylamy głowę, aby były udrożnione drogi oddechowe; ciała obce wyjmujemy z ust poszkodowanego; pozycję zmieniamy co 30 minut na drugi bok) i wezwać pogotowie w przypadku braku oddechu stosować sztuczne oddychanie, aż do przybycia lekarza Leczenie skutków ubocznych [edytuj] zimne, wilgotne okłady na głowę przez 10 minut, 3-4 razy dziennie przez 2-3 dni unikać słońca przez kilka dni - jak długo, to zależy od stopnia oparzenia smarować delikatnie poparzone miejsca kremami nawilżającymi, 1% roztworem octu winnego, jogurtem lub maślanką, kremami z dodatkiem aloesu jeżeli rozerwane bąble uległy zakażeniu i zaczynają ropieć, zgłosić się niezwłocznie do lekarza Ochrona przed udarem słonecznym [edytuj] W celu uniknięcia udaru słonecznego spowodowanego opalaniem należy stosować preparaty ochronne z czynnikiem SPF (Czynnik Zabezpieczający przed Słońcem), 30- 60 min przed wyjściem na słonce, dodatkowa warstwę preparatu na nos, policzki, ramiona, kark i usta. Po wyjściu z wody należy ponownie zastosować preparat ochronny. W zależności od wrażliwości skóry pierwszy kontakt ze słońcem nie powinien być dłuższy niż 5-20 minut. Niektóre leki (antydepresyjne, moczopędne i antykoncepcyjne) wzmagają wrażliwość na słońce. Należy unikać słońca pomiędzy 11 a 15 gdyż wtedy grzeje najmocniej, polecane są jasne ubrania, nakrycie głowy i okulary słoneczne z filtrem nie przepuszczającym promieni ultrafioletowych. pl.wikipedia.org/wiki/Udar_s%C5%82oneczny i wiele innych www.google.pl/search?hl=pl&q=%22udar+s%C5%82oneczny%22+objawy&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sophie_05 Re: udar słoneczny IP: *.pro-internet.pl 18.06.07, 09:00 Z wlasnego doświadczenia. Na słońcu byłam może pół godziny. Wieczorem zaczął się ból głowy, w nocy nasilił się okropnie. CZułam się jakby coś rozsadzało mi głowę ( ból nieporównywalny z tymi co się zdarzają na codzień ). Potem wymioty. Leżalam, a czułam się jakbym nie mogła leżeć, miałam wrażenie że boli mnie wszystko. Trwało to około doby. I jak widać, wcale nie trzeba polegiwać na słońcu, wystarczy dosłownie pardziesiąt minut. Ja wyszlam tylko z córką, aby wykapała się w jeziorze. Odpowiedz Link Zgłoś