08.07.03, 14:42
chorowałam na grzybicę, leczyłam się orungalem i jakąś popularną maścią (nie
pamiętam nazwy).

czuję że choroba znowu się zaczęła, czy musze brac jakieś tabletki czy
wystarczy maść i np czopki lactovaginal?

czy może powinnam stosować coś jeszcze?
jakie leki można dostac bez recepty?
Obserwuj wątek
    • hika Re: grzybica 08.07.03, 14:50
      dołaczam sie do pytania, ja tez leczyłam sie maścią i globułkami i to znowu
      wraca
      sad
      • nadzieja28 Re: grzybica 08.07.03, 15:26
        Nie pociesze Cie. Ja mam ciagle nawroty tej choroby od kilku lat. Po prostu mam
        takie tendencje i musze sie bardzo pilnowac. Uzywam tylko plynow do hig.
        intymnej, 2-3 razy w tygodniu aplikuje Lactovaginal, staram sie nie jesc
        produktow drozdzowych i slodyczy (ale to nie zawsze mi sie udaje), nie chodze
        na basen ani do sauny. Nie nalezy bagatelizowac objawow. Idz do lekarza i
        popros, zeby przepisal Ci kuracje.
        Badz dobrej mysli. Pozdrawiam
    • annuczek Re: grzybica 08.07.03, 15:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=4944680&a=4944680
    • magda010 Re: grzybica 08.07.03, 20:13
      Moim zdaniem trzeba ostro uderzyc, a potem dlugo leczyc sie zapobiegawczo i obserwowac siebie, moze zauwazysz, co sprzyja grzybicy. Ja sie wyleczylam po kilku latach walki. Bralam orungal, globulki, potem lactovaginal, plyn do higieny intymnej Lactacyd Femina (wlasnie dla kobiet z problemami), doustnie trilac, przestalam uzywac tamponow i perfumowanych podpasek. Nie wolno tez robic glebokich irygacji pochwy, nie przeplukiwac np. prysznicem, nie uzywac mydla, czesto zmieniac reczniki.
      • cyganka30 Re: grzybica 09.07.03, 16:34
        o rany,jak to dobrze że nie jestem sama z tym problemem!!Choruję na grzybicę
        od paru lat ale wcześniej to było tylko swędzenie i nie przeszkadzało mi tak
        bardzo. 3m-ce temu dopiero zaczęły się wycieki z pochwy,opuchlizna.Lekarz
        zalecił terapię Orungalem,Flumyconem,Lactovaginalem,przeszło po czym znowu
        wróciło!Znowu przepisał mi Orungal,Gynalgin,Pimafucort i myślałam że po
        drugiej kuracji przejdzie. I parę dni temu znowu wróciło!!Jestem
        przerażona.Dostałam tym razem Nystatyne i Gyno Pevaryl co tydzień 1 tabletka a
        jest ich 15!Mój chłopak też już trzci raz bierze doustnie tym razem Diflucon-
        wspominam o tym bo mi strasznie głupio przed nim!Przecież nie żyję w brudzie,
        nie mam kontaktów z przypadkowymi patrnerami,skąd to nawraca?Co jeszcze trzeba
        robić żeby już po tej kuracji nie wróciło?Majtki wygotowałam,po,ściel
        zmieniona,po umyciu wycieram się jednorazowymi ręcznikami.Mam zamiar cały czas
        nosić podpaski,nawet w nocy.Lekaraka zaleciła mi nawet kąpiele w wodzie z
        octem!?I nie kazała nosić obcisłych spodni, jeździć długo na rowerze.Przecież
        to jakaś paranoja!!!!Nie wspomnę o tym że podczas kuracji nie można współżyć a
        kuracje są długie..Co mam zrobić żeby już ten horror nie wrócił?
    • cyganka30 Re: grzybica 09.07.03, 16:38
      Aha, i jeszcze jedno - lekarka mi powiedziała że branie tabletek
      antykoncepcyjnych może powodować nawroty.Jak sobie z tym radzicie?Nie
      wyobrażam sobie przestać brać pigułki - boję się ryzykować maetodami
      naturalnymi, gumek ani ja ani mój chłopak nie lubimy, nie byłam w ciąży nigdy
      więc wkłądka odpada.Horror!
      • kamaoka Re: grzybica 09.07.03, 16:54
        mam ten sam problem - ciagla grzybica i biore tabletki - nie wyobrazam sobie z
        nich zrezygnowac, moja mama ma identyczny problem - moze to rodzinne, he he?smile
        ale tak an serio nie wiem co mam robic, to jest strasznie meczace i
        denerwujace, glupio i tez bo moj chlopka cierpi
        pzdr
        kama
    • magda010 Re: grzybica 09.07.03, 17:11
      Niestety czytalam, ze tabletki wspomagaja grzybice i nie tylko. Ogolnie przy tabletkach latwiej o wszelkie zapalenia, zmienia sie sluz w pochwie, jest bardziej sucho i przez to latwiej rozwijac sie bakteriom i grzybkom. Nie wiem co poradzic, ja bralam 6 lat tabletki i odstawiam. Mam stalego partnera, bierzemy slub w przyszlym roku i nie obawiam sie wpadki. A tabletek z wielu przyczyn mam juz dosc. Rzeczywiscie jak nie tabletki, to sa klopoty z jakas pewna i wygodna antykoncepcja, ale coz, zdrowie wazniejsze. Poza tym pytanie skad sie bierze grzybica i dlaczego wraca jest strasznie trudne. Czesto przyczyna w ogole nie bierze sie z zewnatrz. Nic nie pomoze przesadna higiena, leczenie partnera, bo czesto to nie ma z nim nic wspolnego. U mnie tez tak bylo. Po prostu zaklocona byla rownowaga w pochwie i grzybki, ktore tam zawsze sa, zaczynaja sie namnazac, a organizm nie radzi sobie z ich zwalczaniem. Trzeba podniesc poziom kwasu mlekowego, to on odpowiada za ich zwalczanie. Stad bierzcie wszystko co go zawiera: lactovaginal, lactacyd femina, trilac, jedzcie kefiry naturalne i nie uzywajcie za duzo podpasek, to nie jest dobry pomysl. Tam musi byc dosc przewiewnie. I odstawcie tampony na bok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka